Cocktailuri şi băuturi de toamnă

Cocktailuri de toamnă

Cocktailuri şi băuturi de toamnă

Cocktailuri şi băuturi de toamnă – Hot Toddy | Irish Coffee | Hot Buttered Rum | Hot Apple Cider Rum Punch | Pumpkin Pie Martini.

Trenduri de sezon 2024

Odată cu scăderea temperaturilor, ne mutam atenţia și pofta de la băuturile foarte reci, proaspete și revigorante, tipice de vară, la arome mai intense, mai “warm”, acele “comfort drinks”, dacă vreți, care ne încălzesc la propriu și la figurat, ne oferă momente de plăcere și răsfăț într-o zi (sau după) mai grea ori în weekend sau, pur și simplu, oricând avem poftă/nevoie de ceva bun de savurat.
Băuturile și cocktailurile cu whisky, rom, vodkă, biteruri, precum și diferite combiații alcool+cafea sunt în trend toamna asta și, în general, în sezonul rece; de multe ori, vin însoțite de condimente, plante, fructe – ingrediente specifice de sezon; şi credem sau nu, şi culorile au rolul lor în materie de cocktailuri “must drink” care captează spiritul toamnei sau al iernii, după caz.
Așa că am “adunat” mai jos mai câteva recomandări de băuturi savuroase de toamnă care merg la fel de bine și iarna și pe care le puteţi prepara ușor şi rapid acasă; sper să vă fie de folos.
(Notă. Am scris whisky și whiskey pentru că whisky scris fără e este scoțian și canadian, iar whiskey scris cu e este american și irlandez, cum explicam într-un articol anterior https://dagmar.ro/tipuri-de-whiskey/ , unde găsiți și mai multe recomandări de whisk(e)y.

Cocktailuri de toamnă

Cocktailuri şi băuturi de toamnă

Whisky. Hot Toddy

De la diferite rețete de Whisky Sour și Apple Cider Whisky, la Old Fashioned și până la Hot Toddy, cocktailurile cu whisky sunt printre cele mai recomandate băuturi de delectat în sezonul rece, de diferite surse de specialitate. Hot Toddy, de pildă, e o băutură populară în Occident când aerul se răcește: combinaţia de whisky, apă fierbinte şi lămâie încălzeşte imediat, iar aromele spicy al condimentelor dau o senzaţie plăcută, familiară. Este, scrie worlddrinks.com, cea mai bună băutură pentru seri mai friguroase, fie că stai în comfortul căminului, la căldură, fie că ieşi la o gură de aer afară pe balcon, pe terasă sau în curte.

Ingrediente

50 ml whisky – recomandare Ballentines Finest
3 linguriţe de miere
15 ml suc de lămâie
Apă fierbinte
O feliuță de lămâie
2 cuişoare
Un beţișor de scorţişoară rupt pe jumătate

Mod de preparare

Amestecaţi whisky, miere și suc de lămâie într-un pahar rezistent la căldură. Completaţi apoi cu apă fierbinte. Adăugați la final și feliuța de lămâie, cuișoarele și scorțișoara.
( www.ballantines.com )

Whiskey și cafea. Irish Coffee

O ceașcă fierbinte şi aromată, îmbogățită din când în când cu arome tari, este o băutură-răsfăț ideală mai ales pentru cine iubește cafeua și nu se dă în lături să o încerce și în diferite combinații. Clasica Irish Coffee cu notele tipice şi catifelarea irish-ului plus frișcă este o băutură ideală pentru dimineţile când priveşti pe gem şi parcă simţi frigul de afară – acea “indulgence” care te trezeşte și te încălzește, Nutty Irishman aduce în plus aroma lichiorului de alune, iar cafeaua spaniolă preparată cu cafea fierbinte, brandy și puțin zahăr e ideală pentru acele zile când iarna începe să “muște”, notează aceeași sursă.

Ingrediente

50 ml irish whiskey – recomandare Jameson
120 ml cafea fierbinte
50 ml frișcă răcită
O linguriţă de zahăr sau de sirop de zhăr

Mod de preparare

Preparați o cafea neagră simplă și turnați-o fierbinte într-un pahar încălzit. Puneți whiskey și amestecați apoi o linguriță de zahăr până se dizolvă. Adăugați cu atenție și frișca cu spatele unei lingurițe să plutească deasupra băuturii fără să amestecați. (iba-world.com)

 

 

 

  • ,

    Ballantine’s Finest 0.7L

    83,65lei 57,82lei
  • ,

    Jameson Irish Whiskey 0.7L

    99,57lei
  • ,

    Jameson Irish Whiskey Black Barrel 0.7L

    148,79lei
  • Apa De Izvor Naturala 0.75L

    10,09lei

Rom. Hot Buttered Rum

Un mix care vă va încălzi după ce veniți de afară și cu accente gourmet ca să vă binedispună – combinația de rom negru, unt și condimente din belșug plus apă fierbinte – iată o “gură de foc” , după o plimbare în aerul rece.

Ingrediente

110 g unt nesărat
½ măsură de zahăr brun
O linguriță de extract de vanilie
o linguriță scorțișoară măcinată
o linguriță cuișoare măcinate
o linguriță nucșoară măcinată
o linguriță cardamon zdrobit
un vârf de cuțit de sare
56 ml rom negru sau vechi
170 ml apă fierbinte
Un bețișor de scorțișoară (opţional) pentru decor

Mod de prepapare

Puneți untul, extractul de vanilie, zahărul, condimentele și sarea într-un bol de mixer. Mixați bine să se combine toate ingredientele. Puneți romul cu 2 lingurițe din amestecul de mai sus într-un pahar heat-proof sau într-o cană. Puteți păstra amestecul rămas la frigider să-l folosiți altădată. Adăugați apa caldă și amestecați până ce toate ingredientele sunt bine încorporate.
Decorați, dacă vreți, și cu un bețișor de scorțișoară. (www.wineenthusiast.com)

  • Rom Bumbu XO 0.7L

    213,78lei
  • Captain Morgan Black Spiced 0.7L

    94,08lei
  • Captain Morgan Dark Rum 0.7L

    90,29lei
  • Zacapa 23 YO 0.7L

    383,69lei

Cidru și rom. Hot Apple Cider Rum Punch

Punch-ul cu cidru de mere, în special, este iarăși o băutură binevenită în zile ori seri reci de toamnă-iarnă; condimentele și romul negru fac acest punch mai “warmy”.

Ingrediente

250 ml cidru de mere
110 ml rom negru (sau spiced)
O jumătate de feliuță de portocală
3 boabe de ienibahar
2 semințe de cardamon proaspăt zdrobit
2 cuișoare
Feliuțe de portocală pentru decor

Mod de preparare

Zdrobiți ușor cardamonul cu cuțitul. Puneți cardamonul, ienibaharul și cuișoarele măcinate într-o strecurătoare. Turnați cidrul de mere și romul într-un slow cooker sau într-o cratiță.
Adăugați jumătatea de feliuță de portocală și condimentele. Încălziți cidrul la temperatură mică în jur de 20 de minute să se întrepătrundă bine aromele. Turnați punchul în cești de cafea și puneți deasupra câte o feliuță de portocală. (www.umami.com)

  • Havana Club Anejo 3 YO 0.7L

    80,80lei
  • Captain Morgan White 0.7L

    85,99lei
  • Havana Cuban Spiced 0.7L

    94,12lei
  • Sailor Jerry Rum 0.7L

    139,30lei

Vodkă. Pumpkin Pie Martini

Cât încă nu este foarte rece și pentru cine preferă și ceva mai rece de băut chiar și în sezonul rece, poate să profite de una dintre vedetele sezonului – dovleacul. Pumpkin Pie Martini mi se pare o combinaţie savuroasă genială cu piure de dovleac şi vodkă cu aromă de vanilie (dacă faceți plăcintă de dovleac, ţineţi-l minte)
Rețetă Pumpkin Pie Martini

Ingrediente

1 ½ părți vodkă – recomandare Absolut Vanilla
O parte lapte
O linguriță sirop de scorțișoară
2 lingurițe piure de dovleac
Gheaţă

Mod de preparare

Umpleți un shaker cu cuburi de gheață. Adăugaţi toate ingredientele lichide. Strecuraţi băutura într-un pahar special de Martini (dacă aveți, dacă nu aveți, puteți folosi orice alt pahar de long drink și/sau cu cupa mai largă). (www.absolutdrinks.com)

 

 

  • ,

    Smirnoff Vanilla Twist 0.7L

    59,74lei
  • ,

    Absolut Vanilla 0.7L

    74,42lei
  • , ,

    Alexander Vodka 0.7L

    38,43lei
  • Sirop Monin Pure Cane Sugar 0.7L

    49,39lei

 

Cocktailuri şi băuturi de toamnă – Hot Toddy | Irish Coffee | Hot Buttered Rum | Hot Apple Cider Rum Punch | Pumpkin Pie Martini.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart: