6 Recomandări de cocktailuri cu spumante pentru vara asta
Cocktailuri cu spumante # Mimosa Cocktail # Bellini Cocktail # French 75 Cocktail # Champagne Cocktail # Hugo Cocktail # Very Sexy Martini Cocktail
Dacă șampania sau alt tip de spumant se beau mai des la ocazii festive, cocktailurile cu spumante sunt, de multe ori, printre cele mai bune alegeri pe care le putem face oricând într-o zi caniculară când vrem să ne răcorim cu o băutură proaspătă, efervescentă, gustoasă și slab alcoolizată.
Așa că vă las câteva rețete rapide pe care le puteți face și acasă, la un party, seara după serviciu, într-o zi de weekend la brunch și cu orice altă ocazie aveți chef și poftă.
Pentru o lectură plăcută și mai utilă, am adunat și câteva sugestii de ocazii de consum și asocieri culinare și curiozități despre aceste cocktailuri cu spumante.
Mimosa Cocktail
Este probabil “cea mai basic” rețetă de cocktail sparkling, dacă se poate spune așa, pentru care nu vă trebuie decât spumant și suc de portocale în părți egale. De ani întregi, Mimosa se menține ca una din vedetele brunchurilor în oraș, la restaurante și ca una din băuturile de welcome la party-uri. Și acasă este băutura cu bule perfectă pentru orie moment al zilei, de la mic dejun, la prânz, între mese și cină.
Fresh, cu gustul citric al sucului de portocale și efervescența spumantului, nici nu are cum să nu fie populară.
Mimosa se face, practic, cu șampanie și suc de portocale, dar o mai găsim des preparată cu prosseco sau cava ori cu orice alt spumant. Dar cum una din istoriile inventării ei ne trimite însă la Paris, la Ritz, să-i dăm Mimosei ce e al Mimosei și să o facem cu șampanie.
O altă istorie a acestui precursorului acestui cocktail spune că ar fi apărut Buck’s Club, în Londra, dar și s-ar fi făcut inițial tot cu şampanie – două părți însă şi cu suc de portocale, cocktail numit Buck’s Fizz, care se face și azi așa.
Trebuie să vă spun că veți mai găsi și variații de rețete care au și alte ingrediente precum lichiorul de portocale, vodka, diferite tipuri de sucuri: de ananas, mango, chiar țelină etc. Sigur că o puteți adapta după bunul plac, dar să nu ne complicăm și să-i denaturăm savoarea, tocmai pentru că e atât de simplă și bună, rămâne apreciată și în trend.
Alte surse mai scriu că ar fi fost inventată de binecunosocutul regizor Alfred Hitchcock în San Francisc, iar The Oxford Companion to American Food and Drink promovează ideea că Hitchcock a fost cel care a popularizat-o ca băutură de brunch.
Rețetă Mimosa Cocktail
Ingrediente Mimosa
- Șampanie (brut sau dry) ½ părți
- Suc proaspăt de portocale ½ părți
Mod de preparare Mimosa
- Turnați întâi șampanie în pahar pe jumătate și apoi sucul de portocoale. Atât de simplu!
- Îi puteți pune și un garnish – o jumătate de feliuță de portocală sau un alt frucut.
Servire Mimosa Cocktail
- Pahar. Elegant este să bem Mimosa din pahar tip flute, clasic, de șampanie, deși o mai vedem și în alte tipuri de pahare.
- Mâncare. Preparate și toasturi de mic dejun/brunch cu ouă, tip ouă Benedict, cu somon, bacon, platouri cu charcuterii, brânzeturi.
Bellini Cocktail
La fel ca Mimosa, Bellini nu are nevoie decât de două ingredinte, dar este mai bogat, mai catifelat datorită texturii piureului folosit, o delectare pentru cei ce iubesc gustul piersicilor coapte.
Se poate face rapid un piure de piersici albe home made la blender sau cumpăra un piure/nectar de piersici din comerț. Pentru un plus de alcool, puteți folosi și lichior de piersici.
Bellini a apărut inițial, se pare, în Veneția, fiind creat de proprietarul Harry’s Bar. La bază, rețeta acestuia mai mixa și câteva căpșune ori cireșe pentru a-i da culoarea roz.
Rețetă Bellini Coktail
Ingrediente Bellini
- Prosecco 100 ml
- Piure de piersici albe 50 ml
- Garnish: o feliuță de piersică, câteva frunze de mentă (opțional)
Mod de preparare Bellini
- Puneți piure-ul de piersici într-un pahar flute. Adăugați prosecco și amestecați foarte ușor.
- Puneți o feliuță de piersică pe marginea paharului sau deasupra și, eventual, câteva frnze de mentă.
Servire Bellini Cocktail
- Preparate. Merge foarte bine la bruschete, crostini, cichetti (sunt niște gustări tipic venețiene, asemănătoare bruschetelor, rotunde și mai groase, mai pufoase) cu diferite toppinguri – anșoa, sardine marinate, pastă de pește; prosciutto sau alte charcuterii italienești, platouri specific italienești cu antipasti; paste cu creveți.
French 75 Cocktail
Gin și șampanie, French 75, băutura inventată în Primul Război Mondial, cu numele inspirat de modelul de armă cu calibrul de 75 millimetri, e mult mai friendly decât ceea ce implica numele, scrie liquor.com. Însă ceva mai tare decât Mimosa ori Bellini.
Rețetă French 75 Cocktail
Ingrediente French 75
- Gin 30 ml
- Fresh de lămâie 15 ml
- Sirop de zahăr 15 ml
- Șampanie 60 ml
- Garnish: twist de lămâie (nu e obligatoriu)
Mod de preparare French 75
- Puneți toate ingredientele într-un shaker și agitați bine băutura. Strecurați într-un pahar spumant. Umpleți paharul cu șampanie. Amestecați ușor. (rețetă iba-world)
Servire French 75 Cocktail
- Pahar. Flute sau cu pahar de şampanie cu cupa rotundă, largă.
- Mâncare. Este foarte versatil, se poate asocia cu o varietate de preparate de la un tartar de somon, creveţi cu sos, la diferite tipuri de paste, risotto, paella, preparate festive cu carne de pasăre, dar şi cu carne de vită, feluri mai complexe precum ruladele sau vitello tonato.
Classic Champagne Cocktail (cu bitter)
Un alt cocktail popular cu şampanie, numit ca atare champagne cocktail are bitter şi.., un cubuleţ de zahăr. De ce este necesar cubul de zahăr? Sporește efectul fizzy. Dacă nu aveți, folosiți sirop simplu de zahăr, dar nu va mai fi așa spectaculos.
Rețetă Champagne Cocktail
Ingrediente Champage Cocktail
Mod de preparare Champagne Cocktail
- Puneți cubul de gheață într-o linguriță și puneți bitter peste ea. Scufundați cubul de zahăr într-un pahar flute. Umpleți paharul cu șampanie și lăsați să se dizolve cubul de zahăr. Decorați cu twistul de lămâie.
- În unele rețete apare și un strop de coniac și o cireașă Maraschino garnish sau pe fundul paharului.
Servire Champagne Cocktail
- Ocazii. O văd mai degrabă potrivită pentru o ocazie când aveți invitați, fie că aveți ceva de sărbătorit, fie că faceți o masă, seară/după-amiază de socializare, jocuri cu mai mulți apropiați.
- Mâncare. Diferite gustări/canape-uri cu pește și fructe de mare, sushi.
Hugo Cocktail
Aperol Spritz și Hugo sunt două dintre cele mai populare și iubite long drinkuri cu spumante, pe care le vedem la toate terasele, cluburile, în restaurante, pe plaje și le putem face și acasă foarte ușor. Nici nu ne trebuie ocazie specială, sunt potrivite pentru orice moment în care vrem să ne relaxăm: casă, după o zi lungă sau într-o zi de weekend leneș, la un brunch, la o petrecere în grădină, la un picnic, la pisicină ș.a.
Dacă rețeta de Aperol o ofeream într-un articol precedent dedicat acestei băuturi care a făcut încojurul lumii, vă las mai jos și rețeta aromatului Hugo.
Prima rețetă de Hugo apărea în Tirolul de Sud/Alto Adige şi conţinea prosecco, sirop de lâmâe, apă minerală și mentă. Iniţial se bea din pahare mari de vin roșu.
Numeroase variații au apărut în timp, dar principalul ingredient și definitoriu pentru ceea ce este azi Hugo este aromatul sirop de soc.
Veți mai găsi rețete care includ gin, cuburi de gheață făcute cu flori de soc şi, de asemenea, se poate face şi fără alcool cu apă minerală și/sau spumant zeomalcool..
Rețetă Hugo Cocktail
Ingrediente Hugo
- Sirop de soc 30 ml
- Apă minerală 20 ml
- Prosecco sau vin spumant 70 ml
- Gheață cuburi
- Garnish: mentă, eventual feliuțe de lime
Mod de preparare Hugo
- Puneți cuburile de gheață în pahar. Adăugați toate ingredientele lichide, le amestecați ușor. Puneți și feliuțele de lime. Garnisiți cu frunzele de mentă. Rapid și tasty!
Sugestii de servire
- Pahar mare, de tip lalea sau balon.
- Preparate și ocazii de consum. Hugo este excelent băut singur, fără mâncare, oricând vreți ceva răcoritor și aromat. Dar dacă simțiți nevoia și de ceva lângă el, iată câteva preparate ce fac match-uri bune:
- Startere light. Notele florale și fructate ale băuturii se împacă foarte bine cu antreuri ușoare de vară: bruschete, salată caprese, chiar salate de fructe proaspete.
- Picnic stuff. Hugo poate fi completarea perfectă la un coș de picnic. Light și bubbly, este băutura refreshing care se poate bea lângă sau după gustări și sandvișuri cu brânzeturi. charchuterii, fructe.
- Finger food/tapas-uri la party-uri sau frigărui la barbeque party. Bulele și gustul lui îmbracă bine gustările cu somon și creveți, precum și frigăruile de pui însoțite de legume.
Very Sexy Martini Cocktail
Sărbătoriți o ocazie drăguță sau specială cu această băutură șic cu spumant rose, puțină vodcă, arome de căpșune și mentă, scrie liquor.com. Posibil să vă simți și voi chiar mai sexy după câteva înghițituri.
Rețetă Very Sexy Martini
Ingrediente Very Sexy Martini
- Șampanie rose 45 ml
- Vodkă cu arome de lămâie 45 ml
- Suc de lămâie 30 ml
- Sirop de zahăr 30 ml
- 3 căpșune
- 5 frunze de mentă
- Gheață
- Garnish: căpșune, frunzulițe de mentă.
Mod de preparare Very Sexy Martini
- Într-un shaker, amestecați căpșunele cu mentă cu siropul de zăhăr. Adăugați vodka și sucul de lime și umpleți shakerul cu gheață. Agitați până ce băutura se răcește bine. Strecurați într-un pahar de cocktail. Umpleți paharul cu șampanie și decorați cu mentă și căpșune.
Servire Very Sexy Martini
- Pahar de Martini clasic sau Goblet.
Nu uitați că puteți întotdeauna să vă ajustați cantitățile de ingrediente în funcție de gusturi și să adăugați garniturile/decorurile voastre preferate chiar dacă un barman nu v-ar sfătui asta J. Dar ăsta e și farmecul atunci atunci cînd ne preparăm acasă ceva bun, așa că enjoy!
Iar dacă nu aveți timp (sau chef!) să faceţi propriile cocktailuri sau dacă mergeţi la un picnic, puteți cumpăra oricând sau mai multe cocktailuri ready to go la sticlă sau la doză. Iată câteva recomandări:
Cocktailuri cu spumante # Mimosa Cocktail # Bellini Cocktail # French 75 Cocktail # Champagne Cocktail # Hugo Cocktail # Very Sexy Martini Cocktail
Lasă un răspuns