Vinuri de vară. Recomandările noastre, vinuri exclusiv în portofoliul Dagmar

Vinuri de vară. Recomandările noastre, vinuri exclusiv în portofoliul Dagmar

Plăcerea de a savura vinuri albe crește clar în zilele toride de vară și cred că pe măsură ce vinul este mai vioi, mai mineral, cu aciditate bună și evident, bine răcit, cu atât este mai binevenit. Personal cred, și poate că sunteți în asentimentul meu, cel mai potrivite vinuri de vară sunt albele proaspete, crispy, cu nivel scăzut de alcool, liniștite și bineînțeles, spumante.
Vă las mai jos câteva recomandări, care chiar merită încercate și pe care le regăsiți doar în portofoliul Dagmar.

Chablis-uri pe alese

Cunoaştem cu toţii mineralitatea debordantă a vinurilor din Chablis, caracterul aparte al acestui Chardonnay dat de terroirul disinct al acestei regiuni, inclusiv de solul kimmeridgian (am vorbit mai demult despre condiţiile de terroir care fac aceste Chardonnay-uri deosebite).
“Chablis awakes the senses and revive the tastebounds” scrie www.chablis-wines.com, iar winefolly descrie vinurile din Chablis succint, dar cuprinzător “seci, limpezi, cu buchet de citrice și de flori albe, minerale, cu aciditate ridicată, o notă salină și arome de citrice și pere și un postgust lung, mineral și el.” Bineînțeles, alte arome se pot adăuga în funcție de producător, parcelă, vinificare – mere, piersici, caise, toast ş.a.
Solul, climatul, tradiția, influența vinificatorului creează aceste Chardonnay-uri cu un caracter și o eleganță tipice. Într-adevăr, o dată ce bei un Chablis-uri, realizezi diferențele dintre Chardonnay-urile pe care le știai și aceste vinuri din regiunea al cărui nume îl poartă. O reglementare din 1923 legiferează solul kimmeridgian ca element esențial al celor mai bune vinuri Chablis.
Aşadar, lăsând soiul să se exprime ca atare, fără lemn (puţine Chablisuri sunt învechite în baric), sub influența terroir-ului specific, Chablis a făcut popular Chardonnay-ul nebaricat în lume.
Clasificările de calitate în Chablis sunt:  Grand Cru Chablis AOP ,  Premier Cru Chablis AOP ,  Chablis AOP  și Petit Chablis.

  • , ,

    Louis Jadot Chablis Grand Cru Blanchot 2018 0.75L

    493,85lei
  • ,

    Louis Jadot Chablis 1er Cru Fourchaume 2021 0.75L

    297,50lei
  • ,

    Louis Jadot Chablis 2022 0.75L

    157,08lei
  • , ,

    Louis Jadot Chablis Beauroy 0.75L

    273,70lei

Iată și câteva case de vin cu tradiţie care dau lumii Chablis-uri apreciate:
Louis Jadot ,  Louis Michel ,  Domaine Louis Boillot et Fils ,  Domaine Fevre ,  Barton &
Gustier ,  Jean Marc Brocard , ale căror vinuri vă invit să le descoperiți mai jos:

Vinurile casei Louis Jadot, de pildă, una dintre casele de tradiție din Burgundia, de 200 de ani, au fost descrise de nenumărate ori ca elegante, ferme, expresive. Însuși Robert Parker le-a
apreciat ca “bogate, clar definite, structurate, vinuri care trec testul timpului”.  Cum am precizat, mineralitatea distinctă, notele saline, prospeţimea, precum şi diferite arome fructate de la o varietate de fructe galbene şi citrice, la cele de nuci, migdale, miere mai ales odată cu învechirea acestea din urmă sunt câteva caracteristici principale.

Chablis-urile se potrivesc foarte-foarte bine cu preparate tipice de de vară – pește și fructe de mare; scoicile de la vongole și midii, la St. Jaques, melcii, peștele alb – cod, biban, păstrăv sunt excelente lângă Chablis. Ținând cont de mineralitatea lui care spală bine vălul palatin și de aciditate, face pairinguri bune și cu preparatele mai cremoase, precum creveții cu sos de unt, supa de soici – clam chowder cu smântână, cartofi și țelină, puiul cu sos de smântână, aperitivele mai onctuoase precum terinele, charcuteriile, brânzeturile maturate.

The ultimate French Sauvignon Blanc: Sancerre

Dacă  Burgundia  e renumită pentru Chablis-urile ei, despre Valea Loarei se spune că dă cel mai bun Sauvignon Blanc, “The ultimate French Sauvignon Blanc”, îl numește winefolly.com. Iar Sancerre, casa spirituală a Sauvignonului Blanc, dezvăluie un terroir special și o atenție deosebită a oamenilor pentru vița-de-vie și vin.

Mineralitatea pronunțată, aromele ierboase intense, de citrice şi de fructe galbene şi albe sunt caracteristice vinurilor din Sancerre. Nota aparte, de cremene, apare la vinurile obținute din struguri care cresc pe solurile din silex; de altfel, pe etichetele sticlelor de vin din această regiune veți vedea termeni care fac referire la soluri: precum Sancerre de Terre Blanche, Sancerre Caillotes, Sancerre Silex (Terroir Silex, Terroir de Silex). Clima continentală le permite strugurilor să-și dezvolte din plin aromele și complexitatea la maturitate și aciditatea necesară pentru ca vinurile să fie proaspete și bune însoțitoare pentru diferite mâncăruri.

  • , ,

    Gérard Fiou Sancerre Rouge 2020 0.75L

    135,77lei
  • , ,

    Gérard Fiou Sancerre Rosé 2022 0.75L

    124,74lei
  • , ,

    Gérard Fiou Sancerre Grand Roc 2022 0.75L

    191,54lei
  • , ,

    Gérard Fiou Terroir Silex Sancerre Blanc 2023 0.75L

    134,47lei
Din această regiune, vă recomand vinurile Domaine Gérard Fiou, Artisane Vigneron, unul dintre cei mai apreciați producători de vin de aici. Intense, vibrante, elegante, multe dintre ele au fost evaluate cu peste 90 de puncte de diferite publicaţii de specialitate. Spre deosebire de vinurile de mai sus, acestea au şi ceva baric, ceea ce le îmbogăţeşte aromele, le face ceva mai concentrate, fără însă a le fi afectată mineralitatea distinctă.
De savurat alături de fructe de mare, inclusiv crustacee, pește alb, frigărui de pui, pui la cuptor. Un artiol detaliat despre puteți citi aici

Assyrtiko ne duce cu gândul la vacanţă

Nu poate să lipsească din lista noastră vinul grecesc, doar Grecia e una dintre cele mai căutate destinații de relaxare vara, iar vinurile ei încep din ce în ce mai mult să crească în popularitate; Wine Enthusiast, povestește într-un articol despre Assyrtiko – soiul alb flagship al Greciei “How Greece’s Volcanic Wunderkind Became a Global Sensation”, Prima recomandare este de la o cramă situată choar pe o plajă în Santorini, tărâmul-mamă al acestui soi, crescut pe sol vulcanic care îi conferă tipicitate și unicitate – Assyrtiko Thalassitis produs de Gai’a Wines:
“Te duce cu gândul direct în Grecia, la mare și la aerul sărat, mai ai nevoie doar de soare și de caracatiță la grătar”, scrie Tina Gellie, journalist și wine expert, în Decanter despre acest vin. Dacă Assyrtiko este soi/vinflagship al Greciei, acest vin Thalassitis este vin-flagship al cramei, iată, din nou, deloc ales la întâmplare, cu atât mai mult cu cât a fost medaliat cu aur (95 de puncte) la Decanter World Wine Awards și are alte peste 25 de recunoașteri internaţionale.
Avem un vin exuberant, cu un caracter puternic – prospețime vioaie, mineralitate foarte bună, tușe saline și note fructate de citrice, cu care vă invit să vă împrieteniți vara asta.
Dacă v-am făcut curioși, mai multe informații despre el citiți aici.

  • ,

    Vin Alb Gai’a Thalassitis Santorini DOP, Assyrtiko, Gaia Wines, Sec, 0.75L

    192,48lei
  • ,

    GAIA S NEMEA, GAIA WINES, SEC, 0.75L

    135,32lei
  • ,

    Vin Rose Gai’a 4-6H Nemea IGP, Agiorgitiko, Gaia Wines, Sec, 0.75L

    74,97lei
  • ,

    Vin Rosu Gai’a Agiorgitiko by Gaia Nemea DOP, Agiorgitiko, Gaia Wines, Sec, 0.75L

    88,94lei

Tot de la același producător, dar de data asta din vițe-de-vie crescute pe soluri calacaroase din Koutsi, Nemea (550 m altitudine) un alt Assyrtiko Monograph ne dezvăluie o aciditate revigorantă și arome fructate intense – citrice, tropicale; este un vin cu un caracter diferit, mai ușor față de tradiționalul Assyrtiko, strămoșul său din Santorini, scrie site-ul Gai’a Wines.

Tânăr, proaspăt, prietenos poate fi savurat cu fructe de mare, chiar și fără mâncare sau poate doar în compania potrivită, mai recomandă producătorul.
Aruncați un ochi și peste alte recomandări de vinuri grecești

Italia: vinuri de la poalele Dolomiților, “proaspete ca izvoarele de munte”

Și priveliștea munților maiestuoşi poate fi reconfortantă vara sau măcar gândul acolo, la un vin rece, așa că vă port spre Dolomiții italieni propunându-vă un Pinot Grigio, soi
reprezentativ pentru regiunea Alto Adige. Luminoase, proaspete, prietenoase, fructate delicat, cu aciditate plăcută, vinurile Terre del Noce printre care Pinot Grigio alb și rose, au intrat
recent în portofoliul Dagmar. “Vinurile Terre del Noce își extrag culorile și aromele munților Dolomiți care înconjoară viile. Gustul lor ne trimite la natura pură și sălbatică, sunt savuroase
<<mouth-watering>> şi proaspete ca izvoarele de munte” , scrie poetic site-ul Terre del Noce.

Pinot Grigio alb ne aduce note fructate de mere, o aciditate elegantă și un final crispy, iar rose-ul vine cu arome delicate de fructe roșii și fructe cu sâmbure de primăvară-vară și un final lung, proaspăt. Descrieri amănunţite puteţi găsi aici, merită să le încercaţi.
12% alcool fiecare, iar câte un pahar poate fi savurat lejer și fără mâncare, dar se potriveşte excelent cu preparate de vară cu legume, pește și carne albă.

  • , , , ,

    Terre Del Noce Pinot Grigio

    30,94lei
  • , , ,

    Terre Del Noce Pinot Grigio Rosé

    30,94lei
  • , , , ,

    Terre Del Noce Merlot

    30,94lei
  • , , , ,

    LA PETITE ROSEE D’ETE

    38,08lei

Efervescență pentru o vară incandescentă

O listă largă de spumante vă aşteaptă să fie descoperită pe site-ul dagmar.ro; paleta lor este largă, iar decizia de alegere vă aparține în totalitate, în funcție de ce fel de spumante preferaţi:
șamapnii vintage, extra brute, spumante brute, mai crocante, aromate, albe, rose ș.a. din Franța ,  Italia ,  Spania ,  Germania  și România atât clasice elegante, vintage-uri prețioase, cât și
cele mai noi, moderne și eclectice băuturi efervescente.

Spuneam, anul trecut, că spumantele, inclusiv regina acestora, șampania, tind din ce în ce mai mult să devină “everyday drink”, înţelegând prin acest lucru nu că le bem în fiecare zi, dar ne
putem bucura de ele şi fără să avem o ocazie sau un pretext speciale (prosecco şi cava, de exemplu, sunt de altfel demult cerute şi băute fie la terase, fie acasă, potrivite pentru orice
moment de relaxare)

Şi, într-adevăr, am văzut anul acesta mişcări pe piaţă în acest tip de promovări şi sortimente la preţuri rezonabile şi/sau îmbuteliate în sticle mai mici.

Cu efervescența lor, proaspete și bine răcite, prosecco, lambrusco, cava şi să nu uităm nici de spumantele româneşti din ce în ce mai bune şi ele sunt alegeri binevenite într-o zi sau o seară
călduroase de vară. Mai jos, câteva recomandări pentru mai multe preferințe și buzunare, zic eu.

Acestea fiind zise, vă urez o vară răcoroasă cu vinuri bune!

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart: