Perle din Bordeaux: vinurile albe, din ce în ce mai căutate

vinuri albe bordeaux

Perle din Bordeaux: vinurile albe, din ce în ce mai căutate

Perle din Bordeaux: vinurile albe, din ce în ce mai căutate

Sigur, vedem roșu VIN roșu în fața ochilor când spunem Bordeaux, una dintre cele mai faimoase regiuni ale lumii pentru vinurile sale, în special pentru roşii, pentru prețioasele Grand Cru-uri, precum şi pentru larga paletă de apelațiuni, clasificări și trepte de calitate, însă în acest articol, vorbim despre albele de Bordeaux – Bordeaux Blancs – poate nu atât de promovate şi cunoscute la noi, însă vinuri extrem de reușite și din ce în ce mai apreciate în lume. Şi voi explica, mai jos, de ce.

Vorbind despre clasificări, mi-a plăcut o formulare pe care am citit-o pe site-ul rareinvest.com: chiar şi un cunoscător se poate pierde prin jungla clasificărilor franţuzeşti, numai în Bordeaux existând cinci astfel de clasificări, fiecare cu treptele ei de calitate. Despre acestea vorbim în detaliu întrun articol separat.

Sunt bucuroasă că avem ocazia să regăsim în oferta Dagmar inclusiv vinuri provenind de la chateau-uri incluse în celebra Clasificare din 1885 – Grand Cru Classé, considerată indubitabil cea mai importantă din Bordeaux şi printre acestea, inclusiv, iată, albe.

  • ,

    Domaine de Chevalier L’Esprit de Chevalier Blanc 2017 0.75L

    189,00lei
  • ,

    Domaine de Chevalier Grand Cru Classé de Graves Pessac-Léognan Blanc 2018 0.75L

    595,00lei
  • ,

    Château Pape Clément Pessac-Léognan Cru Classé de Graves Blanc 2020 0.75L

    845,00lei
  • ,

    Château Smith Haut Lafitte Les Hauts de Smith Blanc 2020 0.75L

    255,00lei

Excelența în vinurile de Bordeaux. Terroiruri variate, savoir faire de generații. Stiluri.

Nu știam, până să documentez acest articol, faptul că vinuri albe se fac în Bordeaux de mai bine de un mileniu, și chiar încoace, prin anii 1970, producția de vin alb devenise superioa celei de vin ru, scrie Bordeaux Magazine. Aceeași sursă, demnă de toată încrederea, garantează că viticultorii din regiune produc high-quality whites at fantastic value”: caracteristicile de terroir şi savoire faireul de generaţii întregi al moştenitorilor unor domenii-chateau-uri prestigioase de aici fac unice aceste Bordeaux Blancs, fie că vorbim de vinuri seci sau de cele dulci.

Ştim foarte bine că Bordeaux are o diversitate de terroiruri date de o varietate de soluri, influența apelor râurilor Garonne (în special) și Dordogne și a Oceanului Atlantic, orientarea viilor, altitudini diferite; toate acestea creează diferite microclimate, de unde și diferențele mai mici sau mai mari dintre albele diferitelor domenii (și diferențele dintre vinurile albe din Bordeaux și cele din alte regiuni) la care se adaugă, bineînţeles, măiestria creatorilor; vinificatorii lucrează podogriile pentru a scoate tot ce e mai bun din ele.

Cea mai mare parte a albelor seci sunt cupaje de Sauvignon Blanc și Semillon, uneori cu puțin Muscadelle sau cu Pinot Gris; de asemenea, găsim și vinuri monocepage Semillon, Sauvignon Blanc.

În ceea ce privește vinurile albe seci, ca două marifamilii de vinuri se remarcă în Bordeaux, în funcţie de condiţiile de creştere a viţeidevie, a strugurilor și caracteristicile de vinificaţie, scrie Bordeaux Magazine:

Proaspete, vivace, fructate precum Bordeaux Blanc AOC, Entre-Deux-Mers, Côtes de Bordeaux

Sunt, în general, vinuri fermentate doar în tanc, fructate, cu note explozive de citrice sau acacia, proaspete une étonnante fraicheur en bouche”, scrie sursa citată. Sunt vinuri care se consumă aşadar, în general, tinere (între unu şi trei ani), perfecte pentru petreceri, mese de sărbătoare – de savurat la începutul mesei lângă aperitive și fructe de mare, răcite la 7-9 grade Celsius.

Structurate, generoase precum Graves AOC, Pessac-Leognan

Acestea sunt maturate în baric ceea ce le conferă complexitate aromatică, structură și un potențial bun de învechire, chiar până la 10 ani.

Sunt vinuri bogate, care pot însoți preparate de pe mesele festive de la început la final, de la supe-creme de legume cu sos alb velouté-urile, la pește marinat sau cu sos, carne albă, risotto, brânzeturi tari și până la deserturi, răcite la circa 9-12 grade Celsius.

Iar la categoria albe dulci avem avem vinuri uşoare, fructate precum AOC Bordeaux şi Graves Supérieures şi licoroase, intense precum inconfundabilele Sauternes, precum şi Sainte-Croix-du-Mont şi Loupiac.

  • ,

    Château Ferran Pessac-Léognan 2017 0.75L

    148,00lei
  • ,

    Château Pape Clément Le Prélat de Pape Clément Blanc 2019 0.75L

    190,00lei
  • ,

    Château Smith Haut Lafitte Les Hauts de Smith Blanc 2020 0.75L

    255,00lei
  • ,

    Château Smith Haut Lafitte Pessac-Léognan Grand Cru Classé Blanc 2020 0.75L

    856,80lei

Château Smith Haut Lafitte Grand Cru Classé, Pessac Léognan: tradiție, terroir magnific, viticultură biodinamică

Pe treapta superioară a celebrei Clasificări din 1885 Grand Cru Classé , Chateau Smith Haut Lafitte are o istorie impresionantă de secole, apreciat deopotrivă atât pentru vinuri roșii, cât și pentru cele albe.

Château Smith Haut Lafitte cultivă viţă-de-vie pe o singură parcelă în Günz, AOC Pessac-Léognan, este unul dintre pricipalii producători din Bordeaux care practică agricultura organică și biodinamică şi produce şase vinuri diferite fiecare un cupaj unic cu un profil aromatic distinctiv.

Situate pe o creastă cu pietriș “Graves Gunziennes” , viile “sapă” la mai mult de șase metri pentru a-și lua resursele. Solul este cel care dă vinurilor domeniului caracteristici extraordinare, scrie site-ul Château Smith Haut Lafitte. Vinurile albe au o tentă subtilă “afumată”, iar cele roşii sunt complexe şi catifelate.

Începuturile domeniului ne poartă până în sec. XIV când Verrier Du Bosq semna primele actele pentru cumpărarea câtorva hectare de viță-de-vie: în sec. XVIII, acestea aveau să fie cumpărate de George Smith, un negustor de vinuri scoțian care dădea numele chateau-ului. Lodi Martin Duyffour-Dubergier, primar al Bordeauxului (și semnatar al Clasificării din 1855) îl cumpăra în 1842 și avea să-l ridice pe treapta Grand Cru Exceptionnel .În 1990, domeniul intră în proprietatea campionului de schi Daniel Cathiard care îl transformă într-unul din chateau-urile de vază din Graves: reduce la minimum cantitatea de produse chimice și ierbicide, modernizează crama, crește numărul butoaielor noi și, nu în ultimul rând, apelează la serviciile a trei consultanți celebri, unul dintre ei fiind, bineînțeles, Michel Rolland. Fiicele lui Daniel și Florence Cathiard au moștenit talentul în afaceri al părinților, înființând Laboratoarele Caudalie, vestite pentru cosmeticele exclusiviste din sâmburi și lăstari de viță și hoteluri superbe cu spa și wellness: Les Sources de Caudalie și Les Etangs de Corot.

Iată două albe care ilustrează extraordinarul în vinificaţia albelor de Bordeaux la acest chateau de tradiţie:

Château Smith Haut Lafitte Blanc 2020

vinuri albe bordeaux

Cupaj de Sauvignon Blanc 90%, Sémillon 5%, Sauvignon Gris 5% din vii de 38 de ani, fermentat pe drojdii indigene în butoaie de stejar franțuzesc 50% noi, maturat 12 luni pe drojdii cu batonaj, cu alte două-trei luni în tanc.

9596 pt. J. Suckling, 96 pt. Decanter, 96-98 pt. Wine Enthusiast etc.

Vorbind despre ediția 2015, criticul de vin descria acest cupaj ca fiind deasupra cupajelor și <<reprezentărilor>> gustative ale albelor din Bordeaux, o metamorfoză”. O descriere amănunţită a vinului găsiţi aici: https://shorturl.at/0vj8l

Château Smith Haut Lafitte Les Hauts de Smith Blanc 2020

vinuri albe bordeaux

Sauvignon Blanc 100%. 10 luni pe drojdii în baric franţuzesc 50% butoaie noi. Este descris de directorul tehnic al domeniului, Fabien Teitgen, ca expresiv, cu savori crocante de piersică și pară albă, corp mediu, aciditate “frumoasă, intensitate bună – un vin plăcut, cu un final de asemenea bun cu note de grapefruit și flori gabene. La așa descriere sună mai mult decât proomițător…

Plămânul verde din Leognan, a jewel of heritage” Chateau Olivier, Grand Cru Classé, Pessac Léognan

Într-un ecosistem unic, protejat de pădurea de stejari seculari și vegetație variată, domeniul Chateau Olivier este descris pe site-ul propriu un veritabil “plămân” verde în mijlocul Léognanului, la 11 km de Bordeaux.

Domeniul poartă cu sine și o istorie ce ne “coboară” tocmai în… Evul Mediu; se pare că o construcţie data aici din sec. XI. De-a lungul vremii, mai mulţi autori menţionau existenţa unui ţinut domnesc probabil, denumit d’Olivey; Prinţul Negru, Edouard de Woodstock, fiul regelui Angliei, Edouard al III-lea vâna prin pădurile acestui ţinut. În sec. XVI, Lord Léognan, Arthus d’Olivey, îl transforma într-un castel de apărare cu două turnuri și îi da numele său; mai mult, Arthus a fost primul care planta viță-de-vie aici. În sec. XVII, chateau-ul ajunge la Jacques de La Serre, Lord de Olivier. În sec. XVIII odată cu avântul vinurilor din Bordeaux, e cumpărat de Jacques Fossier de Lestard, un sfătuitor al regelui care îi dă actuala înfățișare, aducându-i noi îmbunătăţiri; acum, sunt apar primele facilități ale cramei. În sec. XIX, intră în familia de Bethmann, unde rămâne până azi, cu o tradiție transmisă din generație în generație de mai bine de 136 de ani.

Sunt anumite locuri în lume unde istoria vorbește mai mult decât o pot face cuvintele. Cu şanţurile lui, rămăşiţele arhitecturale ale unui secol apus și ferestrele cu montanţi, această construcţie e un adevarat castel medieval”, își prezintă comoara arhitecturală site-ul Chateau Olivier. A văzut generații venind și plecând, ambiții și planuri moderne și are de spus istorii prezentului. Sunt anumite locuri atât de încărcate, pline de istorie, încât nu le e frică de lumea modernă.

Astăzi, domeniul se prezintă ca bijuteria unei moşteniri”, “între tradiție și modernitate”; chiar dacă pare a suna un clișeu, oamenii de aici sunt mândri de acest lucru. Despre terroir-ul şi savoaire faire-ul de aici puteți citi mai jos lucruri intersante : https://www.chateau-olivier.com/

Chateau Olivier Blanc 2021. Sauvignon Blanc 80%, Sémillon 20%

vinuri albe bordeaux

La nas, se simte o paletă olfactivă aromatică generoasă cu note de coaji de citrice şi de flori albe date de Sauvignon Blanc, iar în gust, arome apetisante de lămâie cu explozii de fructe interesante, într-un stil proaspăt. De partea sa, Semillonul dă note subtile de pâine prăjită, alune şi brioşe. Un vin frumos, cu final plăcut.

Am ales, așadar,vă prezint pe scurt două dintre chateau-urile celebre din Bordeaux Grand Cru Classé şi vinuri pe care le regăsiţi în portofoliul Dagmar, dar vă invit să descoperiți și altevinuri albe de la alte domenii prestigioase precum Château Paveil de Luze, Château Doisy Daëne și Clos de Lune.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart: