Băuturi și cocktailuri cu whisky pentru Crăciun
Băuturi și cocktailuri cu whisky pentru Crăciun
Dacă recomandări de vinuri pentru mesele de Crăciun și pentru alte mese festive, v-am mai lăsat în alte articole anterioare, haideți să vedem și cu ce ne mai putem delecta zilele acestea de sărbătoare, dar și iarna în general, de ce nu, când vrem și alte băuturi savuroase în afară de vin și ne dorim să ne răsfățăm familia și, poate, să ne impresionăm și musafirii. Merg oricând în deschiderea unei mese sau în momentele de odihnă la căldură.
Am adunat, așadar, câteva rețete de cocktailuri – hai să le spunem și lor tot festive – cu whisky de data asta (mai multe sugestii și cu alte tipuri de alcool găsiți și în articolul despre cocktailurile de sezon toamnă-iarnă).
Punch de Crăciun. Whisky Apple Cider Punch
“Perfect centre piece for any drink table”, prezintă site-ul Ballentines acest punch de sărbători.
Cidrul de mere, portocala, condimentele și whisky-ul se combină într-o băutură foarte bună, un “comfort drink” perfect pentru această perioadă. Pentru mesele în familie și atunci când aveți musafiri, multiplicați rețeta în funcție de numărul de persoane.
Ingrediente
40 ml whisky – Recomandare Ballantine’s Finest
500 ml suc de mere
500 ml cidru de mere
Condimente – o steluță de anason, 6 cuișoare, 4 bețe de scorțișoară, 6 bobițe de ienibahar
150 ml suc de lămâie
Sucul și coaja de la o portocală
50 g zahăr brun
O linguriță de extract de vanilie
3 picături bitter
Gheață
Mod de preparare
Puneți sucul de mere, cidrul de mere, sucul de lămâie, sucul și coaja de la o portocală, condimentele, zahărul brun și extactul de vanilie într-o oală mai încăpătoare. Lăsați băutura pe aragaz la temperatură medie până când observați că se combină bine toate ingredientele și este fierbinte. Dați-o deoparte și apoi lăsați-o să se răcească.
Adăugați bitterul și whisky-ul într-un pahar cu gheață. Umpleți paharul cu aproximativ 120 ml din cidrul preparat fiert. Amestecaţi uşor. Enjoy! (www.ballentines.com)
Winter Whisky Sour
O variantă a clasicului whisky sour – “fired up”, îl numește scotchwhisky.com, plin de aromele Crăciunului, pe care combinația de lămâie și cranberry îl face un cocktail excelent de savurat înaintea mesei. Falernum este un sirop de rom, de obicei cu ingrediente precum ghimbirul, vanilia, migdalele, cuișoarele – iată arome asociate sărbătorilor de iarnă, Crăciunului – și care completează savuros un whisky învechit o perioadă mai mare de timp . Îl văd potrivit atât pentru doamne, cât și pentru domni.
Ingrediente
60 ml whisky – Recomandare Chivas 15 Y.O., Chivas 18 Y.O.
15 ml fresh de lămâie
15 ml suc de merișoare
15 ml Falernum/sirop de rom cu condimente
2 picături bitter
Un albuș de ou (opțional)
Mod de preparare
Amestecați toate ingredientele într-un shaker și agitaţi-l bine – dry shake (fără gheață) pentru a aera albușul. Puneți gheață și iarăși scuturați bine shakerul.
Strecurați băutura într-un pahar rock peste gheață și turnați la final câteva picături de bitter – de merișoare sau Angostura. ( www.scotchwhisky.com )
Scotch Whisky Cocktail: Spiced Spey Coffee
Cafeaua şi whisky-ul sunt “match made in heaven”, scrie site-ul glenlivet, mai ales iarna am spune; reţeta oferită de Glenlivet este o adaptare a originalei Irish Coffee care combină aromele catifelate, dulcege, fructate ale whisky-lui Glenlivet 12 Y.O. cu o cafea bogată, concentrată. Un strop de ciocolată lichidă şi un vârf de cuţit de piper completează această combinaie savuros şi pun în evidenţă notele condimentate, garantând o băutură “full of warming flavours”. Plin, dulceag-condimentat, gourmet!
Ingrediente
40 ml whiskey – Recomandare Glenlivet 12 Year Old
15 ml ciocolată lichidă
75 ml cafea Americano/Cafea tare la filtru
Un vârf de cuțit de piper Cayenne
40 ml frișcă
Mod de preparare
Încălziți ușor un pahar clasic de vin cu apă caldă pe care o vărsați-o apoi.
Amestecați ciocolata lichidă, whisky, cafeaua, siropul și piperul cayenne în paharul încălzit.
Adăugați ușor frișca cu spatele unei linguri pentru a forma un strat cremos. Decorați cu aschiuțe de ciocolată sau ciocolată rasă și mai adăugați încă un pic de piper Cayenne.
(www.glenlivet.com)
Whisky&Champagne XV -Champagne Cocktail
Ingrediente
15 ml whisky – Recomandare Chivas XV
3 picături bitter
Un cub de zahăr
Șampanie
Mod de preparare
Puneți cubul de zahăr într-un pahar de șampanie și adăugați bitterul peste el. Adăugați
whisky. Umpleți uşor, cu atenţie, paharul cu șampanie.
Un cocktail efervescent rapid pentru orice moment, aș spune. ( www.chivas.com )
Whisky Christmas Cocktail
Un punch care combină gustul acrişor al sucului de merişoare, aromatizate cu condimente şi puţin zahăr cu gustul puternic al whisky-ului cu note dulcege şi cu… pară fiartă. O combinație neobișnuită, am zice, dar cei de la Ballentines garantează un gust foarte bun; pe mine acst mix m-a făcut chiar curioasă.
Ingrediente
50 ml whisky – Recomandare Ballentines Finest Whisky
120 ml suc de merişoare
5 ml suc de lămâie
O pară coaptă
250 g zahăr
250 ml apă
2 beţișoare de scorţişoară
6 cuişoare
Coaja rasă de la un sfert de lămâie
Mod de preparare
Preparați pentru început siropul din para tăiată cubulețe mici, zahăr, apă, scorțișoară, cuișoare și lămâie într-o tigaie și aduceți-l la fierbere. Reduceți căldura și fierbeți la foc mic 20 de minute. Răciți băutura, strecurați-o și dați-o la frigider. (O puteți păstra și până la 4 săptămâni la rece).
Pentru cocktailul nostru, încălziți un pahar și apoi turnați în el 50 ml de whisky și siropul preparat. Încălziți și sucul de merișoare și adăugați-l în pahar.
Amestecaţi uşor şi savuraţi lângă vâsc ( www.ballentines.com )
Lasă un răspuns