Louis Jadot – aproape 200 de ani de tradiție, “baladă inițiatică prin terroir-urile superbe ale Burgundiei”
Louis Jadot # Burgundia # Maison Louis Jadot # Vinificație și valori
Elegante, ferme, bogate, structurate, expresive – sunt doar câteva dintre aprecierile primite de vinurile Louis Jadot în timp; calitatea lor excepțională le-a atras elogiile celor mai mari nume din lumea vinului, evaluări și punctaje pe măsură.
Cu aproape 200 de ani de tradiție, Maison Louis Jadot este unul din numele mari din Burgundia, printre cele mai respectate case de vin și comerciant totodată. Vinurile Jadot se găsesc în preferințele pasionaților și cunoscătorilor, colecționarilor, somelierilor și pe numeroase meniuri ale unor restaurante și hoteluri.
De la început, viziunea casei Jadot s-a centrat pe reflectarea terroir-ului incofundabil al Burgundiei, iar o altă valoare este constanţa – Jadot acordă aceeași atenție și unui Gran Cru și unui Premier Cru și unui Village.
Astăzi, domeniul produce o diversitate largă de vinuri AOC provenind din struguri din diferite subregiuni ale Burgundiei, de la sortimente accesibile cu clasificare regională, la Grand Cru-uri prestigioase.
Burgundia…
Știm că este una dintre regiunile grandioase din lume pentru vinurile ei; îmi place să folosesc termenul ăsta când vine vorba de terroir-uri care dau vinuri cu note distinctive.
Când spunem Burgundia, spunem, general vorbind, terroir specific; un mozaic de parcele cu soluri bogate în calcar, argilă și marnă, bucăți care conțin “celebrele” fosile marine, expunerea estică și sud estică și climatul unic cu influențe mediterraneane, continentale și oceanice – toate contribuie la unicitatea vinurilor de aici.
Solurile calcaroase predominant dau acea mineralitate pregnantă “zesty” – nota aparte a vinurilor de Burgundia, hallmark-ul ei, dacă vreți.
Deși e normal ca diferitele influențe să își spună cuvântul de la subregiune la subregiune și chiar de la parcelă la parcelă uneori – în Burgundia vorbim de climats – terroir-uri diferite, există însă această unitate specifică a ei de la nord la sud, descrisă mai sus.
Se mai adaugă, bineînțeles, în vinificație influența omului, savoire-faire-ul. Dar, mai detaliat despre Burgundia, Pinot Noir-urile și Chablis-urile ei celebre și clasificarile de aici, voi vorbi într-un articol dedicat acestei regiuni.
Casa Jadot vinifică atât struguri proprii, cât și struguri cumpărați local de la producători recunoscuți pentru calitate, preponderent Chardonnay și Pinot Noir, apoi Aligote și Gamay – de pe 270 de ha de viță-de-vie în Chablis, Cote d’Or – Côte de Beaune şi Côte de Nuits – , Côte Chalonnaise, Mâconnais, precum și Beaujolais.
70 de ha sunt proprii, peste jumătate fiind parcele Premier Cru și Gran Cru în Côte D’Or.
Gamele sunt Domaine Louis Jadot, Domaine Gagey, Domaine des Héritiers Louis Jadot și Domaine du Duc de Magenta. Produce în jur de 150 de vinuri ce acoperă toate clasificările – treptele de calitate: Grand Cru, Premier, Cru, Village, Bourgogne.
Maison Louis Jadot. Momente în timp
Istoria domeniului nu poate fi redusă la o înşiruire de date – este un cumul de momente, întâlniri și, mai presus de toate, o filozofie general valabilă: perpetuarea în timp a grandorii terroir-urilor Burgundiei, scrie site-ul Louis Jadot.
Iar specialista Casei Christie’s, Charlotte Serre, o descrie ca “îndelungată și ilustră”.
Povestea a început în 1826, prin cumpărarea unei parcele – Premier Cru Clos des Ursules în Beaune – capitala vinurilor din Burgundia, familia Jadot cunoscând valoarea acestor terenuri burgundeze.
30 de ani mai târziu, în 1859, Louis Henri Denis Jadot “pose de la premiere pierre” – este anul înființării Casei Jadot – o afacere de familie; Louis Henri își dorea să contribuie la reputația vinurilor din Burgundia, aşa că începe să exporte vinuri, dezvoltând legături comerciale cu piețele din nordul Europei.
Afacerea e preluată de fiul său, Louis Auguste, care duce vinurile pe piețe noi: Marea Britanie, SUA, America și Noua Zeelandă. André Gagey vine ca asistent al lui Auguste și conduce afacerea după dispariția acestuia.
Extinderea domeniului s-a produs în timp prin cumpărarea de noi parcele în subregiuni diferite.
În 1984, casa Jadot este cumpărată de unul dintre cei mai apropiați colaboratori, importatorul american Kobrand Corporation – familia Kopf, dar familia Gagey rămâne la conducere prin Pierre Henry Gagey timp de 31 de ani, urmat o perioadă de fiul său, Thibault Gagey.
Din 2022, actualul președinte este Thomas Seiter, ex director Bouchard Père et Fils.
LoveJadot.com – America’s #no1 French Wine este site-ul întâlnirii dintre Burgundia și America.
Robert Parker: “Vinuri bogate, clar definite, structurate, care trec testul timpului”
Calitatea vinurilor Jadot e atrbuită azi în în mare parte muncii neobosite a lui Jacques Lardière, vinificator timp de 42 de ani, din 1970 până în 2012. De la tânărul enolog care a început ca asistent al Gagey, câștigându-i rapid încrederea, Lardière ajunge unul dintre cei mai buni enologi din Burgundia.
Viziunea lui era că fiecare vin al domeniului de la Village, la Gran Cru trebuie să fie exact expresia terroir-ului său, cu cât mai puțină intervenție posibilă. Lardière produce vinuri de o expresivitate fantastică, cu o vizune clară și încredere în sine, mai scrie Charlotte Serre.
Însuși Robert Parker le descrie ca “vinuri bogate, clar definite, structurate, care trec testul timpului”.
“Legendarul” Lardière, cum îl numește reprezentanta Casei Christie’s, mai face însă ceva – reușește vinuri extraordinare chiar și în ani considerați dificili; de exemplu, în 1992, a scos câteva albe cu potenţial excepţional de învechire.
La o degustare din 2018 a unui Chamertin-Clos de Beze din 1999, criticul William Kelley îl aprecia “încă surprinzător de ferm și structurat… corp mediu spre plin și concentrat, cu o excelentă intensitate și persistență”.
Frederic Barnier, actualul vinficator, care s-a alăturat casei Jadot în 2010, a lucrat lângă Lardière, continuând filzofia domeniului: niciun compromis în ceea ce privește calitatea. Continuă și el să producă vinuri care uimesc prin eleganță, complexitate și longevitate. Lardière rămâne în continuare consultant.
Și nu în ultimul rând, ce mai face numele Jadot atât de diferit/special este abilitatea de a produce vinuri caracterizate printr-o calitate excepțională în toată diversitatea lor. În 1990, a produs 10 Premiers Cru în Beaune diferite, apreciate din nou de Robert Parker “without question, the best Beaunes I have ever tasted”.
Vinificația și valorile Louis Jadot
Principiile casei Jadot, ale actualului vinificator Frédéric Barnier și echipei sale, presupun menținerea unui echilibru între tradiție și tehnologie, minimizarea intervențiilor, obiectivul fiind în continuare, ca al predecesorului său – fiecare vin trebuie să fie cea mai pură expresie a terroirului, esența Burgudiei.
Începând din vie, lucrările se concentrează la suprafață pentru a nu deranja structura naturală a solului, astfel că vița-de-vie să își dezvolte rădăcinile pentru a beneficia din plin de mineralitatea specifică.
Viile sunt lucrate cu tractoare și chiar cu cai, iar recoltarea, sortarea și desciorchinarea strugurilor se fac manual. Vinificația presupune macerări îndelungate, fermentarea la temperatură controlată, folosirea de drojdii sălbatice când e posibil și alte metode pentru a putea păstra cât mai bine caracterul fructat al vinurilor.
Ca o curiozitate, pentru vinurile Beaujolais și Mâconnais, Jadot folosește o tehnică suplimentară, deși scumpă, denumită replis care presupune ca vinurile de calitate superioară să fie încorporate în vinuri cu o treaptă sub ele. De exemplu, Beaujolais-Villages au, de regulă, un procent de Beaujolais Cru.
Maturarea se face în tonnellăria proprie denumită Cadus. Atât pentru vinurile albe, cât și pentru cele roșii, Jadot acordă importanță folosirii restrânse a stejarului nou în maturare, evident, în mod diferit în funcție de fiecare recoltă. Menținând aceași filozofie non-intervenționistă, se consideră că fiecare “great vintage” – recoltă completă și armonioasă “per se” necesită contact minimum cu stejarul nou. Jadot are bineînțeles și vinuri complet nebaricate, de excepție.
Mineralitate, prospețime, cremozitate, suculenţă, catifelare, postgust, arome ce variază de la fructe galbene şi citrice, la nuci, alune, migdale – la vinurile albe – şi căpșune, cireșe, prune, condimente, ciuperci, piele, tente pământii – la cele roșii – , vă las şi pe voi să descoperiţi expresivitatea vinurilor Jadot, importuri exlusive Dagmar în România, încheind cu o remarcă a lui Hunter Robillard, vinovest.co:
“O sticlă de Louis Jadot este una dintre cele mai fine băuturi pentru a celebra o ocazie importantă”.
Lasă un răspuns