Valea Loarei, Sancerre şi vinurile din silex Artisan Vigneron Gérard Fiou

Sancerre şi vinurile din silex Artisan Vigneron Gérard Fiou

Valea Loarei, Sancerre şi vinurile din silex Artisan Vigneron Gérard Fiou

Castele fascinante, grădini de o frumusețe aparte, ferme și o agricultură înfloritoare, râul Loara ce oglindește peisaje unice și… cel mai bun Sauvignon Blanc din lume – iată Valea Loarei, bijuterie Unesco și una din cele mai faimoase regiuni ale Franței pentru vinurile ei.

Așa cum Burgundia e renumită pentru Chablis-urile cu mineralitatea distinctă dată de terroirul unic și solul kimmeridgian, despre Valea Loarei se spune că dă cel mai bun Sauvignon Blanc. “The ultimate French Sauvignon Blanc” îl numește winefolly.com, o analiză Decanter situează vinuri din Valea Loarei pe primele locuri într-un top al celor mai bune Sauvignon Blanc din lume, iar aplicația Vivino îl clasează pe primul loc în lume potrivit ratingurilor iubitorilor de vin.

Valea Loarei are 4 mari regiuni dintre care, în Centre Loire, printre cele mai apreciate AOC-uri sunt Sancerre și Pouily-Fumé.

 • , ,

  Gérard Fiou Sancerre Rouge 2020 0.75L

  135,77lei
 • , ,

  Gérard Fiou Sancerre Rosé 2022 0.75L

  124,74lei
 • , ,

  Gérard Fiou Sancerre Grand Roc 2022 0.75L

  191,54lei
 • , ,

  Gérard Fiou Pouilly Fumé Autochtone 2022 0.75L

  134,47lei

Ce face acest Sauvignon Blanc din Sancerre atât de special? 

Parcă despris dintr-o pictură, arhetipal și idilic cumva, cu căsuțe rustice și plantațiile de viță-de-vie în pantă, Sancerre, casa spirituală a Sauvignonului Blanc, dezvăluie un peisaj aparte, un terroir special și o atenție oamenilor la ceea ce înseamnă vin.

Să luăm vinul de la rădăcină ca să spun așa, solul are un cuvânt important de spus în definirea acestui caracter distinct al vinurilor din Sancerre – mineralitatea pronunțată, nota de cremene pe care o vom întâlni deseori, alături de arome ierboase “verzi” intense și de citrice.

Valea Loarei

 

Ca peste tot în Valea Loarei, în Sancerre, sunt trei tipuri de sol:

 • terres blanches – pământuri albe – soluri cu argilă calcaroasă, kimmeridgiene în care întâlnim și acele fosile de stridii (care mai există doar în alte două regiuni celebre și ele ale Franței: Chablis și Champagne) şi care dau vinuri intense, minerale, cu aciditate ridicată;
 • caillotes – sunt soluri cu pietriş din calcar oxfordian – vinurile au un buchet mai delicat, sunt mai puțin puternice decât cele rezultate din viile crescute pe un sol terre blanche;
 • silex – sunt soluri bogate în silex, argilo-silicioase – vinurile împrumută aceste tente de cremene,

 

Termenii Sancerre de Terre Blanche, Sanceree Caillotes, Sancerre Silex (Terroir Silex, Terrior de Silex) apar pe eticheta vinurilor obținute din vii cultivate pe aceste soluri.

 • , ,

  Gérard Fiou Terroir Silex Sancerre Blanc 2023 0.75L

  134,47lei
 • , ,

  Gérard Fiou Sancerre Grand Roc 2022 0.75L

  191,54lei
 • , ,

  Gérard Fiou Sancerre Rosé 2022 0.75L

  124,74lei
 • , ,

  Gérard Fiou Sancerre Rouge 2020 0.75L

  135,77lei

În sancerre, parcelele (majoritatea) au orientare sudică și sunt plantate la altitudini de 200-400 metri.

Clima continentală permite strugurilor să își dezvolte din plin aromele și complexitatea la maturitate și aciditatea necesară pentru ca vinurile să fie proaspete și bune însoțitoare pentru mâncăruri variate. (Valea Loarei este recunoscută și pentru gastronomia ei savuroasă din ingrediente locale – vegetale, brânzeturi, charcuterii, pește ș.a). Și evident, nu uităm de influența râului Loara care moderează climatul.

râul Loara

Iar pe lângă terroir, Sancerre la fel ca alte AOP-uri, are o organizație interprofesională şi instituţii inclusiv o cooperativ prin care viticultorii sunt susținuţi permanent şi se susţin în tot cea ce înseamnă creșterea și îngrijirea viei și producerea vinului; inclusiv autoritățile locale sprijină viticultura.

 

Sancerre. Note de degustare

Plecând de la acele note de bază despre care vorbeam mai sus, Sauvignonul Blanc din Sancerre poate avea o varietate de nuanțe olfactive şi gustative:

 • iarbă, chive, anason, mușețel, pătrunjel, busuioc, caprifoi;
 • fructate: lime, lămâie, grepfruit, gutui, agrișe, mere verzi pere, prune galbene, pepene galben, piersici albe
 • alte note: minerale, cremene, saline, fum.
 • În cazul vinurilor care iau contact cu lemnul în baric, apar și arome de lemon curd, brioșe, patiserii.

 

Domaine Gérard Fiou, Artisane Vigneron

Printre cele mai apreciate domenii din Sancerre, Domaine Gérard Fiou cultivă în Saint-Satur Sauvignon Blanc și Pinot Noir pe 9.80 ha.

Aici Florent Bourgeois scoate tot ce e mai bun dn viile vechi ale familiei sale,  “glorifică moștenirea familiei”, cum frumos scrie site-ul Gérard Fiou și din “vena” de silex ce străbate Valea Loarei, și creează vinuri vibrante, intense.

Florent Bourgeois

În vie și în cramă, tânărul vinificator (36 de ani) își lucrează vinurile ca pe niște pietre preţioase – cu creativitate, punându-le în valoare mineralitatea distinctă.

Parcelele Domaine Gerard Fiou se află pe o pantă de deal cu sol argilo-silicios în Saint-Satur, la poalele Sancerreului și la mai puțin de un kilometru de Loara. Solul cu silex este aici în proporție de 20%, terres blanches ocupă 40% și caillottes tot 40%.

Bine lucrat, Sauvignonul Blanc reproduce magnific tipicitatea solului, iar Pinot Noir-ul dezvoltă și mineralitate și note complexe, îmbogăţit apoi cu notele date de maturarea baric.

 

Vinuri Domaine Gérard Fiou

Iată și câteva vinuri semnatură a lui Florent Bourgeois și reflexia silexului din Sancerre, mai multe regăsiți pe site, la secțiunea Exclusiv DAGMAR.

 

Domaine Gerard Fiou

 

Gérard Fiou Terroir Silex Sancerre Blanc 2022.  90 puncte Wine Enthusiast, Top 100 Wine Spectator. Un Sancerre care provine din vițe vechi de 35 de ani cu note de silex, condimente și fructe. Corpolent, armonios, ce își dezvoltă eleganța la sticlă în timp. Potențial de învechire între 3 și 5 ani.

Se recomandă servirea la 12 grade C alături de fructe de mare, pește cu carne delicată la cuptor, mâncăruri ușor condimentate, ciuperci cu sos cu usturoi, pui de curte cu trufe.

 

Gérard Fiou Terrior de Silex Le Grand Roc 2022. 93 puncte Wine Spectator, Wine Enthusiast. Un cuvee impresionant din vițe de Sauvignon Blanc vechi de peste 60 de ani, cu expunere foarte bună spre sud-sud-vest. O parte este vinificat în cuve de inox, iar alta, în butoaie noi de stejar.

Cu notele lui de cremene “pierre a fusil”, concentrat și expresi, Le Grand Roc poate surprinde până la 8 ani.

Aromele intense mixează armonios mineralitatea cu vanilia, notele de maturitate fiind sesizabile pe palat, iar notele datorate lemnului sunt bine integrate, dându-i un gust rotund, dar în același timp proaspăt.

Face pairinguri foarte bune cu peștele alb la cuptor, calcanul la cuptor cu piure este o asociere grozavă, homarul la cuptor cu unt aromatizat, ciupercile în sos alb condimentat, carnea de pasăre de curte la cuptor. Crottin de Chavignol (brânză de capră maturată, produsă în Valea Loarei) + Le Grand Roc = Amour.

Gérard Fiou Sancerre Rouge 2020. 89 și 90 de puncte Winne Enthusiast, 89 Wine Spectator. Un Pinot Noir foarte puternic, complex. Obținut din vițe de vie vechi de 60 de ani, maturat 6 luni în butoaie de stejar. Rubiniu intens, dezvoltă arome de fructe roșii foarte bine coapte – cireșe Morella și prune, vanilie. Concentrația mare (provine din vițe vechi cu randament mic) îi conferă o structură foarte bună. Potențial de învechire 3-5 ani.

Cu expresivitatea dată de aceste arome și puternic precum spuneam, se potrivește cu o preparate mai gourmet – carne marinată, ruladă de miel cu ciuperci prăjite în stil rustic, vânat mic – fazan confiat cu stafide uscate și suc de rozmarin.

 

Gérard Fiou Pouilly Fumé Autochtone 2022. Un Pouilly Fumé se adaugă producției Gérard Fiou. Crispy, cu note minerale și aciditate bună, dezvăluie arome de citrice, portocale, lămâie, agrișe, mere verzi, piersici și aluzii ierboase. De savurat lângă crustacee, carne de pui, mâncăruri picante, brânzeturi de capră.

 • , ,

  Gérard Fiou Terroir Silex Sancerre Blanc 2023 0.75L

  134,47lei
 • , ,

  Gérard Fiou Sancerre Grand Roc 2022 0.75L

  191,54lei
 • , ,

  Gérard Fiou Sancerre Rosé 2022 0.75L

  124,74lei
 • , ,

  Gérard Fiou Sancerre Rouge 2020 0.75L

  135,77lei

Sancerre vs. Pouilly-Fumé

La final, las și o scurtă comparație Sancerre-Pouilly Fumé, unele dintre albele cele mai “vivace” din Franţa, notează winetourism.com. Termenul fumé se referă această note reconoscibile minerale, de cremene, datorate solurilor și la faptul că la maturitate, strugurile capătă o peliculă gri (culoarea fumului).

Tente ierboase, arome de citrice și fructe albe se mai regăsesc frecvent în Poully-Fumé-uri.

Spre deosebire de Sancerre, Pouilly-Fumé sunt vinuri ceva mai ușoare, deși pot fi și ele compexe, nu sunt atât de puternice să le spunem,

“Diferențele sunt subtile și de nuanță”, explică Jim Budd, DWWA Regional Chair Loire în Decanter. “Pouilly-Fumé tinde să fie mai soft, mai puţin aromat şi vibrant decât Sancerre. Poate avea și el caracterul smoky datorat silexului”.

Tot în Decanter, Pascal Jolivet apreciază ca mai mare potențialul de învechire și mineralitatea Pouilly-Fumé-urilor.

“Atât Pouilly-Fumé, cât și Sancerre îşi relevă note comune de iarbă și citrice – în  special, grapefruit –  mai degrabă decât acel pipi de chat atât de specific Sauvignonului Blanc. În Valea Loarei, această notă e semn al strugurelui necopt. Strugurele copt va da mai degrabă arome de fructe coapte” mai spune Jim Budd.

 

Vă las să le descoperiți și voi și să ne spuneți părerile voastre.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart: