Vară, vin, tapasuri, jamon, paella, fructe de mare – iată imagini la care te duci cu gândul când spui Spania, cel de-al treilea mare producător de vin la nivel mondial. Așa că dacă vreți o masă care să vă trimită în vacanță în Spania, asortați-i și o cava sau un vin pe măsură.

Citește mai mult

Printre cele mai cunoscute soiuri care se cultivă și din care se obțin vinuri apreciate în Spania  sunt Tempranillo – vedeta vinurilor spaniole, Garnacha, Carinena, Bolbal, Syrah – pentru vin vin roșu și Verdejo, Albarino, Moscatel, Malvasia, Godello, Xarel lo, Macabeo – pentru vin alb.

Veți observa adesea pe etichetă termenii Crianza, Reserva și Gran Reserva care sunt indicatori de învechire a vinului (în butoi și în sticlă) de la doi ani în sus, învechire ce aduce cu sine și caracteristici superioare. Vinurile tinere apar cu termenul Joven, iar Roble sunt vinuri învechite până la  șase luni.

Cava, spumantul-semnătură al spaniolilor, se obține în proporție de 95% în Catalunia din soiurile Macabeu, Parellada și Xarel·lo. De asemenea se mai pot folosi Chardonnay, precum și soiuri roșii precum Pinot Noir, Garnacha, Monastrell, Trepat pentru cava rose.

Efervescentă și cremoasă, cava se apropie mai mult de șampanie decât de prosecco și prezintă note citrice, de mere și pere, migdale, iar mai des la vintage-uri, apar și cele de fructe roșii coapte, note untoase, de coajă de pâine și de patiserii.

Să nu uitam nici de Sangria – o altă băutură populară a spaniolilor – care a devenit și ea îndrăgită în lume datorită gustului plăcut, aromat și răcoritor în același timp. Vinul roșu și în ultima vreme din ce în ce mai mult și vinul alb sunt de obicei amestecate cu apă minerală, alte sucuri din fructe, o multitudine de fructe, ierburi aromatice, condimente, zahăr.

Printre brandurile spaniole recunoscute și apreciate ale căror vinuri le regăsiți în oferta noastră la un raport bun calitate/preț se numără: Celler de Capcanes, Protos, Juve & Camps, Freixenet.