Cocktailuri în trend pentru o vară toridă

Cocktailuri în trend pentru o vară toridă

Canicula s-a instalat încă de la începutul lunii iunie și deja suntem cu gândul la vacanțe, mare, piscine, relaxare și bineînțeles la o băutură răcoritoare, aromată și cu un strop de alcool, cât să ne dea un boost de bună dispoziție. Așa că am făcut un research să văd ce mai este pe val vara asta, evident, pe lângă clasicele cocktailuri ori mixuri de tip spritz de la Mimosa și Bellini, la Tom Collins și Whiskey Sour până la zecile de variații de Margarita și Cosmo ori spritzurile Hugo și Aperol.

Cocktailuri cu tequila: Batanga, Margarita, Paloma

Batanga amestecat cu cuțitul a înnebunit social media anul ăsta, în special tik tok-ul, fiind anticipat încă de la începutul anului ca băutura lui 2024, deși nu este un cocktail tocmai nou dar “underatted” până acum față de popularele Margarita și Paloma, care rămân în trend.
Povesteam, într-un articol anterior, că cererea și consumul de tequila sunt tot în creştere de ceva timp cu un boom în timpul pandemiei și după – tequila este partenerul perfect pentru distracţie, iar lista de  ocktailuri care o conțin super ofertantă.

Dar ce este așa special la acest Batanga devenit viral? Are doar trei ingrediente plus sarea pentru decorat paharul, dar gustul rezultat din amestecul lor este spectaculos: tequila, fresh de lime și cola – hintul specific al tequilei, dulceaţa şi efervescenţa din cola, aroma sărată şi gustul acrişor se împacă de minune – plus gheața de rigoare.
Cocktailul nu este însă nou, cum spuneam, a fost creat în 1950 de Don Javier Delgado Corona, proprietarul iconicului  La Capilla bar  din Tequila, Mexic, scrie renumita Marta Stewart. Folosirea inedită a cuțitului la final cu care s-a tăiat lime-ul (musai neclătit) pentru amestecat este secretul lui, spunea chiar creatorul lui – aduce un plus de aromă.

Margarita, “one of the world’s best-loved party cocktails”, o numește thecocktailsociety.com se menține în atenția iubitorilor de tequila și distracție; este şi un cocktail versatil, care a cunoscut în timp numeroase variaţii de reţete care mai de care mai inventive şi colorate.
Câteva puteţi regăsi şi aici.

Și Paloma – “hit” în 2022-2023 – este de așteptat să se mențină în trend, scrie academy.getbackbar.com: “combinația de tequila, suc de grapefruit și suc de lime e, pur și simplu, delicioasă”. Ca garnitură, putem pune o feliuţă de grepfruit sau de lime pe marginea clasicului pahar decorat cu sare.

Pornstar Martini cu un shot de prosecco lângă

După alte predicții reușite în ceea ce priveşte trendurile în materie de băuturi, delish.com anticipează din nou; de data aceasta… Pornstar Martini se anunţă o vedetă a verii 2024, deși nu este un cocktail tocmai nou, dar nu atât de faimos ca altele.
Personal, mi s-a părut de încercat; dincolo de denumirea, hai să îi spunem mai intrigantă, poate, gustul e şi el provocator, aş zice: vodkă cu aromă de vanilie, lichior de fructul pasiunii, piure tot de fructul pasiunii, fresh de lime, sirop de zahăr şi evident, gheaţă, cu garnish tot de fructul pasiunii. Destul de contradictorii aromele, ce ziceţi? Nu este dulce, ci chiar ușor acrișor şi răcoritor. Arată şi foarte bine şi interesant mai este la acest cocktail că se serveşte cu un shot de prosecco lângă. Se poate pune prosecco şi deasupra amestecului de mai sus, dar se
pare că este mai catchy aşa.
“Pornstar is a stylish and confident drink”, spune creatorul lui, barmanul Douglas Ankrah.
“It’s pure indulgence, sexy, fun and evocative,” Cred că vreți să știți și de unde îi vine numele: Ankrah i l-a dat cu gândul la ce ar bea un star…

Infinita şi inventiva lume a ginului

Despre gin, dacă vă mai amintiţi, scriam într-un articol precedent că este atât de versatil încât imaginația distileriilor de a inventa noi sortimente și a barmanilor de a crea noi și noi rețete pare infinită. Simplu sau în culori vibrante, în combinații inedite de plante aromatice, flori și fructe, cu gustul lui specific și cu multă gheață, vara, în special, este căutat deopotrivă de femei și de bărbați, de amatorii de buturi răcoritoare, aromate și nu foarte alcoolizate.

Ginul tonic, este fără îndoială, cea mai simplă băutură cu gin și printre cele mai populare, Tom Collins fizzy cu apă minerală, suc de lămâie și puțin zahăr este și el în vogă vara, dar puteți încerca și niște rețete mai inedite cu gin precum Cucumber-Rose Gin Spritz – gin cu fresh de lămâie, apă minerală, sirop din extract de cardamon, feliuțe de castravete și petale uscate de trandafir ori Tubernacle Crush care are, pe lângă gin, bucățele de piersică proaspătă, busuioc, Lillet, suc de lămâie, apă minerală și sirop de zahăr. Foarte interesante reţete, ce spuneți? Sugestiile vin de la www.foodandwine.com, iar în articol găsiți 20 de idei de cocktailuri pentru o vară fierbinte.

Băuturi cu cafea sau cu cafea și lichior

Tot www.academy.getbackbar enumeră cafeaua “as an ingredient still the craze”.
Espresso Martini este unul dintre cele mai populare cocktailuri cu cafea și are o poveste cu iz picant: în Londra anilor ‘80, pregătindu-se pentru o noapte lungă și obositoare, un celebru fotomodel i-a cerut unui barman, Dick Bradell, un cocktail inedit. Acesta trebuia să o învioreze, dar să îi dea și o anumită euforie, potrivită pentru petrecerea care avea să înceapă: “Give me something to wake me up and fuck me up”, a precizat aceasta, iar barmanul nostru i-a pregătit ce a crezut el de cuviinţă pe loc.
Rețeta și povestea acestui cocktail le regăsiți aici: Espresso Martini – sau cum să fim înviorați și ușor amețiți în același timp (dagmar.ro) . În 2022, Espresso Martini cunoștea o popularitate
incredibilă până când a fost înlocuit de Manhattan. Încercând să îl readucă în atenţie, barmanii şi mixologii “se joacă” cu cafea și lichior pentru a crea noi rețete creative și delicioase care să devină populare vara asta.
Rămân populare şi în trend mereu şi clasicele White Russian, Irish Coffee, Carajillo, Cold Brew Negroni, Revolver (care derivă din Manhattan).
Minimimalist vs. umami bombs
Ca să închei, ce mi se pare interesant e că, referindu-ne la “gusturile anului 2024” per ansamblu se pare că e anul anul tuturor posibilităților în materie de preferințe de cocktailuri.
Pe de o parte, se caută simplitate și minimalism – cocktailuri cu cât mai puține ingrediente -“three ingredients cocktails”, pe de alta, acele “savoury drinks”, care împrumută gusturi umami din diferite ingrediente culinare de la clasica roșie, la parmezan, tahini, miso, ciuperci chiar și carne uscată de vită și cocktailuri “fat-washing” cu diferite uleiuri – de cocos sau de susan, de exemplu.

Vă las un articol foarte interesant în link.
Vouă ce vă place şi ce aţi încerca nou?

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart: