Jidvei, în spațiu și timp: de la fostul IAS, la crama modernă și cea mai mare plantație de vie din România, vinuri-premieră și implicarea în viața comunității

Crama Jidvei

Jidvei, în spațiu și timp: de la fostul IAS, la crama modernă și cea mai mare plantație de vie din România, vinuri-premieră și implicarea în viața comunității

Mesajul campaniei “Primul loc e doar primul pas”, lansat de colosul vitivinicol de pe Târnave la celebrarea a 20 de ani, în 2019, a intrat, cu siguranță, în istorie. Este edificator pentru ce a realizat în acest timp, precum și pentru ce va face și va fi pe viitor. Prin această campanie de anvergură naţională, Jidvei își comunica evoluția (las mai jos câteva repere) și transmitea un mesaj puternic, în legătură directă cu spiritul uman.

„Primul loc e doar primul pas”

Credem în depășirea barierelor și privim cu optimism către viitor. Pentru că ne place ce facem, cum facem și cine am devenit (…) Noi nu visăm la primul loc, noi visăm la ce e după!”, declara Ana Necşulescu, fiica proprietarului Jidvei, Director de Comunicare al companiei.

Fondată de Liviu Necșulesu, dusă mai departe de fiul acestuia, Claudiu Necșulescu, acum cu Ana şi Maria Necşulescu, compania Jidvei trecea la cea de-a treia generaţie.

Astăzi are cea mai mare plantație viticolă din România și din Europa cu proprietar unic – 2.500 ha și este cel mai mare producător de vinuri cu Denumire de Origine Controlată din România.

Este și compania cu cele mai mari investiții din sectorul vitivinicol local, peste 100 milioane euro. Pentru anul în curs, viza o cifră de afaceri de peste 60 de milioane de euro.

Jidvei deține patru crame: Jidvei, Tăuni, Blaj și Balcaciu cu capacitate de stocare de peste 35 de milioane de litri.

Trei aspecte mi se par importante atunci când vine vorba de istoria pe care Jidvei o scrie la aproape 25 de ani de la privatizare și 70  decenii de la înființare:

  • dinamica permanentă și mă refer aici la modernizări, inovații, lansarea de vinuri noi, unele absolute premiere;
  • implicarea activă în viața comunității prin inițiative proprii şi prin sprijin acordat unor instituţii/activităţi:
  • preocuparea pentru sustenabilitate, atenţia la mediu.

Dar pentru că ar înseamna să scriu romane, mă rezum la câteva:

 

Vorbind despre noutățile în materie de dotări și echipamente, Jidvei este pionier în România în ceea ce priveste inovația și implementarea de tehnologii, astfel:  

  • prima cramă gravitațională din România și una din cele mai mari din Europa – Crama Tăuni
  • prima maşină de plantare cu GPS din Europa
  • primul sistem de vinificaţie complet computerizat
  • prima scoală privată de viţă-de-vie din România.

 

De la Banuții Tradițional, la game exclusiviste și mari medalii de aur

Vorbind despre portofoliu, producătorul transilvănean are și una dintre cele mai diversificate oferte de pe piața locală a vinului: vinuri liniștite, spumante, vinars, must. Iată câteva game reprezentative care au dăinuit și câteva noutăți exclusive:

  • “Bănuții” din gama Tradițional sunt printre vinurile albe emblematice pe segmentul entry level, gamă lansată în 1975 (aţi citit bine); vinuri prietenoase pentru amatorii de albe, au rămas populare şi le vedem şi astăzi peste tot în retail. Riesling-ul din această gamă este cea mai longevivă marcă autohtonă de vin.
  • În 2002, este lansata gama Castel cuprinzând vinuri din rezervele speciale ale companiei, păstrate în pivnița Castelului Bethlen-
  • Tot în 2002 este lansat Vinars Jidvei VSOP, una dintre cele mai cunoscute mărci de vinars din România.
  • Gama Grigorescu, lansată în 2008, este altă gamă devenită ultrapopulară. Cuprinde vinuri demiseci, delicate, cu etichete inspirate de picturile marelui artist.
  • Iar din gama Nec plus Ultra – 2010, primul vin al gamei, Sauvignon Blanc 2009, a fost cel mai premiat vin alb românesc în anul lansării sale.
  • 2010 marchează lansarea primului Eiswein, vin de desert ce se produce doar în ani excepționali.
  • În 2012, este prezentată colecția limitată, exclusivistă, garantată de proprietarul cramei, Owner’s Choice, cu “unele dintre cele mai impunătoare vinuri produse de Jidvei” Ana și Maria. În 2022, se împlinesc 10 ani de Owner’s Choice cu 4 vinuri remarcabile și peste 150 de medalii.
  • Tot în 2012, sunt lansate cupajele exclusiviste Mysterium.
  • În 2018, la primului centenar al României Mari, Jidvei aduce un omagiu celor ce s-au dedicat înfăptuirii unității naționale, prin lansarea Vinului Unirii.

 

Jidvei devine Superbrand

2023, anul de față, este prolific în premiere:

  • Traminer Roz CIB 2018, ecoul unui an viticol de excepție, vin de desert din struguri culeși la înnobilarea boabelor, care se poate produce doar în anii în care când sunt îndeplinite toate condițiile ce favorizează dezvoltarea putregaiului nobil
  • Gama Weinland (Ţara Vinului) al cărei nume este inspirat de numele podgoriilor din inima Transilvaniei astfel denumite în perioada feudală – Jidvei își asumă perpetuarea tradiției viticulturii zonei.
  • Gama Pinot Noir, iarăși o colecție exclusivistă – premieră în România: trei vinuri din acelaşi soi vinificate în alb, roze și roșu.
  • Iluziv by Jidvei – gamă de cupaje pentru tineri, ce îmbină look-ul contemporan și fresh cu respectul pentru arta vinului; unicitatea constă în alegerea îndrăzneață a soiurilor și în etichetarea termosensibilă.

 

Medaliile

Dacă am vorbit despre game (repet, am selectat doar câteva), să vorbesc un pic și despre medaliile obținute în timp, mai ales că şi aici, iată Jidvei marchează premiere ce fac cinste țării noastre.

La bilanțul din 2019, compania anunța peste 840 de medalii la concursuri prestigioase. De atunci a mai obținut sute, cred, numai în prima jumătate lui 2022 anunţând nu mai puţin de 80.

  • Grand Gold Medal la Concours Mondial de BruxellesMarea Medalie de Aur la Concours Mondial de Bruxelles 2019 pentru Owner’s Choice Ana Sauvignon Blanc 2018 și Jidvei Fetească Regală 2009, singurele vinuri din România ce obțin această distincție în Jidvei devine primul producător român cu această performanță la competiţia respectivă.
  • Marea Medalie de Aur pentru Mysterium Roze Brut Vintage 2017 la Concurs Mondial du Bruxelles 2022, primul vin românesc ce obține acest trofeu în 2022 și singurul spumant din cadrul acelei edițiii distins cu trofeul Sparkling Rosé Revelation.
  • Același Mysterium primește 90 de puncte din 100 și dublă Medalie de Aur la Gilbert & Galiard International Challenge 2022.
  • Vinars VSOPobține prima Medalie de Aur la Catavinum World Wine & Spirits 2022.
  • Traminer Roz CIB 2018 e răsplătit cu Aur la Mundus Vini și Marea Medalie de Aur la Catavinum 2023.

Mai multe detalii găsiţi pe siteul https://www.jidvei.ro/category/noutati/.

 

Dezvoltare durabilă, implicare şi support pentru comunitate

Dopuri BIO Jidvei

În legătură cu dezvoltarea durabilă şi sustenabilitatea, Jidvei şi-a luat angajamentul să îmbunătățească procesele de producție, să reducă emisiile de carbon și să păstreze resursele naturale.

În 2005, înființa prima școală privată de viță-de-vie din România, pepiniera în care se produce materialul săditor viticol cu valoare biologică ridicată în cantitatea necesară viitoarelor plantații.

Modernizarea cramei Bălcaciu începută în 2019 era făcută cu tehnologii ce susţin dezvoltarea durabilă.

Jidvei este printre primii producători la nivel mondial care folosesc dopuri 100% bio (reciclabile).

În ceea ce privește inițiativele și proiectele sociale, implicarea în viața comunității, în diferite domenii, ar fi și aici de scris pagini întregi.

În 2010, era fondată Asociația Jidvei-Viitor prin Educație, orientată către activități și programe de susținere a grădinițelor din zonă, acordarea de burse de studiu pentru copii și tineri din medii defavorizate și familii cu venituri reduse, cât și burse și premii pentru elevii și studenții cu rezultate excepționale.

 

Must de la Jidvei

Am considerat că una dintre cele mai importante și solide investiții pe care le putem face este în oameni. Asociația încurajează, susține și promovează performanța în orice domeniu și asigură suportul financiar necesar pentru diverse activități culturale și sportive. Pentru că viitorul înseamnă educație.

În 2019, #TeamRomania Asociația Jidvei-Viitor prin Educație devine partener al Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Campania “Must de la Jidvei” demarată în 2015 este prima inițiativă din România de comercializare a mustului de calitate superioară micilor producători și gospodari. Iniţiativa este parte a unui demers mai amplu de formare a unei comunități solide, promotoare a vinului tradițional și a produselor românești.

 

Pe primul loc e România

În 2018, alături de actorii de la Cuibul Artiștilor, Jidvei organiza la Castelul Bethlen-Haller un eveniment ce a avut ca scop strângerea de fonduri pentru Centrul de Resurse și Referință în Autism „Micul Prinț“.

Campania dspre care vă spuneam la început “Primul loc e doar primul pas” continua în 2020 cu inițiativa “Pe primul loc e România”. După pandemia Covid-19, era subliniată importanța afacerilor românești ce susțin comunitățile din care provin, îndemânând consumatorii să aleagă produse românești.

Jidvei dona Spitalului Municipal din Blaj trei incubatoare tip YP – 90 A pentru nou-născuți prematur.

 

Duce tradiția mai departe și susţine şi trendurile

Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur”

Perpetuarea tradițiilor este o preocupare constantă pentru Jidvei, iar una din ințiativele de răsunet este organizarea Festivalului Național de Folclor “Strugurele de Aur”.  Festivalul se năștea în 2001 “din dorința de a contribui la conservarea și promovarea culturii tradiționale românești și de a sprijini demersurile generațiilor de interpreți de valorificare a cântecului și tradițiilor.

Printre iniţiativele de actualitate se numără organizarea Jidvei Mixology & Bartenders Camp. împreună cu Bogdan Nicolae, cofondator Barmania și lansarea platformei Cocktails by Jidvei, pentru a fi cât mai aproape de tineri și a-i încuraja să descopere lumea vinului.

Iar dinntre evenimentele artistice și de lifestyle în care s-a implicat aș enumera Art Safari, pentru care au fost create vinurile Wine Safari, parteneriatul cu Feeric Fashion Week, găzduit de Bethlen-Haller, participarea la petrecerile Nostalgia Imaginarium.

 

Povestea: IAS-ul, privatizarea, istora recentă, perioada modern

„Vinul este o poveste despre înțelepciune, trudă și răbdare” –  Claudiu Necșulescu

Pentru că orice evoluţie are în spate poveste, în cazul de faţă, probabil una dintre cele mai interesante și longevive dintre istoriile cramelor românești, să mă întorc puţin în timp:

Aşadar, cu şapte decenii în urmă, în 1949, se înfiinţa Întreprinderea Agricolă de Stat Jidvei,  iată, primul pas spre ceea ce va deveni, 50 de ani mai târziu, compania Jidvei.

Înființarea primei societăți viticole Jidvei

Anul 1958 marca obținerea primelor premii internaționale: aur pentru vinuri din soiurile Traminer Roz, Fetească Regală și Sauvignon Blanc la Concursul Internațional de la Ljubliana. În acest an, este finalizată construcția Cramei Bălcaciu unde se produc distilatele din vin.

În 1974 este construită Crama Jidvei, cea mai mare dintre cele patru crame, unde  sunt îmbuteliate vinurile liniștite și spumantele. Tot acum apar primele spumante în gama Spumant Jidvei, obținute prin metoda tradițională.

În 1989 se înființează Crama Blaj care va fi modernizată în 2007. Aceasta găzduiește vinoteca cu cele mai vechi vinuri Jidvei.

Jidvei

În 1999 are loc înființarea efectivă a companei Jidvei odată cu privatizarea IAS Jidvei. Este şi un lucru bun pentru locuitorii din zonă cărora li se oferă locuri de muncă. Încă de la început, familia Necşulescu se implică în viaţa socială, construind şcoli, grădiniţe, refăcând biserica.

Proprietarii Jidvei, familia Necșulescu, demarează un program amplu de retehnologizare și modernizare, trecând la noua etapă a viticulturii și enologiei moderne în Podgoria Târnave.

În 2014, e înfiinţată crama modernă Tăuni, cea mai mare cramă gravitațională din Europa care impresionează prin inovaţie: amplasament, construcții, echipamente, energii gravitaționale.

Modernizarea cramei Bălcaciu începe în 2019.

Concomient are loc extinderea suprafeței de viță-de-vie de la circa 600 ha, la cele 2500 de astăzi.

Pe site-ul vinul.ro, găsiți articole care detaliază diferitele etape ale istoriei Jidvei și investițiile în timp: https://vinul.ro/?s=jidvei.

 

 “IchigoIchie: vizita la Castelul Jidvei – Bethlen-Haller  

Vizita la castelul Bethlen-Haller din Cetatea de Baltă a fost una dintre cele mai frumoase experienţe de călătorie pe care le-am avut, o evadare într-o lume parcă atemporală, am scris atunci. Arhitectura, somptuozitatea copleșitoare a castelului nobiliar cu bolte imense, decorurile, obiectele de epocă prețioase: candelabre, jilțuri, sfeșnice, tablouri, pianul din holul central, crama de la subsol – toate creează un univers fascinant care “te prinde” acolo, în peisaj.

Efectiv te bucuri doar de clipă, ești angrenat în moment; două zile, ruptă de agitația obișnuită, această vizită m-a făcut să am senzația unui timp ținut pe loc, deși “timpul curge firesc, ca un vin bun care umple cupele atunci când poveștile sunt nu doar spuse, dar mai ales trăite și retrăite alături de oameni dragi”, se arată în povestea castelului.

Muzica la nai și taragot, sunetul cristalin al paharelor şi poveștile spuse chiar de familia Necșulescu au sporit farmecul atmosferei pe înserat.

Dacă oamenii Jidveiului au vrut să ne facă șederea cât mai plăcută, cu siguranță, mie au reușit să-mi transmită și acest Ichigo-Ichie, “arta” japoneză de a trăi clipa, de care nu întâmplător amintesc. Este numele unei expoziții de fotografii inspirate de drumul vinului la Jidvei al lui Daniel Bereș, un artist care a surprins peisaje, vinuri și momente din ceea ce înseamnă Jidvei și care promovează în Japonia vinurile cramei.

Ichigo” reprezintă totul, începutul și sfârșitul.Ichigo pentru univers e infinitul, pentru om timpul, pentru strugure, drumul de la sămânță în pahar. „Ichie” sunt momentele unice, prețioase și irepetabile care leagă acest întreg.

Pe blogul meu, www.adrianajoy.ro, gasiti un articol cu multe fotografii de la vizita la castel.

Castelul Jidvei - Bethlen-Haller  

Castelul Bethlen-Haller repere  

Castelul din Cetatea de Baltă era construit între anii între anii 1560-1624 în stil renascentist de tatăl cancelarului Transilvaniei, Miklos Bethlen, după modelul pitoreștilor castele de pe Valea Loarei.

A fost gândit ca un castel de vânătoare și de agrement și nu ca reședință cu scop de apărare, de aceea atestarea în documente este săracă.

În timp, a trecut prin numeroase transformări: construcția actualei clădiri era finalizată în 1624, iar între anii 1769-1773, a fost reamenajat în stil baroc.

Familia Necșulescu a cumpărat castelul de la moștenitorii familiei Haller cărora le fusese retrocedat.

În 2003, începea un proces de restaurare pentru redarea aerului medieval și repunerea în patrimoniul cultural al României. Azi poate fi vizitat de iubitorii de călătorii, istorie și vin, degustările fiind parte a experienței.

Pe site-ul oficial Jidvei, găsiți detalii și puteți face un tur virtual înainte de a păși în acest superb edificiu: https://www.jidvei.ro/castelul-bethlen-haller.

 

Pentru că ne place să primim oaspeți, îi așteptăm cu multă bucurie, dar și cu mâncăruri pline de savoare pregătite după vechi rețete transilvane și, desigur, cu vinuri alese. Și ne mai place și să le spunem povești cu și despre vin, invitându-i să se lase învăluiți de tihna care domnește peste tot și să ne descopere. Să descopere locurile, oamenii, vinul. Vor ajunge să afle că, la noi, bucuria vine de la oameni și oamenii vin cu povești.”

 

Închei această filă de istorie ce se scrie în continuare, invitându-vă să ciocniți un pahar de vin și să vă bucurați de clipă!

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart: