Ginul, un trend de consum într-o creştere explozivă
Gin | Gin&Tonic | Rețetă gin tonic | Cocktailuri cu gin.
În cocktailuri vibrante, colorate, cu fructe, ierburi, condimente sau flori ori doar cu apă tonică și gheață, aromatul și revigorantul gin câștigă popularitate din ce în ce mai mult.
Unul dintre atuu-urile lui este faptul că e printre cele mai versatile băuturi spirtoase care poate fi folosită în nenumărate rețete de cocktaliuri și gin&tonic. Suntem într-un moment în care imaginația producătorilor de gin de a lansa sortimente “inovative” și a barmanilor de a inventa rețete de gin cocktails; rețete care de care mai creative și ispititoare pare să nu aibă limite.
Ocaziile de consum ale băuturilor cu gin sunt nenumărate; de la un moment de relaxare în toiul zilei, acasă sau la un bar/o terasă seara cu prietenii, până la pairingurile cu preparate culinare în fine dining-uri. Reconfortant la un brunch, la un picninc, între cumpărături, “pică” bine pe un film. Ginul se poartă peste tot!
În plus, se împrietenește de minune cu zeci de tipuri de pahare și accesorii pentru servit, ceea ce îi sporește aura de lifestyle.
“A Surprising Lockdown Favourite”. Interesul pentru gin ia avânt în timpul pandemiei
O serie de studii la nivel global arată că, în ultimii ani, în timpul pandemiei de coronavirus și inclusiv a carantinei, vânzarea de ginul a avut una dintre cele mai spectaculoase creșteri în rândul spirtoaselor, în ciuda scăderii generale a consumului de alcool.
“A Surprising Lockdown Favourite” îl numește blogul de lifestyle trulyexperiences.com care analizează acest trend pe baza unor rapoarte bine documentate.
În 2021, ginul înregistra în SUA cea de-a cincea creștere a vânzarilor, dintre băuturile alcoolice, cu10.16 milioane litri vânduți. În 2020, Marea Britanie avea o creștere a vânzărilor cu 27% mai mult față de anul anterior. În 2020-2021 o creștere-record a numărului distileriilor înregistrate oficial într-un an: 124 (!) și o triplare a acestora față de 2016.
Am dat doar câteva exemple. Ideea e că acest “avânt” a avut la bază câțiva factori: schimbarea unor obiceuri de consum în ceea ce privește alcoolul, mai ales în țările occidentale – tendința de a înlocui alte băuturi spirtoase mai low, așadar orientarea către calitate, și nu în ultimul rând, apetitul/dorința consumatorilor de a vedea produse inovative, atractive.
Istoria intrigantă a uneia dintre cele mai iubite băuturi spirtoase
De la băutură medicinală în Evul Mediu și ceea ce se numea “curajul olandez”, la “epidemia de gin” din Anglia
O băutură distilată infuzată cu fructe de ienupăr, care îi dau aroma specifică și unicitate – acesta este ginul în forma sa basic. Dar cum a evoluat el și cum de a ajuns atât de popular?
Haideți să vedem, așadar, o scurtă istorie. Originile ginului se pierd în timp, în Evul Mediu, surse diferite atribuind “paternitatea” diferitelor popoare, care foloseau băuturi cu fructe de ienupăr în scop… terapeutic, pentru tratarea răcelilor, a bolilor digestive, renale etc.
Una dintre cele mai populare istorii relatează că rețeta cea mai apropiată de ceea ce reprezintă ginul azi a fost “inventată” în secolul XVI de Franciscus Sylvius de la Boeom; un om de știință din Olanda (apare menționat în surse ca doctor, chimist și alchimist, fizician).
Acesta a obținut un distilat infuzat cu fructe de ienupăr, denumit Genever (din olandezul jenipur-ienupăr), pe care îl vindea în farmacii ca “leac” pentru diferite boli.
În timpul Războiului olandez de independență, soldații olandezi beau Genever – pentru a se simți… puternici. Se spune că observau că vindecă tremuratul picioarelor, așa că a fost denumit “curajul olandez”.
Ginul, un trend de consum într-o creştere explozivă
Astfel era descoperit ginul de englezi. Iar istoria interesantă care ne duce la nașterea distileriilor moderne se petrece în Anglia. Unde odată ajuns, capătă o popularitate amețitoare. Majoritatea gospodăriilor ajungând să-și distileze propriul gin în ceea ce se numea “bathub”, așadar o improvizație neautorizată. (Motivele au fost creșterea taxelor la alcoolul din import, precum și a taxelor la bere și vin).
Problema e că alcoolul se obținea din cereale ieftine, uneori era diluat, alteori i se adăuga zahăr sau alte băuturi. Era un drink ieftin, iar consumul lui creștea rapid; surse spun că în 1733, englezii au băut 47 de milioane de hl de gin! Se ajunsese la o adevărată epidemie de gin! Vă imaginați, consecințele sociale au fost nefaste. Așa că guvernul a emis așa numitele Gin Acts care impuneau taxe enorme. Au fost revolte de masă după acestea, însă își ating scopul: consumul se stabilizează, crește calitatea, apar distileriilor moderne. Așa ia sfârșit așa-zisa epocă a “epidemiei de gin”.
Băutură socială, de lifestyle. Ginul tonic, Martini și cocktailurile moderne
Treptat, pe plan mondial, ginul ajunge în toată lumea. În India, în timpul malariei, apare strămoșul ginului tonic dintr-o greșeală. Malaria era tratată cu chinină, dar fiind foarte amară, se completa cu apă și gin.
În timp, ingredientele care i se adaugă ginului se diversifică, iar inventarea simplului, dar fabulosului Martini – vermut, gin si maslină – marca o nouă etapă în istoria ginului: începea să fie considerat un produs de lifestyle. Unele surse spun că băutura a fost inventată în secolul XIX de un barman american; altele că numele său ar proveni de la arma Martini-Henry, folosită de armata britanică în anii 1870.
Celebrul personal al lui Fleming, James Bond, bea ulterior un alt fel de Dry Martini, indicând la bar și cum să fie făcut: trei măsuri Gordon’s gin, o măsură vodkă, ½ King Lillet, gheață, cocktail cunoscut sub numele de Veser Martini Cocktail.
Gin&tonic, the new old friend. Rețetă gin tonic
Vechiul prieten gin tonic este azi mai actual ca oricând. Reconfortant, slab alcolizat, e de găsit la orice terasă și ușor de făcut oriunde: gin, gheață, gin, apă tonică, o feliuță de lămâie sau lime și este gata.
În general, rețeta standard folosește o cantitate de apă tonică dublul măsurii de gin. Bineînțeles, trebuie ținut cont cât de mare e paharul.
Se pot folosi cam toate sortimentele de gin pentru aceasta, de la cele simple, la cele colorate și cele mai excentrice. De ce nu? Gusturile nu se discută și sunt infinite.
London gin, Beefeater gin, Gordon’s gin, Hendrick’s gin, Beefeater Pink Gin, Gordon’s Pink, Gordon’s Mediteraneean, Gordon’s Midsummer sunt doar câteva exemple.
Ingrediente Gin Tonic
- 50 ml gin
- 100 ml apă tonică
- 4-5 cuburi de geață
- 2-3 feliuțe subțire de lămâie/lime/castravete
- Ierburi aromate, după preferințe.
Mod de preparare Gin Tonic
Se umple paharul cu cuburi de gheață (4-5). Se toarnă ginul, se completează cu apă tonică și se amestecă ușor cu o linguriță lungă, pentru a nu se duce carbonatarea. Se garnisește cu ce vreți voi (feliuțe de citrice, busioc/mentă) și rețeta de gin tonic este gata!
Vă mai puteți juca și cu boabe de piper roșu, petale de flori, fructe (ananas, căpșune, zmeură) ș.a. Însă specialiștii recomandă să nu folosiți prea multe ingrediente în rețeta pentru a păstra gustul autentic și aromele celor două băuturi de bază.
Trenduri 2022: ginuri și cocktailuri cu gin
În anul de grație 2022, revoluția reinventării ginului continuă. Listei ingredientelor clasice adăugate în timp i se alătură altele noi – de la rădăcină de angelică, coriandru, scorțișoară, anason, lemn dulce, vanilie, citrice, fructe roșii și negre, flori de iasomie, de portocal, mirodenii, la noi și noi produse locale, botanice, exotice (vedeți mai jos).
Cu siguranță că v-am stârnit curiozitatea vorbind despre infinitul număr de ingrediente compatibile cu ginul în căutarea de noi și noi rețete, așa că haideți să vedem ce e val și must try.
Ginurile cu citrice
Lămâia, portocala și grepfruitul rămân printre cele mai populare citrice folosite la gin, dar noi experimente “bagă în seamă“ și alte fructe exotice precum: yuzu, kumquat, finger lime (caviar lime), bergamota.
Alte rețete includ combinații de varietăți de portocale, lămâi și mandarine (portocale roșii/siciliene, lămâi siciliene), unele în amestec cu ierburi și condimente cu care se potențează (gin-mag.com, allianceonline.co.uk).
Exemple: Beefeater Blood Orange, Gordon’s Mediterranean Orange, Gordon’s Sicilian Lemon, Malfy Gin Arancia, Tanqueray Sevilla, Malfy Gin Limone.
Ginurile și cocktailurile colorate
Creșterea interesului pentru ginurile și cocktailurile colorate este tot o consecință a pandemiei, notează allianceonline.co.uk, ca un fel de revoltă împotriva stresului și anxietății generate de aceasta.
Conceptul lor e de a aduce un vibe optimist, vibrant, de a distrage atenția de la realitatea gri și de la efectele pandemiei. Cosumatorii caută băuturi care, încă de la simpla vedere, induc o stare bună de spirit. Iar combinațiile de zeci de arome gustative degajează endorfine, nu?.
Iată și din ce își “trag” culoarea și aromele câteva din cele mai populare ginuri colorate:
Ginul roz, de exemplu, vine după caz cu note de căpșuni, zmeură, coacăze, rubarbă, grepfruit roz combinate cu alte ingrediente botanice, ieburi, condimente ș.a., cel roz închis spre fucsia și violet din rubrabă și violete, unele sortimente de gin albastru din curacao albastru, altele de gin verde din castravete și aloe.
Exemple: Beefeater Pink Gin, Gordon’s Pink, Malfy Gin Rosa, Larios Rose, Lillet Rose.
Ginurile și cocktailurile excentrice
Ginurile și cocktailurile excentrice sunt ginurile care conțin ingredinte neconvenționale, rare sau mai greu de găsit: extracte de flori naturale, unul din cele mai interesante fiind crema de violete.
Iar un exemplu în acest sens e tocmai un cocktail clasic ce revine puternic în atenție: Aviation Cocktail al cărui ingredient “waw” este crema de violete. Rețeta conține două masuri de gin, ½ Maraschino, ¼ cremă de violete, ¾ fresh de lămâie, și o cireașă glasată.
Exemple: Hendrick’s Gin Midsummer, Tanqueray Blackcurrant Royale, Monkey 47 Gin.
Băuturile clasice/retro/vintage
Băuturile clasice/retro/vintage rămân mereu de actualitate. Nici nu ar avea cum să piardă teren din moment ce au scris istorie. În plus, nostalgia ne duce mereu către lucruri din trecut.
Cererea de ginuri vintage premium a crescut începând cu 2021, iar acestea își găsesc loc de cinste inclusiv în restaurantele fine dining alături de invențiile sofisticate (alliace co uk).
Gin&Tonic, Dry Martini, Negroni, French 75, Monkey Gland sunt băuturi cu gin eterne.
Alte trenduri amintite în diferite publicații de specialitate sunt băuturile ready to drink (doze de gin & tonic sau cocktailuri) ce targetează consumatorii localurilor care nu fac cocktailuri, consumul la diferite ocazii sociale sau, pur și simplu, consumul to go; ginurile low alcool/fără alcool, precum și ginurile – să le zicem sustenabile care folosesc ingrediente botanice, locale, au ambalaje reciclabile și sunt produse în distilerii și cu echipamente prietenoase cu mediul (gin-mag.com).
Comments (3)
Stiu totul despre gin acum :)) super articol
Delia, merci! Si pentru mine a fost fascinant sa descopar mai multe.
Cu ce combinați ginul de piersici ?