Soligo: simfonia spumantelor italiene, de la inimă la pahar
“Concerti di gusto”: Prosseco Soligo – bule, prospeţime și arome, la un raport foarte bun calitate/preț
Așa cum fiecare notă își pune amprenta în crearea unei melodii, la fel se întâmplă și în sticla de spumant – rezultatul vinificației e un “concert de arome”, scrie poetic site–ul Cantina Colli del Soligo; din 1957, cooperativa din nordul-estul Italiei produce, în special prosecco, precum și alte spumante şi vinuri liniștite, apreciate pentru caracterul lor distinctiv.
În ținutul prosecco-ului, la poalele “Le colline del Prosecco di Conegliano e Valdobbiadene” – această zonă superbă deluroasă, declarată sit al Patrimoniului Mondial Unesco, Colli del Soligo și-a asumat rolul de a deveni un nume de referință în producerea spumantului reprezentativ al Italiei. Viile cresc în diferite zone din provincia Treviso, ceea ce le dă posibilitatea producătorilor să obțină o producție ce reflectă diversitatea terroirului din Treviso, specificul fiecărei zone – de la Conegliano Valdobbiadene Prosecco DOCG, la Asolo Prosecco DOCG și Prosecco DOC Treviso, până la vinuri linștite DOC Venezie, provenind din viile de lângă dealul Montello .
Câteva sortimente au intrat recent în oferta Dagmar, importuri exclusive în România; sper că v–am reținut atenția deja din titlu, așa că vă povestesc câte ceva depre acest brand mai jos.
Calitate şi producție diversificată pentru preferințe și ocazii de consum variate
Precum spuneam, Soligo ia naştere la mijlocul secolului trecut ca o cooperativă agrcolă cu 31 de producători care s-au unit datorită pasiunii lor pentru prosecco; astăzi a ajuns să numere 600 de membri, cu un total de peste 1.200 ha de viţă–de-vie și o producție anuală de 15.000 de tone de struguri. Crama este situată în Pieve di Soligo.
Soligo este chiar “casa” cantinei. Solul pietros şi curenţii de aer care vin dinspre Pre–Alpi limitează cantitatea de umiditate, ceea ce le conferă strugurilor şi vinului structură și calitate. În jurul numelui Soligo, a fost construită şi identitatea de brand care provine din extragerea unor litere din cuvinte ce reflectă valorile cantinei: team Spirit, passiOn, quaLity, commItment, foresiGht, traditiOn.
Caracteristicile de terroir din fiecare zonă – Conneliano, Valdobiadenne, Miane, Farra di Soligo, Refrontolo, Montelo şi Colli Asolani, Piave – îşi pun amprenta ce dă tipicitatea vinurilor produse în fiecare dintre acestea. Valdobiadenne, de pildă, dă vinuri elegante și sofisticate, iar în Farra di Soligo, Prosecco Superiore DOCG se remarcă prin mineralitatea foarte bună şi aromele fructate şi florale distinctive. Dacă sunteţi curioşi să citiţi mai multe lucruri legate de influenţele terroirului, vă las şi un link de pe site–ul cantinei.
Din producția totală de struguri, domină, evident Glera, cultivați în proporție de 85%, urmaţi de Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot, Raboso, Pinot Nero, Cabernet Franc şi Cabernet Sauvignon.
Tradiția de vinificație întâlnește modernul – cantina are un laborator de analize “de ultimă oră“ și o linie de îmbuteliere modernă, ce garantează un produs final autentic, sigur și de calitate în fiecare sticlă.
Cooperativa are certificările Sustainable Winery – Equalitas și Vegan – Qualita Vegetariana.
Astfel, această diversitate şi bogăţie a teritoriului cu experiența vinificatorilor și atenția acordată în cultivarea viei și în vinificație permit producerea unei sortimentații variate: spumante prietenoase, conviviale, potrivite pentru mese vesele și întâlniri în familie și/sau cu prietenii, prosecco-uri perfecte pentru petreceri relaxate, informale, și nu în cele din urmă, băuturi classy, ideale pentru cocktailuri elegante ori întâlniri business și cadouri corporate.
Iar, în linii mari, prospețimea, mineralitatea și aromele (după cum vom vedea mai jos la descrierile câtorva dintre sortimente), precum și larga versatilitate culinară sunt printre principalele lor atuuri.
“Toate vinurile produse de Soligo au o identitate unică, în special, prosecco”, scrie the winery.wineandtravelitaly.com.
Sortimente din portofoliul Dagmar
Soligo Prosecco DOC Treviso Brut, 11% vol.alc. “A Very Classy prosecco”
Un DOC Treviso, brut, “foarte rafinat”, garantează fişa lui de prezentare, complex, cu note de fructe proaspete, patiserii – “pan biscoto”, tuşe florale foarte plăcute ce merg de la acacia la lăcrămioare şi atingeri subtile de plante aromatice – roiniţă. Delicat, armonios, persistent.
Se asociază excelent cu peşte marinat, paste cu fructe de mare şi paste cu salvie.
Și sticla este foarte elegantă, ceea ce îl face potrivit pentru servirea la cocktailuri, petreceri private ori corporate, precum şi pentru cadouri business.
Printre premiile și recunoșterile obținute se numără: aur Gilbert & Gaillard 2021, argint IW C 2022, bronz IWSC 2020/2022, The Prosecco Masters 2018/2020, 91 pt. Falstaff Prosecco Trophy ș.a.
Mai multe detalii găsiţi în link.
Soligo Prosecco DOC Treviso Rose Brut Millesimato, 11% vol.alc. “A wine with unmistakable personality”.
Prospeţimea şi eleganţa strugurilor Glera e completată de o idee de Pinot Noir (10%) care îmbogăţeşte componenta aromatică a acestui prosecco şi îi conferă o frumoasă culoare roz pal strălucitoare, elegantă.
Perlaj excelent, un buchet distinctiv, complex cu note de fructe de pădure și fructe tropicale, precum și tușe subtile de trandafiri și violete. În gust, se simte proaspăt, echilibrat, iar postgustul este persistent floral și cu note de căpșune sălbatice.
Va surprinde plăcut ca “intro” oricând, iar culinar este versatil, asociindu-se foarte bine cu pește, fructe de mare, carne albă delicată, precum și cu brânzeturi mai ușoare. De asemenea, însoțește savuros mâncărurile picante și preparate variate din diferite bucătării etnice.
Aur Gilbert & Gaillard 2021, argint IWC 2021, IWSC 2021, Mundus Vini 2021, Bronz Decanter 2021, 88 pt Falstaff.
Mai multe informații puteți citi aici.
Allungo Brut Cuvée Millesimato, 11,5% vol.alc. “A wine of great drinkability”
O companie excelentă pentru momentele vesele de convivialitate, grație prospețimii aromelor de fructe cu pulpă albă, însoțite de o mineralitate plăcută, potrivit prezentării producătorului. Un spumant prietenos și jovial, aș adăuga. Îmbie cu un buchet interesant de flori de păducel şi ierburi aromatice şi continuă în gust cu note de fructe albe, urmate de un finiş mineral.
Ideal pentru un început de masă reușit, se potrivește foarte bine cu aperitive ușoare, canape-uri cu diferite topping-uri. Iar dacă v-am stârnit interesul, găsiți mai multe note de degustare și detalii în link.
În încheiere, vă invit să descoperiți și restul sortimentelor în pe pagina de produse și așteptăm părerile voastre după ce le degustați. Iar ca să vă convingeți de larga lor versatilitate culinară vă las un link cu rețete lângă care se potrivesc foarte-foarte bine sau sunt chiar folosite în compoziția acestora. Mie, una mi-au lăsat gura… prosecco!
Lasă un răspuns