Herederos del Marqués de Riscal – a doua mare cramă a lumii, o destinație turistică uimitoare cu vinuri de excepție

Herederos del Marqués de Riscal

Herederos del Marqués de Riscal – a doua mare cramă a lumii, o destinație turistică uimitoare cu vinuri de excepție

Herederos del Marqués de Riscal # Orașul vinului # Tradiție Marques de RiscalBarón De Chirel # RiojaSoiuri și clasificări în Rioja

 

Este Castelul spaniol al secolului 21, dar nu un castel din acelea cu turle și fortărețe cum știm noi – chiar nu mă așteptam să văd așa ceva când mi-a spus Radu să mă uit pe pagina Marqués de Riscal – nu prea pot să vi-l descriu în cuvinte așa că vă las imaginea de mai jos. Se află în Elciego, Álava – sudul regiunii Rioja Alavesa și este proiecția contemporană a “imperiului” Herederos Marqués de Riscal.

Marqués de Riscal este a doua cramă din lume în top “World’s Best Vineyards 2022” – clasament 50 anual al celor mai frumoase destinații de turism enologic ce oferă experiențe deosebite alcătuit de William Reed Business Media. “De la pivnițele istorice la arhitectura avangardistă, crama promite o experiență cum nu mai e alta”, scrie worldsbestvineyards.com.

În același timp, vinurile casei Riscal sunt printre cele mai apreciate vinuri de Rioja, cunoscute peste tot lume. Marqués di Riscal exportă 60% din producție în peste 110 țări. Din nou vorbim despre vinuri medaliate la concursuri internaționale, apreciate și punctate foarte bine de nume celebre.

La începtul lunii iulie a.c., La Vanguardia publică “Los 7 grandes vinos que deberías probar”, listă în care se găsește și unul dintre vinurile celebre Riscal – Barón de Chirel inclus în La Guia de Vino 2023. Același vin obține aur  – 96 de puncte – la Decanter 2023, la fel și Finca Torrea, în timp ce Tapias de Marqués de Riscal 2020 obține 97 de puncte și medalie de platină.

Convinși să încercați vinurile Riscal sau poate chiar să faceți o vizită în orașul vinului Riscal? Eu cu siguranță da.

  • ,

    Marqués de Riscal Blanco 2022 0.75L

    44,98lei
  • ,

    Marqués de Riscal Reserva XR 2017 0.75L

    143,99lei
  • ,

    Marqués de Riscal Reserva 2019 0.75L

    96,99lei
  • ,

    Marqués de Riscal Gran Reserva 2017 0.75L

    427,81lei

Orașul vinului – o succesiune de descoperiri și emoții

În jurul pasiunii pentru vin, bodega Riscal a construit acest La Ciudad del Vino/The City of Wine în care îți ia ochii construcția eclectică, ce contrastează cu clădirile tradiționale din piatră, dintre care cea mai veche datează de aproape două secole.

city of wine de sus

Este Hotelul Marqués de Riscal, Luxury Collection Hotel, construit în stilul avangardist de unul dintrei ce mai renumiți arhitecți ai lumii, canadianul Frank O. Gehry, cel care a proiectat și Muzeul Guggenheim din Bilbao. Hotelul face parte din lanțul Marriott.

O creatură minunată cu părul zburând în toate părțile, lansându-se deasupra viilor”, își descrie creația O. Gehry.

La fel ca Muzeul Guggenheim, clădirea este acoperită cu plăci de titan, iar culorile alese reflectă culorile casei Marqués de Riscal: rozul puternic este inspirat din culoarea vinului, auriul de firul de aur de pe sticle şi argintiul de la folia de pe gâtul sticlelor. Un vin îi poartă numele arhitectului – Frank Gehry Selection 201, iar eticheta acestuia stilizează hotelul.

Modernul însă nu a acaparat tradiția, ci s-a integrat în acest întreg care este Herederos Marqués de Riscal. Orașul vinului combină decorurile avangardiste cu elemente ce trimit la cele mai vechi tradiții de vinificare și cu cele mai moderne tehnologii ale secolului.

O vizită aici e o experiență care poartă prin istoria casei, de la fondarea ei, în 1858 până azi, cu descoperirea vinului cu toate cele 5 simțuri.

Punctul de plecare e centrul complexului – Plaza del Reloj de unde se poate admira bodega originală – casa de vin veche construită în 1860, unde se păstrează comorile Riscal – pivnița cu cele mai vechi vinuri, La Bottelleria. Este una din cramele cu cele mai vechi vinuri din lume, începând chiar de la primul îmbuteliat în 1862. Urmează anexa în stil Bordeaux, construită în 1883 – El Palomar unde se produc azi vinurile premium.

Iar pentru final este păstrată surpriza – hotelul de lux. Câteva atracții sunt Spa-ul Vinotherapy sub brandul Claudalie, restaurantele conduse de chef-ul Francis Paniego – fine dinning-ul Marques de Riscal cu o stea Michelin și restaurantul cu mâncare tradițională bască și specifică regiunii Rioja – 1860 Tradicion, barul hotelului – Vinoteca & Bistro și un magazin de cadouri și suveniruri.

restaurant Riscal

O vizită completă a orașului vinului durează între 90 și 105 minute și include degustarea de vinuri însoțite de gustări locale: brânzeturi, chorizo, cârnați, șuncă iberică. Prețurile pachetelor se situează între 22 şi 50 de euro, în funcție de vinuri și de gustările asortate.

 

Marques de Riscal. Tradiție, momente semnificative, vinuri  

Cu o tradiție de peste 160 de ani, casa Riscal este azi un punct de referință în lumea vinului din Spania, având și un rol de pionierat, orientată spre căutări și inovare, atât în ceea ce privește operațiunile în vie, cât și în producerea unor vinuri aparte.

“Viviomos por y par el vino” /”We live by wine and we live for wine”. “Căutăm să creem vinuri originale, prospete, elegante și ușor de băut”, scrie site-ul Marques de Riscal.

În prezent, valorifică struguri de pe 1.500 ha în patru regiuni diferite, 600 de ha fiind proprii și produce vinuri D.O. Ca. Rioja – cea mai înaltă treaptă de calitate, D.O. Rueda, V.T. Castilla Y Leon și D.O. Getaryako Txakolina.

Principalele soiuri cultivate sunt Tempranillo, Graciano, Mazuelo, Cabernet Sauvignon – roșii, Verdejo și Sauvignon Blanc – albe.

Riscal inceputuri

Bodega Rescal a fost fondată în 1858 de Don Guillermo Hurtado de Amézaga, Marchiz de Riscal, care moștenise o vie și petrecuse ceva ani în Bordeaux, așa că a folosit ce a văzut acolo drept inspirație.

În 1862, era lansat primul vin, iar în 1863, era îmbuteliat pentru prima dată un vin în Rioja, potrivit site-ului oficial Rescal.

În 1972, începe să producă vinuri albe în Rueda.

În 1974, introduce soiul Sauvignon Blanc.

În 1980, este printre casele de vin care duc la crearea apelațiunii D.O. Rueda.

În 1885, un vin Marqués de Riscal este primul vin non franțuzesc care obține Diploma de Onoare la Expoziţia de Bordeaux. Este o dată istorică și momentul în care vinurile Riscal încep să câștige faimă și premii peste hotare.

Riscal sec 20

În primul sfert al secolului 20, este atașat firicelul auriu emblematic pe sticle pentru a se evita eventuale tentative de contrafacere a vinurilor.

Marques de Riscal ține pasul cu timpul, așa că în secolul 21, începe Proiectul 2000 – construiește crama San Vicente și deschide vizitele pentru turiști.

Riscal sec 21 2

Orașul vinului este inaugurat în 2006.

  • ,

    Barón de Chirel 2017 0.75L

    427,81lei
  • ,

    Marqués de Riscal Reserva XR 2017 0.75L

    143,99lei
  • ,

    Marqués de Riscal Reserva 2019 0.75L

    96,99lei
  • ,

    Marqués de Riscal Gran Reserva 2017 0.75L

    427,81lei

Un acontecimiento: nașterea Barón De Chirel

baron-chirel (1)

Unul dintre cele mai prestigioase vinuri ale cramei – Barón de Chirel este lansat în anul 1986 Este precursorul vinurilor moderne ce deschid această Noua Eră a vinurilor de Rioja, un vin diferit de oricare altul făcut până atunci în Rioja.

La Vanguardia folosește un termen foarte inspirat pentru a sublinia apariția lui – “acontecimiento” – eveniment.

Vinurile din gama Barón de Chirel se produc dintr-o selecție de struguri din vii bătrâne (de dinainte de 1970), doar în anii cu cele mai bune recolte. Cu o aciditate bine balansată și taninii fini, au un excelent potențial de învechire.

Barón de Chirel D.O. Ca Rioja – ani diferiți obțin medalii valoroase la concursuri și aprecierile celor mai prestigioase nume din lumea vinului (Mundus Vini, Decanter, James Suckling, Tim Atkin ș.a.).

 

Vinuri 100% organice

În 2013, Marques de Riscal începe să acorde atenție agricuturii organice, iar azi are 350 ha organice certificate în Rueda, 370 ha în Rioja și încă 100 în proces de certificare.

Filozofia adoptată se bazează pe trei elemente:

1.Vinurile relevă caracterul soiurilor, expresia şi tipicitatea terroirului. În agricultura organică, rădăcinile se dezvoltă mai mult, “acaparează” mai mult sol, astfel că-și pot extrage mai bine mineralele din materia organică fără să fie nevoie de fertilizări artificiale (explicam asta şi în articolul despre vinurile Louis Jadot, producător din Burgundia ce minimează pe cât posibil intervenţiile).

Faptul că nu se folosesc fungicide și cantitatea scăzută de dioxid de sulf permit îmbunătățirea fermentației spontane cu drojdii indigene, astfel că specificitatea de soi se exprimă mai bine; se obțin vinuri “originale și genuine”. Aromele soiurilor și expresia terroirului sunt mai precis puse în evidență.

2.Conservarea și continuitatea viței-de-vie garantează calitatea viitoare a vinurilor. Nefiind stimulată cu substanţe artificial, planta îşi dezvoltă capacitatea de autoapărare, devine mai rezistentă, mai sănătoasă și mai viguroasă.

3.Adaptarea la schimbările climatice. Din cauza schimbărilor climatice, se impun diferite intervenții pentru ca viţa-de-vie să trăiască sănătoasă. În agricultura organică nu e nevoie de operaţii “dramatice”: înrădăcinată mai bine, primește mai mulți nutrienți și apă, devenind rezistentă la diferite fenomene naturale, inclusiv la secetă.

 

Rioja – wine lovers paradise. Scurtă introducere 

Dacă tot suntem în Rioja, să povestim un pic despre această regiune faimoasă a Spaniei pentru vinurile ei – wine lover’s paradise, cum o numește site-ul winetoursim.

Rioja

Rioja are 54.000 de ha și peste 500 de case de vin “bodegas”, cu numeroase crame istorice cu sute de ani de tradiție, preecum și un nou val de crame moderne ce vin cu inovații și duc vinurile spaniole la alt nivel.

Dar pe lângă podgorii, case de vin și vinuri, este renumită și pentru peisajele superbe naturale și patrimoniul cultural și religios, cu monumente incluse în patrimoniul Unesco. Bineînțeles, să nu uitam că se află pe celebrul traseu Camino de Santiago – Drumul Sântului Iacob.

Să vă mai spun și despre mâncărurile tradiționale? Tocănițele cu carne și fasole – fava și caparrones – sunt absolut irezistibile, scrie spaininfo.com. În zonă se cultivă o varietate de legume gustoase, iar dintre cărnuri, predomină carnea de miel și porc, dar și peștele – cod, merluciu, macrou. Black pudding și chorizo-ul riojan sunt de asemenea populare. Și nu în ultimul rînd, Rioja este raiul patiseriilor “golmajería” în combinații savuroase.

Iată alte motive de vizitat Rioja.

Soiuri și clasificări în Rioja

Dar să revenim la struguri și vin. Precum știm, strugurele cel mai cultivat în regiune este Tempranillo care acoperă nu mai puțin de 81% din suprafață. Este și cel mai nobil strugure al Spaniei, unul dintre cele 9 soiuri nobile roșii. Tempranillo este renumit pentru potențialul lui de învechire și prietenia cu stejarul.

Este un soi foarte vechi, prima mențiune ce datează despre acesta în 1807 ne trimite cu 3000 de ani în urmă când ar fi fost introdus de fenicieni în Penisula Iberică. Un indiciu bizar însă care pune la îndoială originile iberice ale soiului este acela că se găsesc plantații de Tempranillo în Toscana și Basilicata, scrie winefolly.com.

Numele soiului lui vine de la “temprano” – din timp, asta pentru că strugurii se coc mai devreme decât alţii.

Fructat, cu taninii fini, bogat în arome în funcţie de regiune, dominate de  căpșune, zmeură, cireșe, roșii, smochine, prune, condimente, apoi tabac și piele tăbăcită care se accentuează cu învechirea; maturarea îi conferă totodată și mai multă catifelare și savoare; corpul este mediu spre plin cu cât stă mai mult în butoi.

Garnacha (Grenache) se cultivă pe 8,3% din suprafață – un strugure folosit în cupaje roșii pentru a da culoare și plus de fruct, vinificat mult și în rose. Mineralitate moderată, note de zmeură, prune, piper albe și caramel.

Alți struguri cultivați în Rioja sunt Graciano, de obicei folosit în blenduri pentru aciditate, Mazuelo/Carignan, Maturana Tinta.

Rioja Alavesa

Dintre soiurile albe, Malvasia domina culturile înainte de atacul filoxerei; este un strugure ce dă vinuri bogate, cu conținut ridicat de alcool și cu potențial bun de învechire. După anul 1960, au crescut plantațiile de Viura/Macabeo în toată Spania, struguri din care se obțin vinuri mai crispy, mai ușoare. Se mai cultivă Verdejo, Garnacha Blanca, Malvasia, Maturana Blanca  Tempranillo Blanco, precum și Sauvignon Blanc și Chardonany.

Rioja este prima regiune din Spania care a primit clasificarea D.O. – Denominacion de Origin  și prima care a ridicat standarele la DOCa – Denominazion de Origen Calificada – cea mai înaltă calificare.

Clasificările de calitate sunt: Generic (Joven), Crianza, Reserva și Gran Reserva.

Pentru vinurile Generic nu este necesară învechirea. E de așteptat însă ca acestea să aibă un contact minimum cu butoiul de stejar.

Crianza impune 2 ani de învechire dintre care un an la baric și un an la sticlă. Pentru albe și rose-uri sunt necesari 2 ani dintre care 6 luni la baric.

Reserva –  cel puțin 3 ani de învechire cu el puțin un an la baric și 6 luni în sticlă. La albe și rose-uri 2 ani cu cel puțin 6 luni în baric.

Gran Reserva – 5 ani de învechire dintre care cel puțin 2 ani la baric și 2 ani în sticlă.

Pentru albe și rose-uri – 5 ani cu cel puțin 6 luni în baric.

Mai există și Gran Añada care se folosește pentru spumante și impune cel puțin 3 ani en tirage.

  • ,

    Marqués de Riscal Blanco 2022 0.75L

    44,98lei
  • ,

    Marqués de Riscal Reserva XR 2017 0.75L

    143,99lei
  • ,

    Marqués de Riscal Reserva 2019 0.75L

    96,99lei
  • ,

    Marqués de Riscal Gran Reserva 2017 0.75L

    427,81lei

 

Foto credit:
https://www.marquesderiscal.com/en;
www.facebook.com/BodegaMarquesdeRiscal;

 

Herederos del Marqués de Riscal # Orașul vinului # Tradiție Marques de RiscalBarón De Chirel # RiojaSoiuri și clasificări în Rioja

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


You've just added this product to the cart: