Whisky, Whiskey – fețele regelui băuturilor alcoolice

Fețele whisk(e)y-ului, acest rege al băuturilor alcoolice, Tipuri de whiskey, Whisky Scoțian, Whiskey Irlandez, Whiskey American, Cum alegem whisky-ul?

Whisky, Whiskey – fețele regelui băuturilor alcoolice

Tipuri de whiskey # Whisky Scoțian # Whiskey Irlandez # Whiskey American # Cum alegem whisky-ul?

 

“Ce nu poate vindeca whiskey-ul nu are leac” spune un proverb irlandez, care ne trimite la originile whiskey-ului – cu secole în urmă, băutură a cărei producție era permisă în mănăstiri și farmacii, folosită inițial în scop terapeutic, ca alte spirtoase, de altfel.

De atunci, până la ce a devenit azi (di)stilatul whiskey – care delectează, cere atenție și se cere a fi savurat – a fost nevoie de secole de încercări și trepte de rafinare a producției. Și dacă nu vindecă azi, cert e că gustul lui puternic și elegant învăluie papilele și mood-ul într-un mod cât se poate de plăcut.

Whisky, whiskey… The story

Dincolo de istoria distilării alcoolului, legende cu călugări și mănăstiri, menționarea în documente a virtuților terapeutice ale whiskey-ului, apariția lui ca atare e cumva incertă. Cele mai multe trimiteri duc la scoțieni, altele la irlandezi, prin secolul XV.

Dar ceva cert tot este: termenul provine din expresia “apa vieții” – “aqua vitae” în latină; la celți “usque baugh”, la scoțieni “uisge beatha, la irlandezi “uisce beathadh” – folosită generic pentru a denumi băuturile spirtoase.

În Scoția, are o istorie tumultoasă timp de secole: din mănăstiri ajunge la producție de masă, fabricare ilicită, contrabandă, trece prin taxele impuse apoi de Guvern și naște conflicte, până în secolul XIX, când producția se stabilizează și este reglementată oficial.

Și totuși, prima distilerie modernă și recunoscută ca atare apare în Irlanda, secolul XVI (detaliez mai jos).

Dar wait, whiskey sau whisky? Ambele. Whisky scris fără e este scoțian și canadian, iar whiskey scris cu e este american și irlandez. Scoțienii ar fi adăugat e-ul cu mult timp în urmă pentru a deosebi whiskey-ul lor de alte băuturi a căror calitate era considerată îndoielncă.

Revenind în prezent, indiferent că vorbim de whisky sau de whiskey – această băutură generic definită ca distilată, obținută din cereale și maturată în butoaie de stejar, cu reguli clare de fabricație în funcție de zona în care este obținută, tipul/tipurile de cereale și învechire are reprezentante de o calitate indiscutabilă atât în Scoția, Irlanda, cât și peste Ocean.

Tipuri de whiskey, Tipuri de whiskey, Whisky Scoțian, Whiskey Irlandez, Whiskey American, Cum alegem whisky-ul?

Tipuri de whiskey

Așa că atunci când vine vorba despre tipuri de whisk(e)y, se pare că terminologia nu se mai termină: Scotch în Scoția, Irish în Irlanda, Bourbon, Tennessee ș.a. în SUA, apoi single malt, rye whiskey, corn wiskey, single grain, single barrel, double cask, single pot, blended ș.a.

În realitate, nu e așa complicat: single malt este whisky făcut dintr-un singur malt de orz, single grain provine de la o singură distilerie din orice fel de cereale din care se poate obține whisky (orz, secară, grâu, porumb), iar un blend este obținut din mai multe tipuri de malt la una ori mai multe distilerii.

În funcție de tipul de cereale folosite (fie una singura, fie una predominantă), mai întâlni, de exemplu, rye whiskey – secară, corn whiskey – porumb, iar în funcție de metoda învechirii, de exemplu single barrel sau single cask – whiskey-uri îmbuteliate într-un butoi individual, double cask – whiskey-uri cu maturare în două tipuri de butoaie, consecutiv, Y.O. –care arată vechime. Și evident, denumirile tipice de whiskey sau whisky, date de țara/locul în care se produc, reglementate prin legi clare.

Ca să nu pară că ne încurcăm prea mult, am preferat să fac aici o enumerare a tipurilor de whisk(e)y din pricipalele țări producătoare.

Citește: “Băuturi și cocktailuri cu whisky. Rețete celebre cu povești

Tipuri de whisky: Scotch-ul/ Whisky-ul scoțian

Orice whisky scoțian sau scotch trebuie distilat, evident, în Scoția, are o tarie de minimum 40% și este învechit minimum trei ani în butoaie de stejar.

Single malt este considerat a fi nu doar cel mai rafinat tip de whiskey, dar și cea mai stilată băutură distilată din lume. Se obține numai dintr-un singur tip de orz și se face doar la o singură distilerie. Asta face ca whisky-ul obținut să aibă și gustul distinct al acelei distilerii. Single malturile necesită multă atenție, supraveghere și răbdare în timpul producției, ceea ce le face atât de valoroase.

Și nu e de mirare că interesul peste single malt este în creștere, iar criza cauzată de mai mulți factori sociali și economici a dus firesc la creșterea prețului single malt-urilor scoțiene în ultimul timp.

Ca idee, doar ca să știți de ce întâlniți diferite denumiri pe etichete, Scoția are cinci regiuni distincte unde se produce single malt: Lowland, Highland, SpeysideIslay și Campbeltown. Iar Gleenfiddich, Glenlivet, Balvenie, Aberlour sunt câteva din cele mai cunoscute branduri single malt.

  • , ,

    Glenfiddich 12 YO 0.7L

    328,84lei 218,82lei
  • , ,

    Glenlivet Founders Reserve 0.7L

    206,18lei
  • , ,

    Balvenie 12 YO 0.7L

    450,75lei
  • , ,

    Aberlour 12 0.7L

    275,89lei

Single malturile scoțiene sunt indubitabil cele mai apreciate, dar și americanii și irlandezii produc single malt.

Iar în România, grupul Alexandrion a lansat, în iunie 2022, primul whisky de acest gen – Carpathian Single Malt.

Blendend whisky desemnează generic amestecuri de single malt-uri de la două sau mai multe distilerii, pe care le întâlnim sub denumirile Blended Scotch Wisky, Blended Malt Scotch Whisky, Blended Grain Scotch Whisky. Master blenderii, cei care obțin whisky-uri prețioase de regulă în mulți ani sunt adevărați artiști ai acestei băuturi amestecate și supravegheate în timp.

  • , ,

    Johnnie Walker Black Label 12 YO 0.7L

    163,27lei 97,96lei
  • , ,

    Chivas 12 YO 0.5L

    106,17lei
  • , ,

    Johnnie Walker Red Label 0.7L

    90,52lei 80,11lei
  • ,

    Ballantine’s Finest 0.7L

    83,65lei 57,82lei

 

Tipuri de whiskey: Irish Whiskey

Când spui Irish Whiskey, te duci instant cu gândul la Bushmills, care este și prima distilerie care a obținut licență (aminteam mai sus) de distilare a whiskey-ului, Jameson și Tulamore D.E.W., dar mulți alți producători de whiskey se alătură acestora.

Regulile de bază în producerea whiskey-ului irlandez sunt învechirea în butoaie din lemn cel puțin trei ani și tăria alcoolică de cel puțin 40%.

Irlandezii au Single Malt, Grain Whiskey, Blended Irish Whiskey Malt, dar și unul al lor  specific – Single Pot Still Whiskey, obținut în alambicul cu același nume dintr-un amestec de orz malțat și orz.

  • ,

    Bushmills Original 0.7L

    103,27lei
  • ,

    Jameson Irish Whiskey 0.7L

    99,57lei
  • ,

    Tullamore Dew Whiskey 0.7L

    114,00lei
  • ,

    Redbreast Whiskey 12 YO 0.7L

    205,06lei 184,55lei

 

Tipuri de whiskey: Whiskey-ul american

Printre cele mai cunoscute sortimente de whiskey american sunt Bourbon, Tennessee, Rye, Corn, Wheat whiskey.

Așa cum scotch-ul este scoțian, Bourbon Whiskey unul dintre cele mai apreciate tipuri de whiskey american, cu reguli clare de producție. Bourbon se obţine dintr-un amestec de cereale, cu cel puțin 51% porumb și se învechește numai în butoaie arse noi.

Nume se crede că provine fie de la regiunea Bourbon din Keentucky, fie de la Bourbon Streets din New Orleans, ambele denumite astfel după celebra dinastie franceză a Burbonilor.

La Tennessee Whiskey, este mai clară treaba; se obținut doar în Tennessee şi are un procedeu specific de procedeu de filtrare, denumit Lincoln: filtrarea se face înainte ca bautura să fie ajungă în butoaie pentru învechire, ceea ce îi conferă o aromă particulară.

Corn Whiskey se obține din cel puțin 80% porumb și poate fi sau nu învechit în butoaie nearse sau deja folosite, iar Rye Whiskey din cel puțin 51% secară.

  • ,

    Four Roses Bourbon 0.7L

    89,62lei
  • ,

    Jim Beam White 0.7L

    69,50lei 52,13lei
  • ,

    Bulleit Rye 0.7L

    213,52lei 170,81lei
  • ,

    Hudson Manhattan Rye 0.35L

    320,12lei

Canadienii fac și ei whiskey-ul lor, în general blenduri multi grain, cu o cantitate mai mare de porumb sau secară

Și nu în ultimul rând, japonezii produc whisky după modalitatea de producere a scoțienilor și cu ingrediente aduse din Scoția.

Citește: “Băuturi și cocktailuri cu whisky. Rețete celebre cu povești

 

Arome, note, gusturi. Cum alegem whisk(e)y-ul?

Cu atâtea tipuri de whisk(e)y, mai ales dacă nu cunoașteți foarte multe despre această băutură, pot părea complicate alegerile. Fiecare sortiment are caracteristicile sale tipice: perioadă de învechire (deși sunt și branduri care nu-și declară neapărat vârsta), arome, culoare, ABV (tăria alcoolică) ș.a.

Cel mai bine este să faceți o documentare, să puneți în balanță referințele de calitate cu prețul și să citiți descrierile care vă vor da indicii despre gustul dorit.

Ca să vă faceți o idee despre principalele categorii de arome, iată mai jos o clasificare aproximativă, făcută de site-ul de specialitate craftirishwhiskey. Spun aproximativă pentru că deși sunt patru mari categorii care descriu notele predominante, evident sunt tipuri de whiskey în care vom recunoaște amestecuri de diferite note din mai multe categorii.

 

Fructate. În general, notele fructate trimit la gusturi tropicale: banane, mango, ananas, citrice (portocală, grepfruit), dar și mere și pere. Și să nu uităm de fructele uscate: stafide, curmale, prune. Ne așteptăm să găsim aceste arome în single malturile irlandeze triplu distilate și în faimoasele scotchuri din Speyside. Dacă sunteți începători, puteți opta mai degrabă pentru un Irish fructat.

 

Smoky/afumate. Mai pretențioase, mai greu de obținut, mai puțin accesibile sunt whiskey-urile afumate, distilate din orz malțificat afumat la turbă. Vin cu arome de tutun, cafea prăjită, cicoată neagră, fum evident.

Cele mai apreciate și cunoscute sortimente din această categorie sunt sunt scotch-urile din Hebridean Isle, Islay. Laphroaig, Lagavulin, Ardbeg produc whisky în acest stil. De asemenea, Glenlivet în Speyside.

Sunt apreciate mai degrabă de cunoscători, de pasionații de whisky care “au trecut” prin multe gusturi deja.

  • , ,

    Ardbeg 10 YO 0.7L

    415,19lei
  • , ,

    Glenlivet 12 YO 0.7L

    210,00lei
  • , ,

    Glenlivet 15 YO 0.7L

    368,92lei
  • , ,

    Glenlivet 18 YO 0.7L

    615,23lei

 

Spicy. Altă categorie, la fel, destul de “pretențioasă”, și nu pentru începători o reprezintă whiskey-urile spicy.

E nevoie de ceva efort ca excepționalul gustului lor să fie înțeles. Și este înțeles pe măsură ce e degustat acest tip de whiskey și pe măsură ce sunt degustate mai multe tipuri.

Acest spinciness se exprimă prin note de chilli și diferite condimente – nucșoară, cuișoare, scorțișoară. Se întâlnește, de exemplu, în American Rye Whiskey.

Spicy Whisky,Tipuri de whiskey, Whisky Scoțian, Whiskey Irlandez, Whiskey American, Cum alegem whisky-ul?

Dulci. Dar să revenim la încă o categorie prietenoasă, pentru cei mai puțin inițiați sau mediu inițiați în gusturile whiskey-ului. Vanilie, toffee, butterscotch, miere sunt cele mai comune note întâlnite în whiskey-urile dulci, mai populare și mai accesibile. Nici nu e de mirare, câți iubitori de dulce nu sunt în comparație cu cei de note afumate sau picante?

Bourbonul este unul din cele mai bune exemplu, un entry point cu ale sale note specifice date de învechirea la butoaie noi – vanilie, caramel, candy, condimente. Alte exemple sunt Canadian Rye cu note de miere, precum și anumite blenduri de Irish, mai soft/suple.

  • , ,

    Chivas 18 YO 0.7L

    362,70lei
  • , ,

    Cardhu 12 YO 0.7L

    227,08lei
  • , , , ,

    Glenfiddich 15 YO 0.7L

    477,00lei
  • ,

    Monkey Shoulder 0.7L

    191,26lei

Evident, butoaiele folosite și perioada de maturare fac ca aromele să se accentueze și să se definească în timp.

 

Și la final, să nu uităm nici de farmecul și utilitatea whiskey-ului în băuturi și cocktailuri, încă un motiv pentru care este nelipsit din baruri, de la petreceri și evenimente și din casele multor iubitori de distilate, de la clasicele și nemuritoarele Cuba Libre, Whisky Sour, Old-Fashioned, Manhattan, la Irish Whiskey, Kentucky Coffee ș.a.m.d.

Ce match-uri de senzație face această băutură cu alte băuturi și ingrediente vă spun într-un articol despre cocktailuri cu whiskey pe care vi le recomandăm să le încercați fie în oraș, fe și de ce nu?, să le preparați chiar voi.

 

Citește: “Băuturi și cocktailuri cu whisky. Rețete celebre cu povești

Tipuri de whiskey # Whisky Scoțian # Whiskey Irlandez # Whiskey American # Cum alegem whisky-ul?

  • , , ,

    Johnnie Walker Blue Label 0.7L + 2 Pahare Cristal

    1.422,33lei 1.053,57lei
  • , ,

    Johnnie Walker Green Label 15 YO 0.7L

    314,08lei 241,60lei
  • , ,

    Glenfiddich 12 YO 0.7L

    328,84lei 218,82lei
  • ,

    Grant’s Triple Wood 0.7L

    98,73lei

Distribuie

Comment (1)

  • Eduard Reply

    Salut.

    1. Intrebare: unde pot achizitiona si eu o sticla de Carpathian Single Malt? Apare mentionat in articol.

    2. Referitor la text, in butoaiele de stejar se matureaza… nu se fermenteaza: “această băutură generic definită ca distilată, obținută din cereale și fermentată în butoaie de stejar”.

    3. Regiunile sunt: Highland, Lowland, Islands (cu referire la toate insulele, mai putin la Islay care este considerata o categorie aparte), Speyside (care este cumva parte din Highlands), Islay , Campbeltown. Ce-i drept, anumite surse fac referire la 6 regiuni si altele la 5. Problema este ca in text apar scrise gresit cateva dintre denumirile lor: “Scoția are cinci regiuni distincte unde se produce single malt: Highland ans Islands, Speyside , Islay , Lowland Single, Campbeltown”.

    E pacat sa vrei sa faci educatie consumatorului, si sa nu-i oferi informatii corecte.

    Ahh… si am mai identificat cateva greseli, dar nu le-am mai trecut aici.

    O zi faina,

    23 septembrie 2022 at 7:49

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart: