Long drink-uri, punchuri și cocktailuri cu rom
Rețetă cocktailuri cu rom – Cuba Libre | Pina Colada | Mai-Tai | Captain’s Shandy | Bumbu Horchata | Winter Fruit Cake.
aROMele bunei-dispoziții și distracției
Apreciate pentru gustul specific al romului și ideale atunci când vrei o băutură reconfortantă cu alcool cât să-ți dea un boost de bună-dispoziție, cocktailurile cu rom sunt unele dintre cele mai consumate băuturi mixate cu diferite ocazii: pur și simplu, vin cu acea senzație de good mod și de multe ori cu vibe de vacanță!
În marile metropole și în orașe mai mici, în locuri turistice, pe plajă și în stațiuni montane, la baruri, la terase și în cluburi, la petreceri și evenimente, romul se simte bine oriunde. Și acasă, o sticlă de rom la îndemână din care să prepari rapid un cocktail sau mai multe e bine de ținut în frigider. Nu se știe când ai nevoie sau poftă!
Cum spuneam și într-un alt articol despre gin, numai că vorbim desigur de arome diferite, una din marile calități ale romului este extraordinara lui versatilitate: se împrietenește de minune cu nenumărate alte băuturi și ingrediente în cocktailuri, long drink-uri și punch-uri – cu freshuri, siropuri și creme de fructe, lichioruri, bitter, cola, bere, cafea, lapte, fructe proaspete și confiate, condimente, ierburi. Savorile se întrepătrund și dau naștere unor băuturi de multe ori irezistibile!
Voi cum alegeți cocktailurile cu rom?
Clasicele Cuba Libre, Mojito, Pina Colada, Daiquri, Mai-tai sunt, cu sigurață, nemuritoare, printre cele mai populare și mai vechi cocktailuri cu rom. Cuba Libre nu ține cont de anotimp și e deschiderea perfectă a unei ocazii sociale indiferent unde te-ai afla, iar Mojito este cocktailul răcoritor al sezonului cald, binevenit în orice moment al zilei.
Pina Colada, Mai Tai, Carraibean Rum Punch duc cu gandul la plaje și locuri exotice, pe când Daiquri, Cable Car și El Presidente sunt mai degrabă printre cocktailurile cu rom elegante, de savurat la barul unui hotel sau la un restaurant (unele datorită simplității cu care se prezintă, altele tocmai combinației sofisticate de ingrediente și în orice caz și datorită paharelor.)
Punch-urile calde sau reci sunt prietenele evenimentelor, ale ocaziilor de party și ale sărbătorilor, în funcție de anotimp.
Iarna, un punch cald sau o băutură festivă cu condimente și fructe, chiar dacă nu se consumă tradițional la noi, pot înlocui clasicul vin fiert sau alte băuturi specifice, savuroase în zilele geroase și de sărbători.
Despre rom, pe scurt
Până să trecem la rețetele de cocktailuri cu rom, iată câteva lucruri esențiale despre rom.
Romul este alcool obținut din suc fermentat de trestie de zahăr sau din derivate ale acesteia. Există trei mari tipuri de rom: rom clasic obținut din produse fermentate din trestie de zahăr, de obicei melasă, rhum agricole – rom agricol distilat direct din zahăr presat din trestie de zahăr (nu din suc fermentat sau produse secundare din melasă) și cachaca distilat doar din suc de trestie de zahăr.
Apoi în funcție de modalitatea producerii/culoare cele mai cunoscute tipuri de rom sunt alb/light, auriu/gold/amber, negru/dark, aged/premium, aromate (printre care și spiced), overproofed.
Romurile light se folosesc preponderent în cocktailuri, cele aurii și negre se consumă mai degrabă straight pentru savoarile lor distincte. Însă și sortimente de rom negru și rom spiced veți vedea și într-o varietate de rețete de cocktailuri.
Că tot amintiteam despre versatilitatea romului mai sus, o altă calitate a lui e că le dă mâncărurilor o savoare aparte. Îl întâlnim în preparate cu carne și pește, salate, salate de fructe, iar în deserturi, fie că vorbim de prăjituri și torturi ori de sortimente de ciocolată și trufe, devine magnific!
Rețete cocktailuri cu rom
Iată mai jos câteva rețete care folosesc diferite tipuri de rom și în combinații cu diferite alte băuturi și ingrediente: cocktailuri clasice universale, pentru diferite ocazii și gusturi variate, feminine și masculine, de vară și de iarnă, de vacanțe și pentru party-uri și sărbători.
Cocktailuri cu rom: Rețetă Cuba Libre
Ingrediente Cuba Libre
- Rom alb 50 ml
- Cola 120 ml
- Suc de lime 10 ml
- Cuburi de gheață
- Decor: o feliuță de lime
Mod de preparare Cuba Libre
Umpleți un pahar highball cu cuburi de gheață. Turnați romul și sucul de lime. Umpleți paharul cu cola. Amestecați. Garnisiți cu feliuța de lime.
Despre Cuba Libre
Cocktailul Cuba Libre datează din secolul XX, din timpul Războiul de independentă cubanez, când se folosea sloganul de luptă Cuba Libre. Cea mai cunoscută versiune a nașterii lui o atribuie unui căpitan al armatei americane care a comandat la un bar Bacardi cu Coca-Cola și o felie de lime, exclamând „Por Cuba libre!”.
Și iată numele cocktailului care devenea rapid popular în Cuba, SUA și apoi în toată lumea datorită gustului, faptului că folosește puține ingrediente și costului relativ mic.
Sigur Cola a fost adusă de americani în Old Havana, cât despre romul folosit prima oară în Cuba Libre, cel mai vehiculat este Bacardi. Azi, însă, Bacardi nu e neapărat statement pentru Cuba Libre; se poate folosi orice tip de rom alb mai light. (worldrumguide.com).
Cocktailuri cu rom: Rețetă Pina Colada
Ingrediente Pina Colada
- Rom alb 60 ml
- Cremă de nucă de cocos 60 ml
- Fresh de ananas 60 ml
- 6 bucățele (triunghiuri) de ananas
- Gheață pisată
- Decor; un sfert de feliuță de ananas. Se mai pot folosi cireșe Maraschino, mentă.
Mod de preparare Pina Colada
Puneți triunghiurile de ananas cu multă gheață în blender. Adăugați rom alb, cremă de cocos, și fresh de anans. Blendați până se omogenizează. Turnați într-un pahar bine răcit tip hurricane. Garnisiți cu feliuța de ananas/și sau celelate ingredinte .
Pina Colada este băutura națională a statului Puerto Rico, trei barmani atribuindu-și inventarea ei în anii 1900. Legenda o poartă mai devreme, în 1800, când un pirat din Puerto Rico spunea că le dădea membrilor echipajului său o băutură din rom cu suc de anans și lapte de cocos pentru a le ridica moralul (worldrumguide.com)
Cocktailuri cu rom: Rețetă Mai-Tai
Ingrediente Mai-Tai
- Rom negru 60 ml
- Orange Curaçao 15 ml
- Sirop de portocale 15 ml
- Fresh de lime 15 ml
- Sirop de zahăr 10 ml
- Gheață
- Decor: mentă, lime. Și aici, se mai pot folosi feliuțe de ananas și cireșe Maraschino.
Mod de preparare Mai-Tai
Amestecați toate ingredientele, inclusiv gheața într-un shaker. Strecurați într-un tumbler. Garnisiți cu ingredientele pentru decor. Nu uitați de pai!
Mai-tai este cel mai cunoscut cocktail inspirat din cultura Tiki. Istoria inventării lui oscilează între doi proprietari de bar: Donn Beach în anii 1930 la barul său Don the Beachcomber bar și Victor “Trader Vic” Bergeron în anii 1930 care la fel, deținea un bar ce îi purta numele.
Se spune că rețeta lui Vic avea la bază rom Jamaica’s J. Wray & Nephew, dar renunțând la furnizor, a început să amestece diferite tipuri de rom pentru a obține o aromă cu cea de rom Jamaica (worldrumguide.com).
Cocktailuri cu rom: Rețetă Captain’s Shandy
După rețetele clasice cu rom alb și negru, haideți să vedem și una cu rom spiced. Rețeta oferită de captainmorgan.com pleacă de la romurile diluate cu apă și cu o feliuță de lămâie, băute de marinari, care erau uneori amestecate cu bere pentru a-i da un gust mai răcoritor.
Ingrediente Captain’s Shandy
- Rom Captain Morgan Original Spiced Gold 25 ml
- Bere lager 125 ml
- Limonadă 50 ml
- 5 cuburi de gheață
- Decor: lime
Mod de preparare Captain’s Shandy
Umpleți o halbă de bere cu cuburi de gheață. Adăugați rom Captain Morgan Spiced Gold, bere și limonadă. Amestecați bine. Garnisiți cu feliuța de lime.
Bumbu.sovereignbrands.com upgradează rețete de cocktailuri cu rom Bumbu cu ajutorul unor barmani celebri, printre acestea regăsindu-se Bumbu Horchata, Bumbu Espresso Martini, Black Beard, Weast Indies Swizzle.
Horchata, băutura populară pe bază de orez în America Latină, e prezentată în varianta Bumbu Horchata, un remix în stil Barbados cu rom Bumbu Original și rom cream Bumbu cu lapte condensat, vanilie și scorțișoară…
Mmm, sună delicios, deja parcă simțim ceva arome de sărbători? Dar pentru că are și ceva gheață, ne putem delecta cu ea și într-o seară de vară târzie, nu?
Rețeta poate părea un pic complicată, dar o puteți încerca dacă vreți ceva atipic sau să-i faceți cuiva o surpriză.
Cocktailuri cu rom: Rețeta Bumbu Horchata
Ingrediente Bumbu Horchata (4 porții)
- Rom Original Bumbu (negru) ¼ ceașcă
- Bumbu cream 1/4 cup
- Apă fierbinte 5 cești
- Lapte dulce condensat o cană
- Lapte 1 și ¼ cești
- Orez alb (negătit) 1 și ¼ cești
- Extract de vanilie o linguriță
- Scorțișoară măcinată o linguriță
- 16 cuburi de gheață
Mod de preparare Bumbu Horchata
Amestecați orezul și apa fierbinte într-o bol și lăsați deoparte o jumătate de oră. Schimbați apa, lăsați orezul să se usuce orezul și puneți-l într-un bol. Adăugați scorțioară până când se formează o pastă.
Puneți din nou orezul în apă și lăsați-l două ore, amestecând din când în când. Strecurați într-un pahar rotund. Amestecați apoi bine cu lapte, lapte condensat, vanilie și romurile Bumbu. Lăsați la frigider timp de două ore înainte de a-l servi.
Cocktailuri cu rom: Rețetă Winter Fruit Cake
Și pentru că a venit vorba de arome festive, iată un cocktail simplu, dar savuros, pentru seri reci și pentru sărbătorile de iarnă ce aduce aminte de gustul tartelor cu cireșe și scorțișoară, recomandată de havana-club.com
Ingrediente Winter Fruit Cake
- Rom Havana Club 3 years 50 ml
- Suc de cireșe 140 ml
- Suc de mere 140 ml
- Lichior Maraschino 20 ml
- Decor: jumătăți subțiri de feliuțe de măr, merișoare confiate
Mod de preparare Winter Fruit Cake
Încălziți bine toate ingredintele, mai puțin romul. Turnați rom Havana Club într-un pahar și umpleți paharul cu amestecul fierbinte. Garnisiți cu feliuțele de măr și merișoare.
Nu vă mai rămâne decât să vă căutați acum tipul de rom sau tipurile de rom favorite, să le mixați (sau să le cereți la bar) după bunul plac și să le savurați cu poftă și plăcere!
Rețetă Cuba Libre | Pina Colada | Mai-Tai | Captain’s Shandy | Bumbu Horchata | Winter Fruit Cake.
Lasă un răspuns