Provenit din Burgundia, unde dă naștere unora din cele mai bune (și scumpe) vinuri albe din lume, Chardonnay-ul este prezent astăzi în toate colțurile lumii vinului din Europa, în Australia și Statele Unite. Și la noi, numeroase crame îi pun în valoare foarte bine potențialul, rezultând Chardonnay-uri expresive și apreciate.

Este cel mai cunoscut strugure alb, extrem de versatil, unul dintre soiurile albe care poate fi învechit cu rezultate excelente în butoaie de stejar, dar dă și vinuri tinere, vibrante.

Citește mai mult

Îl veți regăsi, în diferite proporții, în sticlele de șampanie, unde atunci când joacă o partitură solo, va fi denumit Blanc de Blancs. De asemenea, este folosit cu succes în producerea de spumante.

Un Chardonnay aparte regăsim în regiunea Chablis din nord-vestul Burgundiei, nematurat în butoaie, fiind mai fructat – citric și cu note de măr verde – , mai mineral și cu accente saline. Bineînțeles, dezvăluie caracteristicile de terroir ale Burgundiei. La fel ca în cazul șampaniei care este spumant, dar nu orice spumant este șampanie, “Chablis-ul este Chardonnay, dar nu orice Chardonnay este Chablis” (Rosemary George, MW).

Este un strugure care s-a adaptat peste tot în lume, cum spuneam, în regiunile reci remarcându-se prin aciditate, iar în cele cu climat cald sau dacă este cules mai târziu (lăsat o perioadă mai lungă să se coacă) printr-un gust savuros, decadent. Poate fi vibrant și răcoritor vara, poate fi catifelat și generos, oferind senzații plăcute iarna, depinde ce sticlă deschideți.

Totodată, reflectă terroir-ul zonei în care este cultivat și lasă vinificatorul să lucreze cu el, să-și pună amprenta personală.

Pentru că se dezvăluie în atâtea expresii, am putea spune că este un soi camelonic, dar foarte îndrăgit în multiplele sale forme.

Un Chardonnay proaspăt are note fructate de mere și pere, citrice; saline, este mineral, crispy, în zonele foarte calde, dezvăluie tente de fructe tropicale – ananas, papaya, mango, guava, iar atunci când este învechit, împrumută vanilie, condimente, coajă de pâine, patiserii, unt, miere, fagure, nucă, este full bodied, mai puțin acid. Fermentația malolactică îi dă note untoase. Un late harverst, dulce, are arome de fructe tropicale și citrice, miere.

Poate fi un vin care se bea singur, fără mâncare, poate fi un excelent vin gastronomic, în funcție de modul în care a fost vinificat. Este foarte versatil și din acest punct de vedere, făcând pairinguri foarte bune cu diferite preparate.

Un vin alb, fructat, cu aciditate ridicată, se asociază bine cu pește, fructe de mare, stridii, crustacee, melci, sushi, caviar, carne de pasăre, brânzeturi proaspete.

Un vin învechit face pairinguri bune cu crustacee gătite cu unt, preparate din pește și pasăre cu sosuri cremoase, chiar și cu carnea de porc, paste, la fel, cremoase, risotto cu fructe de mare, paella, cu brânzeturi semitari, cu patiserii.

Temeratura de servire variază de la 7-10 grade pentru un vin nebaricat, respectiv între 9-13 grade pentru unul învechit.

Regăsiți în oferta noastră o selecție de Chardonnay-uri din România și internaționale din Franța, Italia și Lumea Nouă, pentru ocazii variate de consum, pentru mese în familie și cu prietenii, pentru diferite evenimente, precum și etichete premium de Chablis și Blanc de Blancs, potrivite inclusiv pentru ocazii speciale și pentru cadouri stilate.

  • , ,

    El Enemigo Chardonnay 0.75L

    99,96lei
  • , ,

    Trapiche Broquel Chardonnay 0.75L

    87,23lei
  • , ,

    Trapiche Oak Cask Chardonnay 0.75L

    70,57lei