Poveste cu Syrah în jurul celor două lumi ale vinului
Întotdeauna mi-a plăcut la Syrah sau Shiraz, denumire pe care o mai întâlnim des și la noi în România, această expresivitate a lui – fruct intens și tentele picante specifice, uneori afumate, corpul plin și structura lui fermă, dar cu taninurile catifelate; apoi, cu fiecare vin degustat, venea și încântarea de a descoperi noi valențe, noi arome în funcţie de regiune/climat, stil de vinificaţie, maturare şi, evident, de producător. Este un soi care dă vinuri complexe, bogate, cu personalitate.
“O simfonie a simțurilor”, l-am găsit descris recent și mi se pare pare o metaforă foarte bună*, Syrahul sau Shirazul dezvăluie un univers olfactiv și gustativ distinct, cu arome intense de fructe negre și roșii de pădure și note condimentate de piper la care se mai pot adauga diferite alte note: erbacee, măsline, de cafea, ciocolată, note de carne afumată/bacon, tabac, trufe, vanilie, lemn dulce și diferite alte mirodenii, precum spuneam mai sus.
Această “picanterie”, tentele afumate și volumul alcoolic mai ridicat, de regulă, ni-l recomandă ca “uns” iarna, de sărbători, lângă preparatele festive; este un vin gastronomic, un companion desăvârșit pentru multe feluri din carne, bogate şi ele, asezonate cu diferite condimente.
Syrahul este şi unul dintre soiurile de struguri roșii cel mai intens colorate, mergând spre un roșu opac cu reflexii violacee.
Syrah/Shiraz – origine, scurt istoric, răspândire
Aşadar, ce a fost mai întâi – Syrah sau Shiraz? Mă refer la termeni, desigur; de ce există două denumiri acceptate, pentru acelaşi soi? “How Syrah became Shiraz” – vivino.com face o prezentare frumoasă a lui cu un istoric pe scurt și alte curiozități. Deşi anumite poveşti şi surse trimit la rădăcinile soiului în Chiraz/Shiraz – Iran sau în Siracuza, pe vremea romanilor, Franţa este locul de naștere al Syrahului. ADN-ul său ne spune că este o încrucișare între un soi vechi din sudul Franței denumit Dureza cu Mondeuse Blanche din regiunea Savoie din Alpii Francezi. Se răspândeşte în secolul al XVIII-lea, ajungând cel mai cultivat soi de struguri roşii în Valea Ronului, cu precădere în nord și așa rămâne până azi.
Franţa este cel mai mare producător din lume de Syrah, cu cea mai mare suprafaţă – 68.600 ha. În nordul Ronului, cele mai cunoscute apelaţiuni sunt Côte Rôtie, Hermitage, Saint-Joseph și Cornas, iar în sud, apare în general în cupaje cu Grenache or Mourvedre – faimosul blend GSM. Chiar dacă este cel mai răspândit soi din Valea Ronului, ca suprafață cultivată, însă, Languedoc-Rosillon are cea mai vastă întindere – peste 43.000 ha; de asemenea, se mai cultivă în Provence, în Corsica și în sud-vest (date Syrah du Monde).
Tot în Europa, se mai cultivă în Spania pe 20.000 ha, folosit aici mult în cupaje, în Italia, România, R. Moldova, Grecia, Elveţia, Bulgaria ș.a.
În Lumea Nouă, ajunge în anii 1830. Este adus în Australia de un viticultor renumit, James Busby, cunoscut ca “tatăl viticulturii australiene”. Nu se ştie sigur cum termenul Syrah a devenit Shiraz; surse istorice trimit la numele Scyras/Ciras cum ar fi fost numiți strugurii sau e posibil ca accentul australian să fi dus la această mică transformare.
Cert este că treptat, ajunge cel mai răspândit soi aici – 27% din totalul suprafeţei de viţă-de-vie cultivate – 40.000 ha, Australia devenind cel de-al doilea mare producător de vinuri din lume de Shiraz.
Alte ţări din Lumea Nouă precum Argentina, Africa de Sud¸ Noua Zelandă, SUA, Chile se îndrăgostesc și ele de bogăția și aromele lui și îl adoptă.
Atât în Lumea Veche, cât şi în Lumea Nouă, termenii Syrah/Shiraz desemnează regiunea sau stilul de vinificație influenţat de climat scrie wineenthusiast.com
Denumirea Syrah este folosită în general pentru vinurile produse în regiuni mai reci – în Valea Ronului, în special pentru Hermitage şi Cote Rotie, respectiv Sonoma, California, Yarra Valley, Australia, anumite părți din Chile unde se obțin vinuri în stilul clasicelor franțuzești. Aceste vinuri sunt mai elegante, mai suple, cu aciditate mai ridicată, “savoury”.
Shiraz apare mai mult în regiuni calde – Africa de Sud, regiuni sudice din Australia: Barossa, McLaren Vale. Statistic, aceste vinuri sunt mai consistente, “fruit driven” şi au un volum alcoolic mai ridicat, ceea ce e firesc în zonele cu climat cald.
Fie că îi spunem Syrah sau Shiraz, avem unul și același soi (evident ca și în cazul altor struguri, existând diferite clone și variații), răspândit în 31 de țări din ambele “lumi” ale vinului; de la 10.000 ha câte se cultivau în anii 1980, astăzi se cultivă 450.000 potrivit datelor OIV.
Ca idee, la acelaşi concurs Syrah de Monde 2023, Franţa a obţinut 9 medalii de aur, în total 21 de medalii, iar Australia 10 de aur, în total 15. Asta mi-a adus aminte de un articol despre o alta comparație de Sauvignon Blanc – Franța vs. Noua Zeelandă.
Syrah/Shiraz în România. Recomandări
În România, sunt aproximativ 638 ha cu Syrah, în 18 județe, potrivit datelor ONVPV. Citeam în vinul.ro că primele plantații ar fi apărut la Beltiug, dar nu am găsit referințe legate de anul apariției.
Chiar dacă nu au tradiția marilor producători, producătorii de la noi obțin vinuri foarte bune din acest soi, inclusiv medaliate internațional la mai multe competiții (vedeți la recomandări).
Chiar la concursul special dedicat Syrahului – Syrah du Monde – de anul acesta (unde au fost înscrise 241 de probe din 20 de ţări), România a obținut o medalie de aur și două medalii de argint; două dintre aceste vinuri premiate se găsesc și în oferta DAGMAR, vă invit să le descoperiţi mai jos alături de alte vinuri din regiuni precum Dealu Mare, Dobrogea și Banat.
Vom vedea, în general, mult fruct, suculență, condimentele tipice, o structură bună, taninurile bine integrate, un volum alcoolic de 14-14,5% și un final persistent.
Asocieri culinare
Am văzut deja mai sus că, în general, vinurile denumite Syrah tind să fie mai elegante, mai catifelate, în timp ce Shirazul este mai puternic, mai consistent, mai alcoolizat.
Oricum ar fi, având în vedere corpul plin, complexitatea de arome și alcoolul, Syrah este un vin care cere preparate pline, savuroase, pe măsura caracterului lui.
Așa că nici vinurile mai elegante, din zone mai reci, chiar dacă nu atât de puternice, sunt suficient de structurate să nu refuze, ci chiar să facă pairinguri foarte bune și excelente cu carnea asezonată cu condimente.
În funcţie de complexitatea şi structura lui, poate fi asociat cu diferite tipuri de carne – vită, miel, porc, vânat, într-o varietate de preparate din diferite bucătării – grill, burgeri, kebab, gyros, musaca, lasagna, mâncăruri asiatice mai picante.
Cum am lăsat mai jos recomandări de vinuri din zone diferite, regăsiți la fiecare și asocierile culinare potrivite.
De exemplu, pentru un Shiraz din zonele calde (Australia, Napa, Argentina, Spania ș.a.) sau în stilul Lumii Noi, care stă şi ceva mai mult la baric, carnea de porc pregătită eventual lent, în special spata “umami-driven piece of meat”, o numeşte winefolly.com; asezonată cu piper, scoate în evidență caracterul fructat al vinului. Preparatele asiatice cu suc de prune îi sporesc și ele fructuozitatea. “Fripturile” afumate de şeitan, așa numita carne vegetală ar fi înlocuitoarele vegetariene.
Pentru un Syrah, mai ușor, dacă se poate spune așa, din zone mai reci precum nordul Ronului, Sonoma, Santa Inez, carnea de miel la grătar cu aroma ei tipică este o alegere foarte bună. Diferite condimente precum ienibaharul, menta, cuișoarele vor scoate și mai bine în evidență notele spicy ale vinului. Șaorma și gyros i se potrivesc iarăși. Vinetele la grătar sunt varianta vegetariană sau o garnitură bună (sursă winefolly.com).
Propunerile noastre
Australia
Barossa Shiraz Heirloom Vineyards 2019.
91 de puncte Robert Parker, 91 de puncte James Halliday și numeroase medalii la diferite competiții.
Un Shiraz bogat, savuros, catifelat, cu note complexe, obținut din struguri proveniți dintr-o vie veche de peste 100 de ani, maturat 18 luni în baricuri franțuzești.
Roșu-purpuriu intens, strălucitor, arome de piper negru și mure, cu fundal subtil de melasă, note ușoare de soia, mix de condimente și o tentă balsamică; e fascinant să urmărești succesiunea de mirosuri din pahar. În gust se remarcă puritatea extraordinară a fructului şi structura catifelată “luxuriantă”; aromele de mure și ciocolată neagră se împletesc cu notele de ciocolată cu lichior. Structura este sprijinită de maturarea la baric ce susține taninii minerali și calcaroși specifici Shirazurilor din Barossa; postgust remarcabil. 14,5% vol. alc. Se recomandă decantarea.
Un bun însoţitor pentru preparate puternic aromate, condimentate din carne de porc, tocănițe, vânat, brânzeturi maturate.
Noua Zeelandă
Villa Maria Private Bin Shiraz Hawkes Bay 2014.
Winemaker’s Comment: Un vin cu un buchet “intrigant” cu note florale și de ierburi sălbatice, tente de prune roșii, bacon afumat și piper alb. În gust, se simt arome de prune şi note vegetale, învăluite în taniuri catifelate. Prietenos, suplu, este un excelent companion pentru mâncare 13,5% vol. alc.
Asocieri culinare recomandate: carnea roșie în crustă de ierburi, vânat în special, mâncăruri condimentate, precum și o varietate de brânzeturi.
Republica Moldova
Chateau Purcari Shiraz de Purcari 2020, ediţie limitată.
Un vin savuros, cu gust de vișine supracoapte și fructe de pădure. Caracterul zbuciumat i se revarsă într-un postgust de coacăze neagre și afine. Maturat în butoaie de stejar, a căpătat arome de cafea, scorțișoară și piper roz. Un vin cu personalitate și taninuri elegante.
Asocieri culinare: bucate tradiționale din carne, vânat, friptură de vită, bucate din porc.
Clasicele Hyperion (DOC. Dealu Mare) și Neptunus (DOC Murfatlar), Domeniile Alexandrion Rhein 1892.
Produse de fostele Crame Hallewood România, astăzi în portofoliul Alexandrion Group, sunt printre unele din cele mai cunoscute vinuri din Shiraz.
Vinurile sunt create de unul dintre cei mai longevivi și apreciați enologi români, Lorena Deaconu.
Rafinat și complex, Hyperion Exclusiv 2017
Dezvăluie arome fine de fructe negre de pădure bine coapte și note incitante de condimente piper roșu, ciocolată și vanilie dobândite în urma maturării în baric. 14% vol. alc. Asocieri culinare: preparate din vânat, tocană de vită sau cu carne și legume la grătar.
Neptunus 2017
Argint IWCB, Bronz Decanter. Note intense de piper negru și roșu, afine suculente și coacăze negre coapte, nuanțe de eucalipt și note discrete de vanilie date de maturarea la baric. 14,5% vol.alc. Asocieri culinare: friptură de vită, preparate din raţă, miel, brânzeturi afumate și semi maturate.
Via Colțul Pietrei Viile Metamorfosis (DOC Dealu Mare) 2019.
- Aur Syrah du Monde 2023.
“Vinificatorul Fiorenzo Rista a vrut să pună în evidență potențialul zonei Dealu Mare pentru struguri roșii specifici zonelor calde. Via de la Colțul Pietrei are expunere sud-estică, oferind condițiile optime pentru a se coace uniform. Vinul obținut a fost maturat în budane și baricuri de stejar, îmblânzind astfel taninurile puternice. Rezultatul este unul expresiv, cu potențial de învechire.”
Un Syrah corpolent, cu arome puternice, gust condimentat și postgust lung, complex. Robust, are structură bine definită cu taninuri frumos echilibrate de alcool și aciditate. Arome de fructe roșii și negre acompaniate de condimente: nucșoară, piper negru, cuișoare și ciocolată amăruie. Se recomandă decantarea și savurarea pe îndelete. 14,5% vol.alc.
Asocieri culinare: face față unor preparate complexe, din carne de vită, miel, vânat; coaste cu sos, osso bucco, friptură de miel la cuptor, gulaș de mistreț. Poate fi o bază excelentă pentru sosuri pe bază de vin. Și brânzeturile maturate, parmigiano reggiano, gouda îl însoțesc bine, iar ca variante vegetariene, legumele grill și mâncărurile cu linte.
Selene Syrah Cramele Recaș (DOP-Recaş)
- Aur Vinalies Interationales, Argint IWC, Bronz Wine Lovers Wine Awards.
Maturat 6 luni în butoaie de stejar francez. Roșu purpuriu, cu intense reflexe violacee și limpiditate bună. Arome intense de fructe negre – afine, cireșe negre, arome secundare de bacon şi afumate, piper negru.
Aciditate bine integrată, corp bine pronunțat. Un vin catifelat, echilibrat între arome, alcool și taninuri. Final lung și persistent, dominat de cireșe negre și condimente dulci. 14% vol.alc. Recomandări culinare: brânzeturi cu chimen, carpaccio de vițel, barbeque, vânat (căprioară) cu sos de muștar; cotlet de miel; deserturi pe bază de fructe roșii, nuci, migdale, stafide. Vinificator: Hartley Smithers (Australia).
Valahorum Shiraz 2018 (DOC–CMD Dealu Mare)
Roșu viu intens cu nuanțe vișinii. Aromatic, se disting nuanțe de fruct rosu de pădure și mirodenii picante. Gustativ, ne intampina un vin vibrant, viu și interesant, cu nuanțe de zmeură coaptă, cireșe și piper alb măcinat. Taninuri fine, bine integrate, extrase din butoiul de stejar. Un vin expresiv și persistent care place acum, dar cu un potențial foarte bun de păstrare. Merită evaluat după 7-10 ani de învechire la sticlă. 14,5% vol. alc.
Excelent pentru preparate din carne de miel, vânat, bucate mediteraneene, kebab, mici şi musaca, mezeluri fine, brânzeturi.
Semnătură Răzvan Macici.
Budureasca Premium Shiraz 2021 (DOC–CMD Dealu Mare)
- Argint Syrah du Monde.
Rubiniu închis, cu nas complex dominat de arome de mure. Corpolent, cu taninuri ferme, gust puternic de fructe de pădure acompaniat de accente fine de piper. 14,5% vol. alc.
Perfect cu preparate picante din carne tocată, fripturi din carne de vită. Recomandări speciale: musaca din carne de porc, lasagna bolognese.
* Metaforă împrumutată din fișa tehnică a Shirazului Barossa Shiraz Heirloom Vineyards.
Lasă un răspuns