Vinuri pentru Florii și Paște. Asocieri cu diferite tipuri de peşte și de carne

Vinuri pentru Florii și Paște

Vinuri pentru Florii și Paște. Asocieri cu diferite tipuri de peşte și de carne

Revenim și anul acesta cu noi recomandări de vinuri de savurat la mesele celor mai importante sărbători ale primăverii – Paște, dar şi Floriile care îl preced, pe care să le puteți cumpăra deodată, astfel încât să faceți economie de timp (și de ce nu, și de bani, pentru că sunt și la prețuri bune și/sau în ofertă şi plătiţi transportul doar o dată).
Așadar, în ziua de Florii, avem şi populara “dezlegare la pește” și am câteva recomandări pentru mai multe tipuri de carne de pește, iar pentru mesele de Paște, am ales vinuri potrivite atât pentru preparate tradiționale din miel, cât și din alte tipuri de carne; de asemenea, şi de Paşte, există o tradiţie să se mănânce şi peşte.

Vinuri pentru peşte: Chablis, Assyrtiko, roseuri, spumante

Ce face peștele să alunece mai bine? În general, albele minerale, proaspete, vinurile rose, spumantele completează foarte bine o varietate de pești şi fac împreună pairinguri savuroase.

Chablisurile, de exemplu, cu mineralitatea lor deosebită, prospețimea și aromele citrice sunt bune prietene cu peştele; însoţesc elegant multe tipuri de peşte şi numeroase preparate; un Petit Chablis, de exemplu, merge foarte bine cu carnea mai delicată la grătar, un Premier Cru sau un Grand Cru cu pește semigras sau mai gras în diferite sosuri cu unt, mai bogate. De asemenea, Chablisurile sunt ideale pentru pește crud, tartar, sashimi și sushi și pentru fructe
de mare. Maison Louis Jadot, de exemplu, are o varietate de Chablisuri, foarte apreciate, vă recomand să aruncaţi o privire aici.

  • , ,

    Louis Jadot Chablis Montee De Tonnerre 0.75L

    343,61lei
  • ,

    Vin Alb Gai’a Thalassitis Santorini DOP, Assyrtiko, Gaia Wines, Sec, 0.75L

    192,48lei
  • ,

    Louis Jadot Chablis 1er Cru Fourchaume 2022 0.75L

    327,25lei
  • ,

    Louis Jadot Bourgogne Aligote 2022 0.75L

    102,10lei

Grecescul Assyrtiko este un bun însoţitor pentru peşte, versatil; se potriveşte, în special, la carnea mai delicată, mai slabă, la grătar ori la cuptor cu sos de unt sau alte sosuri cremoase, la preparate moderat aromate, în saramură și cu ulei, dar şi cu pește cu gust mai intens precum sardinele sau anșoa. La aperitiv, încercați-l și lângă icre. Vă invit să descoperiți unul din Santorini, crescut pe sol vulcanic, cu mineralitate bună, note saline și arome de citrice –
Thalasittis de la Gai’a Wines, este cu totul aparte, foarte bine cotat si el, am scris mai multe aici.

Vinurile rose seci şi demiseci merg și ele foarte bine, recomand alegerile de mai jos. Un import exclusiv, apreciat internaţional este Maison Lorgeril Ô de Rosé – cupaj de Grenache, Syrah și Viognier, din Languedoc; am scris despre el în acest link

Spumantele – șampania, cremantul, cava, prosecco, lambrusco, spumantele românești – se potrivesc cu o varietate de peşti, de la cei slabi și semigrași, la somon afumat și până la fish & chips.

Recomandări pentru diferite tipuri de carne de pește și în funcție de modul de preparare

Haideți să vedem acum, în funcție de tipul de pește, ce putem alege primăvara-vara aceasta și nu doar pentru mase de sărbătoare neapărat.
Dacă avem un pește alb, mai slab precum carasul, dorada, codul, calcanul, atunci un vin alb mineral, cu aciditate bună, proaspăt și nu foarte intens aromat, se va plia extraordinar pe textura delicată și gustul preparatului. Poate fi un Riesling, un Pinot Blanc, un Chardonnay tânăr, nebaricat/Chablis, anumite tipuri de Sauvignon Blanc – un Sancerre – de exemplu – Gérard Fiou Sancerre Grand Roc, Pinot Grigio, Vermentino, Assyrtiko, Aligote, Fetească Albă, precum și diferite cupaje, de exemplu Mademoiselle De Pennautier Terroirs D’Altitude – Chardonnay, Sauvignon & Viognier.

Pentru un pește mediu texturat dar nu gras păstrăvul, crapul, bibanul merg bine vinurile albe mai robuste; Decanter recomandă un Chenin Blanc, Rioja Blanco, albe de Alsacia, Sauvignonul Blanc atât de Lume Veche, cum este cel din Valea Loarei, cât și de Lume Nouă – Noua Zeelanda (de comparat).

  • , ,

    Gérard Fiou Terroir Silex Sancerre Blanc 2023 0.75L

    134,47lei
  • , ,

    Gérard Fiou Sancerre Grand Roc 2022 0.75L

    191,54lei
  • , ,

    Mademoiselle De Pennautier Terroirs D’Altitude 0.75L

    61,88lei
  • , ,

    Gérard Fiou Pouilly Fumé Autochtone 2022 0.75L

    134,47lei

Pentru un pește mai gras, mai bogat sau mai texturat precum scrumbia, crapul, somonul, tonul putem alege fie albe mai pline și ele și cu aciditate bună – Chardonnay, un Chablis Premier Cru sau un Chablis Gran Cru, Viogner, Falanghina, dar și un rose sec și roșii mai prietenoase precum Pinot Noir, Beaujolais, Grenache.

Iar dacă vă place peştele cu gust mai intens, mai sărat sau afumat – sardine, hering, anșoa atunci alegeți un vin care să facă față acestor arome, dar să nu fie estompat de ele – un alb cu aciditate ridicată, un spumant brut, şampanii blanc de blancs, spumante rose, roşii precum Pinot Noir ori Gamay.

Evident, contează și modul de gătire al peștelui și ce îl însoțește. O saramură merge bine cu un Riesling sau cu un Sauvignon Blanc, de exemplu. Un pește alb în sos de unt/cremos se asociază cu un Chardonnay proaspăt, nebaricat/un Chablis sau cu un Assyrtiko, scrie Decanter. Un Asyrtiko nebaricat din Santorini, de asemenea, precum Thalasittis de la Gai’a Wines se potrivește și cu preparate moderat aromate, în saramură și cu ulei, cum spuneam mai
sus. Un somon cu sos va fi bine completat de un alb mai bogat, baricat precum un Chardonnay, un Vermentino baricat, un Trebbiano, notează winefolly.com. Iar somonul afumat mege mai degrabă cu un rose sau un spumant rose.

  • , ,

    Maison Lorgeril Ô de Rosé 0.75L

    72,59lei
  • ,

    Marqués de Riscal Reserva XR 2017 0.75L

    162,32lei
  • ,

    Marqués de Riscal Reserva 2019 0.75L

    109,96lei
  • ,

    Vin Alb Gai’a Thalassitis Santorini DOP, Assyrtiko, Gaia Wines, Sec, 0.75L

    192,48lei

Vinuri pentru bunătățile tradiționale de miel și alte tipuri de carne

În ceea ce privește masa de Paște, avem deliciile tradiționale de miel – drobul, stufatul, friptura sau ce mai pregătiți voi; să vedem ce vin/vinuri ar face masa mai bună; vă lăsam și anul trecut niște sugestii, revin acum și cu alte recomandări.

Pentru drobul tradițional de miel, având în vedere că este un preparat destul de încărcat, consistent și aromat, aș merge mai degrabă pe un  vin roșu , deși anumite surse recomandă și vinuri albe. Alegem, aşadar, un vin cu un corp mediu spre plin având în vedere consistența preparatului, o aciditate medie spre ridicată și arome care să întâmpine gustul drobului, să se împrietenească cu el. Cabernet-ul și Syrah-ul/Shirazul sunt printre preferatele specialiștilor când vine vorba de drobul din miel (puteți citi aici un articol aici despre acest soi şi deosebirile de nuanță, să le zicem, dintre cele două nume ale lui: poveste cu syrah in jurul celor doua lumi ale vinului. Eu mai văd bine drobul și lângă o Fetească Neagră cu tente ușor picante și, de asemenea, lângă o Rară Neagră.

Pentru friptura de miel, majoritatea specialiştilor recomandă printre cele mai bune asocieri, în funcţie de tipul de carne şi de cum este gătită – de la Pinot Noir, la Shiraz, Cabernet Sauvignon, Barolo. Decanter, de exemplu, dă sugestii de vinuri potrivite în funcție de cut-ul cărnii de miel, textura și modul de pregătire – de la șampanie rose, la Pinot Noir şi de la Bordeaux-uri, la Shiraz, până la Brunello și Chateauneuf du Pape. Iată un articol interesant

Dacă aveți o carne de miel mai slabă, fragedă (miel tânăr), preparată la grătar, fără sosuri consistente, un Pinot Noir va fi o alegere bună, în schimb, când vine vorba de o friptură mai grasă, cu sos mai consistent, puteți alege un Cabernet Sauvignon, un Merlot, Rioja, Fetească Neagră de Dealu Mare sau una de peste Prut, cum este cea de la Purcari, cu ceva baric.

Dacă nu sunteți amatori de roșii, un vin alb pentru carnea de miel nu este o alegere greșită; Vinul grecesc Assyrtiko de la Gai’a este chiar recomandat de producător pentru preparate din carne de miel înnăbușită în sos de lămâie.

  • , ,

    Nocturne Rara Neagra 0.75L

    51,05lei
  • , ,

    Purcari 1827 Feteasca Neagra 0.75L

    49,98lei
  • , , ,

    Valahorum Feteasca Neagra 0.75L

    49,98lei
  • , , ,

    Hyperion Feteasca Neagra 0.75L

    126,14lei

Carnea mai slabă de pui sau curcan la cuptor se potrivește bine cu vinuri albe, proaspete – Chardonnay, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, dar nu este o regulă; și un Pinot Noir o poate însoți foarte bine. Carnea de curcan merge foarte bine cu un spumant rose şi cu roșii mai ușor de băut – Pinot Noir, Beaujolais, Zinfandel.

Iar dacă cumva aveți în vedere un preparat din vânat, cu o carne mai puternică, un Negru de Purcari bogat, intens fructat, se asociază foarte bine cu savoarea acestora, la fel un Malbec ori un Syrah.

  • , ,

    Purcari 1827 Malbec 0.75L

    49,98lei
  • , ,

    Nocturne Pinot Grigio 0.75L

    51,05lei
  • ,

    Nocturne Sauvignon Blanc 0.75L

    51,05lei
  • , , ,

    Nocturne Chardonnay 0.75L

    51,05lei

Sarbători frumoase cu vinuri bune!

Distribuie

Comments (3)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart: