“Precious as gold”, nemuritorul Martini, mereu pe val
Curiozități, povești, rețete
“We know the best feeling in the world is the one between the second and third Martini” spune celebrul Al Pacino despre la fel de celebrul Martini: pe cât de simplu: gin, vermut şi o măslină sau o coajă de portocală – pe atât de la subiect oricând, potrivit într-o varietate de ocazii și apreciat de tot felul de categorii de consumatori. Cu o istorie de aproape 200 de ani, nemuritorul Martini este unul dintre cocktailurile clasice care, cel mai probabil, nu se vor demoda vreodată.
L-au băut Winston Churchil, F.D. Roosvelt, Clark Gable, Alfred Hitchock, Ernest Hemingway (căruia i-a fost dedicată o variație a rețetei), dar şi Queen Elizabeth şi Bette Davis, l-am văzut în Nick and Nora, Vrăjitoarele din Eastweek, M*A*S*H* și bineînțeles, în James Bond în varianta Vesper cu vodkă, după ce a fost creat de Jan Fleming în cartea care avea să inspire filmul care i-a propulsat reputația.
În lume s-au deschis baruri de Martini, a dat naștere unei asociații dedicate lui, iar în timp, a cunoscut și el (cum am mai văzut și în cazul altor coktailuri clasice), numeroase variații și alte rețete plecând de la cea de bază, care au devenit și ele celebre.
Nu în ultimul rând, ca orice băutură care se respectă, a inspirat vorbe de duh: “A man must defend his home, his wife, his children and his Martini” (Jackie Gleason) şi “I have to get rid of these wet clothes and slip into a dry Martini” (Mae West) sunt două exemple concludente, ce ziceți?
Și după această introducere lungă, dar binemeritată, să vedem câte ceva din culisele celebrității acestui cocktail, precum și rețete pentru fanii lui.
Poveștile
Despre crearea rețetei circulă (la fel, iarăși ca la numeroase alte cocktailuri), mai multe povești. Fiind considerată “truly american drink”, una dintre cele mai populare istorii ne duce în anii 1850 în San Francisco, la Occidental Hotel; un barman celebru al vremii, “professor” Jerry Thomas, l-ar fi creat pentru un miner care mergea la Martinez; acesta i-ar fi cerut să-i facă băutură specială punându-i, în schimb, pe bar o pepită de aur. Thomas a amestecat o parte de gin, două parţi de vermut, bitter şi maraschino, numind această băutură Martinez, în “onoarea” destinației clientului, notează themartinihour.blog care îl numește “precious as gold”.
O altă teorie îl plasează în Europa, și mai devreme: un muzician german, Johann Paul Aegius Schwartzendorf, emigrat în Franța în 1758 și-a schimbat numele în Jean Paul Aegide Martini, ca să “alineeze” compozitorilor italieni în vogă atunci. Se pare că băutura lui preferată era un mix din gin și vin alb, care a devenit cunoscută printre muzicienii francezi ca Martini. Unii dintre muzicienii francezi au migrat în State, ducând acolo Martini-ul lor.
Variații ulterioare ale rețetei apar în Europa, un alt cocktail celebru fiind Espresso Martini (vedeți mai jos).
Mai sunt și alte istorii legate de inventarea lui, dar să lăsăm legendei ce e al legendei și să revenim în actualitate. În timp, Martini a cunoscut perioade de glorie și de mai puțină atenție, cert este însă că nu s-a demodat, iar odată cu revenirea popularității cocktailurilor clasice din ce în ce mai mult în ultimii ani, precum și a ginului, cum am mai văzut în alte articole, revine “on top”; rapoarte la nivel internațional arată o creștere a consumului inclusiv în rândul tinerilor. Un articol despre gin, Martini şi alte cocktailuri cu gin, puteți găsi aici.
Dry, Dirty, Vesper, French, Espresso
Iată și câteva rețete de Martini pe care vi le puteți face rapid acasă și recomandări de gin.
Dry Martini
Ingrediente
Gin 60 ml (Recomandări: Gordon’s London Dry Gin, Beefeater London Dry Gin, Kingsbury London Dry Gin)
Vermut sec 10 ml
Gheață
Coajă de lămâie
O măslină verde
Mod de preparare
Puneți băuturile într-un pahar mixer peste cuburi de gheață. Amestecați bine. Strecurați într-un pahar de Martini. Puteți să stoarceți coajă de lămâie deasupra. Decorați cu măslina sau coaja de lămâie.
În unele rețete, mai întâlnim și câteva picături de bitter orange.
Dirty Martini
Varianta Dirty este Martini sărat cu suc/saramură de măsline – cam 10 ml; cu mai mult ar deveni ar deveni prea dirty.
Ingrediente
Gin 50 ml (Recomandare: Tanqueray London Dry Gin)
Vermut 10 ml
Saramură de măsline 10 ml
Cuburi de gheață
O măslină verde (pe o scobitoare, eventual)
Mod de preparare
Puneți toate ingredientele într-un pahar mixer cu cuburi de gheață. Amestecați să se răcească și să dilueze. Strecurați într-un pahar de Martini. Decorați cu măslina.
Vesper Martini
Celebrul Martini al lui James Bond (“shaked no stirred” – cum cere personajul la bar) apărea prima dată în cartea lui Ian Fleming’s “Casino Royale” și chiar dacă se îndepărtează de rețeta clasică, asta nu l-a împiedicat să câștige o popularitate extraordinară.
Ingrediente
Gin 45 ml
Vodka15 ml
Lillet Blanc 7.5 ml
Cuburi de gheață
Garnish: coajă de lămâie
Mod de preparare
Mixati toate ingredientele într-un shaker cu cuburile de gheață. Agitați băutura și strecurați-o într-un pahar de Martini ori de cocktail răcit.
Să nu uităm nici de “senzualul” Espresso Martini. Rețeta și povestea “decandentă” a inventării lui o găsiţi mai jos, într-un articol special dedicat lui Espresso Martini.
Pe site-ul themartinihour.blog găsiți trimiteri către multe alte variații de Martini: Fifty-fifty, Gibson, Hemingway, French Martini, iar mai multe rețete găsiți pe pagina Asociației Internaționale a Barmanilor – http://iba-world.com.
Why not a Martini to go?
Ambalajele doză sunt din ce în ce mai prezente şi la capitolul cocktailuri; sunt practice, potrivite pentru orice moment, atunci când vrei să bei ceva nu foarte alcoolizat, când nu ai chef sau timp să îţi prepari sau să comanzi un cocktail. Totodată, pentru că nu rişti să spargi paharul sau sticla, sunt ideale la petreceri, întâlniri cu prietenii, festivaluri, iarbă verde, piscină și mai oriunde.
Așa că vă recomand pentru sezonul cald care ne așteaptă, un cocktail Vodka Martini mai altfel – răcoritor şi parfumat, cu fructul pasiunii: Cocktail Passionfruit Martini la doză (250 ml) are Vodka Absolut și arome naturale de fructul pasiunii şi vanilie dulce – o experiență rafinată, într-un format convenabil, așadar.
Ce mâncăm lângă sau după Martini
Themartinisocialist.com recomandă mâncare la/după Martini sau măcar ceva gustări, mai ales dacă nu vă limitați la un singur cocktail, fiind destul de tare. Iar din acest punct de vedere este foarte versatil.
Prețiosul Martini se potrivește foarte bine la preparate rafinate, pe măsura lui, de exemplu la tartine cu icre negre sau salată de icre, ceviche, pate-uri fine, la stridii, cocktailuri cu creveți și diferite fructe de mare și pește, precum și cu sushi.
Dar nu refuză nici gustări rapide și de calitate – de la măsline, mixuri de nuci, alune, fistic, nuci de macadamia, la mezeluri uscate și brânzeturi.
Comment (1)
[…] “Precious as gold”, nemuritorul Martini, mereu pe val […]