Viile Metamorfosis reprezintă, după cum arată și numele, locul metamorfozelor în care tradiția cultivării strugurilor în Dealu Mare întâlnește experiența italiană: investitorii familia Antinori și enologul Fiorenzo Rista însuflețesc azi crama din satul Ungureni, comuna Vadu Săpat, pe vremuri fostul Vinalcool Prahova.

Citește mai mult

Grupul Marchese Antinori vine cu experiență vastă în domeniul vinui în Europa, SUA și America de Sud, iar Fiorenzo Rista este omul care stă zi de zi în vie și în cramă, “motorul” a ceea ce înseamnă Viile Metamorfosis.

Crama a luat ființă în septembrie 2014, cu scopul de a produce vinuri care să reflecte potențialul zonei Dealu Mare și cu înclinație către segmentul ecologic și sustenabilitate.

Cele patru game lansate pentru diferite segmente de piață și pe paliere de preț sunt Viile Metamorfosis, Colțul Pietrei, Via Marchizului și Cantvs Primus.

Gama Viile Metamorfosis oferă vinuri accesibile dintr-o largă diversitate de soiuri, atât monovarietale, cât și cupaje, la prețuri corecte. Stilul acestora pune accentul pe caracterul soiurilor de struguri, iar maturarea în butoaie de stejar le aduce complexitate şi eleganță.

Colțul Pietrei cuprinde vinuri ce provin din via cu același nume. Sauvignon Blanc, Chardonnay și Syrah au fost izolate de restul viei datorită calităților superioare ale strugurilor, date de un cumul de factori de terrior.

Via Marchizului oferă vinuri aparte, cu o bună capacitate de învechire, care provin dintr-o parcelă specială. 0,9 ha cultivate ecologic cu Negru de Drăgăşani și 1,25 ha cu Pinot Noir au fost separate de restul viei pentru a permite acordarea unei atenții sporite pentru obținerea vinurilor de calitate.

Esența metamorfozelor este reflectată în colecția Cantvs Primvs, creată cu intenția de a dezvălui calitățile potențialul zonei Dealu Mare și gândită pentru a fi păstrată timp îndelungat.

Inițial, doar Cabernet Sauvignon a fost produs sub această etichetă, pe parcursul a trei recolte consecutive: 2007, 2008 şi 2009. Relativ recent cea mai bună Fetească Neagră a cramei s-a alăturat acestuia.

Feteasca Neagră, Negru de Drăgășani, Syrahul, Pinot Noir-ul sunt printre roșiile recunoscute la compeții internaționale, dar și albele dau vinuri frumoase – Feteasca Regală, Feteasca Albă, Tămâioasa Românească.

Cum spuneam, crama Viile Metamorfosis obține și vinuri ecologice și își propune să se extindă pe acest segment.