Băuturi pentru sezonul festiv, Crăciun şi Revelion: trenduri și tradiții. Recomandările noastre
Băuturi pentru sezonul festiv, Crăciun şi Revelion: trenduri și tradiții. Recomandările noastre
De sărbători, în primul rând, ne întoarcem la atmosfera familiară îndrăgită, la tradiții, fie că vorbim de petrecerea timpului, de mâncare, de băuturi; mergem, pe de altă parte, în locuri unde încercăm şi altceva în materie de preparate şi de băuturi locale şi le „aducem” şi acasă, de asemenea, trendurile ne influenţează alegerile, ne fac curioşi să încercăm şi alte lucruri, să ne placă şi să le adoptăm o perioadă mai scurtă sau mai lungă.
Am făcut mai jos o trecere în revistă a câtorva dintre – să le zicem – băuturile „must try” în acest sezon festiv cu recomandări pentru sărbătorile în familie acasă, dacă aveți musafiri, pentru cadouri inspirate, precum și de încercat în oraș ori la petrecerile la care mergeți. Şi ca sa fie tabloul complet, am lăsat şi câteva sugestii de asocieri culinare ale acestor băuturi cu preparatele specifice de sărbătoare pentru că, ştim bine, întotdeauna, mâncarea şi băutura merg şi mai bine când sunt correct aociate.
Vinuri pentru gusturi variate şi vinuri pe val
Roşu, roşu şi iar roşu
Bineînţeles că spumantul este nelipsit de la mesele de sărbătoare, versatil culinar, asociindu-se foarte bine cu multe preparate, de la aperitive tradiționale, la feluri mai elaborate şi până la
deserturi, iar vinul roşu rămâne mereu un însoțitor perfect pentru preparatele din carne bogate şi savuroase şi de asemenea, pentru diferite aperitive de sezon.
Nu mai insist aici asupra spumantelor, pentru că au făcut obiectul unui articol precedent în care găsiţi atât sugestii de spumante, cât şi recomandări de asocieri cu mâncarea.
Însă cum oferta Dagmar s-a îmbogăţit anul acesta cu mai multe vinuri roşii de excepție, nu puteam să nu vă povestesc despre câteva; de exemplu, clasicele vinuri de Bordeaux despre care am vorbit în articolele precedente sunt alegeri excelente și pentru mesele pe care le organizaţi acasă și dacă vreţi să faceţi cadouri de bun gust mai ales că au și un potenţial bun de învechire.
Fie că vorbim de un vinuri în care predomină Cabernetul, mai intense, puternice, uneori mai taninoase, specifice malului stâng din Bordeaux, fie că vorbit de vinuri cu Merlot majoritar, mai catifelate, de pe malul drept, în funcție de gusturi, ambele se împacă excelent cu mâncărurile festive, de la aperitivele cu charcuterii, la grill-uri și fripturi cu sos. Un Bordeaux puternic este perfect pentru carnea mai grasă și sărată, taie grăsimea și ajută și la intensificarea aromelor cărnii.
Din Italia, un Taurasi merge foarte bine cu salamuri, cârnați, șuncă și carne de porc, iar un Amarone cu preparate mai elaborate, slow cooked, afumate, glazurate.
Dacă vreți ceva nou pe piaţa locală, un Malbec din inima Mendozei, complex cu arome de prune, mure și note spicy, taninurile bine integrate și final lung, plăcut, este perfect pentru
preparatele bogate, inclusiv pentru sarmale.
Nu uitați nici de Feteasca noastră neagră care, în funcție de regiune, cramă și stil de vinificație poate însoți o varietate de cărnuri de porc, vită, până la vânat, de la cârnaţi, rulade, la fripturi la grătar sau cu sosuri şi sarmale.
Rose & blush
Drinks Retailing remarcă însă și o creștere a consumului de vinuri rose pe durata sezonului festiv, să îi spunem așa sau o revenire a acestui trend. Este ușor, “enjoyable”, o așa zisă băutură socială, ideală pentru întâlnirile cu prietenii și pentru momente petrecute cu familia în preajma Crăciunului și a Anului Nou, pentru seri de jocuri sau de film.
În plus, rose-urile sunt versatile culinar, potrivite cu o varietate de preparate: diferite gustări/snack-uri pentru pauze de relaxare, aperitive, salate și preparate gătite atât mai ușoare,
cât și mai bogate.
Nu e niciun secret că un rose sec, proaspăt însoțește bine peștele, iar unul cu aciditate bună se potivește foarte bine și la sarmale, tăind din grăsime.
Rose-urile liniștite și spumantele demidulci însoțesc bine deserturile uscate, diferite fursecuri, tarte cu fructe, precum și Panettone.
Iată în link unde găsiți o ofertă variată de rose-uri atât românești, cât și internaționale, aveţi de unde alege .
Vinurile blush, obținute din soiuri albe cu adăugarea de puțin roșu, câștigă și ele teren. Un exemplu este Villa Maria Blush SB cu 10% Merlot, pe val în Occident, aş zice, un vin cu arome încântătoare de fructe roșii și fructul pasiunii, foarte potrivit pentru o întâlnire cu prietenii, când aveţi musafiri, la un party.
Dar cum a venit vorba de deserturi, să nu uităm de îndrăgitul nostru nostru cozonac: un rose dulce dar și unul alb aromat, un vin de desert, inclusiv roșu i se va potrivi foarte bine
Comfort drinks, băuturile de acasă, aromele “cozy” ale iernii
Rămânând la vin, am trecut vinul fiert intenţionat aici pentru că este probabil cea mai familiară băutură de sezon şi va rămâne în continuare o tentaţie iarna, mai ales în preajma sărbătorilor și când este foarte frig afară, nu? Aromele vinului fiert cu condimente şi bucăţele de fructe de sezon sunt asociate în mod clar iernii, în special, sărbătorilor de iarnă, atmosferei familare de acasă pentru că, din când în când și mai ales în această perioadă, ne dorim se ne reîntoarcem acolo.
Punch-urile, băuturile calde cu rom, cocktailurile cu lichior şi cu whisky sunt și ele băuturi de sezon, mai ales cele cu aceste „winter warming seasonal flavours”, arome specifice de iarnă,
întâlnite și îndrăgite mai peste tot pe glob, inclusiv la noi în România, de la citrice şi condimente, la turtă dulce, caramel/toffee, irish, ș.a.
Vinuri la ambalaje bag-in-box de calitate pentru vin fiert găsiți și în oferta Dagmar. La fel și o serie de lichioruri din care vă puteți prepara și acasă o băutură savuroasă de iarnă.
Whisky-ul şi coniacul
Nu putem ignora, bineînțeles, whisky-ul și coniacul, băuturi rafinate, consumate mai degrabă la ocazii speciale şi nu ca „day by day drinks”, care sunt aperitive excelente pentru o petrecere elegantă, însoţitoare fine ale unor preparate festive, precum şi băuturi care intră în componenţa unor cocktailuri formidabile de sezon.
Whisky-ul și preparatele de sărbători fac uneori paringuri „made in Paradise”, scrie universalwhiskyexperience.com/; lista acestora este bogată, de la somon afumat şi varietăți de bacon (şi aici nu cred că e nevoie de explicaţii), la preparate din carne, glazurate sau cu sosuri savuroase, până la deserturi decadente cu care se „complimentează” reciproc.
Scriam într-un articol precedent despre coniac că, savurat straight, este o expresie a bunului gust, iar cocktailurilor le aduce stil, fie că sunt simple ori mai sofisticate; în plus, este recunoscut ca un veritabil ambasador al gastronomiei franțuzești, iar noi am împrumutat din plin idei culinare din această bucătărie mai ales la ocazii de sărbătorit.
Ţinând cont de timpul de maturare al coniacului și de aromele lui – florale, lemnoase, spicy, iodate, precum și de gusturile/complexitatea mâncării – , un V.S. însoțește bine anumite feluri, așa cum sunt preparate care se pretează doar la X.O.-uri.
Aşadar, în funcţie de diferite caracteristici, un coniac poate face asocieri excelente cu brânzeturi variate, charcuterii, specialități din fructe de mare, carne roşie de vită, vânat, până
la deserturi sofisticate .Las mai jos un mic ghid de asocieri culinare:
https://dagmar.ro/coniacul-si-gastronomia/
-
Johnnie Walker, Super Premium Scotch Whisky, Whisky
Johnnie Walker Double Black 0.7L
201,82lei148,75lei
Tequila şi cocktailurile cu tequila
„The New Unexpected Star of Your Festive Cocktails This Year”, numește makemeacocktail; din ce în ce mai populara tequila băută shot sau în cocktailuri; nu e nici un secret că, de la pandemie încoace, interesul pentru tequila a tot crescut.
Mai mult, de la o băutură pe care o beai în club, la începutul unei petreceri sau pe plajă, vara, a devenit un “sip” sofisticat, scrie specialityfoodmagazine.com, care citează un reprezentant Distill Ventures; de asemenea, consumatorii o cumpără şi pentru acasă din ce în ce mai mult.
Asociată mai degrabă petrecerilor de vară, tequila se infiltrează şi pe perioada sărbătorilor de iarnă, iar motivele sunt cât se poate de pertinente; sursa citată mai sus enumeră câteva:
– sortimentele mai învechite, anejo şi reposado, vin cu aceste arome „warmth and spice” – de care aminteam mai devreme: caramel, vanilie, lemn asociate vibe-ului cozy de vacanță de iarnă;
– versatilitate – tequila poate însoți o varietate de preparate cu arome festive de la portocale, la ciocolată și cafea și este o băutură ideală pentru preparate în diferite asocieri creative;
– nu în ultimul rând, evocă acest spirit de party, festiv: cocktailurile cu tequila pot fi atât elegante, cât şi playful, aduc culoare şi zâmbet, sunt iată perfecte și pentru a colora și anima atmosfera de sărbători.
Şi specialityfoodmagazine.com remarcă faptul că brandurile premium fac trecerea de la băutura care era văzută ca „party shooter” la „luxury lifestyle must-have”. Ba chiar, o tequila poate fi și o opţiune de cadou aşa că e posibil să apară şi în magazine cât mai multe gift set-uri cu tequila.
Băuturile sociale & ready to go
Băuturile aşa numite și sociale sunt din printre cele mai apreciate atunci când ne petrecem timpul cu familia şi cu prietenii, dau farmec întâlnirilor din vacanţa de iarnă când avem timp să stăm mai mult cei dragi. Aici, dacă mă întrebaţi pe mine, intră şi vinul, şi acele comfort drinks de care vorbeam, diferite cocktailuri, de asemenea şi, iată, şi aceste ready to go drinks (RTD)– care sunt pe cai mari, dacă pot să spun așa, în ultima perioadă. Nu e de mirare, sunt la îndemână, ușor de transportat, de luat oriunde, dozate cât trebuie din punct de vedere al conţinutului de alcool şi cantitativ, cât să te înveselești și să nu te amețești, aș zice.
Ocaziile de consumat sunt numeroase: de la întâlniri cu prietenii, party-uri acasă, la filme, concerte, cluburi; surse de specialitate spun că vor fi în trend în vacanța de sărbători.
La o petrecere, poţi cumpăra mai multe feluri pentru mai multe gusturi, cu diferite arome şi culori ce dau variație şi aduc un plus de distracţie.
Din ce în ce mai mulţi producători fac astfel de băuturi fie că vorbim de cocktailuri clasice, de mix-uri inovative cu diferite tipuri de alcool și ingrediente, fie de vinuri şi spumante, unele low alchool, ba chiar și no alchool, un trend iarăși în ultima perioadă pe măsura cultivării și creșterii responsabilității în ceea ce privește consumul de alcool.
O analiză Co-op’s Turner arată că popularitatea acstor băuturi de Crăciun, în special, se datorează faptului că oamenii sunt cumva mai comozi de sărbători şi atunc şi le e mai ușor să-şi ia fiecare doza din frigider, de la bar ori de pe masă.
Specialityfoodmagazine aduce în discuţie popularitatea categoriei cocktailurilor RTD: Shake (or not), turnaţi şi garnisiţi (sau nu) şi gata cocktailul acasă! Nu mai pierzi timpul să îl construiești tu. Potrivit sursei citate, besteseller în acest an sunt Old Fashioned, Negroni, Margarita, Pina Colada și Paloma.
Acestea fiind spuse, vă urez sărbători cu distracție și moderație la consumul de alcool!
Lasă un răspuns