Busuioaca de Bohotin și Zghihara de Huși – iată două soiuri vechi ale patrimoniului nostru viticol pe care Domeniile Averești le cultivă și le valorifică din plin, alături de alte soiuri care și-au găsit condiții prielnice în podgoria Huși.

Citește mai mult

Gamelor clasice li se alătură altele noi, cu stiluri de vinficație, ambalaje și etichete moderne, așa că astăzi Domeniile Averești împacă atât nostalgicii care se întorc către clasice, cât și segmentul consumatorilor tineri.

Dacă Busuioaca o regăsiți vinificată în variantele demidulce, demisec și sec în majoritatea gamelor cramei, potrivită pentru o varietate de mâncăruri și ocazii, Zghihara este vinul sec, fructat, companionul perfect pentru mese ușoare.

Iubitorii de soiuri aromate mai găsesc aici Tămâioasă românească, Muscat Ottonel, Traminerul și Rose-ul aromat de Huși.

Crama Averești este recunoscută pentru vinurile sale demidulci, obținute din Tămâioasă românească, Traminer, Muscat Ottonel, Alb demidulce de Huși, Busuioacă de Bohotin, dar obține și vinuri demiseci și seci.

Feteasca regală, de exemplu, dă vinuri seci și demiseci, proaspete, intense, iar Feteasca albă se recomandă doritorilor de vinuri cu arome suave, elegante. Aligote, Chardonnay și Sauvignon Blanc sunt alte soiuri albe din care se obțin vinuri seci. Nu lipsesc nici vinurile din soiurile roșii: Feteasca neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot.

Cele mai reprezentative soiuri ale cramei sunt îmbuteliate în sticle clasice, precum și in BIB de 10 l, în variantele sec, demisec, demidulce – monvarietale și cupaje.

Iar una din gamele de top – Diamond aduce un vibe modern, exuberant, vinurile fiind disponibile în sticle de 750 ml și în Magnumuri de 1,5 l, potrivite pentru ocazii sociale, evenimente, terase, cluburi.

Cultivarea viței-de-vie are o tradiție de mii de ani în inima culturii Cucuteni. Din 2010, la Averești s-a început revigorarea viticulturii cu replantări, construirea cramei moderne și formarea unei echipe de oenologi și viticultori experiementați.