Vinuri pentru masa de Crăciun

Vinuri pentru masa de Crăciun, Vinuri pentru sarmale, Vinuri pentru fripturi, Vinuri pentru cozonac

Vinuri pentru masa de Crăciun

# Vinuri pentru masa de Crăciun # Vinuri pentru sarmale # Vinuri pentru fripturi # Vinuri pentru cozonac.

 

Și trei rețete tradiționale de preparate nelipsite de sărbători

Aproprierea sărbătorilor ne duce cu gândul la masa de Crăciun, la aromele inconfundabile ale bunătăților tradiționale din această perioadă. Chiar dacă obiceiurile culinare s-au mai schimbat în timp, mai ales în mediul urban, cert e că atunci când vorbim de Crăciun, răciturile din carne de porc, sarmalele, friptura și cozonacul sunt primele preparate la care ne gândim majoritatea dintre noi.

Iar dintre toate băuturile, vinul este, fără doar și poate, regele mesei. Și cum sărbătoarea ține trei zile, iată mai jos mai multe sugestii de vinuri care să completeze și să dea savoare mesei de Crăciun sau mai bine spus, meselor de sărbători.

Vinuri pentru masa de Crăciun. Ce bem la aperitivele tradiționale?

Cum orice masă festivă începe cu un spumant și cum orice gură de spumant este o încântare chiar și fără mâncare înainte de masă :)), aici alegerea nu este grea. Într-un articol precedent recomandam câteva spumante potrivite pentru toate momentele de consum și o pentru varietate de preparate de la început, la finalul mesei – Bauturi pentru noaptea de Revelion

Datorită acidității ridicate, caracterului fructat și notelor saline, spumantele se potrivesc foarte bine cu numeroase aperitive din carne. Aciditatea taie din grăsime, bulele completează preparatul, iar împreună fac pairinguri savuroase.

Aperitivele tradiționale – șorici și jumări, tobă, caltaboș, piftie “primesc” bine un vin alb, la fel, cu aciditate mai ridicată (voi mai vorbi despre acest lucru) care să le susțină, să contrabalanseze grăsimea, dar să nu le acopere gustul. Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Gris, precum și vinuri din soiuri romanești ca Fetească Regală, Crâmpoșia, Zghihara sunt foarte bune însoțitoare. Feteasca Regală merge bine și cu salata de boeuf și salata de vinete, de asemenea.

  • ,

    Nocturne Sauvignon Blanc 0.75L

    51,05lei
  • , ,

    Hyperion Pinot Grigio 0.75L

    81,88lei 65,50lei
  • , ,

    Valahorum Pinot Gris 0.75L

    47,60lei
  • ,

    Muse White 0.75L

    63,07lei

Dacă aveți și aperitive internaționale de tipul charcuterilor și brânzeturilor, le puteți asorta o varietate de vinuri, de la vinuri mai ușoare pentru cele mai fine, la vinuri cu corpolență medie pentru cele mai grase: albe precum Sauvignon Blanc și Pinot Gris, roșii de la Pinot Noir, la Merlot.

  • , ,

    Mademoiselle De Pennautier Terroirs D’Altitude 0.75L

    61,88lei
  • , ,

    Prestige Pinot Gris 0.75L

    46,41lei
  • , ,

    Regno Recas Pinot Noir 0.75L

    35,70lei
  • , ,

    Domeniile Recas Cuvee Rouge 0.75L

    32,13lei

Charcuteriile delicate fac pairinguri bune și cu rose-urile italienești și franțuzești. Mezeurile mai grase și cele maturate sau cu note picante se vor asocia cu vinuri cu corpolență medie, fructate, mai suculente, precum Beaujolais, Gamay, Malbec, care taie grăsimea și scot în evidență aromele preparatelor.

Terinele și pateurile merg bine cu un Cabernet Franc sau cu un Gamay.

Și haideți să trecem și la vedetele meselor tradiționale de Crăciun: sărmale, fripturi și alte preparate din carne.

 

Vinuri pentru sarmale

Pentru că tradițional mâncăm sarmale de porc, deci din carne mai grasă, gătite cu orez și sos roșu, vinul potrivit trebuie să fie unul care să “întâmpine”, să contrabalanseze grăsimea, să se muleze și pe textura sarmalelor, fără să le acopere acel gust inconfundabil, delicios.

Vinuri pentru sarmale

Avem nevoie, deci, de un vin sec, cu o corpolență medie, cu aciditate medie sau ridicată. Aciditatea este obligatorie pentru că sosul de roșii dă un gust gust metalic și plat asociat de exemplu cu vinuri taninoase.

Încercați mai degrabă albe precum Fetească Regală, un Pinot Gris, un Riesling sau roseuri seci.

  • ,

    Sole Feteasca Regala 0.75L

    66,64lei 61,00lei
  • , ,

    Nocturne Rose 0.75L

    51,05lei
  • , ,

    Maison Lorgeril Ô de Rosé 0.75L

    72,59lei
  • , ,

    Sole Rose 0.75L

    66,64lei 61,00lei

Dacă vreți un vin roșu, alegeți unul fructat, mai acid precum Beaujolais, Côtes du Rhône, Rioja, Zinfandel, Băbească Neagră, Rară Neagră, o Fetească Neagră mai tânără.

  • , , ,

    Hyperion Feteasca Neagra 0.75L

    126,14lei
  • , ,

    Purcari 1827 Malbec 0.75L

    49,98lei
  • , , ,

    Valahorum Feteasca Neagra 0.75L

    49,98lei
  • , ,

    Mas Des Montagnes Classique 0.75L

    67,83lei

Și dacă v-am făcut deja poftă de sarmale, iată și o rețetă tradițională din carne de porc, îmbunătățită cu ceafă afumată și costiță afumată. Credeți că mirosul imbietor al sarmalelor făcute în casă le va face pe doamne să-și schimbe obiceiul de a cumpăra sarmale gata făcute cu cel de a găti?, se întreabă autoarea rețetei, Crostina Toth, blogger culinar divainbucatarie.ro. Deja parcă le simțim aromele, nu-i așa?

Sarmale în varză murată

Ingrediente:

  • 700 g carne de porc
  • 100 g ceafa porc afumată
  • 4-5 felii de costiță de porc afumată
  • 2 linguri de orez
  • O ceapă mare
  • 2 linguri cu vârf de orez (60 g)
  • Mărar
  • Puțin cimbru
  • O varză murată mare, cu frunze subțiri
  • 5 linguri de bulion
  • 2 linguri ulei
  • O foaie dafin
  • Boabe de piper
  • 1/4 linguriță piper măcinat
  • Opțional, smântână pentru servit

Mod de preparare:

Pentru început ne pregătim foile de varză: dacă varza este prea acră sau prea sărată, spălam frunzele în apă călduță și le stoarcem. Dacă frunzele sunt prea mici, tăiem nervurile groase pe dos, fără să rupem frunza, iar dacă frunzele sunt prea mari, le putem taia în două.
Tocam carnea împreună cu ceafa. Adăugăm ceapa tocată marunt și călită, orezul, puțin piper măcinat, cimbrul și mărarul. Rețeta completă o găsiți aici.

 

Vinuri pentru fripturi

Asocierile clasice pentru carnea roșie sunt vinurile roșii, seci, cu corpolență medie sau pline; în funcție de textura cărnii și de cum este gătită aceasta. Ca să nu ne prindem prea tare urechile, regula este următoarea: cu cât carnea e mai grasă/mai grea, cu atât și vinul trebuie să fie mai corpolent, dacă este mai puțin grasă, spre slabă atunci primește un vin mediu corpolent sau mai light, proaspăt.

Așa că asocierile pot varia de la Pinot Noir, Beaujolais, Grenache, la Fetească Neagră, pănă la Montepulciano și chiar Barolo.

Puteți încerca și un Carmenere a cărui structură taninică sparge grăsimea, în timp ce notele ierboase aduc îi aduc arome binevenite cărnii la grătar.

Rulada de porc se potrivește foarte bine cu un Malbec, aromele fructate de prune și fructe de pădure îi completează foarte bine gustul. Malbecul argentinian fructat și mai puțin taninic scoate la iveală mai bine dulceața preparatului.

Vinuri pentru fripturi dagmar.ro

Nu vă feriți de vinurile albe la friptutri, chiar Decanter recomandă astfel de asocieri. Rieslingul, Viognierul, Chenin Blanc sunt câteva exemple. Un Riesling demisec, de exemplu, face un pairing bun cu cărnurile la cuptor care au și șorici.

  • ,

    Nocturne Cabernet Sauvignon 0.75L

    51,05lei
  • , , ,

    Selene Feteasca Neagra 0.75L

    77,35lei
  • ,

    Negru De Purcari 0.75L

    95,20lei
  • , ,

    Prince Mircea Merlot 0.75L

    59,00lei

Carnea de vită merge foarte bine cu vinuri pline, seci, bogate, cu aciditate ridicată, expresive, elegante. Pairinguri comune sunt Cabernet Sauvignon, Merlot, cupaje din cele două, roșii de Bordeaux și Burgundia. O vită de calitate premium merită un Brunello – este poate una dintre cele mai bune asocieri.

Carnea de vânat, mai puternică, bogată aromatic, se potrivește cu un vin la fel de puternic, bine structurat, cu note intense de fructe negre, pământii, afumate, dar nu foarte taninoase. Un Côtes du Rhône (Grenache) plin, fructat, cu tanini domoli, susține bine aroma bogată a cărnii fără să fie overpowering. Și notele condimentate ale Shirazului îi fac față cu brio. Un Amarone bogat iarăși va completa bine gustul vânatului. Dar și un Negru de Drăgășani.

Iar dacă ați ales o carne mai slabă, de pildă de curcan, albul potrivit este un vin mai structurat, un Chardonnay, de exemplu sau o Fetească Albă, ori un roșu mediu – Pinot Noir, Beaujolais/Gamay, Băbească Neagră, Rară Neagră.

Pentru cârnații la care, de regulă, se bea bere, spumantele sunt excelente înlocuitoare, (da, ați citit bine), la fel și albele acide precum Rieslingul. Cârnații mai picanți merg bine cu roseuri seci și roșii medium bodied, fructate, suculente, cu note condimentate care să le completeze precum Grenache, Pinotage sau Shiraz/Syrah, Zinfandel.

  • ,

    Ciacci Brunello Di Montalcino DOCG 0.75L

    235,00lei 215,00lei
  • ,

    Recas Premium Cuvee Uberland 0.75L

    129,71lei
  • ,

    Conacul Ambrozy Sauvignon Blanc 0.375L

    49,98lei
  • ,

    Ice Wine Purcari 0.375L

    95,20lei

Vinuri pentru masa de Crăciun. Ce bem la cozonac?

Vinuri pentru Cozonac de Craciun

Cozonacul. Și iată-ne ajunși la desert și la dragul de cozonac. Parcă mai merge un pahar de vin și aici, nu-i așa?

Spumantele demiseci, vinurile aromate și cele demidulci și dulci albe și rose, vinurile de desert fac pairinguri foarte bune cu tradiționalul cozonac.

La spumante puteți alege orice de la spumante românești, la lambrusco și prosecco. Tămâioasă, Busuioaca, Muscatul, Tokaji sau un Icewine sunt alegeri bune pentru cozonac și în general și pentru alte deserturi tradiționale de sărbători.

Sau dacă vreți musai un vin roșu, un vin de Porto este un match bun.

Da, știu că e mai ușor să cumpărăm cozonac, dar altfel miroase casa a cozonac proaspăt scos din cuptor. Așa că dacă vă tentează ideea de a-l pregăti acasă, iată mai jos două rețete.

 

Cozonac cu aluat opărit

Andreea Jugănaru, blooger de food, ne oferă o rețetă de cozonac cu aluat opărit, cu umplutură de nucă și ciocolată, inspirată din cartea renumitei Silviei Jurcovan, adaptată.

De ce aluat oprit? Merită o încercare petru că spune ea, opărirea îi dă cozonacului o textură mai moale și mai pufoasă, care se menține așa chiar și o săptămână. Iar cantitățile de aluat și de umplutură sunt egale ceea ce face ca rezultatul să fie nu doar un cozonac cu gust forte bun, dar și aspectuos.

Cozonac

Ingrediente Cozonac cu aluat opărit 

Un kg făină (de preferat Manitoba care are procent de proteină 14 sau făină cu procent de proteină de cel puțin 12. O făină cu procent mare de proteina asigură elasticitate aluatului și dezvoltă o retetă bună de gluten).

  • 8 gălbenușuri de ou (cântărite să aibă în total 160 g)
  • 600 ml lapte
  • 50 ml ulei
  • 60 g drojdie proaspătă
  • 200 g unt gras 82% grăsime
  • 200 g zahar
  • 20 ml esență rom
  • Coaja rasă de la o lămâie
  • Coaja rasă de la o portocală
  • O linguriță rasă de sare
  • 2 lingurițe zahăr vanilat

Mod de preparare

Într-o crăticioară puneți 100 g făină din cantitatea indicată peste care turnați 300 ml lapte rece. Amestecați cu telul până obțineți o compoziție omogenă, apoi dați crăticioara pe foc. Lăsați să fiarbă amestecând continuu până ce compoziția se îngroașă și devine lipicioasă și greu de amestecat. Lăsați deoparte până ce se răcește și ajunge la temperatura camerei.

Modul de preparare complet îl găsiți aici.

Cozonac de tip panettone

A doua rețetă este de cozonac tip panetone, făcut la mașina de pâine, rapid, dacă nu aveți timp și răbdare. Sa faci un cozonac la mașina de paine este ca și cum ai pune rufele la spălat, adică nu faci aproape nimic, spune autoarea rețetei, Dana Burlacu Vistiericu, blogger de food prăjituricisialtele.ro.

Cozonac de tip panettone

Cozonac rapid, la mașina de pâine

Ingrediente:

  • 450 g făină
  • 60 g zahăr
  • 100 g unt (peste 80% grăsime)
  • 2 ouă
  • 200 ml lapte
  • 8 g drojdie uscata
  • 4 g sare
  • O linguriță coajă de lămâie
  • 100 g fructe confiate/ stafide/rahat

Mod de preparare:

Punem făina, zahărul, sarea, coaja de lămâie, laptele, untul și ouăle în tăvița de coacere a mașinii de pâine. Drojdia se pune în compartimentul ei, iar fructele confiate/stafide/rahat se pun în dispenserul special pentru acestea. Se setează programul dorit. Rețeta completă o regăsiți aici:

Ca să închei, sigur că gusturile nu se discută, sunt subiective, dar sper că v-am fost de folos cu acest mic ghid. Un sfat este să vă uitați și pe contraetichetele sticlelor de vin, ce recomandă asocieri culinare potrivite. Să aveți spor și inspirație la găsirea vinurilor potrivite și gătit! Sărbători fericite!

 

# Vinuri pentru masa de Crăciun # Vinuri pentru sarmale # Vinuri pentru fripturi # Vinuri pentru cozonac.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart: