Înființată în 1998, Vinarte este una dintre cramele cu tradiție în România, unul dintre pionierii renașterii viticulturii și vinului românesc, cu răsunet inclusiv este hotare.
Soare Cabernet Sauvignon, Bolovanu Cabernet Sauvignon, Prince Mircea Merlot sunt branduri iconice care au scris istorie la Vinarte, primele vinuri produse de crama din Oltenia, medaliate în timp la competiții prestigioase de specialitate, unele notate cu peste 89 de puncte Robert Parker (Mark Squires).
Citește mai mult
De altfel, vizunea cramei a fost de a identifica și promova tezaurul oenologic bogat al răsăritului continentului către o audiență internațională. Cu investiții permanente atât în vie, crame și extinderea portofoliul de game, Vinarte reușește în timp să cucerească atât consumatorii români, cât și să câștige aprecierea publicului occidental.
Souri autohtone populare, dar și souri mai puțin cultivate, de la Feteasca Neagră și Negru de Drăgășani, la Novac și Băbeasca Neagră și de la Feteasca Alba și Tămâioasa Românească, la Crâmpoșie se regăsesc în gamele cramei Vinarte, alături de alte soiuri internaționale care s-au adaptat adaptat terroirului oltenesc – Riesling, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot ș.a.
Un alt statement Vinarte este Sirena Dunării, vin dulce obținut din Riesling italian, creat exclusiv în anii în care plantațiile de la Stârmina beneficiază de influența putregaiului nobil și descris ca un vin de legendă, copleșitor, complex.
Cum spuneam, în timp, crama din Oltenia investește și inovează permanent, noi etichete și sticle moderne alăturându-se celor clasice. De exemplu, gamele Castel Bolovanu și Domeniile Vinarte au fost extinse/rebranduite din anul 2021. Astfel, roșiilor din gama Castel Bolovanu li s-au alăturat albe și rose-uri, gama ajungând acum la șapte etichete. Vizualul etichetelor a fost modernizat în cazul ambelor game.
Gama Nedeea cuprinde exclusiv asamblaje din soiuri românești, iar modernele Avenue – Alb de Stârmina, Roza de Sâmburești și Negru de Drăgășani aduc vinuri vibrante, ușor de băut, pe placul consumatorilor tineri, ducând mai departe tradiția celor două zone în care Vinarte cultivă viță-de-vie: Stârmina și Castel Bolovanu.