Distilarea dublă a vinului, urmată de învechirea atentă și îndelungată în butoaie de stejar dă naștere coniacului franțuzesc, denumire protejată care nu poate fi folosită de alte băuturi ce utilizează acest procedeu, denumirile VS, VSOP sau XO referindu-se la durata pe care au petrecut-o acestea la învechit.

Coniacul oferă satisfacție celor care caută tărie, eleganță și șarm într-un singur pahar, vinarsul românesc, divinul moldovenesc sau brandy-ul spaniol fiind produse în același stil, prin învechirea distilatelor de vin.

Citește mai mult

Ca să lămurim puțin diferențele dintre aceste categorii de vin dublu distilat, toate coniacurile po fi brandy-uri, dar nu toate brandy-urile coniac sau coniacul este pentru brandy sau alte distulate ceea ce este șampania vis-a-vis de vin.

Mai precis, numai coniacul produs în regiunea Cognac din Franța poată purta această denumire de origine controlată (AOC), iar singurele soiuri de struguri premise pentru producția sa sunt: Ugni Blanc – majoritar, Folle Blanche și Colombard Blanc.

În plus, sunt reglementate reguli clare de producere a coniacului precum distilarea dublă, procesarea în alambic de cupru, învechirea în butoaie de stejar din pădurea Troncais (calitatea lemnului este importantă deoarece umiditatea interioară este elementul ce dă maturitate cognacului). Toate celelalte distilate produse dupa rețete asemănătoare, cu alte reguli, se numesc brandy.

În funcție de perioada de învechire, tipurile de coniac sunt etichetate astfel: VS – Very Special învechite cel puțin 3 ani; VSOP – Very Superior Old Pale – învechite cel puțin 5 ani; XO – Extra-Old – învechite cel puțin 10 ani. (Înainte de 2018, era permisă învechirea cel puțin 7 ani).

O categorie recent introdusă, după 2018, sunt coniacurile X.X.O. – Extra Extra Old – învechite cel puțin 14 ani.

De asemenea, veți mai întâlni coniacurile Napoleon care sunt coniacuri invechite cel puțin 6 ani, dar numele acestora este legat de Casa Courvoisier și de legenda care spune că Napoleon și-a luat coniac Courvoiser în exilul lui pe insula Sfânta Elena.

Si nu în ultimul rând, există și coniacuri rare – Reserve, învechite cel puțin 20 de ani și Hors D’Age – învechite 30-50 de ani și chiar 100 de ani.

Printre cele mai cunoscute și apreciate branduri de cognac se numără: Camus, Courvoisier, Hennessy, Martell, Remy Martin, Biscuit.

Armagnac se produce în Gasconia și este un distilat de vin obținut dintr-un amestec de 10 soiuri autorizate de struguri, de regulă, principalele fiind Ugni Blanc, Folle Blanche, Colombard si Baco 22A. Tradițional, este distilat o dată, ceea ce îl face mai puțin mai puțin șlefuit decât coniacul dublu distilat, dar, învechirea îi înmoaie gustul și îi dezvoltă aromele.

Vinarsul se obține prin distilarea vinurilor și maturarea în butoaie de stejar și are o tradiție îndelungată la noi, apărând prima dată în Transilvania. Iar dintre mărcile de azi de calitate și cu tradiție, cele mai cunoscute sunt Brâncoveanu, Miorița și Jad.

Iar dintre divinurile moldovenești, amintim brandul Bardar. Termenul divin a fost propus aici de enologul Emil Rusu, care a perfecționat termenii “din vin” în divin, care este și marcă comercială de stat. Și nu în ultimul rând, duce cu gândul și la sensul de bază al cuvântului.

Ca o curiozitate, întorcându-ne la originile și numele acestor distilate, deoarece era necesar focul pentru distilare, olandezii au numit produsul rezultat brandywijne – vinars, denumire ce a devenit brandy.

La fel ca în cazul coniacului și celelate distilate sunt clasificate diferit în funcție de perioada de învechire.

  • , , , ,

    Hennessy Cognac VS 0.05L

    26,00lei
  • , ,

    Hennessy Cognac VS 0.7L

    254,70lei
  • , ,

    Hennessy Cognac VSOP 0.7L

    472,10lei
  • , ,

    Hennessy Cognac XO 0.7L

    1.639,01lei