Argentina este între primii 5 producători de vin din lume, cu o tradiție de mai bine de 450 de ani în producerea vinului, iar Mendoza este regiunea cea mai importantă cultivată cu viță-de-vie. Din producția totală de vinuri 59% sunt roșii, 18% albe, iar 23 rose.
Nu poți spune Argentina fără să pui Malbec, aici acest soi și-a găsit cel mai bun terroir, ajungând practic să se înrădăcineze atât de bine încât a devenit o bijuterie a Argentinei.

Citește mai mult

Practic, e un caz-emblematic când o țară este asociată cu un soi de strugure/un vin, transformându-l într-un succes la nivel global, cu atât mai mult cu cât, să nu uităm că, de fapt, Malbec a plecat din Franța.
La peste un sfert de secol de tradiție în producerea vinurilor din acest soi, Argentina l-a adoptat și adaptat atât de bine, îl valorifică din plin calitățile și încă este departe ca acesta să-și fi atins întregul potențial aici, după părerile specialiștilor.

Ca o curiozitate, există și o zi națională a Malbecului, sărbătorită pe 17 aprilie.
Cu o culoare intensă și o explozie de arome fructate, Malbec oferă o varietate de profiluri aromatice în funcție de terroir – în general note de cireșe, căpșune, prune, stafide, piper negru, în timp ce învechirea la stejar completează vinurile cu arome de vanilie, cafea, ciocolată. În gură se simte plin, cu tanini catifelați. Veți regăsi o varietate de stiluri de a valorfica acest soi și de note, ceea ce iată dezvăluie incredibilul său potențial.

Iar ditre albe, Torrontes se distinge ca soi ce dă un vin-semnătură al acestei țări, în timp ce și Chardonnay-ul este foarte-foarte apreciat datorită potențialului său de a fi valorificat într-o varietate de vinuri, de la spumante, la vinuri fresh și eegante, precum și albe corpolente cu o bună capacitate de învechire în butoaie de stejar.

Alături de Malbec, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Caberet Franc, Syrah, Bonarda sunt alte soiuri roșii cultivate în Argentina, iar dintre cele albe, pe lână Torrontes și Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillon, Chenin, Viognier.

Așadar vă invităm să descoperiți vinuri argentiniene încântătoare în oferta noastră de la unii dintre producătorii consacrați precum Catena Zapata, El Enemigo, Terrazas, Trapiche.