Vinuri H. Cuvelier et Fils

Vinuri H. Cuvelier et Fils

H. Cuvelier et Fils, o calătorie de peste 200 de ani în Bordeaux chateau-uri și Cruuri prestigioase. Plus aventura argentiniană

200 de ani de tradiţie, şapte generaţii, domenii renumite în Bordeaux și Cru-uri de excepție, precum și o cramă în Argentina vorbesc pentru vinurile familiei Cuvelier: H.Cuvelier & Fils începea călătoria pe drumul vinului în 1804 în Franța și contiua, din 1998, în Argentina.

Cu savoir faire-ul de necontestat și experiența acumulată în timp, o excelentă cunoaștere a teroirului și producției de vin, H.Cuvelier & Fils sunt recunosccuți pentru arta vinificării de generaţii. Astăzi, familia este proprietara unor castele prestigioase din Bordeaux – Léoville Poyferré, Moulin Riche şi Le Crock și, are deasemenea, distribuție exclusivă pentru alte Grands Vins de Bordeaux – vinuri cu apelațiunile cele mai importate din regiune, cele mai apreciate Cru-uri create de cei mai pricepuţi vinificatori, scrie și le descrie la superlativ site-ul vinissimus.fr.

  • , , , ,

    Château Léoville Poyferré 2019

    809,20lei
  • , , , ,

    CHATEAU MOULIN RICHE SAINT JULIEN 2019

    309,40lei
  • , , , ,

    CHATEAU LE CROCK SAINT ESTEPHE CB EXCEPTIONNEL 2019

    226,10lei
  • , , , ,

    Cuvelier los Andes Coleccion – Malbec

    142,80lei

H. Cuvelier et Fils – short story long

Négociants et Propriétaires en Vins, cum se prezintă pe site-ul cuvelier-bordeaux.com, familia Cuvelier a fost condusă întotdeauna de două ambiții: a pionieratului şi a construirii: vizionari (iniţial, negustori de vin, n.a.) şiau dorit să fie şi producători, ceea ce a urmat prin achiziția chateau-urilor Le Crock, Léoville Poyferré și Moulin Riche. Și aveau să devină unii dintre cei mai pricepuți producători de vin din Bordeaux și de renume în toată lumea.

Aşadar, precum spuneam mai sus, istoria vinului Cuvelier începea în 1804 când Henri Cuvelier punea temelia H. Cuvelier et Fils, o firmă de negoț de vin, în oraşul Haubourdin, din nordul Franței. Aacerea de familie cunoaște un succes imediat şi creşte și crește până când, la începutul secolului trecut, frații Paul și Albert Cuvelier decid să se extindă și cumpără câteva parcele în Bordeaux și nu unele oarecare, ci unele recunoscute pentru terroirul și calitatea extraordinară a strugurilor.

În 1903, Château Le Crock, în Saint-Estèphe, devine primul flagship al proprietății Cuvelier, urmând să fie clasificat Cru Bourgeois în 1932. În 1920, urmează achiziţia Château Léoville Poyferré Second Cru Classé Saint-Julien și Château Moulin Riche în inima Médocului.

Puternice, bogate, elegante, aur curat*

masculine, virile sauvoluptuoase sunt doar câteva dintre atributele/epitetele care descriu vinurile Léoville Poyferré (inclusiv aparținând unor critici de vin renumiți și publicații de specialitate), un domeniu privilegiat cu un terroir “magnific”, îl prezintă site-ul acestuia.

Strâns legate din secolul XIX, Château Léoville Poyferré și Château Moulin Riche reflectă toată bogăția și diverstatea terroirurilor cu apelațiunea Saint-Julien și spiritul familiei Cuvelier, rezultat al unei munci exigente și savoir-faire-ului echipelor care le fac.

Pentru că mi-a plăcut foarte mult cum sună următoarea descriere în franceză o voi lăsa ca atare, sigur înţelegeţi mai bine decât dacă aș traduce cât de cât aproximativ:

Leur style s’affirme sous des habillages revisités à l’élégance racée, empreints de modernité.

2éme Grand Cru Classé în 1855, Château Léoville Poyferré est un domeniu iconic pentru apelațiunea Saint-Julien. Dintr-o podgorie cu 80 de ha care beneficiază de terroir-uri magnifice cu pietriş adânc care se se întinde dea lungul estuarului Gironde, rezultă vinuri voluptuoase/senzuale, vibrante și precise, al căror potențial de învechire este egalat doar de farmecul lor, le mai descrie poetic aceeași sursă.

Dar haideţi să vedem şi câteva “exemplare” Cuvelier pe care le regăsiți în oferta Dagmar, care și-au câștigat epitetele despre care vorbeam mai sus

Château Léoville Poyferré 2019 SaintJulien, 2ème Grand Cru Classé

67% Cabernet Sauvignon, 27% Merlot, 3% Cabernet Franc, 3% Petit Verdot

Înzestrat cu farmec și de o maturitate echilibrată, va fi un alt remarcabil vin de Bordeaux dintr-un an care se termină în 9?, se întreabă site-ul producătorului, vorbind despre acest Gran Cru Classe. Se pare că da.

Renumita Jancis Robinson, Master of Wine, îl descrie ca pretty impressive: extrem de vioi la nas, o admirabilă combinaţie de fruct copt şi prospeţime. Catifelat ca pielea unui bebeluş! O tentă de cernală pe final, dar plin de fructe delicioase care conduc la asta

Va invit să citiţi şi impresii complete aici: https://www.leoville-poyferre.fr/en/vins/chateau-leoville-poyferre/vintage-2019/.

Iar Lisa Perotti-Brown îl descrie în The Wine Advocate ca “un vin deja incredibil”, îmi imaginez că până la sfârșitul învechirii în butoi, taninurile vor fi aliniate pe deplin și fructele vor apărea în mai multe <<nuanţe>>

95 puncte Robert Parker pentru această ediție. Ca o menţiune, 2010 a obținut 100 de puncte Jeb Dunnuck, un vin descris de acesta ca “aur curat”.

Château Moulin Riche SaintJulien 2019

69% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 11% Petit Verdot

Apreciat de criticii de specialitate ca ca puternic, elegant, cu o mare capacitate de învechire de un deceniu-două acest SaintJulien nu este doar unul dintre cele mai bune vinuri Château Moulin Riche, al doilea după Château Léoville Poyferré al familiei Cuvelier, dar este și unul dintre cele mai apreciate vinuri cu apelațiunea SaintJulien.

Antonio Galoni îl descrie în Vinous ca puternic, <<bold>> (…) un vin sobru, musculos, cu o tonă de caracter”.

Iar Jeb Dunnuck ca un alt vin pur, elegant, cu fruct frumos, cu arome de coacăze negre, cireşe negre, tabac, ciocolată și pământ umed” (iată o bogăţie olfactivă, putem spune), corp mediu spre plin, rotud, texturat cu taninuri suple, coapte. Este un vin care oferă plăcere și acum dar va fi și mai bun 4-5 ani și se poate păstra la sticlă două decenii”, continuă Dunnuck pe siteul său.

Château La Crock Saint-Estèphe Cru Burgeois Exceptionnel 2019

46% Cabernet Sauvignon, 43% Merlot 7% Cabernet Franc 4% Petit Verdot

Antonio Galonni, Vinous Media: un Saint-Estèphe puternic, solid, <<burly>>, remarcând iarăşi abudenţa de arome cireşe negre, liquorice, pământ, licorice, tabac și mentol << a strong opening statement>>. Bogat, viril, plin, acest 2019 este unul <<mare>>, <<hearty wine>> care arată personalitatea a ceea ce înseamnă Saint-Estèphe.

Un vin extraordinar “magnificent vintage de savurat peste 10-20 de ani, îl prezintă site-ul chateaulecrock.fr.

New baby born în Argentina – Cuvelier Los Andes

Continuând sau revenind la istoria familiei Cuvelier, extinderea nu avea să se oprească în Franța; cum precizam mai sus, în 1998, începea aventura argentiniană: Jean Guy și Bertrand Cuvelier fac primul pas în Argentina, alăturându-se proiectului Clos de Los Siete al lui Michel Rolland unul dintre cei mai faimoși și influenți viticultori și consultanți în domeniul vinului.

Nu a trecut mult de atunci, în 2005, familia Cuvelier avea să îşi fondeze propria cramă în Mendoza, la Anzii Cordelieri Cuvelier Los Andes.

În Valle de Uco, familia Cuvelier practică viticultura organică și biodinamică pe 55 de hectare cultivate cu Malbec, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Petit Verdot și Cabernet Franc.

Vinurile noastre excepţionale sunt rezultatul-apogeu al expertizei franceze, experienţei argentiniene şi terroirului unic al Mendozei (terenuri cu pietre aluviale şi nisipuri şi clima caldă şi uscată cu nopţi reci, tipică vecinătății Anzilor), scrie siteul cuvelierlosandes.com.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart: