Noaptea de Revelion – Ce băuturi putem alege și cu ce le acociem?

Băuturi pentru noaptea de Revelion

Noaptea de Revelion – Ce băuturi putem alege și cu ce le acociem?

Băuturi pentru noaptea de Revelion # Șampania # Whisky și cocktailuri cu whisky # Vodka # Vinurile # Digestivele.

 

Cu atât de multe propuneri de băuturi și oferte tentante în perioada sărbătorilor, alegerea lor pentru noaptea de Revelion pare destul de grea, nu? Trebuie să fie opțiuni pentru toată lumea, deci pentru mai multe gusturi, să se potrivească cu mâncarea și cu atmosfera, să fie și clasice, dar și în trend. Dar pe de altă parte, să avem grijă la acest capitol să nu amestecăm prea multe, și nici să cheltuim banii pe ele și să rămână uitate prin vreun colț.

Iată mai jos câteva sugestii de băuturi care se beau cu plăcere și nu ar trebui să lipsească de la acest party special. Spumantele festive, spirtoasele care încălzesc atmosfera și care pot fi folosite și în cocktailuri gustoase și spectaculoase, vinurile, la care am mai putea adăuga poate și ceva digestiv de final sunt câteva dintre băuturile importante ale acestei nopți lungi. Fiecare poate să aleagă astfel ce își dorește, neamestecând prea multe.

Cum gusturile s-au mai schimbat în timp, mesele chiar și cele festive arată altfel acum, am făcut o listă cu băuturi care să asocieze bine cu o varietate de preparate de la startere rafinate, la fripturi și preparate din mai multe tipuri de carne, până la deserturi. Nu putem ignora, evident, nici asocierile cu aperitive clasice și preparate tradiționale românești.

  • Alfred Gratien 0.75L

    214,20lei
  • Iconic Rhein Extra Brut Imperial 0.75L

    63,47lei
  • Mionetto Prosecco DOCG Cartizze 0.75L

    116,03lei 92,82lei
  • ,

    Purcari Cuvee Alb Brut 3L + Set Pahare

    339,15lei

Șampania sau alte tipuri de spumante

Evident, când vine vorba de noaptea de Revelion, prima băutură la care ne gândim este șampania – băutura asociată momentelor festive și bucuriei, “sine qua non”-ul petrecerii. Așa că la 12 noaptea, lăsăm deoparte oricare altă băutură și ciocnim un pahar de șampanie.

Șampania și alte tipuri de spumante

Pe lângă faptul că este festivă, este prietenoasă, slab alcoolizată și versatilă pentru a fi asociată cu foarte multe preparate. Evident, se poate bea și la începutul serii, la sosire, dar mai degrabă pentru acest moment, v-am sugera un cocktail cu un spumant, un cocktail cu un whisky sau un cocktail cu vodkă ori o băutură de tip aperitiv. Save the best for the midnight…

Șampaniile rafinate Blanc de Blancs, Blanc de Noirs, Vintage-urile sunt alegeri elegante excelente pentru Revelion. Dar la fel de bine putem ciocni un prosecco, o franciacorta, o cava sau orice alt spumant inclusiv românești (există multe bune!), depinde cum v-ați făcut socotelile și cât de multă varietate doriți la capitolul băuturi.

Bauturi pentru Revelion

Sugestia noastră este să aveți și un spumant alb și unul rose și dacă vreți un plus de spectaculozitate, puteți opta pentru sticle Magnum (1,5 l) sau Jeroboam (3 l).

La capitolul gustări, brânzeturile soft and creamy merg cu o varietate de șampanii, charcuteriile cu șampanii rose și Blanc de Noirs, creveții vor însoți perfect șampanii seci și extraseci, caviarul sortimente seci și șampanii vintage.

Orice canapeuri cu brânzeturi, antreuri de tip mini quiche cu vegetale, diferite creme, cu pește și icre merg cu orice fel de bule, spumantele sunt deosebit de versatile. Salata de boeuf și aperitivele tradiționale – tobă, leber – merg de asemenea cu un spumant alb sec.

La felul principal, un pește la grătar sau tigaie precum somonul merge cu șampanii rose și Blanc de Noirs, steak-urile de vită cu șampanii vintage, rața cu Blanc de Noirs, dar și cu rose-uri seci, cărnurile maturate inclusiv cu Blanc de Noirs.

Să nu uităm nici de deserturi, pișcoturile, fursecurile, biscuiții cu fructe se vor asocia cu rose-uri seci, pe când prăjiturilor mai cremoase le putem asorta rose-uri demiseci sau cupaje clasice.

Și, pentru că și ambalajul contează în acest moment, puteți alege un spumant într-o sticlă elegantă. Iar aici vă putem propune opțiuni pe toate palierele de preț – alegerea rămâne a voastră.

Să ne întoarcem la momentul de început al serii, pentru care putem alege un cocktail cu spumant, whisky sau vodkă, de la clasicele Mimosa și Bellini, Whisky Sour, Cosmopolitan, sau de ce nu, chiar un punch cald.

  • Alfred Gratien Rose 0.75L

    214,20lei
  • Veuve Clicquot Brut 0.75L

    402,29lei 301,72lei
  • Moet Chandon Brut Imperial 0.75L

    374,93lei 277,72lei
  • Dom Perignon Rose 0.75L

    3.237,68lei 2.549,02lei

Whisky și cocktailuri cu whisky

Whisky-ul și cocktailurile cu whisky sunt un must have de Revelion. Whisky-ul aduce rafinament și dă acea senzație unică de căldură combinată cu notele aromate – fructate, dulcege și spicy, plus acele note savuroase de caramel, vanilie, scorțișoară, nuci prăjite, după caz – ceea ce îl face atât de binevenit într-o noapte rece de decembrie.

Sunt și excelente însoțitoare pentru momentele în care ieșiți la o gură de aer.

Whisky și cocktailuri cu whisky

Puteți alege un single malt clasic Glenfiddichsortimentul 12 Y.O., este cel mai premiat single malt din lume – deci nu veți da greș cu el, un whisky în stil american – un Bourbon ori un Tennessee sau dintre sortimentele de single malt nou lansate în România – Carphatian Single Malt – disponibile în 8 variate (finisate în diferite butoaie în care au stat vinuri: Fetească Neagră, Pinot Noir, la Burgundy, Oloroso, Pedro Jimenez, precum și Cognac ș.a.

  • ,

    Carpathian Single Malt Fetească Neagră 0.7L

    318,33lei 276,80lei
  • ,

    Redbreast Whiskey 12 YO 0.7L

    205,06lei 184,55lei
  • ,

    Carpathian Single Malt Cognac 0.7L

    318,33lei 276,80lei
  • , ,

    Glenfiddich 12 YO 0.7L

    328,84lei 218,82lei

Culinar, îl puteți însoți cu startere cu fructe de mare, aproape nelipisite în ultimul timp de la petreceri – mini porții de tip pahar sau lingurițe cu creveți, tartar, somon afumat, cu sashimi, sushi, precum și cu brânzeturi puternice, cremoase. Iar spre final, mai putem bea o gură de whisky la desert mai ales dacă este cu ciocolată.

Site-ul Glenfiddich recomandă, de exemplu, asocierea de creveți trași la tigaie cu whisky Glenfiddich 12 Y.O. Și explică, evident de ce. Notele de pară și stejar ale whiskyului completează foarte bine creveții, ambele având texturi și gusturi delicate, deci fac un paring foarte bun.

Aromele de coriandru și chilli folosite la asezonarea creveților umplu papilele, iar o gură de whisky le eliberează în mod plăcut.

Iată acest pairing cu care vă veți impresiona musafirii, încă de la începutul petrecerii, sugerat de Matthew Fergusson-Stewart – South East Asia, pe www.glenfiddich.com.

  • , , , ,

    Glenfiddich 15 YO 0.7L

    477,00lei
  • , ,

    Chivas Royal Salute 21 YO 0.7L

    778,47lei
  • , , ,

    Glenfiddich 18 YO 0.7L

    719,95lei 504,64lei
  • , ,

    Johnnie Walker Gold Label Reserve 0.7L

    317,55lei 224,91lei

Creveți & whisky

Ingrediente

  • Creveți proaspeți
  • Ulei de măsline extravirgin
  • Câteva frunzulițe de baby coriandru
  • Câteva rondele chilli

Creveți & whisky

Mod de preparare

Curățați creveții. Tăiați trei rondele subțiri de chilli. Trageți creveții la tigaie cu ulei de măslini și chilli. Dați-i deoparte și presărați pe ei coriandru proaspăt. Stropiți la final cu puțin ulei de măsline. Serviți cu Glenfiddich 12 Y.O. Puteți așeza creveții pe frigărui sau pe feliuțe de baghetă ori în păhăruțe. Imaginați-vă ce bine va da un astfel de platou!

O băutură savuroasă cu whisky de încălzit cu arome de sezon poate fi și Warm Bourbon Cider, pentru care aveți nevoie de Bourbon, cidru de mere, câteva condimente aromate, plus feliuțe de măr și bețișoare de scorțișoară. Rețeta o regăsiți aici https://dagmar.ro/5-cocktailuri-savuroase-de-toamna/.

 

Vodka

Vodka

Un shot de vodkă sau mai multe încing rapid orice party, iar datorită versatilității ei, poate fi mixată într-o varietate de cocktailuri spectaculoase și savuroase. Nu degeaba este cea mai consumată băutură spirtoasă de pe glob.

Dacă partea masculină ar alege mai degrabă o vodkă straight, un Cosmopolitan elegant poate fi o bună opțiune de început al serii pentru doamne. Rețeta simplu de făcut, precum și alte rețete de cocktailuri cu vodkă, o regăsiți aici: cocktailuri cu vodka.

Pe lângă vodka standard, mai puteți încerca cu această ocazie și o vodkă cu una din aromele de sezon – portocală, lămâie; măr, vanilie precum sortimentele Alexander Orange, Lemon, sau Apple.

Pentru că tot este Revelion, vă puteți orienta către o vodkă superpremium din gamele Beluga, Belvedere, Absolut Elix, Ostoya.

Tartinele sau blinisurile cu caviar, dar și cu oricare alt tip de icre și salatele de icre, precum și ouăle umplute sunt clasice însoțitoare pentru vodkă.

De asemenea, vodka mai merge bine lângă pește afumat, salate cu cartofi rusești sau asmănătoare celor rusești, brânzeturi sărate, pâine din secară. Să nu uităm nici de slăninuța afumată și de cârnații afumați.

  • ,

    Ostoya Vodka 0.7L

    158,08lei
  • ,

    Absolut Elyx 0.7L

    241,53lei
  • ,

    Ciroc Vodka 0.7L

    306,23lei
  • ,

    Chopin Wheat Vodka 0.7L

    336,20lei 224,10lei

Vinurile, în paringuri cu gusturi rafinate, dar și cu preparate tradițonale

Vinul, evident, nu va lipsi din seara asta și este bine să avem din cam toate sortimentele – alb, rose și roșu, poate și un vin de desert pentru dulcele de la final.

  • , ,

    Negru De Purcari Vintage 2019 0.75L + Pahar

    148,75lei
  • ,

    Pachet Domeniile Recaș – Roșul de la Recaș

    53,45lei
  • , ,

    Maison Lorgeril Ô de Rosé 0.75L

    72,59lei
  • , , ,

    Valahorum Feteasca Neagra 0.75L

    49,98lei

Vinuri Albe

Răciturile tradiționale – șorici, tobă și leber, inclusiv piftia merg foarte bine atât cu Fetească Albă, cât și cu Fetească Regală sau cu un cupaj din cele două.

Un Chardonnay fructat, prietenos este perfect pentru pește alb precum codul sau halibutul și fructe de mare cu carapace, dar și pentru preparate din pui gătite cu unt și ierburi sau în crustă. De asemenea, merge bine și cu tradiționala noastră piftie.

Salatele și legumele sunt și ele nelipsite de la party, iar aromele ierboase și fructate și aciditatea Sauvignon-ului Blanc se împacă bine cu o varietate de legume: sparanghel, anghinare, zuchinni, salate cu legume și brânză de capră/feta și un strop de vinegretă, salate grecești clasice. Se mai poate asocia cu fructe de mare, pește alb, preparate din pui sau curcan asezonat cu plante aromatice: mentă, rozmarin, busuioc etc.

Un Chardonnay din Burgundia sau un Chenin Blanc se vor potrivi și cu preparatele de curcan, de exemplu, cu o ruladă la cuptor.

Dacă aveți sushi ca starter, se potrivește atât un Chardonnay, cât și un Sauvignon Blanc, dar și un rose sec.

  • , , ,

    Nocturne Chardonnay 0.75L

    51,05lei
  • , ,

    Valahorum Feteasca Alba 0.75L

    47,60lei
  • , ,

    Hyperion Pinot Grigio 0.75L

    81,88lei 65,50lei
  • ,

    Muse White 0.75L

    63,07lei

Vinuri rose

Și pentru că a venit vorba de rose-uri, aceste vinuri sunt deosebit de versatile, putând însoți o serie de preparate de la fructe de mare și pește, la preparate cu pui și legume la grătar, până la deserturi.

Un rose de Provence, de exemplu, e perfect atât la startere cu fructe de mare, sushi, un carpaccio de somon, chiar și de vită, cât și cu brânzeturi proaspete și cu charcuterii delicate precum prosciutto.

În plus, roseurile vin cu jovialitate și induc senzația și atmosfera de bine vivre, ceea ce le face binevenite în această noapte.

  • , ,

    Maison Lorgeril Ô de Rosé 0.75L

    72,59lei
  • ,

    Muse Night 0.75L

    69,02lei
  • , ,

    Diamond Busuioaca De Averesti 0.75L

    53,55lei
  • ,

    Rose Verite Cabernet Sauvignon Demisec 0.75L

    30,94lei

Vinuri roșii

Pentru preparatele din carne roșie – steak-uri, grilluri, barbeque, prăjite, mai ales dacă au și puțină grăsime, un Cabernet Sauvingnon cu arome bine balansate și cu aciditate ridicată este o alegere bună. Cabernetul taie din grăsime și echilibrează umami-ul, aromele lui, de regulă, de prune uscate, fructe de pădure și un pic de condiment completează mâncarea, producând acea splendidă suculență pe papile.

Vinuri roșii

Un Brunello di Montalcino cu arome intense, fructate și usor afumate, de pământ, pică iarăși foarte bine pe o varietate de preparate din carne – steakuri, cârnați, bistecca alla fiorentina, dar se asociază bine și cu brânzeturile maturate.

Vorbeam mai sus de ruladă, un preparat destul de prezent la masa de Revelion; una de curcan se poate asocia cu un vin roșu fructat, mai prietenos, precum un Pinot Noir din Burgundia sau din Lumea Nouă, pe când o ruladă de porc se va potrivi cu un Malbec argentinian, dar și cu un Amarone.

Și bineînțeles, Feteasca neagră autohtonă este o excelentă însoțitoare pentru o varietate de preparate din carne de la porc și vită, curcan, vânat, inclusiv pentru sarmăluțe și aperitive tradiționale.

Dacă am ajuns la vin roșu, iată și o rețetă de friptură fragedă de porc sau pulled pork care se poate asocia foarte bine cu o varietate de vinuri roșii, oferită de bloggerul de food Andreea Jugănaru.

  • ,

    Negru De Purcari 0.75L

    95,20lei
  • ,

    Recas Premium Cuvee Uberland 0.75L

    129,71lei
  • ,

    Ciacci Brunello Di Montalcino DOCG 0.75L

    235,00lei 215,00lei
  • , , ,

    Hyperion Feteasca Neagra 0.75L

    126,14lei

Friptură fragedă de porc

Ingrediente:

  • O bucată spată porc cu șorici de 2-2,5 kg
  • Sare, piper
  • Puțină boia afumată picantă
  • 3 bucăți anason stelat

Mod de preparare:

Pulled Pork

Puneți carnea cu șoriciul în sus și cu un cuțit foarte bine ascuțit crestați-o sub forma unui grilaj. Crestarea se face doar la partea superioară. Puteți folosi și carne fără șorici, doar că acesta dă un aspect mai fain și aduce și puțină grăsime de care este nevoie. Apoi, carnea se condimentează bine pe ambele părți și se pune în tavă .

Teoretic, acest gen de friptură fragedă de porc trebuie să se faca în suc propriu și nu i se adaugă nimic. Se acoperă cu folie de aluminiu toată tava și se dă la cuptor la 160-170 grade.

Modul de preparare complet îl găsiți: aici.

Iar pentru deserturi, dintre care, în noaptea de Revelion, nu lipsesc de regulă tortul, dar nici cozonacul, un vin de desert va fi o completare perfectă, gusturile se împletesc extraordinar.

 

Digestivele. Și băuturile pentru day after. 

Nu uitați nici de digestive după ospățul din noaptea de Revelion, fie că vorbim de un amaro, un limoncello sau de un cocktail cu suc din fructe.

Limoncello italienesc este una dintre băuturile clasice de după masă, iar gustul său dulce acrișor și conținutul de vitamina C vă vor face să vă simțiți mai bine.

Bitterul este cunoscut pentru calitățile sale digestive și poate fi plăcut și prietenos stomacului.

Și despre tequila, dacă nu știați, se spune că ajuta digestia; iar un cocktail cu un strop de teqiala, slab alcoolizat, cu suc de portocale sau cu fresh de lime e binevenit. Câteva rețete de cocktailuri cu tequila găsiți aici: https://dagmar.ro/cocktailuri-cu-tequila/

Iar dacă deja aveți vodkă, celebrul Bloody Mary poate fi reconfortant după o noapte plină – sucul de roșii cu vitmine și minerale este revitalizant. Iată și o rețeta clasică de Bloody Mary: https://dagmar.ro/cocktailuri-cu-vodka/.

De la gin, la rom și coniac, lichioruri și distilate tradiționale, suntem siguri că veți mai găsi și alte băuturi care să se potrivească petrecerii voastre, dar sperăm să vă fie de folos această listă, precum și recomandările de asocieri cu mâncarea și să ne spuneți voi ce ați alege.

  • Amaro Montenegro 0.7L

    93,67lei
  • Bottega Limoncino Liquore 0.7L

    75,64lei
  • Olmeca Altos Plata 0.7L

    112,79lei
  • Disaronno Amaretto 0.7L

    104,35lei 75,74lei

 

Băuturi pentru noaptea de Revelion # Șampania # Whisky și cocktailuri cu whisky # Vodka # Vinurile # Digestivele.

 

Sampanie pentru noaptea de revelion

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart: