Soave

Vinul Soave

Soave, recunoscut ca regiune Doc si primul vin oficial tipic din Italia, a avut de suferit din cauza unei productivități uriașe, de peste 10 tone la hectar, ceea ce a dus la apariția unor vinuri de slabă calitate.

Soave se împarte în două zone principale, separate prin solul de proveneință vulcanică într-o parte și de calcare ale unui vechi fund de mare în cealaltă. 33 de unități geografice distincte sunt tot atâtea expresii diferite ale vinurilor albe printre cele mai apreciate din peninsulă, lucrate de peste trei mii de producători, dintre care unii sunt grupați în cooperative.

Denumirea de Soave DOC și mai apoi de Soave Classico DOC a restrâns zona de producție la zona originală din punct de vedere istoric, dând semnalul pentru recuperare prestigiului și a calității.

Soave Superiore DOCG a impus randamente mai mici la hectar, iar companii prestigioase, precum Anselmi, Inama, Gini, Tamellini, se luptă pentru a produce un vin de calitate de la an la an. Corte Adami este un nou venit în zona, care are deja rezultate promițătoare.

Soave, Soave Italy Castle

Strugurele local este Garganega, care trebuie să fie prezent în proporție de peste 70 % pentru ca vinul să poată purta numele de Soave. Alte soiuri permise sunt Trebbiano (cunoscut și sub numele de Verdicchio), Chardonnay sau Pinot Bianco.

Aromele pe care le întâlnim sunt cele de migdal sau flori albe, strugurele Garganega având o pieliță tare și o perioadă de coacere destul de lungă, care se poate prelungi până în octombrie. Vinurile rezultate au o culoare destul de intensă, iar în gust regăsim pe lângă migdal, note de cireșe, fructate și florale și chiar unele condimnete, cum ar fi scorțișoara.

Intensitatea și amplitudinea din gust le sunt caracteristice, aciditatea lor nefiind ridicată și ducând la vinuri plate în condițiile în care productivitatea ridicată la hectar nu a permis apariția aromelor care să îl echilibreze.

Soave, Vin Alb Soave
Soave, Soave Vineyard
 • ,

  Le Bine De Costiola Soave Classico DOC 0.75L

  69,02lei
 • , ,

  Scaia Garganega/Chardonnay 0.75L

  61,88lei
 • ,

  Tamellini Soave DOC 2021 0.75L

  55,00lei

Producatori Soave

Un producator de succes din regiune este Scaia, care a reușit pe piața românească un succes de volum folosind cupajul Garganega/Chardonnay.

Un vin de calitate are eleganță, intensitate si corpolență bogată, un caracter suav care rezonează cu numele său – Soave. Vinul are și excelente calități de învechire, atunci când stejarul este folosit judicios.

Strugurii stafidiți și prelucrați cu grijă dau naștere unui vin dulce extrem de apreciat, Recioto di Soave.

Vinul din Soave se asociază adesea cu fructele de mare în preparate cum ar fi gnocchi sau risotto.

You've just added this product to the cart: