Idei pentru Valentine’s Day: băuturi pentru cina romantică ori pentru cadouri inspirate

Idei pentru Valentine’s Day

Idei pentru Valentine’s Day: băuturi pentru cina romantică ori pentru cadouri inspirate

Pairinguri mâncare/băutură și sugestii de locuri de sărbătorit

Că este doar încă un pretext de sărbătorit sau chiar sărbătorim o relație de cuplu și iubirea, ziua de 14 februarie, Valentine’s Day, e încă o ocazie bună de ieșit în oraș sau de pregătit o cină mai aparte acasă, de primit cadouri și de dăruit.

La fel și ziua 24 februarie, Dragobetele, sărbătoarea dragostei la români, dar pe marginea căreia nu se face atâta vâlvă mai mult sau mai puțin comercială. Ideea e că vedem peste tot, în luna februarie, în restaurante și în magazine, diferite propuneri de mese festive și de cadouri.

Dacă sunteți nehotărâți ce să faceți în această zi și ce cadou să luați, vă las câteva sugestii mai jos. Dau și câteva exemple de asocieri mâncare-băutură care sper sa vă ajute în alegerea preparatelor și a băuturilor care merg cel mai bine cu acestea ca cina să fie reușită. Sau poate chiar la superlativ!

  • , ,

    Taurasi DOCG 0.75L

    175,41lei
  • , ,

    Empatia – Fiano di Avellino DOCG 0.75L

    108,29lei
  • , ,

    Château de Ciffre Terroirs d’Altitude 0.75L

    79,73lei
  • , ,

    Aletheia – Greco di Tufo DOCG 0.75L

    119,12lei

Șampania sau alte spumante

“Beau șampanie cu două ocazii când sunt îndrăgostită și când nu”, spunea Coco Channel. Pe voi sper să vă țină îndrăgosteala cât mai mult… . Spumantele cu aura lor festivă nu au cum să lipsească dintr-o zi în care sărbătorim iubirea.

În plus, fie că vorbim de șampanie sau de orice alt efervescent: prosecco, franciacorta, cava, un spumant românesc, oricare dintre acestea deschide apetitul cam pentru orice.

  • Moet Chandon Brut Imperial 0.75L

    374,93lei 277,72lei
  • Gh.Mumm Cordon Rouge 0.75L

    277,15lei 205,30lei
  • Alfred Gratien 0.75L

    214,20lei
  • Dom Perignon Blanc 0.75L

    1.907,94lei 1.135,00lei

Și se asociază de minune cu mâncăruri considerate afrodisiace. Însoțitoare perfecte pentu spumante sunt fructele de mare, de la stridii la creveți și până la crustacee (crabul în special), la fel peștele (somonul în special), caviarul așa că mergeți pe combinațiile acestea.

Într-un articol despre șampanie, aminteam și cum se potrivesc diferitele tipuri de șampanii (brut, blanc de blancs, blanc de noirs, rose-uri vintage-uri) cu mâncarea.

Dacă nu vreți neapărat fructe de mare, foie gras-ul, carnea de rață, preparatele cu trufe, cu ciuperci (paste, de exemplu), sunt bune însoțitoare pentru spumante. Și mâncarea spicy –  indiana, thai, mexicană – se asociază bine cu bule.

Unde să le savurați? Sigur, puteți cumpăra pentru acasă, dar dacă ieșiți în oraș, alegeți un restaurant elegant, poate fi și un restaurant de hotel, un bistro șic sau un wine bar.

Șampania sau alte spumante de Valentine's Days

În plus dacă mai continuați seara cu un film, acasă, spumantele merg bune și la popcorn…

Apropos, știați că unul dintre trendurile acestui an va fi acela că spumantele vor deveni every day drinks? Știa Coco Channel ce știa. Așa că de acum nu trebuie să așteptăm Revelionul sau Valentine’s Day ca să ne delectăm cu un pahar plin de bule.

Și un spumant oferit cadou partenerului/partenerei este o alegere inspirată pentru ziua asta.

  • Gh.Mumm Rose 0.75L

    357,00lei 264,45lei
  • Moet Chandon Rose 0.75L

    467,22lei
  • Dom Perignon Rose 0.75L

    3.237,68lei 1.672,00lei
  • Armand De Brignac Brut Rose 0.75L

    4.239,45lei

Aperitivele/Cocktailurile

Tot fizzy, dar cu un plus de aromă și culoare, celebrele aperitivo italiano, long drinks sau cocktailuri care conțin și ele vin spumant pot fi opțiuni excelente de început masa. Și rolul lor e, la fel ca și în cazul de mai sus, să deschidă pofta.

Aperol Spritz, Hugo, Negroni, Bellini, Mimosa, Kir Royal sunt câteva sugestii, depinde ce arome vă plac și vouă.

Ori poate alegeți alt cocktail, nu neapărat cu spumant, poate vă plac romul, ginul, tequila. Sau dacă vă face cu ochiul altceva prin meniu, întrebați ce conține dacă nu scrie, poate e momentul să încercați și ceva nou cu această ocazie, de ce nu?

Cocktailuri de Valentine's Days

Cocktailurile-aperitiv merg de minune cu o varietate de antipasti italienești, cu platouri asortate de bânzeturi, mezeluri cu fructe proaspete și/sau fructe uscate, crackers etc., care ne plac atât de mult.

În pus, aromele și culoarea ne duc cu gândul la vacanță, mare, soare. Și cine știe, poate fi acest Valentine’s Day ziua potrivită de făcut un early booking inspirat pentru prima vacanță de anul ăsta. Ce ziceți?

De preparat un cocktail acasă poate fi o surpriză plăcută pentru partener, iar de băut în oraș vă recomand un loc informal, poate fi un restaurant smart casual sau un pub cu atmosferă relaxată.

  • Avion Silver 0.7L

    222,32lei
  • Olmeca Altos Plata 0.7L

    112,79lei
  • Don Julio Blanco 0.7L

    298,59lei 229,68lei
  • Olmeca Altos Reposada 0.7L

    115,45lei

Vinul rose

Vinul rose vine mereu cu un vibe de bună dispoziție și are, are și o aură festivă și o aură romantică și este forte versatil, putând fi asociat cu o varietate de mâncăruri.

În funcție de soiul din care este obținut și de sortiment – sec, demisec ș.a., rose-urile pot însoți o serie de startere din pește și fructe de mare – un tartar, un carapacio, un ceviche, quiche-uri cu somon sau pui, apoi sushi și sashimi, iar ca feluri principale paste cu fructe de mare, somon la grătar, preparate din carne albă – frigărui de pui cu ierburi mediteraneene, pui la grătar, mâncăruri condimentate.

Vă sugerez un rose de Provence din Franta – un cupaj din Syrah, Grenache și Cinsault, fructat, expresiv, elegant – Aix Rose. Stă bine lângă salate cu fructe de mare, carpaccio de somn dar și de vită, pește la grătar, frigărui cu creveți, precum și lângă mâncăruri spicy sau asiatice.

Sau dacă vă doriți mai multă aromă, puteți alege parfumata Busuioacă autohtonă. Busuioaca în sec se va potrivi foarte bine cu preparate mediteraneene – puteți încerca pateuri fine, brânzetui moi, un risotto cu fructe de mare. Un vin demisec se asociază cu preparate asiatice, iar unul demidulce se va plia bine pe deserturi fresh, prăjituri cu brânză.

Il puteți savura la un restaurant ori un bistro clasic ori casual, în funcție de ce mâncare vă doriți, de la italian, mediteranean, la un resraurant asiatic.

Și în ceea ce privește cadoul, un rose Magnum este alegere foarte bună pentru această ocazie, în special pentru parteneră. Țineți-l minte și pentru luna martie, care se apropie. 🙂

  • Freixenet Italian Rose 0.75L

    50,93lei 42,44lei
  • , ,

    Maison Lorgeril Ô de Rosé 0.75L

    72,59lei
  • Alfred Gratien Rose 0.75L

    214,20lei
  • ,

    Sapiens Rose 0.75L

    58,31lei

Vinul roșu

Dacă spumantul dă tonul amosferei și rose-ul aduce un plus de bună dispoziție, vinul roșu sigur este “motorul” unei cine romantice reușite.

În funcție de preferințe, puteți alege un Merlot catifelat, prietenos, elegant, cu note de fructe negre coapte, uneori, de vanilie, cacao, ciocolată neagră ori un Shiraz îndrăzneț cu tente exotice și note suculente, arome de condimente, picante.

Vinul Rosu de Valentine's Day

Și Feteasca neagră autohtonă cu tipicitatea ei de prune uscate, afumate și fructe negre, cu note gemoase, uneori de cacao și trufe este o alegere bună; încercați o Fetească neagră bogată de Dealu Mare sau din Oltenia.

Toate se potrivesc cu preparatele din carne roșie: steakuri și preparate din vită, porc, cotlete de miel, pastramă de berbecuț, până la vânat, cu diferite garnituri – sosuri și piureuri cu trufe, ciuperci, blue cheese, cu carnea de rață, de asemenea, precum și cu platouri de brânzeturi maturate și/sau cu mucegai și charcuterii.

Vă puteți lăsa surprinși și de un cupaj din două sau multe soiuri roșii și descoperi cum se completează în gusturi acestea.

Dacă vă doriți un roșu mai impresionant și sunteți dispuși să cheltuiți puțin mai mult, ați putea merge spre un Amarone structurat, corpolent, bogat aromatic cu note ce merg de la fructe roșii și negre, la ciocolată, tente de vanilie, cafea ș.a. Face match-uri perfecte cu preparate slow cooked – un osso bucco, de pildă, cu beef stroganoff, cotlete de berbecuț, precum și cu preparate din carne de vânat.

Sau puteți alege un Saint-Emillon Grand Cru sau Gran Cru Classe, plin, intens fructat cu arome de fructe negre coapte, prune, mirodenii, note de lemn și uneori tente afumate și de tutun ș.a. În funcție de cât de învechit este, se poate asocia cu o varietate de steakuri și cu preparate bogate din carne de vită, rață, miel, vânat. Iată câteva exemple: antricotul bordelez, beef bourguignon, coaste glazurate, foie gras de rață ori gâscă/confit de rață/piept de rață cu smochine și miere sau cu sos de fructe roșii și sherry ș.a. Vi s-a făcut foame? Mie cam da.

  • , ,

    Regno Recas Pinot Noir 0.75L

    35,70lei
  • , , ,

    Hyperion Feteasca Neagra 0.75L

    126,14lei
  • , , ,

    Selene Feteasca Neagra 0.75L

    77,35lei
  • , ,

    Nocturne Rara Neagra 0.75L

    51,05lei

Digestivele

Un digestiv este binevenit la final de cină, mai ales dacă aceasta a fost mai consistentă (poate ajuta digestia) și mai rămâneți de vorbă la încă un pahar. Și eticheta unei mese festive cere de altfel începerea ei cu un aperitiv și încheierea cu un digestiv.

În funcție de preferințe, puteți alege un bitter aromat, dulce-amărui sau un limoncello dulce-acrișor ce “cade” foarte bine după deserturi precum un cheese cake ori o tartă cu fructe și cremă sau înghețată de vanilie.

Și un vin de desert, un ice wine sau un sherry, poate încheia bine masa dacă vreți să rămâneți doar pe vinuri.

Aveți grijă să mai beți din când în când și câte un pahar de apă să vă treziți bine dispuși și în formă a doua zi!

Distribuie

Comment (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart: