Cum să faci cocktailuri reușite acasă

Cum să faci cocktailuri reușite acasă

Cum să faci cocktailuri reușite acasă

Tips and tricks  

Într-un articol despre trenduri în materie de băuturi în 2023, vorbeam și despre tendințele în materie de cocktailuri, amintindu-le pe cele cu whisky, tequila, cu spirtoase cu arome, curentul “Nostalgia with a twist” (trend conturat în pandemie, care se menține) și anume cocktailuri retro ușor reinterpretate, mixurile ready to drink la doză sau la pahar on the go.

Sigur, o doză nu are același farmec ca acel cocktail fresh și colorat din pahar, dar până la urmă, poate fi utilă când ai nevoie de ceva de-a gata, rapid.

Dar de ce să nu îți faci și tu acasă din când în când un cocktail proaspăt, care să arate și bine, să fie și gustos și mai ieftin decât la bar/magazin? (Mai ales dacă ai prins gustul de a prepara diverse acasă; iarăși revin la pandemie, când am văzut că mulți dintre noi am început să ne pregătim singuri ce poate că nici nu ne-ar fi dat prin cap altă dată, de la pâine, la dalgona și cocktailuri).

Cocktailuri reusite acasa

Bine, poate că nu îți va ieși sută la sută ca la nu știu ce bar sau restaurant (barmanii au și ei experiența și secretele lor), dar sigur va ieși ceva bun ținând cont de câteva tips and tricks de bază, pe care le enumăr mai jos.

Și te poți juca și tu cu ingredientele, cine știe poate vei descoperi în tine vreun talent ascuns. Multe cocktailuri devenite populare azi în întreaga lume au apărut accidental la fel cum sunt rețete care nu au fost create de barmani.

  • Absolut Vodka 0.7L

    78,25lei
  • ,

    Absolut Elyx 0.7L

    243,18lei
  • ,

    Ciroc Vodka 0.7L

    306,23lei
  • ,

    Belvedere Vodka 0.7L

    267,15lei

Calitatea

Să zicem că ai vrut să faci un cocktail relativ simplu, cu câteva ingrediente și urmezi rețeta ca la carte și totuși nu îți iese cum știi că ai băut-o la un bar sau la o terasă. Se poate întâmpla și în oraș să dai peste un cocktail poate nu tocmai cum trebuie.

Primul secret care, de fapt, nu e niciun secret ca să îți iasă bună băutura e calitatea ingredientelor. Nu vei obține un gust bun dacă folosești un spumant sau un vin de 10 lei ori spirtoase ieftine.

Nu spune nimeni să îți cumperi băuturile neapărat dintr-un magazin scump, dar e bine să nu le iei chiar pe cele mai ieftine. Găsești produse premium care au un preț corect. Poți alege băuturi craft, care iarăși sunt produse calitative.

De altfel, am mai amintit și cu alte ocazii că anul 2023 este anul calității (atât în ceea ce privește producția, cât și consumul) cel puțin în Occident; ar trebui să luăm exemplu.

Așadar, calitatea este ingredientul-cheie și al unui cocktail de calitate, să fac și un joc de cuvinte.

  • , ,

    Glenfiddich 12 YO 0.7L

    328,84lei 218,82lei
  • , ,

    Glenlivet Founders Reserve 0.7L

    206,18lei
  • , ,

    Balvenie 12 YO 0.7L

    450,75lei
  • , ,

    Aberlour 12 0.7L

    277,44lei

Respectarea proporțiilor

Un cocktail reuşit înseamnă să obţii balanţa optimă între arome, iar asta se face prin respectarea proporțiilor ingredientelor, scrie broadsheet.com. Spre desosebire de rețetele din bucătărie, unde poți pune şi “după gust” diferite ingrediente, la cocktailuri nu prea e bine să riști.

Sigur, te poţi juca, cum spuneam mai sus, dacă ţi se pare că îl vrei mai puțin dulce sau mai slab/puternic aloolizat, dar probabil că nu va fi cum trebuie.

Rețetele standard au, așadar, gramaje standard, dar vei găsi și multe variații. De exemplu, sunt zeci de variații de Bloody Mary sau Long Island Ice Tea, chiar și la cocktailuri mai simple precum Bellini, Margarita, Cuba Libre, vei găsi pe net proporții diferite. Respectă rețetele din surse de încredere.

Începe însă cu cele mai simple cocktailuri. De exemplu, formula standard, atunci când ai de făcut un cocktail clasic cu trei ingrediente principale (băuturi) este 3:2:1 adică trei părți alcool tare, două părți dulce și una acrișoară, explică Jack Sotti, barman profesionist în broadsheet.com.

Astfel, o Margarita clasică are 3 părți tequila, 2 părți lichior de portocală, o parte fresh de lime.

  • Avion Silver 0.7L

    222,32lei
  • Olmeca Altos Plata 0.7L

    112,79lei
  • Don Julio Blanco 0.7L

    298,59lei 229,68lei
  • Olmeca Altos Reposada 0.7L

    115,45lei

Gheață – câtă și de care?

Gheață – câtă și de care?

Câtă gheață punem într-un cocktail și de ce vedem uneori parcă prea multă?

Cu cât mai multă gheață punem în pahar, cu atât păstrăm băutura rece și diluarea va fi încetintă, scrie ebsmatchstaff.com. Barmanii nu pun multă gheață în pahare ca să ne păcălească.

Nu trebuie să confundăm însă “mai multă gheață înseamnă mai puțină diluare”; dacă lași însă  paharul o jumătate de oră, normal că vei avea un mare cocktail cu… apă.

Dacă punem un cub-două, gheața se topește destul de repede şi face băutura apoasă, spune și Sotti în broadsheet.com; iar cu cât o ţii mai mult se încălzește. Logic, nu?

Acesta recomandă gheața proaspătă. Gheața absoarbe aromele din jurul ei (de exemplu, dacă avem gheață în congelator unde păstrăm alimente) și va afecta gustul cocktailului.

Cumpără gheață sau fă-o singur atunci când ai nevoie și ține-o separat (de preferat, în combină frigorifică dacă ai).

 

  • Havana Club Anejo 3 YO 0.7L

    80,80lei
  • Sailor Jerry Rum 0.7L

    139,30lei
  • Havana Club Especial 0.7L

    91,31lei 86,83lei
  • Zacapa 23 YO 0.7L

    383,69lei

 

Minimumul necesar de bar

Minimumul necesar de bar

Nu voi înșira aici toate instrumentele de bar, ci numai trei accesorii de bază în prepararea unor cocktailuri reușite.

Pentru că vorbeam mai sus de măsuri, un instrument de măsurat ingredientele este cel mai important  – poate fi un jigger, un pahar de shot, un țoi.

Unele cocktailuri se construiesc în pahar și trebuie amestecate ușor, altele necesită agitare zdravănă. O linguriță de bar și un shaker sigur te vor motiva și ajuta să faci mai bine cocktailurile.

De la Manhattan și Sidecar, chiar până la Martini, iată câteva exemple de clasice unde lingurița de bar îți va fi de folos. În comerț găsești tot felul de modele, forme clasice, simple, elegante, avangardiste, cu modele etc.

Shakerul se folosește la multe cocktailuri pentru a amesteca bine ingedientele, de la Mojito, la Whiskey Sour şi French 75. Unele shakere au capac, altele arată ca două cupe una pete cealaltă. Deasemenea, sunt shakere cu strecurătoare care este esențială în prepararea multor cocktailuri.

Mai trebuie să înveţi şi tehnica dry shake care este esenţială la cocktailurile cu spumă de ou, ca aceasta să iasă fluffy. Îți va fi de folos, de exemplu, la rețete de Boston Sour, Sour, White Lady, Cover Club.

Iată şi un link cu sfaturi mai avansate care îți vor fi utile: aici.

  • Gordon’s London Dry Gin 0.7L

    84,64lei
  • Hendrick’s Gin 0.7L

    255,33lei
  • ,

    Kingsbury Gin 0.7L

    50,62lei
  • Gordon’s Pink 0.7L

    84,64lei

 

Garnishurile potrivite

Sunt importante chiar dacă poate par doar elemente de decor, ele vin cu acel ceva aparte al imaginii cocktailului respectiv și cu plus de aromă.

La multe cocktailuri, poți crea un twist mai spectaculos – de pildă, poţi face o spirală sau un arc dn coajă de citrice, decupa forme din fructe, construi mixuri pe scobitori sau combina frunze; inspirație găsești din plin pe rețelele sociale. Dacă ai în bucătărie un peeler sau un curățător de legume, îți va fi foarte ușor.

Garnishurile potrivite la cocktailuri

Poți și improviza cu un alt garnish dacă nu ai fix ce cere rețeta, dar ai grijă să se potrivescă cu băutura respectivă. Chef styles recomandă ce plante se potrivesc cel mai bine câtorva dintre cele mai populare băuturi folosite în prepararea cocktailurilor. Ceva sigur trebuie să găsești în bucătărie. Unele sunt neașteptate, poate că nu te-ai fi gândit la ele.

  • Vodkă – pătrunjel, busuioc, rozmarin, mentă, eucalipt
  • Gin – salvie, coriandru, lemongrass
  • Tequila – rozmarin, salvie, busuioc, lavandă
  • Rom – mentă, oregano, verbină, tarhon
  • Whisky – cimbru, salvie, romarin, tarhon.

Unele cocktailuri sunt elegante în însăși simplitatea lor la capitolul decor; La Martini, de pildă, păstrează doar măslina, la Negroni, doar feliuța su coaja de portocală.

  • , , ,

    Brancoveanu VS 0.7L

    87,74lei
  • ,

    Courvoisier VS 0.7L

    198,52lei 158,82lei
  • ,

    Bardar 10 Ani 0.5L + 2 Pahare

    89,25lei
  • , ,

    Hennessy Cognac VS 0.7L

    254,70lei

Iar pentru mai multă inspirație, las mai jos câteva articole cu rețete de cocktailuri cu gin, tequila, whisky, vermut și coniac, precum și pentru diferite ocazii:

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart: