Vinurile verii. Recomandările noastre

Vinurile verii

Vinurile verii. Recomandările noastre

Vinurile verii – Recomandările noastre

7 (plus) vinuri albe din 7 țări

# România # Republica Moldova # Grecia # Italia # Franța # Noua Zeelandă

 

Vara asta, vă propun să facem un tur gustativ în șapte țări cu o selecție de vinuri albe pentru toate gusturile şi momente de consum, zic eu, de la după-amieze călduroase, la cine târzii, pentru momente de răsfăț acasă, precum și pentru mese cu prietenii și familia, grătare sau petreceri la terasă ori în grădină.

Am făcut mai jos o listă care cuprinde atât vinuri ușor de băut, exuberante, cât şi vinuri mai mai complexe, gastronomice, ce pot însoţi o varietate de preparate, vinuri din diferite game și de pe paliere diferite de preț.

De ce am zis șapte (plus)? Pentru că ici-colo am mai dat şi alte variante din alte game ale aceluiași crame producător sau vinuri de la un alt producător.

  • , ,

    Summer Wine Alb 0.75L

    61,88lei
  • ,

    Purcari 1827 Viorica 0.75L

    39,27lei
  • ,

    Alpha Estate Malagousia Single Vineyard ”Turtles” 2021 0.75L

    59,00lei
  • Mionetto Prosecco DOCG Cartizze 0.75L

    121,62lei

 

România

Summer Wine Alb Valahorum

SUMMER WINE 0.75L Dagmar.ro

Deși mă gândisem inițial să vă recomand un vin alb din Transilvania, zonă recunoscută pentru mineralitatea vinurilor sale, mi-am adus aminte de acest Summer Wine de la Valahorum (Domeniile Tohani) din Dealu Mare, care face parte dintr-o serie bine primită pe piață la lansarea ei.

Un vin demisec, cupaj de Fetească albă și Chardonnay, ușor, cu perlaj fin, fructat, despre cred că va fi pe placul multor iubitori de vin alb vara.

L-am degustat chiar la cramă prima dată, pe un fundal sonor pe care se auzea celebra melodie Summer Wine; rece, vivace, cu arome de fructe galbene, îmi aduc aminte ce bine s-a potrivit acelei zile de vară și de atunci l-am mai cerut și cu alte ocazii. Așa că mă încumet să vi-l recomand cu încredre pentru orice după-amiază ori seară călduroasă de vară.

O caracteristică interesantă și importantă a lui este că a fost îmbuteliat sub pernă de dioxid de carbon, metodă ce îi aduce acest plus de perlaj.

Buchet de flori de vară, pere zemoase și ceva trimiteri la note de fructe exotice, un gust structurat, suculent, cu note de de pere coapte, tente tropicale, citrice. Aiditate bună. Este proaspăt, prietenos, un însoțitor bun de stat la povești vara până toamna târziu. 12,5% vol. alc.

Poate fi însoțit de aperitive ușoare, brânzeturi proapete, salate de vară cu pui ori cu brânzeturi (Caesar, Halloumi), pește, fructe de mare, carne de pui la grătar.

Precum vedeți, și sticla este adaptată pentru vară cu un design gândit să se alineeze zilelor însorite.

 

Republica Moldova

Viorica Chateau Purcari 1827

Purcari 1827 Viorica 0.75L

Înainte de a ne îndrepta către destinații de vacanță și zona turistice pe val, mergem peste Prut, de unde vă propun două vinuri dintr-un soi local din Republica Moldova: Viorica.

Acesta este o încrucișare de Seibel (franțuzesc) și Aleatico (soi italienesc, considerat un Muscat roșu).

Dacă vă plac vinurile mai aromate, parfumate, e foarte posibil să vă placă și vinurile din acest soi cu o tipicitate aparte – note de muscat, intens florale și fructate. Ambele vin de la cel mai cunoscut producător de vin din Republica Moldova – Purcari.

Primul face parte din gama Purcari Nocturne, o gamă ce reunește vinuri din mai multe soiuri, produse din struguri recoltați manual noapea.

De culoare aurie, cu nuanțe chihlimbarii, acest vin este descris ca o “explozie senzorială” –  deschide olfactiv cu arome de flori de salcâm și busuioc, iar în gust, se simte catifelat cu note de fructe galbene; postgust remanent, plăcut.

O altă variantă premium de la aceeași cramă, Academia Purcari, este un orange wine din Viorica (probabil că știți că vinurile Orange se obțin prin tehnologia de producere a vinurilor roșii).

Un vin-experiment care a fermentat în amfore de lut, finisat apoi în butoaie de stejar. Dezvăluie arome de citrice, bergamotă, fructe confiate, chiar gem de caise. Suculent în gust, dar totuși taninos, evoluează într-un postgust floral cu note de caprifoi. Alcool 12,5%.

Ediție limitată de 3250 de sticle, care cuprind cifre-simbol; 3 simbolizează creativitatea, pasiunea și dedicarea și 250 numărul de plecăciuni pe care îl face creatorul timp de un an fața viței-de-vie.  

 

Grecia

Alpha Estate Malagousia Single Vineyard ”Turtles”

ALPHA ESTATE MALAGOUSIA SINGLE VINEYARD ''TURTLES'' 2021

Numai când spui Grecia parcă te duci cu gândul la peisajele estivale superbe și mâncarea mediteraneană la care merge oricând un vin alb, proaspăt și savuros. Am ales un Malagouzia 100% (IGP Florina) cu buchet vioi și puternic, tipic acestui soi.

Arome florale, petale de trandafir, pepene galben, litchi, o tentă de caprifoi în nas, iar pe papile, se simte rotund, catifelat, cu aceleași note de fructe galbene și o notă aromată de rozmarin; este un vin bogat texturat, iar finalul este lung, cu arome persistente. Sec, 13% volum alcool, dar bine integrat; per ansamblu un echilibru reușit.

Se poate asocia cu o varietate de preparate de vară – pește mai slab, fructe de mare, cu garnituri de legume coapte, paste cu fructe de mare, mezze și salate tipic grecești.

Este un vin structurat, gastronomic aș spune, potrivit pentru cine târzii de vară, de savurat pe îndelete. Temperatură de servire: 11 grade Celsius.

Dacă vă întrebați de ce “Turtles”, pe această parcelă unde crește vița-de-vie chiar cresc și  broaște țestoase.

 

Italia

Mionetto Mo Collection Cartizze DOCG Dry

Prosecco, MIONETTOPROSECCODOCGCARTIZZE.L

Am stat un pic în dubiu aici dacă să aleg unul dintre albele italienești renumite sau un vin din Alto Aldige, zonă despre care Hugh Johnson a spus că se produc cele mai bune albe din lume. Daaaaar să nu uităm de prosecco, spumantul-emblemă și o mândrie a italienilor care nu se poate produce decât în regiunile Veneto și Friuli Venezia Giulia și doar din struguri Glera.

Așa că m-am oprit la Mionetto, unul dintre producătorii de tradiție, recunoscuți pentru calitatea vinurilor sale din Valdobbiadene – leagănul prosecco.

Nu întâmplător, vă recomand un prosecco din Cartizze – este o fâșie cu un terrior unic – poziție geografică, sol și microclimat – unde strugurii Glera își exprimă la maximum expresia calitativă, rezultând vinuri cu o expresivitate specifică, despre care se spune că nu se mai întâlnește în altă parte. Nu poți să îți dai seama de asta până nu guști.

Mionetto Mo Collection Cartizze DOCG Dry e practic expresia cea mai valoroasă a ceea ce înseamnă Prosecco Superiore Mionetto DOCG, cu numeroase medalii internaționale.

De culoare galben pai cu reflexe aurii, se remarcă prin perlajul persistent, buchetul fructat de mere și pere, citrice și un gust proaspăt, în același timp cremos și crispy. Postgustul ne trimite la migdale glazurate.

Un prosecco elegant, ușor de băut (11% volum alcool), răcit la 6-8 grade, de ținut minte pentru ocazii speciale; face pairinguri excelente cu deserturi ușoare cu fructe – patiserii, mini tarte, precum și cu diferite tipuri de scoici, crustacee, pește.

Și sticla este una deosebită, precum vedeți, elegantă, gândită să fuzioneze cu caracteristicile produsului pe care îl poartă.

 

  • , ,

    Mademoiselle De Pennautier Terroirs D’Altitude 0.75L

    61,88lei
  • ,

    L’Orangeraie Sauvignon Blanc 0.75L

    39,01lei
  • , ,

    Empatia – Fiano di Avellino DOCG 0.75L

    108,29lei

Franța

Lorgeril Maison et Domaines Mademoiselle De Pennautier Terroirs D’Altitude

Mademoiselle De Pennautier Terroirs D'Altitude 0.75L

Import exclusiv Dagmar în România, Mademoiselle De Pennautier Terroirs D’Altitude (IGP Pays d’OC) este un produs Lorgeril Maison et Domaines – Chateau de Pennautier, domeniu cu peste 400 de ani de tradiție, înființat în timpul lui Louis XIII în inima provinciei Languedoc, azi la cea de-a 13-a generație.

Un vin extraordinar de sezon, sec, cupaj de Chardonnay 70%, Sauvignon Blanc 20% și Viognier 10%, 2021. Limpede, auriu-galben, mătăsos, dezvăluie un buchet de fructe cu pulpă – piersici, prune Reine Claude, caise și note florale. În gust se simte foarte plăcut, rotund, plin, iar finalul este lung și proaspăt.

Este recomandată servirea lui la 12 grade Celsius. Se potrivește foarte bine lângă carne albă în sos și pește la grătar.

CertificareHigh Environmental Value Level 3.

Un vin foarte potrivit şi de oferit cadou unei persoane de gen feminin apropiate din viaţa voastră.

Dacă sunteți iubitori și de vinuri rose, încercați și Maison Lorgeril Ô de Rosé, un cupaj remarcabil de Grenache, Syrah si Viognier, proaspăt și fructat.

 

Noua Zeelandă

Villa Maria Private Bin Sauvignon Blanc Organic

ORGANIC SAUVIGNON BLANC Vin Alb Sec New Zeeland

Ajungem și în Lumea Nouă, în Noua Zeelandă, de unde sunt convinsă că deja cunoașteți specificitatea Sauvignonului Blanc, ce a pus practic această țară pe harta turismului vitivinicol.

Villa Maria este unul dintre cei mai cunoscuți producători de aici cu cea mai mare diversitate de vinuri premium, apreciate internațional atât de consumatori, cât și la competițiile de specialitate.

Sauvignonul Blanc din podgoriile Marlborough este obținut din struguri culeși mai târziu pentru a se obține maximumul de arome care să balanseze perfect aciditatea naturală a soiului.

Proaspăt, intens atât olfactiv, cât și gustativ, devăluie o multitudine de arome, dominate de citrice, fructe tropicale, fructul pasiunii, agrișe. O aciditate foarte bună și un final persistent. 13,5% vol alc.

Este companionul perfect pentru fructe de mare proaspete și pește, aperitive și salate de vară. Recomandat pentru un răsfăț de după-amiază cu platouri de brânzeturi Camembert, Havarti, Gouda, brânzeturi de capră cu pepene galben.

90 de puncte James Suckling.

 

Pe voi ce vinuri v-au atras și vreți să le gustați vara asta?

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart: