Tequila – adevăr și legende, curiozități și sortimente
Sortimente tequila # Tipuri de tequila # Curiozități despre tequila
Rânduri de shoturi, cocktailuri colorate, distracție, party-uri, poate și sombreros, ținute colorate, mariachi și scene din filme celebre cu mexicani iată la ce te gândești când spui tequila. Nelipsită în cluburi, baruri, la petreceri este un start rapid de “încălzire” preferat de multe ori de ambele sexe.
“Darul zeilor” pentru oameni, cum i se spune frecvent (datorită legendei nașterii sale, povestesc mai jos) a ajuns din Mexic în toată lumea, fiind una dintre băuturile distilate cele mai apreciate, cu popularitate în creștere din ce în ce mai mult.
Că a venit vorba de popularitate, chiar cifre recente arată că, în pofida crizei generate de pandemie, în 2020, industria tequilei dobora trei recorduri: de producţie, de export şi de consum (date ale Consiliului pentru Reglementarea Tequila (CRT) ).
Producția totală de tequila a fost, în 2020, cu 6,3% mai mare decât în 2019, ajungând la 374 milioane litri. Iar producția de tequila din agave albastre 100% a ajuns la nivelul maximum istoric de 228 milioane litri.
Trecând peste aceste cifre, știm că tequila se bea cel mai des straight cu lime și sare, dar și cocktailurile sunt iubite de fanii acestei băuturi și nu numai – de la populara Margarita, care are zeci de variații și rețete, Tequila Sunrise și Paloma, printre cele mai cunoscute cocktailuri cu tequila, la Bloody Maria, o variantă updatată de Bloody Mary și Tequila Sour, ruda mai tânără a celebrului Whisky Sour.
“Merge” de minune pe muzică de club sau pe eternul Cancion del Mariachi, da, da, cântecul la care ne duce cu gândul, știți voi: “Me gusta tomar mis copas/Aguardiente es lo mejor/Tambien el tequila blanco/Con su sal le da sabor.”
Dar la fel de bine, puteți să vă delectați și acasă cu un super cocktail aromat (sau mai multe!), la o seară de film, dacă faceți un party sau dacă pregătiți/comandați mâncare de inspirație mexicană: nachos, tacos, fajitas, tortilla, quesadilla, chilli con carne pot însoți cu poftă shoturi și băuturi cu tequila. Sau invers…
Tequila – producere și sortimente
Haideți să vedem câteva lucruri importante despre această băutură. În primul rând, dacă în cazul multor spirtoase, sursele de materii prime variază sau combină diferite ingrediente, tequila se obține exclusiv din agave albastre, denumite și Agave Tequilana, Agave Azul sau Weber Blue, ultimul nume fiind cel botanistului german care a clasificat pentru prima dată speciile de agave în 1905.
Iar ca o curiozitate, unele surse spun că se cunosc peste 166 de specii de agave, altele spun că peste 200, dintre care 125 sunt în Mexic.
Ce este importat de știut că sortimentele premium de tequila se obțin din agave albastre 100%, numai în Mexic, în cinci regiuni care sunt certificate DOT – Denominacion of Origini Tequila: Jalisco (99% din producție se obține în orașul Tequila), Guanajuanto, Michoacan, Tamaulipas și Nayarit.
De asemenea, tequila se mai face și în alte părți cu o bază de 51% agave albastre, restul fiind alcool din diferite tipuri de zaharuri – melasă, sirop de porumb etc. Acestea sunt considerate sortimente mai inferioare calitativ.
Mai există și mezcalul, o altă băutură foarte populară în Mexic, însă aceasta este făcută din alte specii de agave.
Dacă numele băuturii vine chiar de la orașul cu același nume – Tequila – , unde se spune că s-a și născut, despre originea acestui cuvânt, surse fac trimitere la “tequitl” care, în limba vechilor azteci, înseamnă “muncă”, “meserie”, dar și la o piatră denumită “tecuilo” (obsidianul) care se șefuia pentru a fi folosită ca unealtă, iar locul în care se găsea a ajuns să se numească Tecuila, ulterior Tequila.
Am făcut o paranteză pentru a arăta și conexiunea cu termenul “muncă”; obținerea tequila chiar necesită multă muncă și răbdare. Recoltarea “pinas” – capățânile de agave din care se extrage sucul – se face firește, manual, iar prelucrarea ulterioară – tăiere, coacere, zdrobire necesită îndemânare și experiență.
Ca idee, o căpățână de tequila se pârguiește în opt-zece ani, timp în care acumulează un conținut de zahăr de minim 24% – atunci este momentul propice de recoltare
După recoltare, acestor “pinas” li se taie frunzele ascuțite, apoi se coc, se zdrobesc, este extras sucul din ele și se lasă la fermentat cu drojdie. Distilarea se face în alambicuri casice, de aramă, de cele mai multe ori de două ori, dar sunt producători care fac distilare și de trei ori.
În funcție de modalitatea de producere, cele cinci tipuri de tequila sunt:
- tequila blanco (plată sau sau silver) care este tequila nematurată;
- tequila joven (oro, gold) care este tequila blanco amestecată cu alt tip de tequila învechită (reposado, anejo);
- tequila reposado este învechită în butoaie de stejar între două luni și un an;
- tequila añejo care este maturată în butoaie între unu și trei ani;
- tequila extra añejo este învechită în butoaie cel puțin trei ani (se produce relativ recent, din anul 2006).
Deși variantele reposado sau anejo sunt învechite în butoaie ca și alte băuturi distilate, mulți pasionați apreciază mai mult tequila blanco, considerând că aceasta păstrează cel mai bine expresia agavelor din care provine.
Aceasta este cea mai pură tequila, redând aroma autentică a agavelor, lucru firesc având în vedere că nu este maturată, nu este amestecată cu alte ingrediente (unii producători folosesc diferite adosuri pentru a cea noi sortimente, așa cum explicam mai sus, sau arome).
Băuturile maturate capătă diferite note date de butoaiele în care stau, care pot fi mai fine sau mai pregnante, mergând spre cele de whisky – vanilie, caramel, ciocolată, scorțișoară, chilli ș.a.
Tequila – legendă, scurt istoric, curiozități
Cât privește nașterea tequila, legenda spune că un fulger ar fi lovit pe vremuri în Mexic o plantaţie de agave, provocând o ardere timp de câteva secunde.
Oamenii au observat că din plante se scurgea un nectar aromat, pe care au început să îl bea cu venerație pentru zeii în care credeau. (Printre aceștia era zeița Mayahuel, zeiță a fertilității și mamă a zeilor care avea 400 de sâni și care ar fi ars pedepsită de zei; era simbolizată în cultul aztecilor chiar de agava albastră)
Dincolo de legendă, se cunoaște faptul că aztecii și mayașii obțineau din suc fermentat de agave o băutură slab alcoolizată denumită “pulque”, care se consideră a fi strămoșul mezcalului și al tequilei de azi.
După invazia conchistadorilor, băștinașii le ofereau spaniolilor suc fermentat de agave, care a fost pe placul acestora. Așa că în 1600, Don Pedro Sanchez de Tagle, marchiz de Altamira construia prima fabrică de tequila la Hacienda Cuisillos. Băutura inițială era distilată ajungând la o tărie mult alcoolică mai mare.
Apoi, abia peste aproape 200 de ani, în 1758, Jose Cuervo obținea prima licență de a cultiva agave albastre și de a produce tequila oficial de la regele Carol al IV-lea al Spaniei. Jose Cuervo este, așadar, primul producător oficial de tequila, astăzi brandul care îi poartă numele fiind unul dintre cele mai apreciate și vândute. Diferite sortimente de tequila Jose Cuervo regăsiți și în portofoliul nostru (vedeți mai jos).
Dar ce este cu viermele din tequila?, poate că vă întrebați…
În primul rând, viermele despre care se vehiculează că are calități afrodisiace sau halucinogene, nu a apărut în tequila, ci în mezcal. A fost pus în băutură în anii ‘50 de un producător, după ce acesta a descoperit o larvă a unei molii ce trăiește pe agave și a avut impresia că îi schimbă gustul băuturii. A folosit-o mai mult cu scopul de a atrage atenția clienților.
Ulterior, folosirea viermelui a devenit o strategie de marketing, acesta nu pare a influența gustul și nici nu pare să aibă efect suplimentar asupra celui ce bea mezcal. Mezcal cu vierme este denumit firesc „Con Gusano”.
Tequila, în schimb, nu are vierme, autoritățile mexicane interzicând acest lucru.
Acestea fiind spuse, iată și câteva sortimente de tequila consacrate, dintre cele mai bune, pe care le găsiți în oferta noastră în toate sortimentele: blanco (silver), joven (gold), reposado, anejo și extra anejo, în sticle de 0,5 l, 0, 7 l și 1 l:
Avion Silver, Avion Reposado, Don Julio Blanco, Don Julio Reposado, Don Julio 1942 Anejo Magnum (1,75 l), Jose Cuervo Especial Silver (0,5 l, 0,7 l, 1 l), Jose Cuervo Especial Gold (0,5 l, 0, 7 l, 1 l), Olmeca Altos Plata, Olmeca Altos Reposada, Olmeca Blanco, Olmeca Gold, Olmeca Chocolate, Tequila del Milagro Anejo, Tequila del Milagro Reposado ș.a.
Sortimente tequila # Tipuri de tequila # Curiozități despre tequila
Lasă un răspuns