Cu 4 000 de ani de tradiție în producerea vinului, 702.000 ha de viță de vie, cultivată de circa 310.000 de producători, 350 de soiuri recunoscute oficial și 49,1 milioane hl de vin produse anual,(statistică la nivelul anului 2022), Italia se menține de câțiva ani ca cel mai mare producător de vin din lume. Impresionante cifre, nu-i așa?

Citește mai mult

Datele OIV (Organizația Internațională a Viei și Vinului) spun că Italia dă 19% din producția globală de vin, urmată îndeaproape de Franța cu 18% și Spania cu 16%.

Și iată, împreună, aceste trei țări produc peste jumătate din producția de vin la nivel mondial, 53%!

Vinurile clasice italiene sunt Barolo și Barbaresco (ambele din Nebbiolo), Chianti și Chianti Classico (din Sangiovese), Amarone și Valpolicella (din Corvina, Corvinone și Rondinella), și Nero d’Avola (din Nero d’Avola).

La capitolul vinuri albe, Pinot Grigio este probabil cel mai popular, urmat de Gavi (din Cortese) și Soave (din Garganega).

Și, bineînțeles, Italia este recunoscută și apreciată pentru spumantele sale care se pot obține doar în Italia, dintre care Prosecco (din struguri Glera) și Moscato (din Moscato Bianco).

Alte soiuri italienești și internaționale se alătură acestora, vinificate cu succes de crame din Italia. Dintre soiurile internaționale, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon și Merlot sunt și ele valorificate cu succes.

Iată și câteva crame prezente în sortimentația noastră cu vinuri de top, dar și cu vinuri accesibile, atât pentru ocazii speciale, cât și pentru mese cu familia sau cu prietenii, precum și de încercat la un restaurant/un bistro/o terasă:

Botega (Amarone Valpolicella, Brunello din Montalcino, Chianti, Pinot Grigio) Ciacci (Rosso di Montalcino, Brunello di Montalcino), Scaia (Corvina, Chardonnay/Garganega), Soave Tamellini, Tenuta Louisa (Friulano, Ribolla Gialla). Iar la secțiunea dedicată spumantelor, veți regăsi o serie de sortimente de prosecco, franciacorta, moscato, freixnet italian.