Piemont si Barolo

Piemont si Barolo

Piemont si Barolo

Barolo și Barbaresco

Regiunea de la poalele munților Alpi din Italia este predominant deluroasă, renumită pentru trufele sale dar și locul de origine pentru unul dintre cele mai apreciate soiuri de struguri din peninsulă – Nebbiolo, care dă naștere vinurilor mari din Barolo și Barbaresco, care și-au luat numele de la cele doua sate din regiune.

Alte soiuri de struguri pe care le putem întâlni sunt Barbera, Dolcetto si Moscato, soiul alb din care se realizeaza spumantul dulce Moscato d’Asti.

Cu siguranță că Barolo este vinul fanion al reginuii, produs în unsprezece comune pe aproape 2 000 de hectare. Denumit ‘vin al regilor, rege al vinurilor’, Barolo este un vin care poate să își releve adevărata valoare și după zeci de ani, deși generațiile mai tinere de producători au reușit să reducă duratele de fermentație și învechire astfel încât să poate fi consumate și apreciate și la doar câtiva ani după recoltare.

În mod tradițional, Barolo are una din cele mai lungi perioade de maturare în sticlă, depășind de multe ori chiar patruzeci de ani. Deși se foloseau exclusiv în trecut butoaie mari de mii de litri, timpurile recente au adus și aici barriquri franțuzești care permit obținerea de vinuri bune în doar câțiva ani. Astăzi se folosesc de cei mai mulți producători o combinație între cele două tipuri de butoaie, în funcție de caracteristicile recoltei respective și ale fiecărei proprietăți.

Regiunea Piemont Italia
Regiunea Piemont Italia

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart: