A strălucit anul trecut la Decanter World Wine Awards – medalie de aur – 95 de puncte și are peste 25 de recunoașteri internaționale în Wine Advocate, Wine Enthusiast, Wine & Spirits etc.
Thalissitis este un Assyrtiko flagship al Gai’a Wines, “cramă-pionier al revoluției moderne a vinului în Grecia”, notează
Decanter, fondată în urmă cu 30 de ani, în 1994, de Yiannis Paraskevopoulos și Leon Karatsalos.
Cum iată că se încălzește timpul și cum sigur după sărbători ne-am reîntors la mâncarea mai ușoară, vă las această recomandare de vin alb care m-a făcut să mă gândesc instant la briza mării și atmosfera estivală. Mai e până la vacanță, ce e drept, dar vinul îl putem bea oricând.
“Te duce direct în Grecia, la mare și în aerul sărat, mai ai nevoie doar de soare și de caracatiță la grătar”, notează Tina Gellie, journalist și wine expert, într-un articol apărut, la începutul anului, în aceeași publicație de specialitate.
Vițe-de-vie de 80 de ani, sol vulcanic, Marea Egee
Avem așadar, un Assyrtiko exuberant, cu un caracter puternic – o prospețime vioaie, mineralitate foarte bună, tușe saline și note fructate de citrice – care a revoluționat standardele pentru ceea ce înseamnă vin sec grecesc, devenind un etalon pentru Assyrtiko-urile indigene.
Această tipicitate se datorează faptului că provine din vițe-de-vie vechi de 70-80 de ani, cu randament scăzut (25 l/ha), bine înrădăcinate în solul vulcanic, care îi conferă mineralitatea pronunțată, influenței mării și evident, climei meditaraneene.
Crama este situată chiar pe plajă, în estul insulei Santorini.
În vinificare, faptul că stă patru luni pe drojdii cu agitare regulată îi adaugă textură și complexitate. Nu are fermentație malolactică și nici baric.
“Toate aceste elemente și tipicitatea soiului în sine creează un vin unic, prețios”, îl prezintă producătorul său.
Note de degustare
Olfactiv, ne aduce note foarte plăcute de citrice – lămâie, lime, grapefruit, urmate de note de piersici albe și caise, tente florale, însoțite de tușe minerale și saline.
În gust, aciditatea crocantă ce echilibrează bogăția fructelor, lăsând o senzație răcoroasă. Aromele dominante sunt de citrice – lămâie și lime, însoțite de note subtile de ierburi și o mineralitate salină care reflectă apropierea podgoriei de mare.
Finalul este lung și persistent, reluând aromele fructelor și solului vulcanic, mineral, proaspăt cu tente de coajă de lămâie.
Temperatură de servire: 10 grade Celsius.
Este recomandă decantarea cu o jumătate de oră înainte de servire; veți fi încântați de ce aveți în pahare!
Asocieri culinare
În general, face pairinguri foarte bune cu o varietate de preparate mai ușoare – fructe de mare, pește, salate răcoritoare.
Crama Gai’a recomandă însă chiar și carne de miel înnăbușită în sos de lămâie (știm bine că grecii mănâncă și mult miel, sunt curioasă cum se potrivește acest vin cu mielul cu sos de lămâie).
Tot producătorul mai recomandă preparate moderat aromate; sărate, în saramură și cu ulei.
Sugestii: platouri mixte de fructe de mare, creveți la grătar, paste cu creveți ori cu midii, sushi, tartine cu icre.
De încercat și peste 2-3 ani. Thalassitis are potențial de învechire care îi va accentua notele fructate și de miere, odată cu domolirea mineralității.
În oferta Dagmar, se mai regăsesc și alte vinuri Gai’a Wines, care merită atenție, importuri exclusive în România, le puteți analiza și comanda chiar de
aici.
Lasă un răspuns