Lansare istorică: Carpathian Single Malt, primul single malt din România, dezvăluit în opt sortimente
Lansare istorică Carpathian Single Malt # Povestea Carpathian Single Malt # Producere Carpathian Single Malt # Colecții și sortimente Carpathian Single Malt.
Climă, orz de foarte bună calitate, apă subcarpatică pură – iată elementele care au dat naștere primului single malt din România, Carpathian Single Malt, produs al grupului Alexandrion, apărut din dorința președintelui fondator Nawah Salameh.
“Nu am avut temeri, pentru că știam ce resurse naturale extraordinare are România și știam că sunt înconjurat de o echipă puternică, competentă, de oameni capabili să mă ajute să transform visul meu de a pune România pe harta producătorilor de whisky single malt, în realitate”, mai spune Nawaf Salameh.
27 octombrie 2022 va rămâne o dată istorică pentru industria băuturilor din România și nu numai; este data în care s-a lansat oficial primul wiskhy single malt românesc.
Evenimentul a avut loc la Le Chateau, într-un cadru fastuos, “pe covorul roșu” și cu toate elementele necesare unei astfel de premiere: speech-uri, gustări asortate și muzică live, în prezența a sute de invitați din industrie și domenii conexe, mass media și influnceri și a devăluit povestea Carpathian Single Malt și, bineînțeles, degustarea sortimentelor de whisky.
Povestea Carpathian Single Malt
Vorbeam, într-un articol precedent, despre tipurile de whisky și caracteristicile acestora în funcție de țara/regiunea de proveniență și modalitatea de producere și făceam, evident, referire și la single malt, recunoscut ca fiind cel mai rafinat tip de whiskey.
Iată că Nawah Salameh a vrut să obțină și la noi un astfel de whisky la Distileriile Alexandrion Saber 1789 pentru că, spune el, “România are toate resursele naturale pentru a crea un single malt competitiv, care să o pună pe harta producătorilor de single malt de calitate la nivel mondial” iar acest whisky să fie și “un ambasador al României peste hotare”.
Și firul narativo-poetic al nașterii acestui single malt produs 100% în România începe astfel:
“Undeva, în adâncul dealurilor subcarpatice, de-a lungul cărărilor înguste, care îmbrățișează malurile râurilor, unde păduri ancestrale se întâlnesc cu câmpii cu iarbă verde, o familie distilează și pefecționează arta maturării pentru a produce cu măiestrie Carpathian Single Malt.
Nimic nu este mai perfect decât natura. Puritatea fiecărui element completează imaginea ideală a oricărui peisaj local. Munții Carpați prezintă o panoramă dramatică, caracterizată de vârfuri înalte, acoperite de zăpadă, vulcani și ghețari subterani puri. Contrastul dintre aceste peisaje spectaculoase, evocatoare și fauna diversă (…) creează surprize și originalitate în permanență. Iar Carpathian Single Malt este extractul acestei naturi contrastante, surprinzătoare și virgină“.
Producere Carpathian Single Malt
Sigur că un astfel de pas trebie să aibă o bază solidă în spate. Cu ani în urmă, Nawah Salameh descoperea aici toate resursele naturale pentru a crea un whisky single malt care să poată concura cu oricare altul, oriunde în lume, spune el și le enumeram la începutul articolului.
Pentru “a da formă“ acestui whisky local, a fost nevoie să apeleze la know how-ul unui maestru distilator, cu rădăcini scoțiene și irlandeze (cum altfel?). Allan Anderson este creatorul care a pus laolaltă maltul românesc aromat cu apa pură subcarpatică și experiența sa de 30 de ani în arta distilării, obinând Carpathian Single Malt.
Orzul malțificat este, așadar, produs 100% în România împreună cu apa pură din dealurile subcarpatice. Whisk-ul este distilat de două ori (metoda tradițională scoțiană de disilare), maturat inițial în butoaie în care s-a maturat bourbon Kentucky și apoi după caz, în funcție de sortiment, în butoaie în care anterior au fost diferite tipuri de vin sau coniac.
Înainte de lansarea locală, a avut loc, începând din mai, un tur internațional de prezentare a Carpathian Single Malt cu un prim eveniment la Wasghington DC, urmat de altele, iar feedback-ul de la iubitorii de whisky din lume a aratat faptul că acest produs este așteptat atât în România, cât și pe multe piețe internaționale, potrivit lui Nawah Salameh.
Carpathian Single Malt – colecții și sortimente/expresii
Carpathian Single Malt se prezintă în mai multe game și sortimente sau expresii și, cum era și firesc, există între acestea una în care whisky-ul a fost finisat în butoaie de stejar din crama proprie a grupului – de Fetească Neagră, respectiv Pinot Noir, după primii ani petrecuți în butoaie de bourbon Kentucky. Alte sortimente sunt transferate în butoaie de vin portughez, spaniol, cipriot, franțuzesc și cognac. Iată și cele 8 sortimente prezentate:
Colecția dedicată finisării în butoaie de vin românesc
Acest single malt și-a petrecut primii ani în butoi de stejar alb american, ex bourbon Kentucky, apoi într-un butoi care a găzduit anterior un vin din Fetească Neagră din crama proprie a grupului Alexandrion.
Apect: de culoarea chihlimbarului, limpede.
Miros: intens, cu note de piper negru, cuișoare și bomboane.
Gust de vanilie, stafide, banane, ananas caramelizat, corpolență medie.
Note finale: dulce, bogat, complex.
Maturat exclusiv în butoaie de Pinot Noir, din crama proprie.
Aspect de culoarea chihlimbarului, limpede.
Miros: intens, cu note de piper alb, stejar, miere, stafide, bomboane,
Gust: mere, struguri negri, stafide, zmeură, notă discretă de nucă.
Note: finale dulce, rotund, lung, complex.
Colecția dedicată finisării în butoaie de vin spaniol și portughez
Maturat inițial în butoaie de stejar alb american, ex bourbon Kentucky, transferat apoi în butoi de Oloroso din Bodega, Spania.
Aspect de culoare aurie, limpede.
Miros: intens, cu note de mentă, vanilie, cireșe, pere.
Gust: miere, stafide, struguri negri, zmeură.
Note finale: dulce, amplu, lung, complex.
Maturat trei ani în butoaie de stejar alb american, ex bourbon Kentucky, finisat în butoaie de sherry Pedro Ximenez.
Aspect de culoarea cuprului, limpede.
Miros: intens, cu note de tabac, lemnos.
Gust: vanilie, smochine.
Note finale: dulce, rotund, complex.
Finisat în butoi de stejar portughez Tawny Port, după ce a fost maturat inițial în butoi de stejar american alb, ex bourbon Kentucky.
Nefiltrat la rece. Îmbuteliat la 46% AVB.
Aspect de culoarea cuprului.
Miros: intens, cu note de piper alb, stejar miere, stafide, bomboane.
Gust: dulce, cu note condimentate de scorțișoară, vanilie, piersici, bomboane.
Note finale: dulce, amplu, lung, complex.
-
Madeira
Maturat inițial în butoaie de stejar alb american, ex bourbon Kentucky, finisat în butoaie de vin Madeira.
Aspect: culoare intensă de cupru
Miros: tonuri intense cu accente de piper alb, stejar, mere.
Gust: struguri negri, stafide, zmeură, aromă fină de nucă.
Note finale: dulce, lung, complex.
Colecția destinată finisării în butoaie de vin franțuzesc
Maturat trei ani în butoaie de stejar alb american, ex bourbon Kentucky, finisat în butoi de stejar european care a găzduit anterior vin Burgundy.
Nefiltrat la rece.
Aspect de culoarea cuprului roșiatic.
Miros: intensitate medie, cu note de vanilie și miere.
Gust: dulce, lemnos, cu aromă discretă de mure.
Note finale: dulce, rotund, lung, complex.
Maturat în butoaie de stejar alb american, ex bourbon Kentucky, finisat în butoi de cognac., Îmbuteliat la 46% AVB.
Aspect de culoare aurie, limpede.
Miros: intens, cu note de măr, banană, ananas.
Gust: vanilie, miere.
Note finale: dulce, rotund, lung, complex.
Colecția dedicată finisării în butoaie de vin cipriot și grecesc
Finisat în butoaie butoaie de stejar din Munții Troodos, Cipru, ce au păstrat în prealabil vinul ancestral cipriot Commandaria, maturat apoi în butoaie de stejar alb american, ex bourbon Kentucky.
Aspect de culoarea cuprului, limpede.
Miros: intensitate medie cu note de anason, banane.
Gust: dulce, lemnos, cu aromă discretă de nucă.
Note finale: dulce, rotund, lung, complex.
Lansare istorică Carpathian Single Malt # Povestea Carpathian Single Malt # Producere Carpathian Single Malt # Colecții și sortimente Carpathian Single Malt.
Lasă un răspuns