Moscow Mule – o poveste ușor romanțată a unui cocktail american
Reteta Moscow Mule Cocktail – Istoria cocktail-ului american.
Spre sfârșitul anilor 30 ai secolului trecut, John Martin era unul dintre directorii companiei Heublein, care achiziționase Smirnoff vodka, dar vânzările nu mergeau deloc strălucit în New York. Americanii, abia ieșiti din perioada prohibiției, erau mai preocupați să consume în sfârșit în mod legal whiskey-ul american decât să încerce o băutură care era prea puțin cunoscută și deloc aromată – vodka.
Într-o zi de vară a anului 1941, se spune că John l-a întâlnit pe Jack Morgan, proprietar al Cock’n Bull, un bar britanic din Los Angeles; acesta avea un stoc mult prea mare de bere de ghimbir de care nu știa cum să mai scape. La un pahar de vorbă a apărut ideea cocktailului. Moscow Mule folosea atât vodka, cât și berea de ghimbir, alături de sucul unor lămâi verzi stoarse pe loc. (Barmanul lui Morgan a pretins și mulți cred că are dreptate că de fapt el a avut ideea combinației respective; dar asta nu schimbă prea mult povestea, nefiind vorba de patente sau drepturi de autor, ci doar de glorie).
Cocktail Moscow Mule
Moscow Mule, după cum va fi denumit noul cocktail, a devenit rapid un succes; el fiind prezent de zeci de ani în ofertele barurilor celebre de pe toate meridianele. Moscow Mule ocupa în mod constant unul din primele locuri ale topurilor de specialitate. Drinks International, un nume de referință al industriei, îl situează în 2022 pe locul 11 în lume; Moscow Mule fiind depășit doar de Espresso Martini în rândul cocktailurilor bazate pe vodka. La peste optzeci de ani vechime, se ține încă foarte bine, să reținem că EM nu a împlinit încă nici măcar patruzeci.
Cana de cupru în care este servit în mod tradițional se pare că provenea de la fabrica prietenei unuia dintre cei doi, iar Martin va cutreiera țara fotografiindu-se cu barmanii având o sticlă de Smirnoff vodka într-o mână și deja celebra cană roșiatică de cupru, care menține rece băutura noastră, în cealaltă.
Senzația de răcoare ar fi amplificată de cana metalică. Aceasta va prelua temperatura scăzută datorată gheții mult mai repede decât un pahar de sticlă.
Moscow Mule Reteta
Reteta clasică Moscow Mule presupune să turnăm direct în cană vodka, peste care să adaugăm sucul câtorva lămâi verzi (lime). Umplem până la refuz cu cuburi de gheață, apoi adăugăm bere de ghimbir de cea mai bună calitate. Amestecăm cu grijă să nu risipim lichidul prețios, apoi garnisim cu două felii (evident de lămăie verde). Se acceptă și adaosul unei tulpini de mentă cu frunze proaspete, pe care barmanii ce știu meserie v-ar recomanda să o frecați puțin între palme înainte de a o cufunda în pahar (asta dacă nu veți avea cana de cupru la îndemână).
Nu vrem să vă indicăm proporțiile cocktail-ului Moscow Mule, pentru că depind de gustul fiecăruia, dar vă recomandăm să nu depășiți 40-50 cl pentru vodka, să folosiți sucul de la cel puțin două lime bine coapte și să nu vă zgârciți când alegeți berea de ghimbir; San Pelegrinno Ginger Beer sau Three Cents Ginger Beer sunt variante care pot fi luate în seamă, turnati până se acoperă complet gheața.
Ingrediente Cocktail Moscow Mule
Evitați, pe cât posibil sortimentele dulci de bere! Acestea sunt un dezavantaj pentru senzția proaspătă și răcoritoare pe care o căutăm.
De ce poartă numele de Moscow Mule (catârul moscovit)?
Probabil pentru că vodka este asociată automat cu Rusia, deși Smirnoff este o marcă americană, iar Absolut (care poate înlocui cu succes rețeta originală Moscow Mule) vine, după cum poate știți deja, din Suedia.
Iar gustul picant și inedit al ghimbirului este tocmai lovitura de copită a unui catâr; lovitura care îi dă un impuls cocktailului nostru, făcându-l mai proaspăt, răcoritor, incitant și apetisant.
Smirnoff “Moscow Mule 75th Anniversary” – Directed by Ricky Saiz from Sonnenberg Casting on Vimeo.
Câștigă ingredientele pntru cocktail!
Dacă l-ai încercat și ți-a plăcut, trimite-ne o imagine cu cocktailul preparat de tine. Spune-ne cantitățile și numele produselor pe care le-ai folosit și poți câștiga ingredientele necesare pentru următorul Moscow Mule; dar verifică înainte dacă ai împlinit optsprezece ani; (sau douăzeci și unu dacă locuiești în țara de origine a poveștii noastre de astăzi).
Lasă un răspuns