Spumantul-semnătură al spaniolilor, prietenoasa și fructata cava, este cel mai băut vin la ocazii speciale (și nu numai) de spanioli, și câștigă fani în toată lumea, cererea fiind pe trend crescător în ultimii ani.

Cu note florale și fructate plăcute la nas și în gust de obicei, de citrice, mere, pere, piersici, gutui, dar și de migdale, patiserii și pâine, care apar mai preganant în cazul tipurilor de cava învechite mai mult, al vintage-urilor, este ceva mai smooth, mai puțin acidă decât șampania și mai accesibilă din punct de vedere al prețurilor.

Citește mai mult

Cava are denumire de origine controlată în Spania, obținându-se în proporție de 95% în Catalunia prin metoda tradițională (la fel ca șampania), din soiurile de struguri Xarello, Parellada și Macabeo sau Viura prin metoda tradițională Xarello dă structura blendurilor, Parellada conferă cremozitate, iar Macabeo aduce aciditate și prospețime. Se mai folosește, de asemenea, uneori și Chardonnay pentru corp.

Iar pentru cava rose, se folosesc în principal soiuri precum Garnacha, Pinot Noir, Monastrell și Trepat.

În funcție de nivelul de zahăr, sortimentele de cava sunt Brut Nature, Extra Brut, Extra Sec, Semi Seco, Seco și Dulce.

Iar în funcție de perioada de învechire, avem cava Joven, Reserva și Gran Reserva.

Orice cava trebuie să stea cel puțin 9 luni la sticlă, după 15 luni, e considerată Joven sau Young. Aproximativ 90% dintre sticlele de cava produse sunt în această categorie.

Cel mai mare și cunoscut producător de spumante spaniole este Freixenet, cu o tradiție de peste 150 de ani, din 1861. Printre sortimentele de cava emblematice se află: Cordon Negro, Carta Nevada, Carta Rose, Brut Nature, Ice, Brut Rose, Ice Rose, Elyssia Gran Cuvee, Elyssia Pinot Noir, Cuvee DS, Trepat, Malvasia, Reserva Real.

De asemenea, Freixenet mai produce și alte tipuri de spumante precum Freixnet Prosecco, Italian Rose, mixuri fructate și răcoritoare, precum Mia Mojita, Mia Sangria, și ele pe placul tinerilor etc, precum și spumante fără alcool, dar și vinuri liniștite.

Alți producători apreciați de cava pe care îi regăsiți alături de Freixenet și în oferta noastră sunt Cavas Hill și Juve & Camps. Descoperiți așadar o selecție variată de tipuri de cava, în sticle clasice, moderne, elegante, cutii cadou și magnum.

Fiind un spumant ușor și prietenos, se poate savura și fără mâncare, dar se asociază foarte bine cu o varietate de preparate de la tapasuri spaniole – brânză Manchego (și alte brânzeturi tari precum parmezanul), jamon, patatas bravas, pimientos de Padron, măsline marinate, la brânzeturi franțuzești moi precum Brie și Camembert, cu paella și risotto, cu fructe de mare și pește, preparate ușoare cu carne albă, deserturi cu fructe proaspete, tarte.

Se recomandă servirea ei la 6-8 grade Celsius, în pahare de tip flute care îi păstrează efervescența și aromele.

 • Freixenet Carta Nevada Semiseco 0.75L

  38,20lei
 • Freixenet Cordon Negro Brut 0.75L

  40,70lei
 • Freixenet Cordon Rosado Seco 0.75L

  40,70lei
 • Freixenet Mia Mojito 0.75L

  33,32lei
 • Freixenet Mia Sangria 0.75L

  33,32lei