Espresso Martini – sau cum să fim înviorați și ușor amețiți în același timp
Espresso Martini
În Londra anilor 80 ai secolului trecut, pregătindu-se pentru o noapte lungă și obositoare, un celebru fotomodel i-a cerut unui barman, Dick Bradell pe numele său, un cocktail inedit. Acesta trebuia să o învioreze, dar să îi dea și o anumită euforie, potrivită pentru petrecerea care stătea să înceapă.
“Give me something to wake me up and fuck me up”, au fost cuvintele domnișoarei pe care zvonurile au identificat-o în persoana lui Kate Moss sau a lui Naomi Campbell.
Noi am încercat o traducere a expresiei în titlu, care să o facă mai ușor de digerat de către pudibonzi.
Dick s-a gândit să combine energia unui espresso cu tăria pe care o dă vodka, legate printr-un lichior de cafea, totul răcit bine cu cuburi de gheață, cocktailul fiind servit într-un pahar pentru vermut Martini și garnisit cu 3 boabe de cafea. A funcționat de minune, Espresso Martini fiind astăzi unul din cele mai cerute cocktailuri din lume, datorită modului inteligent în care a reușit să satisfacă cele două cerințe destul de antagonice, de a oferi energie și relaxare însoțită de bună dispoziție în același timp.
Cel puțin jumătate din cele mai cunoscute baruri din lume l-au plasat pe unul din primele zece cele mai vândute cocktailuri în clasamentul alcătuit de Drinks International pentru anul în curs și devenind cel mai cerut cocktail bazat pe vodka al zilelor noastre.
Daca Moscow Mule este american pur sânge, EM este londonez sută la sută.
De ce se numește Espresso Martini un cocktail ce nu are nici un strop din vermutul italian?
Probabil pentru că în exuberanta Londra a anilor 80, orice cocktail care se servea în cunoscutele pahare în formă de V se numea Martini.
Cafeaua trebuie bine răcită înainte de a fi amestecată cu celelalte ingrediente. Putem să o punem într-un frigider sau să o turnăm peste cuburi de gheață puse într-o strecurătoare, pentru a evita o nedorită diluare. Vă sfătuim însă să optați pentru o cafea proaspăt preparată și să nu optați pentru esențele de espresso care se vând la doze, acestea conțin și anumiți conservanți care dăunează gustului final.
Vodka pe care o vom folosi poate fi una superpremium vodka; alegeți între Belvedere, Ostoya Black sau Ciroc, dar și variantele de vodka premium ca Smirnoff sau Absolut sunt potrivite pentru cocktailul nostru.
În mod clasic pentru lichiorul de cafea se folosește Kahlua, dar un lichior obținut chiar din espresso este Espresso Borghetti și îl puteți încerca și pe acesta fără reținere. O variantă mai economică ar fi Angelli Cafe Cafe, pe care barmanii vi l-au servit în multe cocktailuri în timpul crizei de Kahlua.
Unii adăugă și sirop de zahăr cum ar fi Monin Brown Sugar la rețetă, asta în cazul în care lichiorul de cafea nu e suficient de dulce. Dacă folosiți Kahlua, probabil că nu ar mai fi nevoie.
O variantă denumită Italian Espresso Martini înlocuiește vodka cu un amaro italian, Averna siciliană sau un Ramazotti fiind printre cele mai folosite opțiuni.
Rețetă Espresso Martini Cocktail
Cantitățile recomandate sunt o măsura (50 ml) de vodka, un espresso lung (nu uitați să îl răciți bine înainte) și jumătate de măsură de lichior de cafea, toate agitate bine într-un shaker și omogenizate. Câteva boabe de cafea prăjită ce plutesc deasupra decorează acest cocktail răcoritor, euforic și energizant în același timp.
Vă aduceți aminte de periculoasa combinație dintre energizant și whisky atât de prezentă în cluburile românești de acum câțiva ani? Succesul ei repeta în mod vulgar combinația dintre energie și alcool ca și cea dintre cafea și vodka, dar venea cu un risc major pentru sănătate, motiv pentru care a dispărut aproape total, cel puțin din localurile cu pretenții.
Espresso Martini este combinația rafinată și armonioasă care vă poate înviora după cină și pregăti pentru petrecere, consumată bineînțeles cu moderație și răspundere.
Lasă un răspuns