Sauvignon Blanc – Franța vs Noua Zeelandă

Sauvignon Blanc - Franța vs Noua Zeelandă

Sauvignon Blanc – Franța vs Noua Zeelandă

Intense și expresive, cu amprenta aromatică tipică și aciditatea ridicată, vinurile din Sauvignon Blanc sunt printre cel mai ușor recognoscibile şi apreciate, cu o popularitate imensă peste tot în lume.

Dacă Franța este locul de naștere al Sauvignoului Blanc, Valea Loarei și Bordeaux fiind printre cele mai renumite zone pentru vinurile distincte pe care le dau, Noua Zeelandă, unde soiul este flagship, cu Marlborough vestit pentru vinurile sale, este o altă mare producătoare de Sauvignon Blanc.

În ansamblu, dacă ne uităm la topurile și concursurile de specialitate, pe lângă zonele menționate, Alto Adige – Italia, Stiria – Austria, Napa Valley – California dau, de asemenea vinuri din Sauvignon Blanc deosebite, foarte apreciate.

Din punct de vedere al specialiștilor, de exemplu un Top 2023 Wine Enthusiast acordă 95 de puncte unui Bordeaux, 94 unor vinuri din Valea Loarei – Sancerre și din Napa Valley și 93 de puncte unui Pouilly Fumé, deci tot Valea Loarei, însă și unui SB din Noua Zeelandă.

La Concursul Mondial de Sauvignon Banc de anul acesta, marele câștigător a fost desemnat un vin din Südsteiermark – Austria, dar la capitolul total medalii de aur Franța obține cele mai multe medalii; Noua Zeelandă și Africa de Sud stau și ele foarte bine.

Britt Karlsson în Forbes face o analiză interesantă, cu păreri proprii și în urma unui masterclass cu mai multe tipuri de SB, organizat de Rebecca Gibb, Master of Wine și autor, printre altele, al cărții The Wines of New Zealand: “Who is King of Sauvignon Blanc, France or New Zealand?www.forbes.com, descriind și apreciind calitățile diferitelor vinuri din ambele țări.

Concluzia este firească şi anume că juriul nu s-a putut hotărî și fiecare trebuie să decidă pentru el. Asta nu a împiedicat ca unul dintre participanți să întrebe: “Will the New Zealand Sauvignon Blanc ever be as good as the French?

Din punctul de vedere al iubitorilor de vin, în general vorbind, aplicația Vivino clasează Sauvignonul Blanc din Valea Loarei pe primul loc în lume după ratingurile obținute – 4.2 steluțe, în timp ce vinurile din Marlborough sunt apreciate cu 3.9 steluțe.

Topurile, analizele și părerile sunt multe, personal cred că nu se poate face o discuție de cel mai bun Sauvignon Blanc: vorbim de terroir-uri – de la sol, la climă ș.a.m.d.- și de stiluri diferite de vinificație; și bineînțeles, gusturile sunt subiective. Cert este că ambele – bătrânul SB și acest new world style SB își vor continua drumurile.

Struguri Sauvignon Blanc

Dacă mergem la origini, Franța are cea mai veche istorie în cultivarea soiului, primele menţiuni apărând anii 1500, în timp ce Noua Zeelendă este mic copil, cu prima plantație de viţă-de-vie şi cramă apărute după jumătatea anilor 1800 și era modernă a vinului abia după jumătatea secolului XX. În ceea ce privește cifrele, Franța cultivă azi peste 35 mii ha cu SB, iar NZ 23 mii ha.

 • ,

  Gérard Fiou Sancerre Grand Roc 2022 0.75L

  191,54lei
 • ,

  Gérard Fiou Terroir Silex Sancerre Blanc 2022 0.75L

  134,47lei
 • , ,

  L’Orangeraie Sauvignon Blanc 0.75L

  39,00lei
 • ,

  Château Smith Haut Lafitte Pessac-Léognan Grand Cru Classé Blanc 2020 0.75L

  795,00lei

 

Arome Sauvignon Blanc

Aciditate ridicată, complex,“full-flavored” – notele vegetal-ierboase – iarbă proaspăt cosită, urzică, ardei gras, agrişe, citrice, grepfruit în special, flori de soc, notele minerale uneori pronunțate și aciditatea crescută – în mare cam așa poate fi descris Sauvignonul Blanc, cu variații, evident, de la terrior la terroir și în funcție de stilul de vinificație.

În unele Sauvignon Blanc, acea notă de pipi de pisică, specifică soiului, poate fi mai pronunțată sau spre foarte subtilă.

Marlborough

În general, termenii din această zonă sunt evidați după cum remarcă și renumitul scritor de specialitate şi Master of Wine, Tim Atkin pe site-ul lui; se preferă vegetali, “sous-bois” sau “undergrowth” – tufă, tufiş “farmayard” – gunoi de grajd ș.a.

În vinurile din Valea Loarei întâlnim mineralitatea ridicată tipică datorată solului, (cremenele/silexul despre care vorbeam într-un articol precedent), mai ales în Sancerre și notele verzi – măr verde, agrișe, iarbă cosită, citrice și fructe cu sâmburi coapte.

În vinurile din Marlborough, notele verzi sunt ceva mai intense amestecate cu cele de fructe tropicale supracoapte. Avem agrișe, lime, fructul pasiunii şi mai pronunţată nota de pipi de pisică. “Directe” mai degrabă decât subtile şi frecvent mai acide decât cele franțuzeşti”, descrie aceste vinuri Tim Atkin.

Influențe compuși chimici. Ce nu știam eu prea clar până să documentez acest articol este faptul că aromele tipice ale Sauvignonului Blanc derivă din două clase de compuși chimici – metoxipirazine și tioli/mercaptani.

Fără să intru prea mult în chimie, m-am limitat la câteva explicații pe care le dă Jancis Robinson, unadin ele mai influente voci în domeniul vinului, Master of Wine, scriitor, jurnalist şi critic, pe site-ul ei.

Methoxipirazina care se găsește atât în Sauvignon Blanc, cât și în Cabernet Sauvignon dă aceste note verzi, ierboase și vegetale “grassy” sau “green – de exemplu ardei gras, agrișe, frunze de coacăze. Aceasta se simte mai bine în zonele cu climat rece.

Despre tioli e mai greu de apreciat cum își aduc contribuția la aromele vinurilor, putând avea atât efecte pozitive, cât și negative, care depind de mai mulţi factori precum tipul lor, concentrația, stilul de vinficare. Caracteristicile reductive ale tiolilor pot da acele note sulfuroase care merg de la minerale, până la varză și ouă stricate.

Tiolii se găsesc în struguri sub forma lor non-odorantă (precursori tiolici) si anumite unele drojdii permit eliberearea lor exprimând potențialul varietal de tip tiolic. (sursă agrovin.com)

Noua Zeelandă pe harta vinului mondial


Noua Zeelandă pe harta vinului mondial

Nu cred că există iubitor de vin, să nu fi băut un Sauvignon Blanc de Noua Zeelandă. Cum la fel poate puțini sunt cei care nu au auzit de producători precum Cloudy Bay și Villa Maria, printre cei mai populari și apreciați de aici.

Dacă într-un articol precedent Valea Loarei, Sancerre şi vinurile din silex Artisan Vigneron Gérard Fiou – vorbeam despre terroir-ul şi vinurile Văii Loarei, cu precădere despre Sancerre şi Pouilly Fumé -, iată și câteva date despre Noua Zeelandă.

Este un caz în care nu a fost de nevoie de o istorie și o tradiție îndelungate să se ajungă la aceste vinuri tipice, recognoscibile și ele ca venind de acolo – vinuri, intense, concentrate, cu aciditate ridicată, ajutate evident de climatul rece și diferențele de temperaturi zi-noapte.

În Club Oenologique, Chris Howard punctează succesul “de peste noapte al Sauvignonului Blanc din Marlborough ce redefinește soiul și plasează Noua Zeelandă pe podiumul vinurilor lumii”. “The wines displayed an exuberance and vitality that had never been seen before.”

 • ,

  Cloudy Bay Sauvignon Blanc 0.75L

  197,48lei
 • ,

  Villa Maria Sauvignon Blanc Cellar Selection 0.75L

  143,28lei
 • ,

  Villa Maria Blush Sauvignon Blanc 0.75L

  131,05lei
 • ,

  Villa Maria Reserve Wairau Valley Marlborough Sauvignon Blanc 0.75L

  129,71lei

Scurt storic vie-vin Noua Zeelandă. Prima viță-de-vie este plantată în 1819 de misionarul anglican, reverendul Samuel Marsden în 1819 în Bay of Islands. Misonarii catolici o duc în Hawke’s Bay, iar în 1851 este înfiinșată prima și cea mai veche cramă – Mission Estate, azi devenit unul dintre cele mai apreciate domenii dni NZ.

Mult timp însă, strugurii şi vinul au fost folosiţi în Noua Zeelandă mai mult în scop religios și pentru consumul în familie, decât ca sursă de venit, notează în www.newworld.co.nz.  

Podgorie Sauvignon Blanc

Lucrurile încep să se schimbe după 1960; ce se întâmplă, practic? Jim Harre, Chair of Judges, New World Wine Awards explică tot în materialul de mai sus:
– Neo zeelandezii călătoresc în diferte regiuni ale Europei în care mâncarea și vinul sunt în strânsă legătură, experimentează și le place şi vor să aibă aceste lucruri şi în ţara lor.
– Imigranții dalmați care munceau în plantațiile de arbori de cauciuc din Northland se mută în zonele rurale de lângă Auckland unde planteză și viță-de-vie; începea să prindă contur o viticultură timidă. De asemenea, încep să cultive zone noi în funcție de nevoile/cerinței viței-de-vie, vechiul obicei fiind de a cultiva în apropierea piețelor.
– Tinerii vinificatorii din NZ merg în Europa, America şi Australia, unde acumulează experienţă; avea să aibă loc o combinaţie între stilul tradiţional de vinificație “de Lume Veche” cu cel “de Lume Nouă”, dezvoltat în USA şi Australia;
– Se schimbă și relaxează regimul accizelor, mai ales în ceea ce privește consumul de vin în restaurante. Dezvoltarea restaurantelor BYO are un efect pozitiv uriaș.
– Crame mici care apar efectiv din pasiune devin afaceri de succes.

 

În 1974-1975, Frank Yukih, un vinificator îndrăzneț cultivă pentru prima dată Sauvignon Blanc în Marlborough. De atunci suprafețele cultivate, cresc incredibil în ultimele patru decenii. Iată “era modernă” a vinului în Noua Zeelandă.

Cum arătam mai sus, Villa Maria și Cloudy Bay sunt doi dintre cei mai populari producători de vin din Noua Zeelandă ale căror vinuri le regăsiți în oferta Dagmar.

Și dacă vi s-a făcut poftă de un Sauvignon Blanc, vă invit să răsfoiți site-ul Dagmar și să descoperiți vinuri remarcabile din Valea Loarei, până în Marlborough, precum și din alte mari regiuni producătoare. Nu ezitaţi să ne spuneţi şi părerile voastre.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


You've just added this product to the cart: