Consumul de whisky, în creștere în 2023. Trenduri pe piața de whisky

Trenduri pe piața de whisky

Consumul de whisky, în creștere în 2023. Trenduri pe piața de whisky

Trenduri pe piața de whisky # Single malt-uri americane # Cocktail-uri cu whisky.

 

Consumul de whisky se află în continuare pe o pantă ascendentă, whisky-ul fiind pe listele băuturilor al căror consum va fi în continuare în creștere în 2023. Surse de specialitate scriu despre tendințele care se conturează anul acesta în materie de whisky.

De la creșterea apetitului consumatorilor pentru singe malt, la dorința de a încerca whisky-uri de pe piețe noi, fără o tradiție lungă așadar, la sortimente și arome inedite, whisky-urile craft și cu atenție la mediu, până la cocktailuri creative care pun și mai mult accent pe vizual – iată câteva direcții care se conturează în industria whisky-ului mai clar, previzibile sau mai puțin, dar fără îndoială, interesante.

M-ați mai auzit vorbind și altă dată despre creșterea deschiderii consumatorilor la nou, despre dorința de diversitate, precum și despre atenția acordată calității, tendințe valabile, iată, și la capitolul whisky. Consumatorii sunt curioși să vadă și alți producători, să încerce și alte sortimente, noi arome și pune din ce în ce mai mult accent pe premium.

  • , ,

    Glenfiddich 12 YO 0.7L

    328,84lei 218,82lei
  • , ,

    Glenlivet Founders Reserve 0.7L

    206,18lei
  • , ,

    Balvenie 12 YO 0.7L

    450,75lei
  • , ,

    Aberlour 12 0.7L

    275,89lei

Single malt-uri americane și de pe alte piețe

Dacă istoric vorbind, single malturile sunt asociate cu Scoția și Irlanda, în ultimii ani, din ce în ce mai multe distilerii din întreaga lume au început să experimenteze single malt-uri, venind cu noi sortimente.

În mod special, single malt-ul american începe să devină și el o marcă, dacă vreți. Distileriile pledează pentru stabilirea unei definiții legale a single malt-ului american (la fel cum se întâmplă în Scoția și Irlanda). Peste 200 de distilerii din SUA produc deja single malt folosind regulile propuse pentru single maltul american și probabil nu va dura mult până vom vedea această nișă distinctă pe scena single malturilor, notează rackhousewhiskeyclub.com.

Distilerie de whisky

Și liquor.com scrie că, după ani de lobby, Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau (TTB) a întocmit un set de reguli pentru producerea de single malt american și e de așteptat ca acesta să intre în vigoare în luna aprilie 2023. Potrivit aceleași surse, Jack Daniels va lansa primul său single malt în 2023.

În România, în toamna anului trecut, grupul Alexandrion a lansat primul single malt produs local, din ingrediente autohtone, Carpathian Single Malt, în 8 expresii, despre care am scris mai multe aici.

  • ,

    Carpathian Single Malt Fetească Neagră 0.7L

    318,33lei 276,80lei
  • ,

    Carpathian Single Malt Pinot Noir 0.7L

    318,33lei 276,80lei
  • ,

    Carpathian Single Malt Oloroso 0.7L

    318,33lei 276,80lei
  • ,

    Carpathian Single Malt Pedro Ximénez 0.7L

    318,33lei 276,80lei

Trenduri pe piața de whisky: Finisarea la cel de-al doilea butoi

Finisarea la al doilea butoi (în care a stat în prealabil altă băutură de la alt whisky, la vin, rom și chiar bere ) este preferată de producătorii de whisky care vor să vină cu un plus de arome de noi. După maturarea la primul butoi, whiskyurile sunt transferate într-un alt butoi utilizat pentru a lua din aromele anterioare. Această metodă nu este nouă, dar pe măsură ce consumatorii manifestă deschidere și sunt curioși să încerce aome noi, poate mai complexe, capătă amploare.

Butoaie de whisky

Experții avertizeză însă că prea multă finisare poate fi periculoasă pentru că s-ar putea apela la ea pentru a masca aromele unui whisky de calitate inferioară. Dar pentru distileriile care știu bine să facă whisky-uri premium, finisarea la al doilea butoi pentru a da naștere unui produs bun, bine gândit, este o cale sofisticată, dacă vreți, de a atrage iubitorii de whisky, chiar și pe cei mai cunoscători și exigenți.

  • , ,

    Johnnie Walker Black Label 12 YO 0.7L

    163,27lei 97,96lei
  • , ,

    Chivas 12 YO 0.5L

    106,17lei
  • , ,

    Johnnie Walker Red Label 0.7L

    97,04lei
  • ,

    Ballantine’s Finest 0.7L

    83,65lei 57,82lei

Sustenabilitate, metode vechi de producție și eco friendly, pentru noi arome

Pentru ediția limitată A Tale of the Forest, Glenmorangie a creat un whisky cu arome rare de ace de pin și ienupăr, cu tentă afumată, folosind o metodă veche de afumare cu plante botanice din pădure. Inspirația a fost vegetația de langa casa directorului de creație Bill Lumsden, în ideea de a face un whisky care să evoce imaginea și mirosul pădurii.

Turba este folosită în mod tradițional ca meodă de afumare de mii de ani, însă distileriile încep să folosească alte alte ingrediente pentru a crea această aromă smoky și cu siguranță multe vor face acest lucru, scrie aptogentlemans.

  • , ,

    Ardbeg 10 YO 0.7L

    415,19lei
  • , ,

    Glenlivet 12 YO 0.7L

    238,35lei
  • , ,

    Glenlivet 15 YO 0.7L

    368,92lei
  • , ,

    Glenlivet 18 YO 0.7L

    615,23lei

În Danemarca și Finalanda, producători precum Kyro și Stauning afumă lemn si diferite ierburi locale, iar Mackmyra folosește ramuri de ienupăr. Lemnul de anin, de exemplu, dă whisky-ului o aromă ușoară, dulce și minerală, spune co fondatorul Kyro, Miika Lipiäinen, citat de thespiritsbusiness.com.

Aceste metode se leagă și de ceea ce vom vorbi mai jos – interesul consumatorilor de a vedea mărci prietenoase cu mediul.

Lumea whisky-ului și, în special, noul val al producătorilor craft, să distileze mai mult eco friendly, fiind apreciați și premiați la multe competiii internaționale pentru inițiativele de acest gen Totodată, încep să apară aceste noi produse de care vorbeam și mai sus prin întoarcerea la metode vechi, prietenoase cu mediul.

Sortimente de whisky

Trenduri pe piața de whisky: Accent pe premium

Evident că segmentul premium, incluzând și sortimentele craft, înseamnă și costuri mai ridicate, dar și interesul consumatorilor merge către premium. De exemplu, tot legat de sustenabilitate, notează și rackhousewhiskeyclub.com, millennialii și generația Z sunt categorii dispuse să cheltuiască mai mult pe produse sustenabile și de calitate, trend ce ia amploare în majoritatea industriilor.

“Premiumizarea”, dacă se poate spune așa, creșterea apetitului pentru băuturilor scumpe (un alt trend care va continua în 2023), ușurează cumva și presiunea pusă pe producători care trebuie să facă față costurilor impuse de sustenabilitate care cere investiții în plus.

  • , , ,

    Glenfiddich 18 YO 0.7L

    719,95lei 504,64lei
  • , ,

    Cardhu 12 YO 0.7L

    227,08lei
  • , , , ,

    Glenfiddich 15 YO 0.7L

    477,00lei
  • ,

    Monkey Shoulder 0.7L

    191,26lei

Focus pe vizual și povești. Cocktailuri cu whisky social-media ready și storytelling-ul de brand.

Dacă în umă cu ceva timp, când vorbem despre vizual în social media, foloseam termenul instagramabil, acum trebuie să ținem cont de și de avântul TikTok (am mai văzut și în alte cazuri cum filmulețe virale au dus la creșteri spectaculoase ale vânzărilor unor băuturi), așa că avem sintagma social media ready – care se referă la vizualul unui produs în toate rețelele online.

Și previzibil, este de așteptat ca barmanii să se orienteze și mai mult spre prepararea de noi cocktailuri de imagine, dacă vreți, optând pentru prezentări creative, deci social media ready, scrie rackhousewhiskeyclub.com.

Cocktailuri cu whisky

Am văzut ce s-a întâmplat anul trecut după ce o rețetă de Negroni Spagliato apare într-un filmuleț devenit viral pe TikTok și You Tube.

Pe de altă parte, e posibil ca și alte cocktailuri clasice să crească în popularitate datorită vizibilității în social media. Nu că Negroni ar fi dispărut din atenție, dar a fost suficient acest filmuleț cu actrița Ema D’Arcy să îl aducă mai mult în atenție ca să-i aducă noi consumatori și să dea naștere unor înterpretări creative, scrie și apetogentleman.com.

Ca în orice alt domeniu și brandurile de whisky acordă din ce în ce mai multă atenție rețelelor social media și colaborărilor cu influencerii, crescând investițiile.

În timp ce storytellingul de brand are momentul său în lumea marketingului; cresc oportunitățile pentru producătorii de whisky să-și spună poveștile – ale distileriilor, staff-ului ș.a. Filmulețele scurte vor lua fața altor mijloace de expunere în social media, iar marketerii creativi vor veni cu povești atractive, surprinzătoare.

  • ,

    Bushmills Original 0.7L

    103,27lei
  • ,

    Jameson Irish Whiskey 0.7L

    99,57lei
  • ,

    Tullamore Dew Whiskey 0.7L

    114,00lei
  • ,

    Redbreast Whiskey 12 YO 0.7L

    205,06lei 184,55lei

Creșterea categoriei de coktailuri Ready To Drink (RTD)

Din 2016 până în prezent, categoria Ready to Drink (RTD) a avut o creștere de peste 225 la sută. Pe acest segment, consumatorii manifestă o deschidere susținută la arome noi, unice, Bevsource notând creștere de 46% în perioada 2017-2021 a cocktailurilor cu extracte botanice.

Este de așteptat astfel ca producătorii să dezvolte această nișă, introucând arome noi în cocktailuri clasice, mai notează rackhousewhiskeyclub.com.

Whisky sour cu gimbir sau cu mango, anyone?

Tendinta de consum a whisky-ului

Potivit Brand Report by Drinks International, în 2022, cele mai mari vânzări (top 10) le-au avut brandurile Johnnie Walker, Macallan, Monkey Shoulder, Ardberg, Laphroig, Gleenfidich, The Balvenie, Chivas Regal, Dewar’s și Glenmloragie.

 

Trenduri pe piața de whisky # Single malt-uri americane # Cocktail-uri cu whisky.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart: