Din elita Châteauneuf-du-Pape: Les Cailloux André Brunel – vinuri elegante cu două secole de tradiţie
Comorile Châteauneuf-du-Pape. Repertoriul “celor 13” între istoria papală, primul vin AOC din Franța și prestigiu perpetuat
Elegante, puternice, armonioase, savuroase sunt doar câteva dintre atributele „operelor” André Brunel, în opinia unor critici, publicații de prestigiu și pasionați de vin: Domaine André Brunel scrie istorie în Châteauneuf-du-Pape de peste 200 de ani. Vinuri remarcabile ale acestui producător se regăsesc şi în oferta Dagmar, distribuite în exclusivitate în România.
Vă invit cu plăcere să cunoașteți o bucățică de istorie și arta vinificației din această parte legendară a Franţei Châteauneuf-du-Pape AOC care avea să influențeze calitatea vinurilor produse în alte regiuni nu doar din Franța, cât din întreaga lume şi, în particular, vinurile doemniului Brunel.
Unul dintre lucrurile ce face numele Châteauneuf-du-Pape atât de special este faptul că a fost prima regiune cu denumire de origine controlată „Appellation d’Origine Controlée – AOC, sistem cu reguli stricte de cultivare și vinificație, introdus de producătorii locali pentru a–și proteja și garanta calitatea vinului obținut în această zonă delimitată, potrivit site-ului chateauneuf.com și altor surse de specialitate. Legea care aproba denumire a fost publicată în data de 15 mai 1936. Aşadar, Châteauneuf-du-Pape devenea primul vin AOC, iar regiunea își construia o reputație solidă pentru calitatea vinurilor și era o deschizătoare de drumuri, cu influenţă sau cu rol major în producerea vinului de calitate în lume. AOC Châteauneuf-du-Pape cuprinde 3.200 de ha de viță–de–vie în localităţile Châteauneuf-du-Pape, Bédarrides, Courthézon Orange și Sorgues.
Dar haideți să vedem producătorul nostru și detaliez după aceea și celelalte „virtuți” ale acestei regiuni.
Peste sute de ani, Lucien Brunel creează identitatea Les Cailloux pentru a–şi promova calitatea și caracteristicile deosebite ale vinurilor sale şi pentru a-și dezvolta afacerea și astfel apare brandul Domaine Les Cailoux.
Domaine Les Cailloux André Brunel. Etichetele alese din oferta Dagmar
Ghidul Revue des Vins de France scrie despre această cramă că este parte a elitei AOC Châteauneuf-du-Pape, remarcând calitatea superioară, mineralitatea şi rafinamentul vinurilor; de-a lungul timpului, sunt evaluate cu punctaje foarte bune Robert Parker – Wine Advocate, James Suckling, Jeb Dunnuck, în Forbes, Le Figaro etc.
Familia Brunel are un savoir–faire viticol ancestral, scrie site-ul domeniului, ocupându-se de producţia de vinuri în Châteauneuf-du-Pape din secolul al XVII-lea, când cumpăra un lot de la Episcoplul de Avignon, în nordul regiunii. Se succedă generații, iar în 1954, Lucien Brunel creează acest brand Les Cailloux – tradus pietricele, termen sugestiv, inspirat de numeroasele pietricele care se regăsesc în compoziția solului, unde sunt plantate vițele-de-vie, parte definitorie a terroirului regiunii.
În 1971, André Brunel preia cârma domeniului, iar motivația lui fără limite, notează aceeaşi sursă, duce la dezvoltarea rapidă a afacerii. În 2012, avea să i se alăture şi fiul său, Fabrice.
Azi, domeniul are 21 de hectare AOC Châteauneuf-du-Pape.
Printre caracteristicile de terroir se numără expunerea la soare timp de 2.800 ore pe an, influenţa Mistralului, componenţa diversificată a solului în funcţie de altitudine: sunt aceste soluri distincte cu numeroase piericele rotunde despre care aminteam, soluri nisipoase şi soluri argiloase.
Cele mai cultivate soiuri roșii sunt Grenache Noir (70%), urmat de Mourvèdre (17%), Syrah (10%) și Cinsault (3%):
Grenache cules târziu, supracopt dă forţă, rotunjime și arome de fructe roșii bine coapte, zdrobite, gemoase. Mourvèdre plantat pe sol nisipos și, la fel cules, târziu dă structura taninurilor, punând în valoare calităţile soiului Grenache fără să îl eclipseze, Syrah aduce arome de fructe negre proaspete și amplifică culoarea, iar Cinsault împrumută vinului un pic din eleganța lui.
În ceea ce privește strugurii albi cultivaţi, domină Roussanne (85%) și Grenache Blanc (15%).
Le regăsim cupajate măiestrit în vinurile Les Cailloux.
Mai jos, vinurile domeniului care sunt prezente şi în oferta Dagmar:
Les Cailloux Blanc 2024 AOC Châteauneuf-du-Pape. Roussanne (80%), Clairette (15%), Grenache Blanc (5%)
93 pt. James Suckling „Un Châteauneuf-du-Pape alb bine lucrat, direct, echilibrat şi savuros ce îmbină note de lămâie confiată, ierburi sălbatice şi uşoare tente de condimente. Corp mediu, textură catifelată. Delicios, rotund, atractiv cu arome de plăcintă de pere şi migdale dulci pe un final vibrant. De băut acum sau de păstrat”.
Este un cupaj alb splendid, extraordinar de interesant, precum o să vedeţi mai jos din descriere ce reflectă şi îmbină foarte bine „energia” terroirului şi autenticitatea soiului Roussanne care îi conferă nuanțe aromatice distincte, finețe și eleganță, deşi nu este soi tipic pentru un Châteauneuf-du-Pape tradițional. Clairette vine cu prospețime, mineralitate, senzația crispy și arome de fructe exotice, iar Grenache Blanc conferă structură și învăluie paleta aromatică cu note florale.
Maturat 6 luni în tancuri de oțel, fără baric. Remarcabil prin prospețime și splendoarea aromatică „beautiful freshness and aromatic brilliance”, încântă prin complexitate şi evoluţia aromelor în timpul degustării. Fructat, cu note delicate, subtile de miere şi cu o mineralitate elegantă, oferă o senzaţie vibrantă, susţinută de un finiş persistent. 13,5% vol.alc.
Asocieri culinare. Preparate din carne albă şi peşte cu sosuri, precum şi brânză de capră.
Excepțional de savurat după minimum 5 ani de învechire, recomandă producătorul, când atinge maturitatea deplină.
Les Cailloux Rouge 2022 AOC Châteauneuf-du-Pape. Grenache 70%, Mourvedre 20%, Syrah 10%
Wine Spectator îi acordă 94 de puncte, descriindu–l „categoric savuros” şi optim de savurat din 2026 până în 2038.
Maturat 18 luni în tancuri de oţel.
După un an 2022 călduros, cu o recoltă culeasă devreme, încă de la începutul lunii august, dă naștere unui vin bogat și expresiv, o reflectare fidelă a terroirului domeniului Brunel
La primul nas, dezvăluie arome generoase de fructe bine coapte, gemoase. În gust, se simte amplu, iar textura catifelată este susţinută de taninuri complexe, dar suple. Pe postgust rămân note spicy, adăugându-i profunzime. 14,5% vol.alc.
Recomandări. „Enjoyable” tânăr pentru această „strălucire”, prospeţimea aromelor de fructe roşii aduse de Grenache, va evolua în timp cu eleganţă şi își va releva potențialul după minimum 5 ani, atingând apogeul cam la zece ani.
Cuvée Réservée 2022 AOC Châteauneuf-du-Pape. Grenache (40%), Syrah (40%), Mourvèdre (20 %).
93 pt. James Suckling: „Un cupaj bine <<construit>>, balansat și armonios de Grenache, Syrah și Mourvedre. Corp mediu cu taninuri fine, dezvăluie un caracter elegant și rafinat. Echilibrat, structurat, cu un postgust foarte bun, dinamic <<full of verve and energy>>>. Se poate bea acum sau păstra.”
Un cupaj nebaricat, maturat minimum 12 luni în tancuri de oţel, provenind din struguri din vii cu o vârstă medie de 40 de ani, culeşi exclusiv manual.
La primul nas, încântă cu arome predominante de fructe roşii şi negre. În gust, taninurile sunt armonioase şi elegante, dezvăluind o structură catifelată, rafinată.
După 5 ani, încep să se simtă note de piele şi cele specifice de tufă, iar postgustul câştigă eleganţă şi lungime.
Însoţeşte extrem de bine carnea roşie, inclusiv vânatul, punându–le în valoare aromele distinctive. 14, 5% vol.alc.
Recomandare. Băut tânăr, devăluie foarte bine aromele proaspete de fructe roşii date de Grenache. După minimum 5 ani de învechire la sticlă îşi arată potenţialul, urmând să atingă vârful la10 ani.
Châteauneuf-du-Pape: istoria papală, terroir, vinificaţie
Mă întorc la premisele care au stat la baza a ceea ce avea să devină, iată, una dintre cele mai faimoase denumiri de vin din lume.
Știm că începutul acestor vinuri „outstanding” este legat de papalitate; papii sunt cei au descoperit terroirul regiunii în timpul rezidențelor în Avignon în secolul al XIV-lea. În timpul domniei lui John al XXII-lea, satul devenea reședința de vară a papalității, iar vinul obținut viile cultivate aici căpăta statutul de „Pope’s Wine” – un nume cu greutate care avea să-i deschisă ușile marilor curți europene.
A Royal, Imperial, Pontifical wine. După încetinirea extinderii plantaţiilor din secolul al XVI–lea, cauzată de războaie religioase, în secolul al XVIII-lea, viile încep să se extindă, iar comerțul cu vin cunoaște o dezvoltare semnificativă. Încă din acele timpuri, producătorii de vin dau dovadă de spirit de pionierat:
în 1776, Château La Nerthe își îmbuteliază vinul în sticle, renunțând gradual la butoaie – era o primă mișcare ce avea să contribuie la renumele vinurilor din ţinut. În 1793, calitatea superioară a vinurilor este recunoscută oficial, iar vinurile încep să fie fie vândute în Franța și în Europa.
La începutul secolului al XX-lea, se vând aproape 2000 de hectolitri de vin în afara regiunii, iar cantitățile încep să creasc. Frédéric Mistral, care le descoperea la prietenul său „félibre” poet și winemaker Anselme Mathieu, originar din Châteauneuf-du-Pap,e își încântă prietenii celebri din Paris cu aceste vinuri; Alphonse Lamartine, Alexandre Dumas, Alphonse Daudet îl beau şi devin ambasadori al acestui „Royal, imperial, pontifical” wine, aşa cum a fost numit de unul dintre cei mai faimoşi poeţi din Provence.
Pentru a apăra reputația în creștere a acestor vinuri după criza creată de filoxera, vinificatorii locali lucrează la sistemul AOC. Considerând legea apelațiunilor de origine din 1919 prea generală, aceasta delimitând doar ariile denumirilor, aceștia decid că e timpul să implementeze reguli mai stricte pentru a-și proteja vinurile.
Atfel, pe 15 mai 1936, avea să fie publicat decretul care atestă sistemul cu regulile sale, iar Châteauneuf-du-Pape devine primul vin AOC din Franța, precum arătam la începutul articolului.
Sticla emblematică. Odată stabilită apelațiunea, vinurile Châteauneuf-du-Pape meritau o sticlă care să fie pe măsura acestui statut. În 1937, Uniunea viticultorilor cu apelaţiune dezvăluie: „the armored bottle”. Stema simbolizează tiara papală deasupra cheilor Sfântul Petru, iar inscripția Châteauneuf-du-Pape contrôlé cu litere gotice înconjoară emblema.
Châteauneuf-du-Pape: putere şi longevitate. Profil aromatic şi asocieri culinare
În Châteauneuf-du-Pape se cultivă 13 soiuri de struguri: Grenache (Noir, Gris, Blanc), Syrah, Mourvèdre, Cinsault, Clairette (Blanche, Rose), Vaccarèse, Bourboulenc, Roussanne, Counoise, Muscardin, Picpoul (Noir, Gris, Blanc), Picardan și Terret Noir.
Se spune că tradiția era ca vinurile să fie făcute chiar din toate aceste 13 soiuri, fiecare cu contribuţia lui la rezultatul final: culoare, structură, aromă, prospețime, longevitate. Azi, vinificatorii sunt liberi să aleagă din acest repertoriu cum își „construiesc” fiecare cupaj distinct.
AOC Châteauneuf-du-Pape înseamnă, aşadar, pe scurt, terroir, regiune strict delimitată, o istorie de sute de ani ce trimite la papalitate,13 soiuri reglementate, longevitate .
Haideți să vedem și câteva caracteristici generale ale acestor vinuri, aşa cum sunt prezentate de site-ul chateauneuf.com care le atribuie aceste epitete: putere și longevitate.
Vinurile roșii au o nuanță intensă de culoare roşu-purpuriu intens în primii ani şi devin intens rubinii în timp. Au o paletă aromatică largă, de o complexitate remarcabilă: de la fructe bine coapte, coacăze, mure, prune, condimente, la liquorice şi până la piele.
Între doi și patru ani, socotite tinere, dezvoltă arome elegante de fruct, urmând ca în timp, să-și definească o structură taninică substanțială, un buchet intens și notele tipice de tufă. Pot fi învechite timp îndelungat, zeci de ani.
Asocierile culinare clasice pentru roșiile Châteauneuf-du-Pape sunt evident carnea roșie, inclusiv miel, vânat, miel. De asemenea fac tandemuri bune cu mâncăruri asiatice condimentate, picante.
Temperaturile de servire ar trebui să fie de 15 grade Celsius în cazul celor mai tinere și 17 grade Celsius pentru vintage-uri, recomandă același site.
Albele se prezintă cu o „robă” aurie foarte frumoasă și arome de fructe albe și florale, dezvoltând în timp note de miere, pâine prăjită, alune. Sunt vinuri potrivite la pește, fructe de mare – scoici, crustacee – carne albă, precum și foie gras și chiar trufe de iarnă culese în primele luni.
Şi ele au potențial de învechire foarte bun, devenind extraordinare odată cu trecerea anilor. Sunt companii „superbe”, mai scrie chateauneuf.com, pentru preparate precum pui la cuptor, porcini/hribi sote și brânzeturi maturate precum Comté, Beaufort, Roquefort.
Aşadar, potenţialul remarcabil de învechire (5-10 până la 25 de ani, scriu unele surse) este un alt atribut esenţial al acestor vinuri.
„Vinul Châteauneuf-du-Pape pregăteşte delicii lumeşti atât pentru poftele pământeşti, cât şi pentru hrana spirituală. Pentu Côtes du Rhône, această regiune a fost mereu sinonimă cu o calitate extraordinar de înaltă.” vinello.ro
Châteauneuf-du-Pape: repere
Un cadru natural și un terroir cu un climat excepțional, marcat de soare și Mistral, cu soluri diferite, favorabile producerii vinurilor de calitate, excepționale.
35% din suprafaţa cultivată în regiune respectă azi principiile agriculturii organice sau biodinamice.
3.150 de hectare cultivate cu viță-de-vie în 5 localități cu 5 terroir-uri distincte.
300 de producători declarați.
90.000 hectolitri sunt produși în medie pe an/în jur de12 milioane de sticle, dintre care 93% sunt vinuri roșii și 7% albe.
66% din producţie merge la export.
Lasă un răspuns