Rație zilnică în trecut a marinarilor în timpul lungilor călătorii, romul, produs de obicei în zona Caraibelor, se bazează pe fermentarea trestiei de zahăr sau a derivatelor acesteia.

Pornind de la istoriile cu pirați și trecând prin lupte celebre, romul are o evoluție uimitoare, ajungând să fie astăzi, în egală măsură, o băutură care sugerează masculinitate, o băutură elegantă la o petrecere sau un cocktail cu etichetă, dar și una de party și de bar, mai ales în cocktailuri.

Citește mai mult

Alb și tânar sau învechit în butoaie care îi adaugă arome și culoare, romul trăiește o nouă tinerețe ca bază în mixologia modernă și oferă satisfacții și celor care caută o băutură sofisticată, înnobilată de patina unor zeci de ani de răbdare și pasiune.

Există mai multe tipuri de rom, așadar: alb/light, auriu/gold/amber, negru/dark, aged/anejo/ (premium), aromate (printre care și spiced), overproofed, fiecare cu caracteristicile sale.

Romul light se folosește preponderent în cocktailuri, romurile anjeo (învechite), auriu și negru se consumă mai mult straight pentru aromele lor distincte. Romul anejo este considerat a fi cea mai nobilă băutură din categoria romului.

Coktailurile cu rom sunt apreciate, la rândul lor, pentru gustul specific dat de această băutură și boostul de bună-dispoziție pe care îl conferă: în marile metropole și în orașe mai mici, în locuri turistice, pe plajă și în stațiuni montane, în baruri, la terase și în cluburi, la petreceri și evenimente, în barul de acasă, romul se simte bine oriunde.

Cine nu a auzit de Cuba Libre, Mojito ori Pina Colada? Dar varietatea de cocktailuri cu rom este imensă putând fi combinat cu nenumărate alte băuturi și ingrediente – freshuri și lichioruri de fructe, condimente, ierburi aromatice ș.a.

Așa că vă invităm să descoperiți oferta noastră de rom de la cei mai renumiți producători din lume precum Havana, Captain Morgan, Bumbu, Zacapa, Sailor, Zacatiba etc., dar și o serie de sugestii de rețete de cocktailuri la secțiunea de blog.