Marile vinuri din Bordeaux: malul stâng, malul drept
Marile vinuri din Bordeaux: malul stâng, malul drept
Bordeaux… Dă lumii unele dintre cele mai bune vinuri, de la prețioasele Grand Cru Classé la nu mai puțin valoroasele Cru Burgeois, de la roșii puternice și complexe de pe malul stang, în care Cabernet Sauvignonul tronează sigur pe el și rafinatele cupaje de pe malul drept în care domină Merlotul catifelat, până la albe, rămase în umbra marilor roșii, dar care devin și ele din ce în ce mai apreciate și inconfundabilele vinuri de desert din Sauternes. AOC-uri precum Medoc, Saint Estèphe, Pauillac, Margaux, Pessac Léognan, Graves, Saint Émillion, Pomerol, domenii şi château-uri precum Smith Haut Lafitte, Domaine de Chevalier, Haut Brion, Léoville Barton sunt doar câteva exemple ce scriu istorie de sute de ani punând Bordeaux-ul pe harta celor mai apreciate regiunii ale lumii pentru vinurile sale.
Bordeaux este cea mai mare regiune viticolă a Franței, cu circa 120.000 mii ha cultivate*, cu cele mai multe AOC-uri – 57* (*, ** cifre conform majorității surselor consultate), iar acest lucru se datorează mari diversități de terroiruri din care rezultă aceste vinuri excepționale, scrie bordeaux.com, având una dintre cele mai variate oferte de vinuri de calitate – prețioase la propriu și figurat, dar și vinuri accesibile, la un raport corect calitate/preț.
Vă spuneam, într-un articol anterior, că mi-a plăcut o remarcă citită pe site-ul rareinvest.com: “chiar şi un cunoscător se poate pierde prin jungla clasificărilor franţuzeşti”, numai în Bordeaux fiind cinci astfel de sisteme de clasificare fiecare apoi cu treptele ei de calitate, astfel că nu voi insista pe această aparentă “încrengătură”, ci am încercat o prezentare a celor două mari subregiuni – malul stâng şi malul drept/rive gauche, rive droite – cu vinurile pe care acestea le dau cu o succintă trecere în revistă a zonei dintre ele.
Așadar, precum știți, cele două maluri sunt delimitate astfel în funcție de situarea lor față de râurile care traversează Bordeaux-ul, Garonne și Dordogne: între ele se află zona denumită (firesc) Entre-deux-Mers. În timp ce cele două maluri sunt reputate pentru vinurile lor roșii, Entre-deux-Mers este cunoscută pentru albele seci, expresive, prietenoase. Idealwine.com face analiză foarte interesantă a diferențelor dintre aceste două zone, oferind informaţii despre terroir, sol, peisaj, soiurile cultivate şi stiluri de vinificație. Mai jos, așadar, am sintetizat pe scurt, dar concludent, zic eu, câteva caracteristici ale acestor regiuni şi minunatelor vinuri bordeleze.
Malul stâng – “inima clasică” a Bordeaux-ului
Sol format în special din pietriş
Soiul rege Cabernet Sauvignon
Vinuri roşii puternice, complexe cu un mare potenţial de învechire la sticlă
Vinurile albe unice din Sauternes
Reputația datorată includerii multor chateau-urilor în sistemul de clasificare Grand Cru Classé 1855, considerat unul dintre cele mai prestigioase repere
Proprietăți mari aparținând unor grupuri și investitori
Aşadar, Cabernet Sauvignonul este soiul majoritar, precum ştim, de pe malul stâng – un Cabernet care emană forță, aduce taninuri, aciditate, culoare și arome de fructe negre. Merlotul mai delicat le conferă cupajelor o anumită catifelare, o paletă aromatică foarte frumoasă și taninuri mai domoale. Mai găsim, de asemenea, Cabernet Franc și Petit Verdot. În Médoc și Graves, Cabernet Sauvignon este, de departe, soiul majoritar, urmat de Merlot și, în cantități mici, Petit Verdot și Cabernet Franc.
Cum arătam și mai sus, vinurile obținute în aceste regiuni de pe malul stâng al Bordeaux-ului sunt puternice, cu taninuri expresive, complexe aromatic și au o extraordinară capacitate de învechire. Pe măsură ce învechesc, devin mai distinse/rafinate, cu un caracter mai delicat. Vinurile din Medoc și Graves au un excelent potențial de păstrare în pivniță/cramă, plecâd de la 5 la 30 de ani.
Câteva dintre cele mai cunoscute apelațiuni pe malul stâng sunt: Medoc, Haut Medoc, Saint Estèphe, Pauillac, Saint-Julien, Magaux în Medoc, Péssac Leognan, Graves și Graves Superiuer în Graves și Barsac, Cerons și Sauternes în Sauternes.
Iar printre cele mai reputate domenii se află nume precum Château Lafite-Rothschild, Château Latour, Château Mouton-Rothschild, Château Margaux, Château Cos d’Estournel, Château Haut-Brion, Château Yquem și Château Climens.
Malul stâng al Bordeaux-ului mai este şi leagănul acestei alte mari bijuterii: Sauternes cu vinurile ei albe de desert – “liquids gold în a bottle”, le numește idealwine.net. Și pe ele ce le face speciale? Vecinătatea Cironului creează aici un microclimat favorabil dezvoltării acestei ciuperci – botrytis, cunoscută și ca mucegai nobil care duce la concentrarea zaharului în struguri. Rezultă vinuri cu nivel ridcat de zahăr rezidual, complexe aromatic cu note de fructe uscate, confiate, miere, condimente, flori și cu o incredibilă capacitate de învechire *(cuvee-urile excepţionale pot fi păstrate în pivniță peste 100 de ani, scrie aceeaşi sursă).
Vinuri albe seci se produc în Graves în Pessac-Léognan; sunt cuvee-uri fructate unde Sauvignonul Blanc vine cu note citrice şi o bună aciditate, dezvoltând în timp o textură uşor rotundă. Un articol despre albele din Bordeaux care devin şi ele din ce în ce mai apreciate și căutate, cum spuneam și la începutul articolului, am scris aici.
Malul drept, un pâmânt cu o dinamică remarcabilă
Sol diversificat, în special argilos
Soiul dominant Merlot
Vinurile sunt mai suple, balansate, prietenoase când sunt mai tinere
O regiune dinamică din punct de vedere al metodelor de vinificație și cupajelor produse
Proprietăți mai mici de familie
În Saint-Émilion și Pomerol, Merlotul este rege de data asta. Uneori, este completat de Cabernet Franc care aduce echilibru cu notele de fruct roșu și Cabernet Sauvignon pentru corp și forță. Alte soiuri precum Petit Verdot, Malbec, Carménère se mai folosesc uneori în cantități mici în cupaje. Și acestea sunt vinuri complexe, mai suple însă față de vecinele lor de pe malul stâng, fructate cu taninurile delicate. Și acestea se pot preta la o anumită învechire, fiind mai accesibile decât cele pe malul stâng.
Saint-Emilion și-a făcut și ea clasificarea Grands Cru în 1955, cu cea mai recentă revizuire în 2022, poate că nu atât de prestigioasă ca cea din 1855 dacă ne uităm în istorie, dar care atestă o certă calitate a vinurilor sale și a devenit un reper pentru iubitorii de vin.
Saint Émillion, Cote de Blaye, Fronsac, Pomerol sunt câteva dintre apelațiunile cunoscute şi apreciate ale acestei regiuni.
Un alb, între două ape? Qui, s’il vous plait… Idilica Entre-Deux-Mers.
Între aceste două râuri, pe marginea unui mal, cine ar refuza un pahar de vin alb? În Bordeaux-ul renumit pentru roșiile lui, popularitatea albelor din Entre-Deux-Mers merge și ea peste mări și țări.
Soiurile din care se produc sunt Sauvignon Blanc, Semillon, Sauvignon Gris și Muscadelle, iar producția este diversificată, scrie vinsentredeuxmers.com: “fructate sau minerale, proaspete, crispy sau mai bogate, vibrante sau aromate, directe sau complexe”.
Deşi istoria a pus în valoare calitatea vinurilor albe din zonă, și roşii “ambiţioase” se ivesc dintre cele două ape. Soiurile cultivate sunt Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec şi Petit Verdot. Iar vinurile sunt prezentate de aceeaşi sursă ca fructate, dar şi cu note pământii, de trufe, mentolate, afumate, de “pain grilee”, “torrefaction”.
Foarte frumoasă și descrierea acestei regiuni pe care ne-o oferă acelaşi site : “C’est une terre d’attache. On s’y ancre, on s’y implante – “un pământ, un loc de care te atașezi, iar cine ancorează aici aici rămâne”. Un peisaj idilic, rural, cu o natură caldă, în sensul de primitoare și înverzită, în care fiecare om își cultivă propriul lui petic, crește păsări, se plimbă, culege roade; iar viile și vinul sunt parte integrantă a acestui tablou.
Vă invit să descoperiţi selecţia iscusită Dagmar din Bordeaux, nu fără a preciza că multe dintre aceste sunt vinuri excepţionale, cu reputaţie şi aprecieri valoroase. Cum nu mai este foarte mult până la venirea sărbătorilor de iarnă, iată un excelent prilej să vă bucuraţi de un Bordeaux atât pentru voi, cât şi de făcut cadouri cu stil.
Lasă un răspuns