Vinuri cu poveste

Vinuri cu poveste

Consumul de vin în 2024, estimări. Se caută autenticitate, branduri de încredere, vinuri cu poveste

Vă povesteam, într-un articol precedent, că, printre trendurile anului 2024 în materie de vinuri, pe măsură ce consumatorii devin mai educați, “savvy” , mai atenți la ceeea ce consumă și pe ce dau banii, sunt şi vinurile autentice, care au ceva de spus, vinurile cu poveste, în general de la branduri de încredere, producători consacrați, de tradiție.
Totodată, autenticitate înseamnă şi implicarea și dedicarea proprietarilor și vinificatorilor care se străduiesc să obțină, într-adevăr, vinuri pe care ei înșiși și le doresc şi care reflectă nişte valori. Latura emoţională poate completa acest tablou.

Astfel că este de așteptat ca producătorii de vin, inclusiv canalele pe care vând, să “marşeze” mai mult pe poveştile lor, scrie cluboenologique.com.

Am ales să vă prezint, aşadar, câteva astfel de crame și vinurile lor, inclusiv vinuri bine cotate de critici și publicații de specialitate, premiate la concursuri. Lângă fiecare cramă, regăsiţi recomandările de vin aferente.
Și nu, nu este vorba de vinuri neapărat scumpe, ci de vinuri la un raport corect calitate/preț. Credeți-mă, aruncați un ochi.

Louis Jadot: 200 de ani de tradiție în Burgundia, vinuri preferate de cunoscători și colecționari

Din Burgundia, o regiune emblematică a lumii pentru Chablis-urile și Pinot Noir-urile ei, vă aduc în atenție casa Louis Jadot, a cărei istorie este un cumul de momente, întâlniri și, mai presus de toate, o filozofie general valabilă: perpetuarea grandorii terroir-urilor Burgundiei.

Cu aproape 200 de ani de tradiție, înființată în 1826, Maison Louis Jadot este printre cele mai apreciate case de vin din Burgundia. Vinurile Jadot se regăsesc printre preferințele pasionaților și cunoscătorilor, colecționarilor, somelierilor și pe numeroase meniuri ale unor restaurante bune și hoteluri.

Elegante, ferme, expresive sunt câteva dintre aprecierile primite de vinurile Louis Jadot în timp; calitatea lor le-a atras elogiile unor nume mari din lumea vinului, evaluări și punctaje pe măsură. Robert Parker însuși le descrie ca “bogate, clar definite, structurate, care trec testul timpului”. Este foarte interesant să vedeți cum a evoluat în timp această casă, vă propun o lectură în link, la un pahar de Chablis.

  • ,

    Louis Jadot Chablis 2022 0.75L

    157,08lei
  • ,

    Louis Jadot Bourgogne Aligote 2022 0.75L

    92,82lei
  • , ,

    Louis Jadot Fleurie 0.75L

    128,52lei
  • , ,

    Louis Jadot Gevrey Chambertin 1er Cru Petite Chapelle 2016 0.75L

    465,29lei

Gérard Fiou Artisan Vigneron: istoria şi gustul vinurilor “din silex” din Sancerre

Printre cele mai apreciate domenii din Sancerre, Domaine Gérard Fiou cultivă în Saint-Satur Sauvignon Blanc majoritar și Pinot Noir pe doar 9.80 ha. Chiar din această suprafață micuță, Florent Bourgeois reușește să producă vinuri vibrante, intense, cu o personalitate distinctă, puternică, apreciate chiar ca unice, dintr-o vie moștenire de familie de aproape 130 de ani.

Bineînțeles, nu e niciun secret faptul că Savignonul Blanc de Sancerre este aparte, printre cele mai expresive din lume, datorită în special solului, în cazul de față silex, terres blanches și caillottes (am explicat ce înseamnă fiecare într un articol precedent.

Domeniul are inclusiv vii vechi de 60 de ani, din care Florent Bourgeois scoate tot ce e mai bun, “glorifică moștenirea familiei”, cum frumos scrie site-ul Gérard Fiou și din “vena” de silex ce străbate Valea Loarei.

Mineralitate pronunțată, note specifice de cremene, fruct, intensitate, corp bun și potențial de învechire – iată câteva caracteristici ale vinurile Gérard Fiou sunt bine cotate internațional, iar dacă v-am făcut curioși, găsiți mai multe și în oferta Dagmar.

Deci iată, pe de o parte, autenticitatea dată de specificul acestor vinuri datorat, în special, solului din Sancerre, cum spuneam, precum și priceperii vinificatorului de a valorifica roadele pământului cultivat.

Tot în articolul de mai sus, puteţi citi mai multe despre vinurile domeniului Gérard Fiou. Şi dacă tot a venit vorba de Valea Loarei, va las şi un articol comparativ Sauvignon Blanc – Franţa vs. Noua Zeelandă

  • , ,

    Gérard Fiou Sancerre Rouge 2020 0.75L

    135,77lei
  • , ,

    Gérard Fiou Sancerre Rosé 2022 0.75L

    124,74lei
  • , ,

    Gérard Fiou Terroir Silex Sancerre Blanc 2023 0.75L

    134,47lei
  • , ,

    Gérard Fiou Sancerre Grand Roc 2022 0.75L

    191,54lei

L’elégance en Languedoc: Maison Lorgeril – 400 de ani, 12 generații

Dacă tot suntem în Franța, haideți să dăm un tur prin Languedoc de unde vă propun o casă de vin seculară: Maison Lorgeril. 12 generații (!) s-au succedat în producerea de vin de calitate, perpetuând această moștenire din anul 1620, an de când datează şi impresionantul Château de Pennautier, leagănul şi edificiul emblematic al casei.

Respectul pentru terroir și atenția la mediu sunt valorile familiei care au dus la orientarea către agricultura bio, domeniul având certificare High Environmental Value Level 3.

Vedeţi mai jos şi în link, cum arată impresionatul domeniu și chateau-ul de aici.

În acest articol, vă povesteam despre rose-ul deosebit Maison Lorgeril Ô de Rose, apreciat și foarte bine international. Cum tot se apropie primăvara, revin cu această recomandare. Vă propun să analizaţi și alte vinuri ale domeniului Maison Lorgeril: Mademoiselle De Pennautier, L’Orangeraie, Mas De Montagnes şi Chateau de Ciffre merită atenţie.

  • , ,

    Mademoiselle De Pennautier Terroirs D’Altitude 0.75L

    59,00lei
  • , ,

    Maison Lorgeril Ô de Rosé 0.75L

    65,45lei
  • , ,

    Maison Lorgeril Ô de Rosé 1.5L

    142,80lei
  • , ,

    Mas Des Montagnes Classique 0.75L

    67,83lei

Herederos Marqués de Riscal: “Más de 160 años de historia y crecimiento.Vivimos por y para el vino.”

Vinurile casei de vin spaniole Marqués de Riscal sunt printre cele mai apreciate vinuri de Rioja, cunoscute în lume; crama exportă 60% din producție în peste 110 țări. Din nou, vorbim despre vinuri medaliate la concursuri internaționale, apreciate și punctate de nume celebre.

La începtul lunii iulie anul trecut, La Vanguardia publica “Los 7 grandes vinos que deberías probar”, listă în care se găsește și unul dintre vinurile celebre Riscal – Barón de Chirel inclus în La Guia de Vino 2023. Același vin obține aur  – 96 de puncte la Decanter 2023, la fel Finca Torrea, în timp ce Tapias de Marqués de Riscal 2020 obține 97 de puncte – platină.

În același timp, Marqués de Riscal este a doua cramă din lume în top “World’s Best Vineyards 2022”, clasament 50 anual al celor mai frumoase destinații de turism enologic ce oferă experiențe deosebite, alcătuit de William Reed Business Media.

În jurul pasiunii pentru vin, bodega Riscal a construit La Ciudad del Vino în care îți ia ochii construcția eclectică, ce contrastează cu clădirile tradiționale din piatră din acest complex. Hotelul Marqués de Riscal, Luxury Collection Hotel este “Castelul spaniol al secolului XXI”, dar nu un castel din acelea cu turle și fortărețe cum știm noi, ci construit în stil avangardist de renumitul arhitect Frank O. Gehry.

Cu o tradiție de peste 160 de ani, casa Riscal a devenit un punct de referință în lumea vinului din Spania, având și rol de pionierat, orientată spre căutări și inovare, atât în ceea ce privește operațiunile în vie, cât și în producerea unor vinuri aparte.

“Căutăm să creem vinuri originale, proaspete, elegante și ușor de băut”, scrie site-ul Marques de Riscal.

În prezent, valorifică struguri de pe 1.500 ha în patru regiuni, 600 ha fiind proprii și produce vinuri D.O. Ca. Rioja – cea mai înaltă treaptă de calitate, D.O. Rueda, V.T. Castilla Y Leon și D.O. Getaryako Txakolina. Principalele soiuri cultivate sunt Tempranillo, Graciano, Mazuelo, Cabernet Sauvignon, Verdejo, Sauvignon Blanc.

Aşadar, vinuri şi turism, o cramă spaniolă care bifează aceste două hedonisme din plin; mai detaliat despre aceasta, puteţi citi aici.

  • ,

    Marqués de Riscal Blanco 2022 0.75L

    44,98lei
  • ,

    Marqués de Riscal Reserva 2019 0.75L

    96,99lei
  • ,

    Barón de Chirel 2017 0.75L

    427,81lei
  • ,

    Marqués de Riscal Gran Reserva 2017 0.75L

    427,81lei

Jidvei, file de poveste: “Vinul este o poveste despre înțelepciune, trudă și răbdare”

Pe meleaguri românești, Jidvei poate fi comparabil cu case de vin de tradiție mari ale lumii. Scrie istorie din anul 1949, trecut prin comunism şi apoi printr-o privatizare, în urma căreia devine afacere de familie, o moștenire dusă mai departe de fiul primului proprietar și de fiicele acestuia.
Și va mai scrie, cu siguranţă, și de aici înainte file de poveste.
Jidvei înseamnă o bucată de istorie, o suprafață cultivată impresionantă, crame cu tehnologii moderne, vinuri care au ajuns în lume, premiate la concursuri prestigioase. Şi nu în ultimul rând, şi acest copleșitor castel-emblemă Bethleen Haller, după părerea mea, unul dintre cele mai impresionante, dacă nu cel mai impresionant edificiu istoric în turismul enologic din România.

Colosul de pe Târnave are azi are cea mai mare plantație viticolă din România și din Europa cu proprietar unic – 2.500 ha și este cel mai mare producător de vinuri cu Denumire de Origine Controlată din România. Este și crama cu cele mai mari investiții din sectorul vitivinicol local, peste 100 milioane euro. Totodată, s-a remarcat prin numeroase activități de implicare în viața comunității.

„Vinul este o poveste despre înțelepciune, trudă și răbdare” , spune proprietarul Jidvei, Claudiu Necșulescu care surprinde perfect în această propoziție ceea ce reprezintă afacerea familie sale.

Cu istoria și tradiția, cu inovația apoi și cu diversitatea de game, cu siguranță, este unul dintre cele mai de încredere branduri de vin din România.

Un articol detaliat despre cramă, realizările în timp, un istoric al gamelor de vinuri și premiile obținute, vă invit să citiți aici.

  • ,

    Owner’s Choice Ana Sauvignon Blanc 0.75L

    74,99lei
  • ,

    Owner’s Choice Ana Chardonnay 0.75L

    74,99lei
  • ,

    Mysterium Cabernet Sauvignon & Pinot Noir & Syrah 0.75L

    55,00lei
  • ,

    Mysterium Rhein Riesling & Sauvignon Blanc 0.75L

    55,00lei

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart: