Primăvara începe cu… rose. Maison Lorgeril Ô de Rosé
Maison Lorgeril Ô de Rosé # Note de degustare # Asocieri culinare.
Primăvara ne deschide parcă mai mult pofta de un pahar de vin rose cu prospețimea lui, notele floral-fructate fine și culoarea vibrantă de sezon. Iar cum originile rose-ului ne trimit în Franţa, vă invit să descoperiți un rose aparte, cupaj de Grenache, Syrah și Viognier, de data asta nu din Provence, ci din Languedoc. Este Maison Lorgeril Ô de Rosé – “un vin din altă lume, sclipitor și remarcabil”, notează Elizabeth Gabay, Master of Wine, care i-a acordat 94 de puncte din 100*
Hai să vedem ce vânt l-a adus în România și ce îl recomandă. Maison Lorgeril Ô de Rosé este importat exclusiv de Dagmar și vine de la Lorgeril Maison et Domaines – Chateau de Pennautier, domeniu cu peste 400 de ani de istorie, înființat în 1620, în timpul lui Louis XIII, în inima provinciei Languedoc.
Nu mai puțin de 13 generații s-au succedat aici în producerea de vin de calitate, perpetuând această tradiție de secole. Azi, Nicolas de Lorgeril și soția sa, Miren de Saint Chamas, se ocupă acum de moștenirea familiei – ei sunt cea de 13-a generație dedicată vinurilor ce le poartă numele. Respectul pentru terroir și atenția la mediu sunt valorile Lorgeril care au dus la orientarea către agricultura bio, domeniul având certificare High Environmental Value Level 3.
Lorgeril Ô de Rosé este și un tribut adus terroir-ului singular din Languedoc, măreției peisajului local și vântului de nord ce protejează via și strugurii. Podgoriile sunt înrădăcinate la poalele Masivului Central și se întind pe platouri deasupra priveliștilor Pirineilor din apropiere și ale apelor Mării Mediterane. Acest mozaic de climă și relief este secretul din spatele Ô de Rose: strugurii sunt maturați lent în condiții meteorologice favorabile și produc un vin crocant și elegant echilibrat.
Note de degustare Maison Lorgeril Ô de Rosé
De ce să încercați și voi acest rose? Împletirea și balansarea aromelor celor trei soiuri componente – Grenache, Syrah și Viognier – dau un buchet remarcabil, cum spune și E.B: flori de primăvară, fructe roșii și citrice, iar gustativ oferă senzații proaspete de fructe roșii și galbene de primăvară-vară; este bine echilibrat, fin, cu mineralitate bună și un finish crisp.
Practic, un rose care aduce exact acele arome pe care le cauți într-o după amiază sau seară de mijloc de primăvară, până în vară târziu.
Expresiv, easy to enjoy, este foarte versatil, putând fi consumat cam la orice ocazie de consum – de la mese în familie și ieșiri cu prietenii, la un brunch, un picnic, cu ocazia unei sărbători, la un party, o cină romantică ș.a. și poate fi asociat la o varietate de preparate (vedeți mai jos asocieri culinare).
Iată și descrierea făcută de Elizabeth Gabay:
“Culoare rose-somon, pal. Arome diafane de fructe roșii. Tonuri florale, de coacăze roșii intense, merișoare și o notă de căpșune sălbatice – caracterul fructat echilibrând aciditatea. Mi-a plăcut structura aproape austeră și opulența fructelor coapte. Senzatii intense de citrice parfumate, de portocale, cu ușoare note de piersică. Frumoasa structură fructată se exprimă în straturi, cu atingeri de cretă, de fructe uscate și de sherry oloroso. Absolut superb. Arată o mineralitate sărată alături de tonurile de fructe coapte.”
“…nu îi va satisface însă pe cei care caută <<bombe de fruct>>”, mai spune E.B,, deși cred că, pe măsura educării gusturilor consumatorilor, a iubitorilor de vin, preferințele se îndreaptă din ce în ce mai mult mai mult către acest gen de vinuri elegante.
Horia Hașnas, jurnalist de vin:
“Elegant în prezentare, delicat și rafinat la primul contact olfactiv, acest asamblaj de Syrah, Grenache și Viognier se bate de la egal la egal cu mult mai titratele (și căutatele) rose-uri de Provence. Perfect echilibrat, cu o textura fină, mătăsoasă, vinul își îndeplinește menirea, evoluând permanent în liga prospețimii. Atât grație unei acidități vii, dar și datorită unei mineralități elegante și bine definite. Oferă note de cireșe, de petale de trandafir, de mandarine și portocale de Valencia, dar și atingeri de ierburi, ale caror exprimări tonice amplifică senzația de prospețime.”
Sec, 13 % vol. alc.
Asocieri culinare Maison Lorgeril Ô de Rosé:
Salate și aperitive ușoare, fructe de mare, în special crustacee, pește, preparate ușoare din paste și orez, feluri mediteraneene, brânzeturi de capră.
Serviți-l bine răcit cu cine vă place. Și poate fi de asemenea o idee foarte bună și pentru un cadou inspirat.
Maison Lorgeril Ô de Rosé AOP Languedoc este disponibil atât în sticlă clasică de 0,75 litri, precum și în varianta de sticlă Magnum de 1,5 l. Mai multe informații despre disponibilitate și preț găsiți aici.
*Lorgeril Ô de Rosé AOP Lnguedoc a a fost prezentat în Ghidul cumpărătorului pentru vinuri rose din sudul Franței. 94 din 100 a fost cel mai mare scor acordat de Elisabeth Gabay și doar unul din 4 vinuri a primit premiul de distincție „Remarcabil” (Remarquable).
Vedeți și alte vinuri rose, aici.
Lasă un răspuns