Vodka, curiozități și cocktailuri celebre cu vodka

Cocktailuri celebre cu vodkă, Bloody Mary, Screwdriver, Espresso Martini, Cosmopolitan, Sex on the Beach

Vodka, curiozități și cocktailuri celebre cu vodka

Curiozități despre vodka # Cocktailuri cu vodka # Bloody Mary # Screwdriver # Espresso Martini # Cosmopolitan # Sex on the Beach.

 

Bloody Mary, Screwdriver, Espresso Martini, Cosmopolitan, Sex on The Beach.

De la slavi vine… cuvântul “voda”, la ruși “voda”, la polonezi “woda” – vodka de azi – care înseamnă, de fapt, nici mai mult nici mai puțin decât… apă. Mai precis, un diminutiv al cuvântului apă – “little water” – “apă mică”, “apșoară“ dacă vreți. Și asta cel mai probabil datorită purității/clarității ei și aromei neutre.

Deși originele ei sunt “tulburi”, cum se întâmplă și la alte băuturi distilate, un lucru e cert: vodka este considerată una dintre cele mai pure băuturi alcoolice datorită faptului că este făcută din ingrediente naturale (in forma ei de bază) și este distilata de mai multe ori, ceea ce elimină impuritățile.

Vodka se obține așadar prin distilarea cerealelor, a cartofilor, a strugurilor, practic din orice plantă bogată în amidon ori zahăr. Mulți producători folosesc în prezent secara, grâul, porumbul, sorgul, orzul.

Vodka: origini și răspândire

Apariția ei ne întoarce așadar către o ţară estică, în Evul Mediu, prin secolele VIII-XIX, iar legende o leagă de călugări din nou, cum se întâmplă cu ginul, cu whiskyul, cu șampania. Să fi fost Rusia, să fi fost Polonia? Ca să fim corecți, primul document care atestă producerea ei a apărut la sfârșitul secolului IX în Rusia. Iar prima distilerie apărea 200 de ani mai târziu, în orașul Khylnovsk in 1174.

Polonezii ar revendica și ei paternitatea, prin secolul XVIII, însă aceștia distilau vin, iar ceea ce obțineau era mai degrabă sau practic brandy decât vodka. Sigur este că ambele țări au cele mai îndelungate tradiții de producere.

La fel ca în cazul altor spirtoase, cu secole în urmă, era folosită ca leac/medicament pentru tratarea/curățarea rănilor, ca anestezic, în răceli, gripe și alte boli. Era adesea amestecată cu diferite ingrediente în elixire.

Surse legate de răspândirea și creșterea popularității ei trimit către diverse perioade. În 1921, în timpul Revoluției Ruse, se răspândește în Europa, când rușii fugeau cu tot cu această băutură, iar mai târziu intră și pe “mâinile americanilor”.

Adevărata popularitate și-o câștigă în timpul celui de-al doilea război mondial, din mai multe motive, cele mai plauzibile fiind că se putea obține din ingrediente ieftine și în cantități mari.

Spre deosebire de alte spirtoase nu are reglementări stricte dictate de locul/țara de origine ori materia primă din care se obține. Iar astăzi ajunge să fie cea mai consumată/vândută băutură spirtoasă de pe glob.

 

 • Absolut Vodka 0.7L

  72,33lei
 • ,

  Absolut Elyx 0.7L

  241,53lei
 • ,

  Ciroc Vodka 0.7L

  274,27lei 231,43lei
 • ,

  Belvedere Vodka 0.7L

  214,77lei 171,82lei

 

Vodka. Sortimente și degustare

În ceea ce privește categoriile de vodka există vodka standard, vodka premium și vodka superpremium.

Tăria alcoolică (ABV) pentru vodka standard produsă în Polonia, Rusia, Belarus, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Slovacia, Suedia și Ucraina este reglementată la 40%. În UE poate varia, dar nivelul minimum stabilit este 37.5%. În SUA, la fel trebuie să fie de minimum 40%.

Sortimente aromate au apărut în timp, de la arome din fructe: citrice, zmeură, mere, pere, piersici, pepene, la vanilie și condimente, cafea, ba chiar și vată de zahăr și bacon.

La fel ca vinul, primul pas al degustării începe olfactiv, nasul fiind responsabil de 80% din cee ce procesăm ca aromă. Aroma fiecărui sortiment dictează cum se va bea – straight, cu gheață ori în cocktailuri.

Experții ne sfătuiesc să începem cu sortimente nearomate, lăsate din frigider – regula este ca sticla să stea trei ore la frigider înainte de bea vodka.

Puneți 50 cl într-un pahar, mirosiți și inhalați, respirați și repetați. Dacă aroma este puternică, înțepătoare, persistentă, vodka s-ar putea să fie de slabă calitate. Luați o înghițitură mică și țineți puțin băutura în gură, plimbând-o pe limbă, înainte de o scuipa. În funcție de tipul de vodka, se poate simți ușoară sau mai plină, cu finish dulceag sau sărat. Puteți pune acum puțină apă și repeta pentru a simți și aromele “ascunse”.

 • ,

  Smirnoff Orange 0.7L

  59,74lei
 • ,

  Smirnoff Green Apple 0.7L

  69,09lei
 • ,

  Smirnoff Vanilla Twist 0.7L

  59,74lei
 • ,

  Smirnoff Raspberry 0.7L

  59,74lei

 

Vodka. Recomandări

Diferite statistici internaționale, la nivelul anului 2022, clasează în topul celor mai bine vândute branduri de vodka din lume Smirnoff, Absolut, Khortytsa, Zubrovka și Morosha.

Iar printre brandurile de încercat în 2022, publicații de specialitate recomandă nume precum Absolut Elyx, Beluga Noble Vodka, Belvedere Smogory Forest, Ketel One, Smirnoff No.21.

În România, grupul Alexandrion produce Alexader – Alexander Standard și cu arome: Alexander Apple, Alexander Lemon, Alexander Orange, Alexander Vanilla.

Iată și câteva sortimente din oferta noastră de vodka din cele trei categorii – standard, premium și superpremium (în ordine alfabetică), pe care vă invităm să le descoperiți, mai multe, regăsiți la secțiunea aferentă de pe site.

Vodka

Absolut Superpremium, Absolut Superpremium Elyx, Absolut Extract, Absolut Lime, Absolut Raspberri, Absolut Vanilla;

Alexander Standard, Alexander Apple, Alexander Lemon, Alexander Orange, Alexander Vanilla;

Beluga Allure Superpremium Beluga Celebration Superpremium, Beluga Gold Line Superpremium cutie cadou, Beluga Noble, Beluga Summer Edition Superpremium, Beluga Winter Edition Superpremium, Beluga Transatlantic Navy Blue Superpremium, Belvedere Superpremium, Belvedere Neon Superpremium;

Ciroc Superpremium, Finlandia Premium, Gorbatschow, Ketel One, Ostoya, Ostoya Black, Sky, Sky 90;

Smirnoff Premium Black, Smirnoff Green Apple, Smirnoff North, Smirnoff Orange, Smirnoff Raspberry, Smirnoff Vanilla Twist, Tasowsky, Wyborowa.

Regăsiți diferite sortimente în sticle de 0,7l, 1l, 1,5l, 1,75l, 3l, precum și o varietate de miniaturi de la diferite branduri.

 

 • ,

  Smirnoff Black 0.7L

  81,61lei 55,63lei
 • ,

  Ketel One 0.7L

  121,37lei
 • , ,

  Alexander Vodka 0.7L

  36,25lei
 • ,

  Finlandia 0.7L

  66,41lei

 

Cocktailuri celebre cu vodka și poveștile lor

Datorită aromei sale neutre, vodka este una dintre băuturile spirtoase cele mai folosite în cocktailuri, poate chiar cea mai folosită; poate fi amestecată cu o varietate de sucuri, siropuri și tot felul de alte ingrediente. În plus, este cea mai safe băutură spirtoasă de mixat înclusiv acasă în sensul că nu prea poți da greș cu o multitudine de rețete.

Cocktailuri celebre cu vodkă, Bloody Mary, Screwdriver, Espresso Martini, Cosmopolitan, Sex on the Beach

Cocktailuri cu vodka: Bloody Mary

Nu e niciun secret că faimosul cocktail Bloody Mary e cunoscut ca un popular remediu pentru mahmureală. Cui pe cui se scoate? Nu chiar, dar cert e că vitaminele din sucul de roșii ajută organismul.

La 100 de ani de la apariția lui, i se mai spune și regina brunch-ului, băutura perfectă de început ziua de după… ce vreți voi. Da, știm Mimosa își revendică această titulatură, daaaar, ”Back off Mimosa lovers, you know it’s true!” J, se amuză absolutdrinks.com

Așadar, în centrul culturii brunchului în lume, Blody Mary este asociat cu socializarea și cu mâncarea, a doua zi după party.

Bloody Mary are vodka, suc de roșii, arome picante și alte ingrediente la inspirația și gusturile celui care îl prepară. Variații de vodka cu suc de roșii sunt nenumărate, de exemplu numai Absolut Vodka ne inspiră cu 22 de combinații!

Ce mai e cool la acest Bloody Mary e că se poate adapta în tot felul de pahare și mai ales că poate avea topping cam ce vă trece prin cap – de la clasicele bețișoare de țelină și feliuțe de lămâie, măsline, ardei iuți, castraveciori murați, la creveți, friguri mixte, mini burgeri, mini toasturi, bacon crispy, brânzeturi grill. 

Cocktailuri celebre cu vodkă Bloody Mary

Istoria apariției lui ne poartă în anul 1921 într-un bar din Paris, Harry’s New York Bar, frecventat de expații americani care căutau atmosfera de acasă. În anii 1920, rușii care fugeau din Rusia au adus vodka în Paris, iar americanii au început să vândă vodka cu suc de roșii în perioada Prohibiției. Acestei combinații barmanul Fernand “Pete” Petiot i-a mai pus condimente, lămâie și arome de sezon. Așa apărea Bloody Mary.

Legende spun că numele i-ar veni de la o ospătăriţă Mary care lucra la un bar numit The Bucket Of Blood din Chicago sau că ar fi fost numit așa după regina Maria “cea sângeroasă“ a Angliei. Chiar dacă nu se știe precis de unde a venit alăturarea celor doi termeni, cert e că așa a rămas și va rămâne, restul e istorie.

Iată una din rețetele Absolut, u este musai să folosiți toate ingredientele, o puteți simplifica (sau complica J) în funcție de ce aveți ori cu ce vă place.

Bloody Mary Cocktail

Ingrediente Bloody Mary

 • Vodka (recomandare Absolut) 1 și ½ părți
 • Suc de roșii 5 părți
 • Sos picant 4 picături
 • Sos Worcestershire 1/3 părți
 • Suc de lămâie 1/3 părți
 • Piper negru 1 vârf de cuțit
 • Sare de usturoi 1 vârf de cuțit
 • O feliuță de lămâie
 • O tijă de țelină

Mod de preparare Bloody Mary

Umpleți un shaker cu cuburi de gheață. Turnați vodka. Turnați și sucul de roșii. Adăugați sosul picant, Wochestershire și sucul de lămâie. Puneți și un vârf de cuțit de piper negru. Mixați. Pputeți completa cu un vârf de cuțit de sare de usturoi. Decorați cu felia de lămâie și tija de țelină (www.absolutdrinks.com).

 

Cocktailuri cu vodka: Screwdriver (Șurubelnița)

Doar vodka și suc de portocale și totuși printre cele mai populare și îndrăgite cocktailuri cu vodka, all over the word, iată iconicul Screwdriver – Șurubelnița.

Screwdriver Cocktail

Care nu a fost inventat de vreun barman, povestea apariției lui trimițând la minerii americani din Golful Persic, care beau suc de portocale cu vodka pentru a trece mai ușor de orele lungi și friguroase. Și cum nu aveau cu ce să o amestece, foloseau șurbelnițe. Și marinarii americani în timpul celui de-al doilea război mondial își “dozau” sucul de portocale cu vodka.

Acum Screwdriver este în orice bar și se pare al doilea cel mai vândut cocktail cu vodka din lume, după Bloody Mary.

Ingrediente Screwdriver

 • Vodka (recomandare Smirnoff No. 21) 25-30 ml
 • Suc de portocale 100 ml
 • Gheață

Mod de preparare Screwdriver

Doar trebuie să amestecați vodka cu sucul de portocale într-un pahar cu gheață. Decorați cu feliuța de portocală și Șurubelnița este gata! (www.smirnoff.com).

 

Cocktailuri cu vodka: Espresso Martini

Espresso Martini Cocktail, Cocktailuri vodkă

Espresso Martini sau Espressotini e practic un cocktail Kahlua clasic savuros destpre care povestea spune că a fost inventat de barmanul Dick Bradsel, după ce un model a intrat în barul său și a rostit o întrebare care avea să intre în istorie: “Can you please make a something that will wake me up and then f**k me up?”

Ingrediente Espresso Martini

 • 1 și 1/3 părți vodka (recomandare Absolut)
 • 2/2 părți lichior Kahlua
 • 2/3 părți espresso
 • Cuburi de gheață
 • Garnish: 3 boabe de cafea întregi

Mod de preparare Espresso Martini

Umpleți un shaker cu cuburi de gheață. Adăugați restul ingredientelor. Agitați și strecurați apoi în pahar. Decorați cu boabele de cafea.

Preparați espresso înainte și lăsați-l să se răcească. Asta va minimiza diluarea, va face băutura mai rece și mai gustoasă! (www.absolutdrinks.com).

 

Cocktailuri cu vodka: Cosmopolitan

Și, ladies, nu avea cum lipsi din enumerarea noastră faimosul Cosmopolitan care ne duce instant cu gândul la filmul anilor 90 “Sex and the City”, datorită căruia și-a câștigat popularitatea. 4 ingrediente pricipale, patru personaje, pare că nimic nu e întâmplător, nu?

Cosmopolitan Cocktail, Cocktailuri vodkă

Mai mult de un deceniu a fost cel mai iubit cocktail în America, barmanii nemaifăcând față efectiv comenzilor.

Originea lui se pierde prin anii ‘30 dar forma actuală ar fi plecat de la barmanița Cheryl Cook, care a updatat un Kamikaze clasic cu vodka cu aromă de lămâie și suc de cranberry în 1985, în Miami.

Iar Toby Cecchini, barman la Odeon în New York, a folosit cele patru ingrediente principale într-o rețetă 2:1:1:1.

Ingrediente Cosmopolitan

 • 40 ml vodka (recomandare Alexander Lemon)
 • 20 ml Cointreau
 • 20 ml suc de lime, proapăt stors
 • 20 ml suc de merișoare
 • Gheață
 • Garnish o feliuță de lime

Mod de preparare Cosmopolitan

Turnați vodka, Cointreau, sucul de lămâie și sucul de cranberry într-un shaker și agitați până ce coktailul se răcește bine.

Garnisiți cu feliuța de lime.

 

Cocktailuri cu vodka: Sex on the Beach

Ultimul din enumerarea noastră, fie că sunteți domni sau doamne nu aveți cum să fiți iubitori de vodka și de distracție fără să încercați faimosul Sex on The Beach.

Se spune că este una din cele mai delicioase băuturi cu vodka din lume, perfectă nu doar pentru plajă cum sugerează numele, dar și de răsfățat seara la un film sau la un party, indiferent de anotimp.

Sex on the Beach Cocktail, Cocktailuri vodkă

Sex on the Beach a fost inventat în anul 1986 de barmanul Ted Pizio, la barul Confetti din Florida. El a făcut o promoție pentru clienții care cereau schnaps de piersici, creând un cocktail cu schnaps, vodka, suc de portocale și suc de cranberry.

Întrebat de ce vin mereu tinerii în vacanța de primăvară în Florida, acesta a menționat două motive – plaja și sexul. Așa apărea numele Sex on The Beach.

Alte surse spun că o astfel de rețetă era deja apărută într-o carte din 1982.

Ingrediente Sex on the Beach

 • Vodka (recomandare Absolut) ¾ părți
 • Suc de portocale 3 1/3 părți
 • Suc de merișoare 3 1/3 părți
 • Schnaps de piersici 3/4 părți
 • O feliuță rotundă de lime
 • Cuburi de gheață
 • Garnish: o feliuțe de lime, o cireașă

Mod de preparare Sex on the Beach

Umpleți un pahar tip highball cu cuburi de gheață. Pur și simplu amestecați toate ingredientele. Garnisiți cu feliuța de lime și cu cireașa (ww.absolutdrinks.com).

 

Curiozități despre vodka # Cocktailuri cu vodka # Bloody Mary # Screwdriver # Espresso Martini # Cosmopolitan # Sex on the Beach

Distribuie

Comments (2)

 • Alex Reply

  Un articol minunat. Bravo fata

  17 ianuarie 2023 at 3:35
  • Adriana Reply

   Multumesc! 🙂

   6 martie 2023 at 8:53

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart: