Spumante de sărbători. Cum asociem spumantele cu mâncarea

Spumante de sărbători

Spumante de sărbători. Cum asociem spumantele cu mâncarea

Prin tradiție, spumantele sunt băuturile ocaziilor festive, indiferent care ar fi ele, de la petreceri, sărbători de iarnă în familie, revelioane, zile de naștere și orice alt eveniment important care se cere celebrat.

Anumite spumante precum prosecco și chiar cava au devenit, însă, de ceva timp și everyday drinks – asta nu înseamnă că le bem în fiecare zi, dar nu ne trebuie neapărat o ocazie specială pentru a savura un pahar cu bule; bem unul în deschiderea unei cine, în oraș la prânz, acasă la un brunch sau la un film, inclusiv în sezonul rece.

Cum în perioada aceasta premergătoare sărbătorilor de iarnă, sunt și oferte bune, dacă tot vă aprovizionați pentru mesele festive, vă puteți face un stoc mai generos, pe termen mediu. Un spumant este bun și după petrecere.

Vă las mai jos câteva recomandări care să vă ușureze alegerile împreună cu idei de asociere cu mâncarea. Pe blog găsiţi informaţii despre fiecare tip de spumant, astfel că nu voi mai descrie aici diferenţele dintre ele.

 

Spumante românești

Cum un trend şi în materie de băuturi este acela de a se consuma cât mai mult local (lucru pe care îl vedem și la o varietate de alimente), voi începe cu câteva recomandări de spumante româneşti. Acordați-le atenție pentru că avem spumante bune și foarte bune, fapt confirmat şi de numeroasele medalii obținute la concursuri prestigioase internaționale.

Pe de altă parte, sărbătorile de iarnă sunt un prilej să mâncăm româneşte, în special de Crăciun, iar una dintre regulile de bază ale asocierii vinului cu mâncarea spune să-i dăm vinului mâncare din zona lui de provenienţă.

Deși știm că, în general, bulele merg bine cu fructe de mare, caviar și alte finețuri gastronomice, găsim spumante versatile care fac combinații foarte bune cu preparate din bucătării variate.

Datorită acidității ridicate, caracterului fructat și notelor saline, spumantele seci si extra seci pică bine pe multe aperitive – mezeluri din carne. Aciditatea taie din grăsime, bulele completează preparatul și împreună fac pairinguri savuroase. Chiar și cu cârnații se pot asocia, deși nu sunt tocmai potriviri clasice sau printre primele la care ne-am gândi. Dar la fel, aciditatea contrabalansează grăsimea, iar aromele fructate “complimentează” preparatul, mai ales dacă este și ușor picant.

De exemplu, pe lista de asocieri culinare potrivite pentru Mysterium Roze Brut Vintage, producătorul Jidvei recomandă inclusiv muşchiuleţul de porc la grătar.

Somonul fume, sashimi, picioarele de crab, deci feluri mai cărnoase și altele asemănătoare – pe care le văd atât ca mini porții servite individual sau pe platouri la Revelion – fac și ele tandemuri bune cu acest rose din Pinot Noir.

Samapnie asociata cu peste

În plus, este prietenos și cu un desert cu fructe precum o felie de tartă sau de tort. Așa că iată un spumant versatil pentru o serie de preparate, la masa de Craciun, pentru un răsfăț între mese și de început chiar seara de Revelion.

Alte două sugestii ar fi legendarul Iconic Rhein Extra Brut Imperial (Chardonnay) care se poate asocia ca aperitiv cu diferite gustări, cu feluri principale din carne albă, precum și cu deserturi pe bază de fructe și Rhein Iconic Rose (Pinot Noir) care poate însoţi orice moment al mesei, de la aperitiv, la desert.

Prima Stilla Alb Brut Budureasca (Pinot Noir și Chardonnay) este o alegere bună dacă avem pe mese caviar, sushi, scoici, precum și pentru brânzeturi fine, iar Prima Stilla Rose Sec din Pinot Noir face matchuri cu somonul afumat, fructele de mare, bresaola, precum și cu brânzeturile moi nematurate.

  • Mysterium Brut Rose Vintage 0.75L

    120,00lei
  • Iconic Rhein Extra Brut Imperial 0.75L

    63,47lei
  • Iconic Rhein Extra Brut Rose 0.75L

    63,47lei
  • Budureasca Prima Stilla Alb 0.75L

    108,29lei

Șampania

Șampania rămâne cea mai festivă băutură cu bule, dacă pot spune așa și sigur nu o bem în fiecare zi. La o petrecere, e printre spumantele care deschid seara, la o aniversare, se bea la 12.00 noaptea, de Revelion, e băutura întâmpinării Anului Nou. Artificii şi şampanie, aşadar.

  • Moet Chandon Brut Imperial 0.75L

    374,93lei 277,72lei
  • Gh.Mumm Cordon Rouge 0.75L

    277,15lei 205,30lei
  • Alfred Gratien 0.75L

    214,20lei
  • Dom Perignon Blanc 0.75L

    1.907,94lei 1.135,00lei

“Tata” Dom Perignon nu s-a gândit la asta, în urmă cu 300 sute de ani, când a spus “Să bei șampanie înseamnă să bei stele”, dar iată, că peste ani, avea să devină băutura No.1 a sărbătoririi celor mai importante ocazii.

Ce fel de șampanie să avem în casă de sărbători? Depinde ce preferăm şi ştim că preferă şi invitaţii, vă las mai jos un link unde puteți citi mai multe despre tipurile de șampanie, în funcție de cantitatea de zahăr rezidual, perioada de maturare, strugurii din care se obţine (Blanc de Blancs, Blanc de Noir), culoare: Arta unei băuturi fabuloase: șampania: savoir-faire, savoir-boire, savoir-vivre
Bineînțeles, este bine să ținem cont și de ce știm că mâncăm.

Caviarul, stridiile, crustaceele – homarul sunt printre cei mai buni prieteni ai șampaniei, asocierile clasice, dar să vedem și ce alte preparate mai putem pune lângă ea. Cum o împăcăm cu nelipsita carne de pe mesele de sărbătoare?

  • Gh.Mumm Rose 0.75L

    357,00lei 264,45lei
  • Moet Chandon Rose 0.75L

    467,22lei
  • Dom Perignon Rose 0.75L

    3.237,68lei 1.672,00lei
  • Armand De Brignac Brut Rose 0.75L

    4.239,45lei

Șampania se asociază bine cu preparate din carne albă – pui, cocoș, curcan, în funcție de felul în care este preparată carnea, scrie tastefrance.com. Cu cât este mai “puternică” mâncarea, cu atât șampania trebuie să fie mai robustă. De exemplu, pentru puiul la cuptor, un blend de Chardonnay, Pinot Noir și/sau Pinot Meunier va fi perfect.

Șampania se asociază bine cu preparate din carne albă

Carnea roșie și chiar vânatul cu sos mai puternic cer o șampanie din struguri negri (Pinot Noir și/sau Pinot Meunier) deci Blanc de Noirs.

Brânzeturile de la începutul mesei se împacă foarte bine cu șampania, în special cele maturate. Aciditatea balansează grăsimea brânzeturilor; o șampanie oxidativă, mai rotundă, cu note specifice mai intense de drojdie, pâine și arome de fructe de toamnă este o potrivire excelentă pentru brânzeturi în crustă “bloomy rind”, cu arome de trufe precum Brie și Brillat-Savarin.

Acestea sunt reguli generale, dar fiecare casă de şampanie îşi ştie cel mai bine produsele, așa că este bine să faceţi şi un research, înainte de cumpărare: veţi găsi pe fișele cu note de degustare de pe site-urile producătorilor şi recomandări de asocieri culinare.

  • Dom Perignon Blanc 0.75L

    1.907,94lei 1.135,00lei
  • Dom Perignon Neon 0.75L

    3.693,39lei
  • Dom Perignon Rose 0.75L

    3.237,68lei 1.672,00lei
  • Dom Perignon Blanc Magnum 1.5L

    4.766,13lei

De exemplu, o șampanie Alfred Gratien Brut, blend de Pinot Noir, Pinot Meunier și Chardonnay, datorită structurii echilibrate, acidității și modului în care aromele fresh se îmbină cu notele date de maturare, se poate asocia bine cu o varietate de preparate.

Ce idei bune dă producătorul ei – să fim serioși, câți dintre noi, nu gustăm cu plăcere acele petit fours – mici patiserii de început de masă (mini pateuri, coșulețe sau alte foietaje) cu diferite toppinguri sau umputuri fie ele mai sărate, sărat dulcege sau chiar dulci acrișoare?

Un pahar de Alfred Gratien li se potriveşte de minune atât timp cât nu sunt foarte sărate, grase sau condimentate în exces și, de regulă, și acestea sunt echilibrate.

  • Moet Chandon Rose 0.75L

    467,22lei
  • Moet Chandon Ice Imperial 0.75L

    502,78lei
  • Moet Chandon Brut Imperial 0.75L

    374,93lei 277,72lei
  • Moet Chandon Brut Imperial Cutie 0.75L

    485,15lei

Cu arome fructate și subtilități spicy, Canard Duchene Rose va acompania foarte bine carnea albă la grătar, mezelurile maturate de tip jamon Serrano, dar și cu un desert precum panacotta cu fructe roșii.

Iar o șampanie Blanc de Noirs, elegantă, generoasă și robustă, precum Canard Duchene Charles VII, se asociază tot elegant cu preparate fine din vită și vițel, precum un tartar ori un confit.

Aruncați o privire și peste oferta de spumante franțuzești. Luc Belaire propune o serie de spumante pentru toate preferințele şi în sticle atractive ce duc cu gândul imediat la party.

  • Iconic Rhein Extra Brut Imperial 0.75L

    63,47lei
  • Purcari Cuvee Feteasca Alba 0.75L

    92,82lei
  • Recas Muse Stars 0.75L

    65,75lei
  • Iconic Rhein Extra Brut Rose 0.75L

    63,47lei

 

Prosecco

Prietenos, nepretențios în sensul că nu cere neapărat mâncare lângă el, dar și foarte versatil culinar, îndrăgitul prosecco se poate bea oricând: și când ajungem la o petrecere, și între mese, la un mic dejun întârziat, dar și la un desert. Cu câteva preparate face match-uri made in heaven, dau câteva exemple mai jos.

Prosecco brut și extra brut tinde să se împace bine cu feluri pline, savuroase, de la brânzeturi și salamuri, la fructe de mare și pizza, în timp ce sortimentele seci și extra seci se potrivesc cu patiserii și deserturi.

Spumantele asociate cu brânzeturile

Ne-am înțeles deja că spumantele sunt bune prietene cu brânzeturile. În Italia, nu prea vom vedea degustări de prosecco la care să nu fie și un platou cu brânzeturi “to compliment the wine”, scrie visitproseccoitaly.com. Cu ce sortimente se poate asocia cel mai bine, așadar?

  • Mionetto Prosecco DOC Treviso Linea Mo Nero 0.75L

    51,17lei
  • Mionetto Prosecco DOC Treviso Orange 0.75L

    51,88lei
  • Mionetto Prosecco DOCG Cartizze 0.75L

    116,03lei 92,82lei
  • Mionetto Prosecco Sup. Valdobiadenne DOCG Luxury 0.75L

    75,57lei

Un prosecco brut taie cu aciditatea lui grăsimea brânzeturilor cremoase; dacă sunteți iubitori de brânzeturi moi – mozarella di bufala, buratta, ricotta, gorgonzola și brânză de capră – , să aveți un prosecco brut, chiar și extra brut dacă preferați ceva mai sec.

Fiind mai dulceag decât șampania (vorbim de o notă vag dulceagă), este potrivit pentru brânzeturile “earthy” cu arome pământoase, precum camemebert, brie, fontina.

Aciditatea, bulele ajută și la contracararea salinității unor brânzeturi mai tari – parmezan, pecorino romano, asiago. Evitați-le, însă, pe cele cu arome foarte pregnante, picante înțepătoare.

Mezelurile maturate precum prosciutto di Parma, capocollo, salamurile italienești merg şi ele foarte bine cu prosecco; aciditatea balansează grăsimea, iar salinitatea se împacă cu notele fructate și vag ducege ale băuturii.

Deci platourile clasice de aperitive de început de masă  – putem avea chiar și aperitive românești asemănătoare – sunt însoțitoare bune pentru acesta.

  • Bottega Gold Prosecco Spumante DOC 0.75L

    115,87lei
  • Bottega Poetti Prosecco DOCG Extradry 0.75L

    99,21lei
  • Mionetto Prosecco D.O.C. Rose Luxury 0.75L

    66,40lei 54,15lei
  • Mionetto Rose 0.75L

    51,88lei

La masa de Revelion, un prosecco brut, prietenos şi proaspăt însoţește perfect carnea delicată proaspătă şi ea fructelor de mare – creveți, homar, scoici. Aciditatea și notele fructate se împacă de minune cu notele saline și aromele specifice ale acestora. Somonul este printre cele mai versatile asocieri, de la canape-uri, la toasturi, până la somon proaspăt la grătar sau la cuptor.

Și dacă aveți preparate ceva mai picante (nu foarte!), un pahar cu prosecco va spăla și reîmprospăta foarte bine palatul fără să acopere gustul mâncării.

Acest spumant italian este şi unul dintre cele mai potrivite spumante pentru deserturi datorită dulceței naturale și aromelor fructate; poate fi savurat lângă o felie de panettone, o tartă cu fructe, până la un desert mai cremos, dar proaspăt precum cheesecake-ul.

Vă las un link de unde vă puteţi alege sortimentul sau sortimentele preferate după bunul plac:
https://dagmar.ro/categorie-produs/catalog-spumante/spumante-internationale/prosecco/ 

 

Cava

Să îi dăm cavei ce este al cavei, așadar, tapasuri. Platourile de început de masă cu brânzeturi și mezeluri maturate, mai ales dacă ați strecurat și delicii spaniole precum un jamon sau o brânzică Manchego merg foarte bine cu o cava maturată și ea, Reserva sau Grand Reserva. La fel, un foie gras și preparatele cu sos alb se potrivesc foarte bine cu cava mai bogate, învechite.

Cava asociat cu foie gras

Pentru cei care nu sunt adepții mezelurilor sau al preparatelor grase, cava este o bună însoțitoare pentru pește și chiar pentru anumite legume, spre deosebire de alte tipuri de vin care nu se împacă prea bine cu legumele, scrie Decanter.

Anghinarea la grătar (în special, pe cărbune), cu ulei de măsline este “heavenly match” cu o cava maturată, spune Cristophe Brunet în sursa citată, dând exemplul unor anghinare mici care se cresc iarna în Catalonia. Sună interesant!

  • Freixenet Carta Nevada Semiseco 0.75L

    47,60lei 39,67lei
  • Freixenet Cordon Negro Brut 0.75L

    50,58lei 41,15lei
  • Freixenet Cordon Rosado Seco 0.75L

    49,15lei
  • Freixenet Mia Sangria 0.75L

    35,22lei

Prietenoasele Freixenet se potrivesc cu o varietate mare de preparate de la gustări și salate, peşte şi de fructe de mare, la mezeluri – jamon de recebo și cârnaţi albi – e cazul Carta Nevada și la carne roşie la grătar – o cava Cordon Negro Brut.

Iar Juvee & Camps Reserva Familie Brut este excelentă pentru jamon iberic, purceluș de lapte, dar merge foarte bine și lângă o tartă festivă cu nuci.

Dacă tot vă recomandam la început să vă faceţi un stoc mai generos de spumante să aveţi şi pe termen lung, închei cu un citat optimist, preluat din thegrapegrind.com: “Mai multă șampanie într-o oarecare marți! Să nu așteptăm lucrurile bune și să sărbătorim azi!” Prima marți din anul viitor va fi 2 ianuarie, așa că mai putem prelungi atmosfera de sărbători cu un spumant.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart: