Franciacorta, spumantul premium al Italiei: tradiție, excelență și noul star Freccianera în portofoliul Dagmar
Franciacorta, spumantul italian obținut prin metoda tradițională, din ce în ce mai apreciat, “rising star” în lumea spumantelor
Freccianera – cel mai bun producător de Franciacorta la IWSC 2025, în portofoliul Dagmar
Îl veţi găsi de multe ori numit cel mai elegant vin spumant italian, descris ca armonios, structurat, complex, intens, bogat în arome, cu perlaj consistent – este spumantul obținut prin metoda tradițională, așadar cu a doua fermentare în sticlă, la fel ca şampania, maturat minimum 18 luni pe drojdii – Franciacorta. Înțelegem acum de unde această eleganță, armonie și bogăție ce îl caracterizează la care se contribuie, bineîneţeles, terroirul regiunii al cărei nume îl poartă şi alţi factori, după cum vom vedea mai jos.
La fel ca alte spumante consacrate, Franciacorta are reguli stricte de producere precum: se obţine doar în regiunea Franciacorta, situată în Brescia, Lombardia, doar din struguri Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc și uneori în proporții mici, Erbamat, a căror recoltare este exclusive manual şi, precum spuneam, metoda de vinificație e cea franțuzească, iar maturarea trebuie să fie de cel puțin 18 luni, minimum 60 şi până la ani în cazul Riserva. Franciacorta înseamnă așadar, loc, vin, metodă de vinificație.
În ultimii ani, se vorbește din ce în ce mai mult de acest spumant, cererea și exporturile fiind în creștere, cu un record în 2024 (19 milioane de sticle vândute). Anul trecut, regiunea Franciacorta e desemnată de Wine Enthusiast „International Wine Region of the Year.
Iar în premieră, anul acesta, IWSC Global Judging Producer Trophies a organizat un concurs dedicat evaluării de Franciacorta. Freccianera Fratelli Berlucchi, brand al cantinei Azienda Agricola Belucchi unde se producea pentru prima dată acest spumant în 1961, obține trofeul pentru cel mai bun producător de Franciacorta – Franciacorta Wine Producer Trophy – și 7 medalii pentru toate vinurile înscrise în concurs. Jurații au punctat calitatea Franciacorta la modul general, precum și a brandului Freccianera.
Christelle Guibert, CEO UWSC, l-a numit „vinul spumant premium al Italiei” și a apreciat degustarea ca „o oportunitate fantastică de a prezenta vinuri excepţionale unei audiențe mai largi și de a cunoaște producătorii din această remarcabilă regiune”.
Cu cifre de vânzări în creștere și aprecierile specialiștilor și publicațiilor care îi recunosc din ce în ce mai mult calitățile, Franciacorta are toate premisele să devină un trend.
„În vastul univers al spumantelor, dominat de supremația acestei “triade”: șampanie, urmată de prosecco și cava, Franciacorta este, iată, rising star, gata să-şi spună cuvântul”, scrie Wine International Association.
Și pentru că Freccianera a ajuns recent în portofoliul Dagmar, am găsit de cuviință să vă povestim câte ceva despre Franciacorta în general şi despre acest brand premiat în special .
Franciacorta. Profil aromatic, tipuri, asocieri cu mâncarea
Vorbeam la început de eleganţă, bogăţie în corp şi arome, intensitate. Evident, notele și complexitatea variază în funcție de tipul spumantului (proporțiile strugurilor folosiți și de perioada de maturare în special), dar dacă ne–am lămurit că metoda de vinificaţie şi maturarea îndelungată pe drojdii îl fac special, distingându-l de alte spumante italienești, haideţi să vedem câteva note generaliste.
Așadar, metoda franțuzească cu a doua fermentare la sticlă și strugurii folosiți fac ca Franciacorta să se asemene cu șampania, cu notele tipice de pâine, patiserie date de autoliză – brioșă, coajă de pâine; paleta fructată ce variază de la citrice, fructe galbene, la fructe roșii e încântătoare, iar mineralitatea datorată solului morenic din regiune este remarcabilă. Pinot Blanc îi conferă prospețime, Chardonnay vine cu notele elegante, Pinot Noir cu corp; iar Erbamat, când este folosit, aduce un plus de aciditate şi note fructate.
„Rar găsești vinuri spumante care echilibrează consistent intensitatea, aciditatea, textura și persistența. De multe ori, una din aceste componente structurale domină caracterul şi definelte stilul. Identitatea Franciacorta și a vinurilor spumante omonime este tocmai o coregrafie precisă şi armonioasă a elementelor structurale, protagoniste toate, oferind o experiență de savurat complexă și completă. Rafinamentul echilibrat îi permite să se relaxeze în rolul de companion al prearatelor culinare, mai degrabă decât să încerce să pretindă rolul principal Această sofisticare regală, naturală, relaxată este esența Franciacorta”, scrie Decanter.
În funcţie de proporțiile strugurilor, sunt trei tipuri de Franciacorta, iar în funcţie de perioada de maturare, 9 în total:
Franciacorta este produsă din Chardonnay și/sau Pinot Noir cu Pinot Blanc maximum 50% și Erbamat până la 10%.
Franciacorta Satèn are predominant Chardonnay și Pinot Blanc maximum 50%.
În particular, Blanc de Blancs se obține din Chardonnay 100%.
Franciacorta Rose are predominant Chardonnay 65%, Pinot Noir; Pinot Blanc în proporţii variabile, Erbamat maximum 10%
În funcţie de perioada de maturare, avem:
Franciacorta maturată minimum 18 luni pe drojdii.
Millesimato maturată cel puţin 30 de luni pe drojdii.
Riserva maturată cel puțin 60 de luni pe drojdii și până la ani, obținută din cei mai buni struguri.
Și mai sunt, bineînțeles, tipurile clasificate în funcție de conținutul de zahăr rezidual:
Dosaggio zero/Pas dose (<3), Extra brut (<6), Brut (<12), Extra dry (12-17), Sec (17-32), Demi sec (32-50).
Franciacorta, pământ al excelenței pentru producerea de vinuri spumante
Până să ajung la producătorul nostru, să vedem câte ceva despre această regiune atât de prolifică strugurilor și vinurilor spumante, „land of excellence” o numește vino.com, Franciacorta obține prima apelațiune DOC în 1967. În 1990, se înființează Consorțiul Franciacorta cu obiectivul de a se asigura că regulile producerii acestui spumant sunt respectate. Iar în 1995, Franciacorta devine prima regiune de vinuri spumante prin metoda tradițională din Franța care obține râvnita DOCG.
Potrivit site–ului dedicat acestui spumant, franciacortawine.it, tradiția viticulturii în regiune e însă veche-veche de pe timpul romanilor; începuturile producerii vinurilor de calitate, la fel ca în cazul altor mari vinuri ale lumii, precum Champagne, Châteauneuf-du-Pape ș.a. se leagă de figuri religioase; în acest caz, călugări ajunşi aici au format mănăstiri foarte puternice care au obținut și cultivat întinderi foarte mari de pământ, reușind astfel să obţină scutiri de taxe. Aceste pământuri aveau să fie numite ca atare „Francae Curtes” – „scutite de taxe”. Denumirea se transforma în Franzacurta, menționat pentru prima dată în arhivele comunale din Brescia în 1277.
Ca o curiozitate, în Franciacorta, a fost publicată în 1570 una din primele cărți din lume
despre tehnicile de fermentație naturală a vinurilor și…efectele lor asupra corpului, Libellus
de vino mordaci, opera unui doctor și pasionat de vinuri spumante din Brescia, Girolamo Conforti. Acest doctor ale cărui studii le preced pe cele ale ilustrul Dom Perignon, prezintă răspândirea pe scară largă și consumul vinurile cu bule, la acea vreme, denumite „mordaci”, adică vii și cu spumă. Conforti a studiat fermentarea vinurilor şi formarea bulelor, notând observații care e posibil să stat la baza primelor spumante, predecesoare ale actualului Franciacorta.
Mai târziu, un studiu din 1809 arată amploarea pe care o ia cultivarea viței-de-vie și creșterea producției de vin care avea să ducă la apariția primelor afaceri cu vin.
Franciacorta Freccianera – tradiție de familie, struguri exclusiv din vii proprii, vinuri vândute în unele din cele mai bune restaurante din lume
Facem pași prin istorie și ajungem la prima Franciacorta, produsă la crama familiei Berlucchi înființată în 1927 cu intenția de a vinde vinurile excepționale pe care le obținea. În 1961, enologul Franco Ziliani îi propune lui Antonio Berlucchi să facă un spumant în stil franțuzesc; zis şi făcut: astfel începea noua eră a vinificației moderne în regiune, un pionierat în Italia.
Preluată de fii și fiicele familiei Berlucchi, crama devine Azienda Agricola Fratelli Berlucchi, una din cele mai moderne din zonă și membru fondator al Consorțiului Franciacorta. Freccianera este brandul ce distinge spumantele de calitate produse aici din struguri proveniți exclusiv din vii proprii, recoltați manual, vinificați și îmbuteliați la crama proprie din Borgonato di Corte Franca, potrivit site-ului companiei freccianera.it.
Viile sunt în Brescia, în Borgonato di Cortefranca, Torbiato di Adro şi Provaglio d’Iseo, pe o rază de 2 kilometri de la cramă, fiind îngrijite cu cele mai moderne tehnici viticole; metodele de cultivare sunt eco-friendly conform propunerilor Uniunii Europene în spiritul respectului pentru mediu; iar la capetele de rânduri sunt cultivate tufişuri de trandafiri.
Vârsta medie a viilor este impresionată, cea mai veche având 52 de ani. Podgoriile au certificarea de sustenabilitate italiană SQNPI. .
Ca elemente de terroir, solul morenic și clima temperată sunt principalii factori care au făcut regiunea propice viticulturii. Solul cu roci produse prin fărâmițarea altor roci, transportate cândva de ghețari, este favorabil acestor soiuri care dau vinuri atât de apreciate precum Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Noir și acest Erbamat, un soi vechi, nativ din Brescia.
Numele și brandingul Freccianera – „Săgeată neagră” – vedeți săgeata de pe sticle – sunt inspirate de săgețile medievale găsite de familia Berlucchi în vie.
Freccianera produce 4 single vintage-uri: Extra Brut, Satèn, Rosa şi Nature, două Riserva Casa delle Colonne şi Brut 25, unul dintre cele mai preţioase şi iubite Blanc de Blancs din Italia. Brandul obţine în timp medalii la competiţiii prestigioase şi punctaje foarte bune de la publicaţii şi critici de specialitate şi se vinde în unele din cele mai bune restaurante și wine baruri din Europa, SUA, America Centrală, China și Japonia.
Mai jos şi câteva descrieri ale unor sortimente din oferta Dagmar, regăsiţi toate spumantele Freccianera aici:
Şi chiar vă recomand cu tărie să le încercaţi vara asta!
Sortimente Freccianera „Perle di stupore” în portofoliul Dagmar
Freccianera Brut 25 Blanc de Blancs Franciacorta DOCG.
Este recunoscut ca unul dintre cele mai iubite Franciacorta din lume, potrivit producătorului, rezultat al unei selecţii meticuloase de Chardonnay de pe 55 de ha. Maturat minimum 18 luni pe drojdii. 25 reprezintă numărul de luni de la recoltă până la punerea lui pe piaţă.
Ne aduce un buchet plăcut de flori albe orientale, iar în gust se simte armonios, crocant cu mineralitate moderată. Fresh și dinamic este un aperitiv de calitate ideal, dar fiind atât de echilibrat şi plăcut, poate fi savurat lângă diferite preparate pe toată durata mesei. 12,5% vol. alc.
Freccianera Extra-Brut Millesimato 2020 Franciacorta DOCG. Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc
Un Millesmato „mare, somptuos, fresh și elegant”, ni-l decrie fișa lui, maturat pe drojdii cel puțin 30 de luni. Buchetul îmbină eleganța Chardonnay-ului, bogăția Pinot Blanc și vigoarea Pinot Noir: parfum citric, cu note minerale proaspete. În gust, se simte crocant savuros, bogat, îmbinând notele minerale cu aromele citrice şi tentele de coajă de pâine. Perlaj remarcabil prin consistenţă şi persistenţă ce confirmă motto–ul brandului „Perle di stupore”. Un companion bun pe tot parcursul mesei. Excelent în special cu linguine cu vongle şi bottarga. 12,5% vol. alc.
Cu 93 de puncte la Premiile Decanter – Argint, Freccianera 2020 debuta promițător în lumea spumantelor. „Freciannera stands out for its excellence, confirming the high quality and innovation of domestic wine production” scrie site-ul producătorului.
Freccianera Brut Satèn Millesimato 2021 Franciacorta DOCG. 100% Chardonnay
Buchetul foarte plăcut de citrice și vanilie continuă cu un gust deopotrivă proaspăt, mineral armonios și elegant. Perlajul fin îi dă acestui Satèn o catifelare aparte – „velvety bubble”.
În procesul de vinificație, prima fermentaţie a avut loc în tancuri de oţel inoxidabil, iar o parte şi–a finalizat fermentaţia în butoaie de stejar francez de 500 l. Maturat 30 de luni pe drojdii.
Este un Freccianera Brut remarcabil ca aperitiv. De încercat neapărat cu caviar, blinis cu caviar sau cu alte toppinguri şi chiar cu… supă cremă de cartofi, recomandă producătorul. 12,5% vol. alc.
Argint – 90 de puncte la recentele Premii IWSC 2025.
Freccianera Brut Rosa 2021 Franciacorta DOCG. Pinot Noir, Chardonnay.
Rosa este rezultatul unui proces complex de vinificaţie: strugurii Chardonnay şi o parte de Pinot Noir sunt vinificaţi în alb, iar o altă parte de Pinot Noir în roşu, de unde și culoarea frumoasă, “suspendată” intenționat între cireașă roz și somon.
Maturat 30 de luni pe drojdii, proces ce îi conferă o structură remarcabilă, se dezvăluie savuros, fructat. Și în acest caz, buchetul îmbină tipicitățile soiurilor din care este făcut, fructat cu note minerale proaspete. În gust se simte crispy, savuros, la fel, un echilibru de arome de fructe roșii şi note minerale.
Din punct de vedere al asocierilor culinare, este şi el potrivit pentru orice moment al mesei. Merge foarte bine inclusiv cu preparate bogate în arome de la mai delicatele paccheri cu tartar de creveți marinați în sos de lime, la bogatele rigatoni all’Amatriciana (care se fac cu pecorino romano, guanciale şi sos picant cu fulgi de chilli). 12,5% vol. alc.
Lasă un răspuns